Epson EH-TW9200 3D házimozi projektor teszt

2015. március 23., hétfő, 13:25

Epson TW9200 3LCD LCD 3D házimozi projektor LCD projektor 3D projektor házimozi projektor Epson projektor projektor teszt 3D projektor teszt házimozi projektor teszt

Az Epson talán a világ legnagyobb projektor gyártója, de ami az LCD paneleket illeti, abban biztosan övék az elsőség. Számos cég lelkesen épít köréjük vetítőt, ez nem történne meg, ha a minőséggel bármi probléma lenne. Házimozis készülékeik közül már többel volt szerencsénk találkozni, döntő többségüket megkedveltük, ezért lelkesen fogtunk hozzá az EH-TW9200 teszteléséhez.

Epson EH-TW9200 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200 3D házimozi projektor hátlapEpson EH-TW9200 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200W vezetéknélküli 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200W vezetéknélküli 3D házimozi projektorEpson EH-TW9200W vezetéknélküli 3D házimozi projektor jeltovábbítójaEpson EH-TW9200 mérése kalibráció előttEpson EH-TW9200 mérése kalibráció előttEpson EH-TW9200 mérése kalibráció előttEpson EH-TW9200 mérése kalibráció utánEpson EH-TW9200 mérése kalibráció utánEpson EH-TW9200 mérése kalibráció után

A TW9200 pontosan ugyanúgy néz ki, mint korábban nálunk járt elődje, a TW9000, ezért e tekintetben semmi újat nem tudunk róla elmesélni. Nem változtattak a jól bevált formán, amit mi egyértelműen megszerettünk, mert nem csak mutatós, hanem praktikus is, itt elsősorban a szellőzés megoldására gondolunk. A kettő közti modell, a TW9100 tesztelésére nálunk nem került sor. Hogy ez jó, vagy rossz, mindenki döntse el maga. Szerintünk így a változás, fejlődés mértéke jobban szembetűnik.

Itt van például a 600000:1 dinamikus kontrasztarány, amiről így azt mondhatjuk, hogy háromszorosára növekedett, míg a TW9100-hoz viszonyítva, kevesebb, mint duplájára. Más kérdés, hogy ezek elméleti értékek (bárcsak látnánk egyszer olyat vásznon) és csak azért nem fogott el minket a harctéri idegesség, amikor megláttuk, mert tisztában vagyunk azzal, hogy a szokásos számháború része. Ráadásul elképzelhető, hogy valamilyen körülmények esetén - csillagok szerencsés együttállása - talán létrehozható. A valóságban, normál használat közben, a századrésze is kivételesen jónak számítana. Epsonéknál folyamatosan fejlesztenek, évről-évre picit mindenből többet ígérnek, valamiből pedig kevesebbet, ez a feketeszint. Mint tudjuk, a kevesebb több és nem csak néha, mert a mély fekete szín alapjaiban határozza meg a képminőséget.

Epson EH-TW9200 3D házimozi projektor

Ami a TW9200 kinézetét illeti, határozottan kellemes látvány, a szimmetrikus idomokat (arcokat) általában mindenki hamarabb megkedveli. Pontosan középen helyezkedik el az objektív, ami alaphelyzetben, kikapcsolt készülék esetén hatalmasnak tűnik, ám parányi trükk áldozatai vagyunk. A Fujinon optika frontlencséjének átmérője 6 cm, csupán a foglalata 13 centis, akkora üvegtömb egy igazi mozigépnek is becsületére válna. Ez a valóság, amire az elektromos mozgatású takarólapok szétcsúszása után derül fény - képletesen és a szó szoros értelmében is - mert ezzel egy időben az izzólámpa is szorgosan dolgozni kezd és megvilágítja az idáig homályba vesző részleteket is. Efféle optikai tuningot manapság a legtöbb vetítőgyártó alkalmaz, nem tekintjük negatívumnak.

