Epson EH-TW6100 3D házimozi projektor teszt

2013. december 22., vasárnap, 12:25

Epson TW6100 EH-TW6100 házimozi projektor házimozi projektor 3D projektor Epson projektor projektor teszt házimozi projektor teszt 3D projektor teszt

Az Epson régóta meghatározó szereplője a vetítőpiacnak. Nemcsak kiváló projektorokat gyárt, de legfontosabb alkatrészüket, az LCD paneleket is, amelyre a fél iparág épül. Termékeik közül most a TW6100 elnevezésű modellt próbáltuk ki.

Epson EH-TW6100 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100 3D házimozi projektor hátlapEpson EH-TW6100 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100 3D házimozi projektor 3D szemüvegEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektorEpson EH-TW6100W 3D házimozi projektor és 3D szemüveg

Ízlés dolga ? mégis az emberek többségének jobban tetszenek a szimmetrikus épületek, tárgyak, arcok. Az Epson házimozi projektorait egy ideje ezt figyelembe véve tervezik. 

A tetszetős kinézet mellett gyakorlati haszna is van ennek a kialakításnak, mert mindkét szellőzőnyílása az elülső oldalán, az objektívet közrefogva helyezkedik el. Az egyiken szív, a másikon fúj (közben szerencsére nem robban, mint a kétütemű motorok), tehát polcra, például könyvszekrénybe is elhelyezhető - a szabad légáramlást semmi nem fogja gátolni. Ez egy vetítő számára elengedhetetlenül fontos, mert fényforrása, a 230 wattos lámpa ontja magából a hőt. Ha már megemlítettük a lámpát, dicsérnünk kell a hosszú, 4000 órás élettartam miatt, ami ECO módban további 1000 órával növekszik.

A képet a már jól ismert és kedvelt D9 LCD panelek állítják elő, melyeket számos más vetítőgyártó cég is beleépít termékeibe. A képminőséget másik, nagyban befolyásoló elem az objektív - amin keresztül a fény kilép a projektorból. Annyi pénzért, amennyibe a TW6100 kerül, nem várhatjuk el, hogy gondosan csiszolt, speciális üveglencsékből épüljön fel ez a fontos egység, ahogy csak a drágább modellek kiváltsága a motoros zoom és fókuszállítás is. Ezeket az optika mögötti gyűrűkkel végezhetjük el, viszonylag könnyedén - persze elhelyezéstől függően, mert létrán egyensúlyozva nem mindenki szeret vetítőt installálni. A fókusz szabályzója mögött egy csúszka helyezkedik el, amellyel trapézkorrekció végezhető.

Epson EH-TW6100 3D házimozi projektor hátlap

Csatlakozóit illetően nem kell szégyenkeznie a TW6100-nak: 2 db HDMI 1.4a, komponens, kompozit, VGA és sztereó RCA bemenetek, USB 2.0, USB B és RS232C portok helyezkednek el a hátulján. Két darab, egyenként 10 W-tal hajtott hangszóró is helyet kapott a hátlapon, melyeket prezentációs vetítések alkalmával szólaltathat meg az előadó. Ha már szóba kerültek a csatlakozási lehetőségek, megemlítjük a vezeték nélküli HDMI jelátvitelre képes TW6100W típusú készüléket. Ezzel megspórolható egy jellemzően 10-15 méter hosszúságú kábel, valamint az annak esztétikus, vagy rejtett elvezetése a lejátszó és a vetítő között.

Epson EH-TW6100 3D házimozi projektor távvezérlő

A távirányító mérete, a gombok elhelyezése, valamint háttérvilágítása miatt egyszerű vele a projektor beállítása, később pedig a mindennapos használata. Ehhez hozzájárul a logikus menüszerkezet, melynek grafikája áttekinthető és tetszetős.

A TW6000 típusszámú előd automatikus írisze kegyetlenül hangosan kerregett - ehhez képest mostani tesztalanyunk sokkal inkább felhasználóbarát, de még messze van attól, hogy csendesnek lehessen nevezni. Elnémítására legjobb módszer a kikapcsolása, de azzal elveszítjük a kontraszt számottevő részét, tehát nem, vagy csak teljesen sötét falakkal és plafonnal kialakított moziszobában ajánlható. Kompromisszum lehet a gyors helyett normálra állítani, de akciódús filmek közben még a magasabb fokozat zajongása sem feltűnő. Bonyolítja a helyzetet az írisz összehúzódásakor fellépő részletvesztés a sötétebb képterületeken, amit senki nem fogad repeső örömmel. Mondta valaki, hogy fenékig tejfel a projektorozás? Pláne egy 500 000 forintnál olcsóbb készülékkel.

