Epson EH-TW5500 3LCD házimozi projektor teszt

Méltó követő

2011. május 30., hétfő, 14:30

Epson TW5500 3LCD LCD házimozi vetítő LCD projektor házimozi projektor DeepBlack technológia

Nem mai gyerek, de még mindig piacon van és keresett az Epson EH-TW5500. Már 2009 őszén a boltokba került és élességével, kontrasztjával sok másik LCD vetítőt felülmúl. Persze mindez nem csak úgy, sült galamb képében repül az ölünkbe: keményen fizetni kell érte.

Igazából nagyszerű projektor, ami megnyilvánul a fényerejében, képélességben és a 24p képvisszaadásban. Mindehhez jól jön egy 2,1x-es zoom funkció, ami nagymértékben megkönnyíti az elhelyezést. Azért, hogy valami kis negatívumot is mondjunk: bizonyos színeknél kissé észrevehető a kép raszterezettsége, de csak a képszéleken.Számos teszt jelent meg a TW5000-es projektorról, és már akkor is azt a készüléket kiáltották ki árkategóriájában a legjobbak egyikének. Utána lépett színre az 5500-as, ami az utóda az említett vetítőnek. Jogosan merül fel a kérdés: lehet ez jobb, mint az elődje: igen, nagyon úgy tűnik.

Mérföldkő?

Az Epson új kategóriát teremt a kontrasztban gazdag projektoraival, amit a cég által alkalmazott Deep Black technológiával ért el. Az eljárás lényege, hogy a kiegészítő polarizációs szűrő kiszűri a szórt fényt, és megnöveli a természetes kontrasztértéket. A kontraszt növekedés eléréséhez igazából semmilyen elektronikus megoldás nem szükséges, akkor is látványos lesz a különbség. Marketingszöveg nélkül mondhatjuk, hogy a projektor 5755:1 kontrasztátfogása meghaladja az eddig elért rekordértékeket. Ha még kiemelkedőbb értéket szeretnénk, akkor mindössze csak az aktív íriszt kell bekapcsolni és máris tovább növelhetjük a kontrasztot, ami kb. 32 000:1. Amióta az Epson kijavította a ?Frame interpolation? elnevezésű technikáját, azóta a mozgás közben fellépő elmosódás is megszűnt.

Fókuszban

A TW5500-as az elődjénél jobb képélességgel rendelkezik, de megörökölte azokat a szolgáltatásokat, amik már az 5000-es modellnél is jól beváltak: ilyen például a 2,1x-es zoom vagy a hasznos lens-shift funkció. A projektor elektronikusan, precíziós videó áramköreinek köszönhetően, képes csökkenteni az elsődleges színeknél jelentkező torzulásokat. A finom képrészletek kiemelését pedig a legújabb Super Resolution elnevezésű képélesség javító rendszer végzi. Az elektronika teljes egészében felügyeli a színkezelést, így elkülönített áramkörök végzik az RGB feldolgozást. Az 5500-as megjelenéséig az LCD és D-ILA technológiával dolgozó projektorok a képminőség javítását a mozgóképek élesítésével végezték, úgy hogy a képtartalomtól és képfrissítési gyakoriságtól függően kiegészítették a felvételeket további képinformációkkal. Az 5500-as interpolációs megoldásai nemcsak, hogy 100 illetve 120 Hz-re emelik a képváltási frekvenciát, hanem a javított képfeldolgozási módszernek köszönhetően tisztább, élesebb és élénkebb képeket produkálnak. Az 5500-as képességeit akkor is jól kamatoztathatjuk, hogyha HD kamera tulajdonosai vagyunk. Az AVHCD videókat korrigálja, így csökkenti a nem kívánatos képremegést, amitől az amatőr videofelvételek még tisztábbnak és jobbnak tűnnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.