Epson EH-TW5500 3LCD házimozi projektor teszt

Méltó követő

2011. május 30., hétfő, 14:30

Epson TW5500 3LCD LCD házimozi vetítő LCD projektor házimozi projektor DeepBlack technológia

Nem mai gyerek, de még mindig piacon van és keresett az Epson EH-TW5500. Már 2009 őszén a boltokba került és élességével, kontrasztjával sok másik LCD vetítőt felülmúl. Persze mindez nem csak úgy, sült galamb képében repül az ölünkbe: keményen fizetni kell érte.

Igazából nagyszerű projektor, ami megnyilvánul a fényerejében, képélességben és a 24p képvisszaadásban. Mindehhez jól jön egy 2,1x-es zoom funkció, ami nagymértékben megkönnyíti az elhelyezést. Azért, hogy valami kis negatívumot is mondjunk: bizonyos színeknél kissé észrevehető a kép raszterezettsége, de csak a képszéleken.Számos teszt jelent meg a TW5000 projektorról, és már akkor is azt a készüléket kiáltották ki árkategóriájában a legjobbak egyikének. Utána lépett színre az 5500, ami az utóda az említett vetítőnek. Jogosan merül fel a kérdés: lehet ez jobb, mint az elődje: igen, nagyon úgy tűnik.

Mérföldkő?

Az Epson új kategóriát teremt a kontrasztban gazdag projektoraival, amit a cég által alkalmazott Deep Black technológiával ért el. Az eljárás lényege, hogy a kiegészítő polarizációs szűrő kiszűri a szórt fényt, és megnöveli a természetes kontrasztértéket. A kontraszt növekedés eléréséhez igazából semmilyen elektronikus megoldás nem szükséges, akkor is látványos lesz a különbség. Marketingszöveg nélkül mondhatjuk, hogy a projektor 5755:1 kontrasztátfogása meghaladja az eddig elért rekordértékeket. Ha még kiemelkedőbb értéket szeretnénk, akkor mindössze csak az aktív íriszt kell bekapcsolni és máris tovább növelhetjük a kontrasztot, ami kb. 32 000:1. Amióta az Epson kijavította a Frame interpolation elnevezésű technikáját, azóta a mozgás közben fellépő elmosódás is megszűnt.

Fókuszban

A TW5500 az elődjénél jobb képélességgel rendelkezik, de megörökölte azokat a szolgáltatásokat, amik már az 5000-es modellnél is jól beváltak: ilyen például a 2,1x-es zoom vagy a hasznos lens-shift funkció. A projektor elektronikusan, precíziós videó áramköreinek köszönhetően, képes csökkenteni az elsődleges színeknél jelentkező torzulásokat. A finom képrészletek kiemelését pedig a legújabb Super Resolution elnevezésű képélesség javító rendszer végzi. Az elektronika teljes egészében felügyeli a színkezelést, így elkülönített áramkörök végzik az RGB feldolgozást. A TW5500 megjelenéséig az LCD és D-ILA technológiával dolgozó projektorok a képminőség javítását a mozgóképek élesítésével végezték, úgy hogy a képtartalomtól és képfrissítési gyakoriságtól függően kiegészítették a felvételeket további képinformációkkal. A TW5500 interpolációs megoldásai nemcsak, hogy 100 illetve 120 Hz-re emelik a képváltási frekvenciát, hanem a javított képfeldolgozási módszernek köszönhetően tisztább, élesebb és élénkebb képeket produkálnak. A vetítő képességeit akkor is jól kamatoztathatjuk, hogyha HD kamera tulajdonosai vagyunk. Az AVHCD videókat korrigálja, így csökkenti a nem kívánatos képremegést, amitől az amatőr videofelvételek még tisztábbnak és jobbnak tűnnek.

Biztos forrásból?

Természetesen a Blu-ray filmek jelentik a projektor igazi, optimális képforrását, itt adhatja igazán ki magából a legtöbbet. A képinterpoláció három fokozatban állítható, amivel a klasszikus 24p lejátszást optimalizálhatjuk. Mindehhez párosul az a speciális képélesség javítás is, ami sokkal erőteljesebb a hagyományos megoldásokhoz képest. A mérések szerint az ANSI kontraszt 480:1, ami jó, de nem mondható kitűnőnek. Persze van olyan elmélet, miszerint ez lehet jobb is, hiszen sok minden függ a vászontól, és az alkalmazott lencserendszertől. A már említett Epson Cinema filter, ami a lámpa és a rekesz között található nemcsak a színhőmérsékletet javítja, de növeli a kontrasztot és természetesebbé teszi a színeket. A mozi üzemmódban a színhőmérséklete túlságosan hideg, kb. 7000 kelvin fok. A természetes üzemmód már jobb valamivel, a maga 6400 kelvines színhőmérsékletével. Amennyiben az Eco üzemmódot választjuk, akkor komoly mértékben visszaesik a lámpa fényereje, és kissé zöldes beütést kap a képek színvilága. Szerencsére, ezt azonban nem kell elviselnünk, mivel az RGB színmenüben korrigálhatjuk a képminőséget.

A kapcsolat

A készülék bemenetei között két HDMI csatlakozót is találunk az analóg aljzatok mellett. Az analóg YUV bemeneteken is kitűnő képélességet, színvisszaadást kapunk, továbbá lehetőség van a finombeállításra is. A komponens (RGB) mellett, elhelyeztek rajta S-video és kompozit videó bemenetet is, de valószínűleg ezeket a legritkábban, vagy egyáltalán nem fogjuk használni. A legjobb képminőséget a HDMI bemeneten keresztül kaphatjuk, és a tapasztalat az volt, hogy a Frame interpoláció bekapcsolásakor egyáltalán nem érezhető a kép vibrálása. Ez különösen jól jöhet például a focimérkőzések megtekintése során, hiszen nagyon természetes lesz a kép. A projektor jól viselkedik a nagyfelbontású interlace anyagokkal is, precízen összeilleszti a félképeket, így a kameramozgás közben sem esnek szét a finomabb képrészletek. A TW5500 legjobban kétségtelenül a 24p Blu-ray filmekkel teljesít. Mozi üzemmódban hatásosan lehet csökkenteni a kép nemkívánatos remegéseit, amik a felvételek során keletkeznek, de választható a mozgásjavítás is, ami igazán kitűnően funkcionál. Színekre, kontrasztra, fényerőre nem lehet panasz. A kritikus feketeszint- elemzők is megnyugodhatnak, sok más vetítő megirigyelhetné a TW5500 által produkált kontrasztot és fekete szintet.

 

 

 

 

 

Ajánlás

Nagyszerű vetítő az 5500-as, közepesen magas árfekvésben. Komoly házimozi építők potenciális célpontja, mivel remek képet produkál Blu-ray és HDTV forrásból. Jól finomhangolható, bár alapbeállításokkal is nézhető. A vetítő összességében jó benyomást tett ránk a teszt során, nyugodt szívvel ajánljuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.