Normál fényerővel a hűtés zaja is okozhat némi homlokráncolást, ám ECO-ban sokkal csendesebbek a ventilátorok, és a légáramlás susogása is kevésbé idegborzoló, ami igazán örvendetes. Sajnos 3D nézésekor szükség van a többlet fényerőre, hiszen a szemüvegek - nem túlzottan, de mégiscsak - sötét lencséje elvesz belőle. A TW6100-hoz kapott 3D-s szemüvegek, most karácsonyi akció keretében kettő darabot adnak ehhez a projektorhoz, rádiófrekvenciás vezérlésűek. Viselésük cseppet sem megterhelő, sőt, kényelmes, ugyanakkor elég nagyok ahhoz, hogy elférjen alattuk egy korrekciós pápaszem. Oldalai, szárai kellően szélesek a nemkívánatos környezeti fények távoltartásához. Akkumulátora USB-n keresztül tölthető és ezt kb. 40 órányi használat után kell megismételni. A 3 perces gyorstöltés nagyjából annyi energiát ad az akkumulátornak, hogy a megkezdett filmet végig tudjuk nézni. Ez persze függ a film hosszától és attól, hogy a lemerülés a főcím, vagy a végkifejlet alatt következett be. Felruházták az automatikus kikapcsolással, ami röviddel a 3D jel megszűnését követően lép életbe.

Epson EH-TW6100 3D házimozi projektor 3D szemüveg

A TW6100 nálunk a 4,6 méteres vetítési távolságból, legkisebbre húzott zoomállásban, 220 centi széles képet adott, amelyen elegendőnek bizonyult a fényáram. Aztán próbaképpen koppanásig kb. 3,5 méter szélességig növeltük a vetítési méretet, ekkor a vásznunkon beköszöntött a félhomály. Megállapításuk szerint a 2300 lumenesnek specifikált lámpafényerő 3D-ben 2,2 méter széles képhez elegendő, és 2D-hez sem ajánlunk 2,7 méteresnél szélesebbet, de már akkorához is érdemes rövidebb vetítési távolságot választani, mint amekkorával mi teszteltünk.  

Az élességet - bármennyit finomítgattuk, nem sikerült igazán hasítósra köszörülni. Ez egyértelműen az említett egyszerű kivitelű objektív számlájára írható, amit ellensúlyoz a készülék ára és az egyenletesség: vagyis hogy élességben nincs számottevő különbség a kép közepe és a szélei között. A mozgóképfelbontás elmarad a DLP rendszerű projektorokétól: olyan ez, mint a tévék között az LCD és plazma technológiák különbsége. A folyadékkristályok lomha mozgását nem lehet gyorsítani. Mindezek mellett, vagy inkább ellenére a mozgáskezeléssel elégedettek voltunk.

A képminőség vizuális tesztelését műszeres mérések és kalibrálás előzte meg. A gyári Film profil viszonylag színhű, de delta E 6-tal van elmászva a kívánatostól. Túl meleg a fehéregyensúly és túlszaturált a vörös, míg a zöld és kék messze nem képes 100 %-ig lefedni a Rec. 709 színteret. A kéket leginkább némi szaturáció, míg a többi színt inkább kisebb-nagyobb hue hibával keveri.

Epson EH-TW6100 3D házimozi projektor

Kalibrálás után a szürkeskála szinte tökéletes volt, a gamma és a fehéregyensúly is delta E 2 alá kúszott. A színkeverésen pedig lehetett ugyan segíteni, és bár kielégítő is lett az eredmény, a tökéletestől azért elég messze állt (megmaradt némi hue hiba és nem lehetett elérni a ~100 %-os Rec. 709 színtér lefedettséget egyik alapszín irányában sem).

Szokatlanul alacsonyra, szinte a skála legaljáig kellett tolni a Contrast csúszkát, hogy ne vágja le a zöld gradiens tetejét.

Szokásos tesztfilmünk, a Casino Royale szép színekkel köszönt vissza a vászonról, csak a fekete mélysége és a kontraszt tűnt haloványnak. Ezen az automatikus írisz segített valamennyit, de még úgy is több fény hagyta el az objektívet, mint amennyit kívánatosnak véltünk. Azt is megállapítottuk, hogy nem a viszonylag világos - nem fehér - falak és plafon okozták a műszaki adatokban szereplőtől nagyságrendekkel elmaradó kontrasztot. 

3D-ben az Avatar unalomig játszott és nézett jeleneteit vettük sorra. A mozgások itt is cizelláltak, finomak voltak, a fényerővel sem akadt problémánk. A térhatás egészen meggyőzőnek bizonyult, élveztük a munkát. Az élek mentén előfordult némi halvány dupla kontúr és szellemkép, de csak direkt arra figyelve, hibakereső üzemmódra kapcsolva lehetett észrevenni. A 3D hatás hibátlannak bizonyult, ettől az élvezeti faktor is magasba ugrott.

Epson EH-TW6100W 3D házimozi projektor

Kategóriájában nem kiemelkedően jó vetítő az Epson TW6100, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha valaki félmillió forint alatti összegért keres 3D-s házimozi projektort. Viszont erősen ajánlott a lehető legsötétebb színárnyalatú falak közé telepíteni, hogy a csekély kontraszt ne csökkenjen tovább.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.