A kályhacsőszerű idomot két oldalról szellőzőnyílások (az egyiken szív, a másikon kipufog, tehát kétütemű) fogják közre. Nem győzzük elégszer méltatni ezt a formatervet, amit néhány kisebb Epson házimozi vetítőnél is alkalmaznak, mert számunkra ideálisnak bizonyult, méghozzá az elhelyezési pozíció miatt. Teszthelyiségünkben - amennyiben valamilyen, például méret, vagy súlybeli akadálya nincs - a hátsó falat beborító könyvespolc-rendszer egyik fakkjába tesszük a vetítőket. Ahol a plafonról belógatva, a nézők látómezejébe kerül a gép, ott az előre irányuló légáramlat a fény útjába sodorhat porszemcséket, szöszöket, ami zavaró lehet. Igazából ennek minimális az esélye, köszönhetően az oldalra, kifelé álló lamelláknak.

Epson EH-TW9200 3D házimozi projektor hátlap

A szellőzőrácsok kipattintása és a nagyfelületű szűrőbetét-harmonika cseréje egyszerűen kivitelezhető, ugyanez mondható el a lámpamodulról, nem kell hozzá szakembert hívni. Baloldalon ki-bekapcsoló, bemenetválasztó, elhúzható fedél alatt menü kezelésére szolgáló funkciógombok. Bevalljuk, ezeket egyáltalán nem nyomkodtuk, kényelmesebbnek bizonyult a távirányító. Ha már szóba került, a már két évvel ezelőtt megismert és megkedvelt kézbeillő, kellően súlyos és masszív hasáb jár a TW9200-hoz is, gombjai méretesek, feliratuk jól olvasható, hátulról megvilágítottak, nyomáspontjuk határozott, ez is összességében mintaszerű. A készülék elhelyezése után a fénysugár vászonra irányítása, annak széleihez igazítása következik, ami a kétirányú, függőlegesen 97, vízszintesen 47 %-os lencseeltolásnak (lens shift) és a jókora, 2,1-szeres zoomátfogásnak köszönhetően nem okoz nehézséget. A kis tárcsák hajlamosak néhány milliméternyit ellenkező irányba mozdulni, amikor levesszük róluk az ujjunkat, de ez simán bekalkulálható. Megpróbáljuk érzékeltetni, hogy mit is jelent a 2,1-es számadat: a frontlencse síkjától 4,6 méterre, 1,7 és 3,7 m közötti képszélességet tud vetíteni a TW9200. A nagyobbik érték már extra, akkora vászon a dedikált házimozikban is kivételesnek számít. Ezért kíváncsiak voltunk, mennyi fény jut abban az állásban a szélekre, sarkokba, ám a 2,5 m széles vásznunk melletti és mögötti falon vizsgálva ezt nem tudtuk hitelt érdemlően megállapítani. Véleményünk szerint a maximális fényereje - 2400 lumen - még akkora (3,7 m) képmérethez is elegendő lenne, persze csakis optimális környezetben.

Epson EH-TW9200 3D házimozi projektor

A zoom és az élességállítás recés gyűrűi meglehetősen szorosak, de mivel az objektívet befogadó idommal megegyező átmérőjűek, tehát jókorák, (ágaskodva, alacsonyabb felhasználók esetében létráról) és kézreállnak. Ez fontos, mert nagy pontosságot és ügyességet, valamint jó szemekkel rendelkező segítőtársat igénylő műveletekről van szó. A motoros fókuszt sokkal jobban szeretjük, ezzel bizonyára mindenki így van, de szerencsére ritkán, ideális esetben csak telepítéskor és a kötelező portalanítások után kell ezzel bíbelődni. Amennyiben egyedül vagyunk kénytelenek ezt megoldani, akkor a vászon és a projektor közötti távolságot jó néhányszor megtehetjük oda és vissza.

