Runco LightStyle LS-5 házimozi projektor teszt

2012. december 10., hétfő, 17:20

Runco Runco LightStyle Runco LS-5 Runco LS5 Runco projektor házimozi házimozi projektor projektor DLP projektor projektor teszt házimozi projektor teszt Runco projektor teszt

Honlapunk fő profiljainak egyike a házimozi, ami ? ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni ? csakis vetített képpel az igazi. Sajnos projektorokból jóval kevesebbet tudunk bemutatni a Kedves Olvasóknak, mint amennyit illene és amennyit szeretnénk. Viszont azt a keveset alaposan kiválogatjuk, így feltétlenül sort kellett kerítenünk a Runco gyártmányaira is. Most a LightStyle LS-5 képességeiről nyújtunk át egy tömör összefoglalót.

Runco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektor hátlapRunco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektorRunco LightStyle LS-5 házimozi projektor

Az első hivatalos Runco - AVO találkozásra a Home Movie mozi szobájában került sor, ebből következik, hogy beállított, kalibrált, fixen polcra helyezett állapotban volt a vetítő. Szerettük volna szétkapni, mint majom a zsebórát ? persze csak képletesen ? de be kellett érnünk az általa nyújtott kép élvezetével, ami kellemes és kényelmes elfoglaltság.

Az LS-5 a LightStyle sorozat tagja, ami a Runco palettáján a legkedvezőbb áru, akár belépő szintű terméknek is nevezhetjük. Nehogy bárki félreértse ezt a kategorizálást, abszolút értelemben még a legkisebb LS-1 sem olcsó tucat termék, olyat a Runco nem gyárt, ezek is a hétszámjegyű összegért hazavihető elit körbe tartoznak. Nem új az LS-5, mivel már jó ideje szerepel a kínálatban, inkább a jól bevált, kedvelt és sikeres jelzők illenek rá, nem véletlen, hogy ennyi ideig nem került sor a leváltására. Állítólag nem mentek hosszú szabadságra a Runco mérnökei, folyamatosan csiszolgatnak rajta. Ezt ellenőrizni nem tudjuk, de amit a vásznon látunk, igazolja ezt.

Runco LightStyle LS-5 házimozi projektor

Sajátos, az utóbbi években bevezetett, mára Runco-s kinézetűnek nevezhető, felülről nézve enyhén ovális, csaknem szabályos kör, mindkét oldalán szellőzőnyílásokkal. Felépítése szerint egychipes DLP projektor, felbontása természetesen 1920x1080, vagyis FULL HD.

A vertikális és horizontális lencse eltolás (lens shift) hasznossága megkérdőjelezhetetlen, a manuális zoom elfogadható viszont a fókuszt összehasonlíthatatlanul könnyebb, egyszerűbb és biztosabb motor által segítve beállítani, mint a vászon és a vetítő között ingajáratban közlekedve. Pláne ennyi pénzért, (ami egyébként kiváló ár/érték arányt képvisel a prémium kategóriás projektorok piacán). Szerencsére ezt az első üzembe helyezés alkalmával elvégzi az ember, utána hosszú ideig nem kell foglalkozni vele, de időnként ajánlatos közelről ellenőrizni a vásznon megjelenő kép élességét. Az alap objektív 1,85-2,4 között állítható, emellett választható egy 1,56-1,86 átfogású is. Az optika az egyik legfontosabb részegysége a projektoroknak, nagyon fontos mutatója a prémium készülékek minőségének. Csatlakoztatási lehetőségek terén minden igényt kielégít a választék: 2 db HDMI, Y/Pb/Pr BNC kivitelben, kompozit, S-video, komponens, RGB bemenet. RS232 portjával az automatizált, intelligens házak rendszeréhez lehet kapcsolódni.

Runco LightStyle LS-5 házimozi projektor hátlap

A feliratokat 180 fokkal elforgatott változatban is elhelyezték a hátlapon, ami fejjel, illetve tetőlappal lefelé felszerelt állapotban segíti a felhasználó, telepítő munkáját.

A képminőség optimalizálására ISFccc (Imaging Science Foundation) kalibrálási lehetőség és tesztképek állnak rendelkezésre. Memóriájában tárolható nappali és éjszakai beállítás, előbbire akkor lehet szükség, ha nem oldható meg a tökéletes elsötétítés.

ConstantContrast névvel illetik az automatikus íriszvezérlést. A cápauszony alakú, nyílás egészen szokatlan ? vagy csak számunkra az? Ami ennél lényegesebb, az a hatékonysága. Meglepően jól dolgozik, eszünkbe sem jutott kikapcsolni, bár megtettük a próba kedvéért. Hátrányát nem láttuk, igaz, egyszínű, homogén tesztábrákkal nem vallattuk a gépet, filmekkel a fényerő hirtelen változása sem szúrt szemet. A Texas Instruments SuperOnyx DMD chipről szerettünk volna többet megtudni, de nem sikerült róla részleteket kiderítenünk.

Runco LightStyle LS-5 házimozi projektor

A lámpa fényerejét két fokozat közül választhatjuk ki, az ECO 180, a High Power Mode 230 wattos. Érdekes, hogy a 4000 órás élettartamot nem kötik a takarékos üzemmódhoz, amit a vásárlók biztosan értékelnek.

