Epson EH-TW9000 3D házimozi projektor teszt

2012. március 23., péntek, 09:55

Epson TW9000 3LCD LCD 3D házimozi projektor LCD projektor 3D projektor házimozi projektor Epson projektor projektor teszt 3D projektor teszt házimozi projektor teszt

Az Epson, egyúttal LCD panelgyártó is, két fronton meghatározó szereplője a vetítőpiacnak. Projektoraival több kategóriában keresi a vásárlók kegyeit, tesztekben is gyakran feltűnnek, de mostanáig nem sok győzelmet arattak a versenytársakkal szemben. Úgy tűnik, változtak az erőviszonyok, az EH-TW9000 új fejezetet nyit a cég történetében.

Epson EH-TW9000 3D projektorEpson EH-TW9000 3D projektorEpson EH-TW9000 3D projektorEpson EH-TW9000 3D projektor zárt lencsévelEpson EH-TW9000 3D projektor hátlapEpson EH-TW9000 felülrőlEpson EH-TW9000 távvezérlőEpson EH-TW9000 3D szemüvegEpson EH-TW9000W vezeték nélküli 3D házimozi projektor3D HTPS panelEpson EH-TW9000 projektor

Ami a kinézetét illeti, határozottan kellemes látvány a TW9000, legalábbis a szimmetriát kedvelők számára. Középen az objektív, ami brutálisan és egyben bizalomgerjesztően hatalmasnak tűnik. Némi trükk van a dologban, ugyanis a Fujinon optika kerete, foglalata 13 centi átmérőjű, ami egy ?ipari? mozigépnek is becsületére válna. A valóság, amire a takarólapok szétcsúszása után derül fény ? képletesen és a szó szoros értelmében is, mert ezzel egyidőben az izzó is megkezdi áldásos tevékenységét ? az, hogy a frontlencse csupán 6 centis. Az Epsonon kívül, sok másik gyártó alkalmazza ezt az ?optikai? tuningot. Emiatt csak addig morcoskodtunk, amíg sor nem került a mozizásra ? vagy tesztelésre ? nézőpont kérdése. Mindenesetre mi a legkényelmesebb nézőpontot választottuk a kanapé közepén, de erről majd később mesélünk.

A kályhacsőszerű gyűrűt kétoldalról szellőzőnyílások (az egyiken szív, a másikon fúj) fogják közre. Nem győzzük eléggé dicsérni ezt a megoldást, amit a kisebb Epson házimozi vetítőknél is alkalmaznak, ha rajtunk múlna, kötelezővé tennénk. Eme lelkesedésünkben persze komoly szerepe van az elhelyezési pozíciónak, mi ? amennyiben valami egyéb akadálya nincs ? a hátsó falat beborító könyvespolc egyik fakkjába telepítjük a vetítőket. Még az aljzatokon, bemeneteken kellene alakítania a mérnököknek, hogy ne a hátfal alakítsa, törje derékszögűvé a drága HDMI kábelünket, illetve annak csatlakozóját, ha koppanásig betoljuk a gépet.

A szellőzőrácsok kipattintása és a nagyfelületű szűrőharmonika-betét cseréje egyszerű, ugyanez mondható el a lámpamodulról. Baloldalon ki-bekapcsoló, bemenetválasztó, elhúzható fedél alatt menü kezelésére szolgáló funkciógombok. Bevalljuk, ezeket egyáltalán nem nyomkodtuk, kényelmesebbnek bizonyult a távirányító. Ha már szóba került, kézbeillő, kellően súlyos és masszív hasáb jár a TW9000-hez, gombjai méretesek, feliratuk jól olvasható, hátulról megvilágítottak, nyomáspontjuk határozott, ez is összességében mintaszerű. A készülék elhelyezése után a vászon fénnyel való megcélzása következik, ami a kétirányú, függőlegesen 97, vízszintesen 47%-os lencseeltolásnak és a hatalmas, 2,1-szeres zoomátfogásnak köszönhetően nem okoz nehézséget, bár a tekerentyűk szeretnek pár fokot visszafordulni, amikor levesszük róluk az ujjunkat. Megpróbáljuk érzékeltetni, hogy mit is jelent a 2,1-es számadat: a frontlencse síkjától 4,6 méterre lévő vásznunkra 1,7 és 3,7 m közötti szélességű képet tud vetíteni a TW9000. Illetve tudna, mert csak egy 2,4 méter széles lógott lefelé plafonra csavarozott tokjából, pedig szívesen megnéztük volna, mit produkál 4 m átlójú ?lepedőn?! A fényereje ? 2400 lumen ? talán még akkora képmérethez is elegendő lenne.

A zoom és az élességállítás recés gyűrűi meglehetősen szorosak, viszont az emlegetett, és cseppet sem gúnyosan kályhacsőnek titulált objektívfoglalattal megegyező átmérőjűek, ami megkönnyíti használatukat. Ez rá is fér, mert nagy pontosságot igénylő műveletekről van szó. A motoros megoldásokat jobban szeretjük, ezzel bizonyára nem okozunk meglepetést, de ritkán, ideális esetben egyszer, telepítéskor kell a vászon és a vetítő között hosszadalmas ingajáratban közlekedni, mire megtaláljuk a borotvát a képen, aminél élesebb vágóeszközt nem ismer a szakirodalom.

Képbeállításra, optimalizálásra, ISF kalibrálásra minden elképzelhető lehetőség adott, ennyit a sokszorta drágább, professzionális vetítők közül sem mindegyik kínál. Néhány a beállítások közül: vonalak erősítése, gammagörbe, konvergencia korrekció, Super Resolution automatikus írisz sebesség, interpolálás, színhőmérséklet-skála választás, (10 féle memorizálható, hozzájuk 12 karakterből álló név adható)!

Az Epson gyártmányú D9-C2Fine panelek 240 hertzes képfrissítést tesznek lehetővé, ami képkocka interpolációval 480 Hz-re növelhető. Ennek igazi hasznát 3D filmek lejátszásakor vesszük, mert jelentősen csökkenti az élmény elrontó áthallást, a szellemkép kialakulását. A Bright 3D Drive technológiának köszönhetően kisebb mértékű a szemüvegek és a váltott képkockák miatti fényerő veszteség. A szemüvegek fényereje három fokozatban állítható.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.