Az Epson gyártmányú D9-C2Fine panelek 240 hertzes képfrissítést tesznek lehetővé, ami képkocka interpolációval 480 Hz-re növelhető. Utóbbi trükköt tévéken igyekszünk elkerülni, nem szeretjük a mellékhatásait, jelen esetben azonban csak az előnyeit tapasztaltuk a 2,5 méter széles vásznon. Igazi hasznát 3D filmek lejátszásakor vesszük, mert jelentősen csökkenti az élményt elrontó áthallást, a szellemkép kialakulását. A szokásosnál gyorsabb, ezáltal teljesen észrevehetetlen a villogás, mert rövidebb ideig tart a szemüvegek egyes elsötétedési (fényzárási) fázisa. Ráadásként a szemüvegek fényereje három fokozatban állítható, akkumulátoruk USB kábelen keresztül tölthető. Az Epson-féle 2D-3D konverziót már az előd tesztelése során is elismeréssel illettük, ugyanezt tesszük most is. Magától értetődően az igazi, frame packed 3D filmek hozzák ki ebből a vetítőből is a maximumot, ami a konkurenciához viszonyítva is kiemelkedő.

Képbeállításra, optimalizálásra, ISF kalibrálásra minden elképzelhető lehetőség adott, ennyit a sokszorta drágább, professzionális vetítők közül sem mindegyik kínál. Néhány a beállítások közül: vonalak erősítése, gammagörbe és konvergencia korrekció, Super Resolution, automatikus írisz sebesség meghatározás, interpolálás, színhőmérséklet-skála választás, (10 féle memorizálható, hozzájuk 12 karakterből álló név adható)! Félreértés ne essék, saját árnyékát nem tudja átlépni TW9200 még a Super Resolution segítségével sem, a Full HD az 1920x1080 marad, de nem is arról van szó, hanem felskálázásról, amit meglehetősen akkurátusan és pontosan végez az elektronika.

Használat közben

Azonnal feltűnt, hogy a korábban, az elődmodell tesztelése során kritizált kerregés, amit az automatikus írisz okozott, az szinte teljesen elnémult. Na jó, ha direkt arra figyelünk és éppen nincs nagy hangerejű jelenet a filmben, akkor hallani, de egyáltalán nem zavaró. Ebből következik, hogy semmiféle akadálya nem lehet a mélyebb fekete és a nagyobb kontrasztarány megvalósításának, amire a vetítő, ezzel a kis trükkel képes. Méréseink és érzékszervi vizsgálataink alapján, a Deep Black nem üres szlogen, valóban kiváló a TW9200 feketéje, persze LCD projektorok között.

Epson EH-TW9200 3D házimozi projektor

Fényerőben nincs hiány, ezért még viszonylag világos falakkal és plafonnal körülvéve is elegendő az energiatakarékos módban kibocsájtott mennyiség. Ekkor a hűtés hangja szinte elhanyagolható mértékű. 3D filmekhez viszont kell a teljes gáz, hogy kompenzálni tudjuk a szemüvegek fénycsökkentő mellékhatását. Ezzel a légszállítás is többszöröződik a működési zajokkal együtt. Valamit, valamiért.

Arcam UDP411 Blu-ray lejátszóról küldtük a TW9200 HDMI bemenetére szokásos tesztfilmjeinket (2D-ben a Casino Royale, 3D-ben az Avatar), megnéztük azon jelenetek sorát, amelyek kihozzák a képmegjelenítők erényeit és esetleges gyengeségeit. Utóbbiakról most (máskor sem) nem tudunk beszámolni, mert semmi olyan nem került szemeink elé, ami negatívumként felróható lehetne. Ez bizony nagy szó! Az optika minőségét PC-ről megjelenített ábrákkal és szöveggel vizsgáltuk, először középen, majd a sarkokban helyezve el azokat. Egészen minimális eltéréseket fedeztünk fel, amiket túlzás lenne torzításnak titulálni.

Az élesség, a részletek (sötét képterületeken is), a színek, a mozgásmegjelenítés elégedettséggel töltöttek el mindnyájunkat, a 3D nyugodtsága, szellemkép és áthallás-mentessége mintaszerű volt. A nagyon gyors mozgásokat értelemszerűen nem tudta enyhe élességcsökkenés nélkül közvetíteni, hiszen LCD panelek alkotják a képét, de olyanok ritkán fordultak elő az általunk megtekintett filmekben, másrészt könnyedén tolerálhatónak bizonyultak.

Az Epson TW9200 a ma kapható LCD-s házimozi projektorok egyik legjobbja, fenntartások és megkötések nélkül merjük ajánlani, aki birtokolni, használni fogja, biztosan elégedett lesz vele.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.