A digitális videó processzálás neve is trükkös és egyedi: ViVix. Ügyesen oldja meg a rábízott feladatokat, köztük a 24p lejátszást és a 1080p-re skálázást. Interpolálást nem végez, nekünk, a megtekintett filmrészletekhez nem hiányzott. Azt el tudjuk képzelni, hogy sportközvetítések, például focimeccs nézése közben talán jól jöhetne az úgynevezett CFI (Creative Frame Interpolation). Szerepel a szolgáltatások listáján a PIP, viszont hiába áll rendelkezésünkre két HDMI bemenet, az egyik jelforrást másfajta vezetéken kell a vetítőbe juttatni.

Távirányítójának gombjai kellőképpen nagyok és a feliratuk sötétben is olvasható a jól eltalált háttérvilágításnak köszönhetően. Ennek ellenére a vezérlést táblaszámítógéppel végeztük, ami nem csak trendi, praktikus is.

Ha már megemlítettük a trendi szót, akkor a következő tulajdonságok mellet sem mehetünk el tétlenül, bár ez nem műszaki paraméter, de minden Runco projektor rendelhető egyedi festéssel, motívummal, vagy a kedvenc sportklub logójával. Ez lehet akár egy hóbort, de ha a lakás enteriőrjét nézzük, egy, a szoba színéhez hasonló színű vetítővel talán még a feleségek is hamarabb megbarátkoznak.

A mozifilmek rajongóinak is van jó hírünk, mivel kedvenceiket az eredeti, szélesvásznú képarányban élvezhetik otthonukban. Ehhez nem kell más, csak a Runco opcionálisan megvásárolható CineGlide előtétlencséje, ami torzításmentesen alakítja szélesvásznúvá a 16:9 képarányba ?préselt? 2,35:1 formátumú filmet, egy szintén ez utóbbi képarányú vászonra.

Miután sorra vettük a technikai részleteket, átadtuk magunkat egyik kedvenc elfoglaltságunknak, a filmnézésnek.

A képminőség boncolgatása előtt meg kell említenünk a szobában üzemelő házimozi többi alkotóelemét is, melyek a kép mellé a hangot szolgáltatták. Kezdjük azokkal, amik folyamatosan a szemünk előtt voltak! Az Atlantic Technology System 8200e LR frontsugárzók, 8200e C center, 8200e SR háttérdobozok THX Ultra 2 minősítéssel rendelkeznek, a 2 db 642e SB aktív szubláda THX Select logót viselnek. Meghajtásukat Onkyo előfok-processzor és végerősítő párosra bízták, mely feladatot becsülettel elvégezték.

Már a Dune HD DUO-ról lejátszott filmek, Avatar, Casino Royale, Dark Knight, Michael Bublé és David Foster koncertek, és filmekből kivágott, speciális összeállított demó jelenetek is elismerő szavakra késztette csapatunkat, de a Denon DVD-2500BT által lejátszott Apocalypto Blu-ray tekinthető a torta tetején elhelyezkedő laza szerkezetű fehér rétegnek, amit habnak hívnak. Azt nem tudhatjuk pontosan, milyen a közép-amerikai bennszülöttek tényleges bőrszíne, de amit a vásznon láttunk, az annyira valódinak tűnt, hogy elhisszük. A pazar, de közben nem tolakodó színkavalkádot izgalmasabbá tette a rengeteg finom, apró részlet, amit igazán csak a kiváló DLP vetítők tudnak megjeleníteni. Ilyen a foglyok bőrére rászáradt és megrepedezett festék pikkelyesedése, a pórusok megszámlálhatósága. Látva a szinte tökéletes produkciót, a színvilágot, az LS-5 ár/érték arányát a kimaradt 3D megjelenítési képesség ellenére is nagyon jónak ítéljük.

Nem extra mértékben sötét, de elismerésre méltó a feketeszint, de ami ennél is fontosabb, hogy kivételesen magas ANSI kontrasztot látunk, kár, hogy most ezt nem tudtuk megmérni! Emellett a félhomályos jelenetekben sem vesztek el a részletek, ami szintén nagyon fontos a nézők élményfaktorának emeléséhez. Bár ez a típus még nem rendelkezik 3D megjelenítéssel, de az alkalmazott precíziós lencséknek köszönhetően a vetített kép mélységi dimenziója is határozottan megjelent, érzékelhetővé tette a közelebb és távolabb lévő tárgyak, szereplők közti távolságot. A kiváló képminőség nagymértékben köszönhető a csúcsminőségű Stewart Filmscreen FireHawk 1.25 felületű vászonnak is, ami nélkül egy ilyen kiváló vetítő is csak félkarú óriás lehet.

Runco LightStyle LS-5 házimozi projektor

Kevés zajt bocsájt ki az LS-5, pedig a kifejezetten bíztatóan hangzó, 4000 órás lámpa élettartamból erőteljesebb hűtésre ? ami ventillátorok zúgásával és a levegő hangos áramlásával szokott járni - számítottunk. Bizonyára valamiféle trükkös, suttogó üzemmódban működnek a léghajtányok, amihez bár hozzáadódik az egychipes DLP technológia elmaradhatatlan tartozékának a színkeréknek sivítása, mégsem tűnt zavarónak.

A Runco LS-5 határozottan kellemes, maradandó élményt okozott, egyúttal felkeltette érdeklődésünket és kíváncsiságunkat a gyártó többi terméke iránt, amit remélhetőleg ki tudunk majd elégíteni. Magától értetődő, hogy Kedves Olvasóinkat sem hagyjuk ki belőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.