DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift4 3D házimozi projektor teszt

2016. január 28., csütörtök, 16:55

DreamVision projektor házimozi 3D 4K e-shift házimozi projektor 3D projektor 4K projektor UHD projektor DreamVision projektor projektor teszt 4K e-shift high end projektor házimozi projektor teszt 4K prjektor teszt UHD projektor teszt

Megérkezett a franciák legújabb vetítőjének, a DreamVision Siglos+ 3 típusnak egy példánya a hazai forgalmazóhoz és már gazdára is lelt. De mielőtt elszállították volna, szerkesztőségünk képviselői lehetőséget kaptak egy rövid tesztelésre, ami végül jóval hosszabb lett a tervezettnél, mert egy ilyen készüléket alaposan meg kell ismerni.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor gammaDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor colorDreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor mérés4K e-shiftScreen Excellence VistaCurve Enlightor Neo-S vetítővászon DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimoScreen Excellence VistaCurve Enlightor Neo-S vetítővászon a Home Movie bemutatótermében

Amikor nemrég hírt adtunk arról, hogy a DreamVision erős magyarországi képviselettel dicsekedhet (érdemes megtekinteni a honlapjukat) akkor még a Siglos 2 tesztelését harangoztuk be. Azzal a projektorral futólag megismerkedtünk, ám a sors úgy hozta, hogy az eggyel nagyobbról írhatunk részletesen, ami ráadásul jelentős frissítésen esett át ezért egy + jel került a típusszáma elé.

Ami nem változott, az a 4K/UHD logó, vagy címke, illetve képesség. Ez, és az általunk leütött per-jel helyén olvasható "Interpolation" kifejezés némi magyarázatra szorul, amit most mindjárt meg is teszünk. A Siglos+ 3 belsejében 3 db (RGB) 0,7 colos, a korábbiaknál kisebb képpont-távolságú LCoS panel alkotja a képet, ezeknek 1920x1080 a tényleges fizikai felbontása. De hogyan lesz ebből Ultra HD? A 4K e-shift4 jóvoltából, ami a felbontást virtuálisan duplázza függőleges és vízszintes irányban, ebből adódik a vásznon látható és megszámolható 3840x2160 képpont. Működéséről található leírás és néhány ábra a világhálón, de csak nagy vonalakban lehet belőlük kisilabizálni, mit is művel ez a pár éve felbukkant találmány.

4K e-shift

Az áthaladó fényáram al-képpontjait fél pixelnyivel elmozdítja a D-ILA és az optika közé beillesztett egység, ez rajzon jópofa, a végeredményt tekintve viszont annál sokkal komolyabb: lenyűgöző. Erről majd mesélünk a technikai felvezető rész után. Fel lehetne róni negatívumként, hogy nem natív 4K/UHD, de arról nem a DreamVision tehet, hogy nem került piacra - talán nem is gyártottak - azt biztosító LCoS paneleket. Sőt, jelenleg 4k/UHD DMD chipből sem kapnak a házimozi projektorokat gyártó cégek, azokat egyelőre a nagy mozigépek számára tarják fenn.

Még valamit tisztáznunk kell, mielőtt tovább lépnénk, ez a 4K fogalma, jelentése. A folyton, mindenfelé felbukkanó megnevezés gyakran téves, itt is megzavarhatja a hozzá nem értőket. A Siglos+ 3 maximális (interpolált) felbontása 3840x2160, tehát Ultra HD (UHD) és ez így teljesen rendben van, hiszen az eddig megjelent és a később boltokba kerülő filmek is ilyen pixel elrendezésűek. Az igazi 4K 4096 oszlopot és 2160 sort jelent, 256:135 képarány mellett, és létezik házimozi projektor, amelyik natívban ezt tudja, de elsősorban a nagy közösségi mozikban látható felbontás. Az UHD 1,78:1 arányú, amit 16:9 néven szokás emlegetni, ebben nem tér el a megszokott Full HD-tól, más néven 1080p-től. A kereskedelmi forgalomban kapható televíziók szintén nem 4K, hanem UHD felbontásúak. Azt, hogy ennek ellenére miért aggatnak rájuk 4K címkét, csak tippelni tudjuk. Például előbb létezett fogalomként, mint az UHD, és ennek a szabványnak az elfogadásakor a 4K már valamennyire bekerült a köztudatba, onnan kisöpörni kétes kimenetelű küldetés lenne.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor

Visszatérve tesztalanyunkra, a mérete igencsak emberes, fél méternél hosszabb és majdnem ugyanilyen széles, ezekhez arasznyi magasság és 15 kilós tömeg társul. Mindezek ellenére nem tűnik monstrumnak, ami a formatervezőket dicséri. A mostanában divatos, jócskán kilógó objektívvel ezen a projektoron nem találkozhatunk, azt elrejti a készülékház, ellenben büszkén hirdetik, hogy mindegyik lencsetagja gondosan csiszolt üvegből készült, nem műanyagból. A fókusz és a zoom mellett a lencse-eltolás (Lens Shift) is motorikus, utóbbi durván széles határok között (± 80 % vertikális, ± 34 % horizontális) mozdítható.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor

A gyártó honlapja és brosúrája kiemeli az általuk legfontosabbnak vélt tulajdonságokat, mi is megtesszük ugyanezt.

A manapság piacra kerülő projektorok képességei között nagy hangsúlyt kap három betű, ez a HDR, ami a High Dynamic Range rövidítése. Már van ezzel kapcsolatos tapasztalatunk, de sajnos ilyen műsoranyag és lejátszó hiányában nem tudtuk tesztelni a Siglos+ 3 ezen képességét.

Az LCD tévékből ismerős a képkocka interpoláció, ami elsősorban a mozgóképfelbontást növeli, ugyanakkor a gyors mozgásokat folyamatosabbá, szaggatás-mentessé teszi. Hasonló eljárással operálhatunk a Siglos+ 3 menüjében, ennek neve CMD (Clear Motion Drive) 400 Hz. Ízlés dolga, hogy valaki bekapcsolja, vagy csak alacsony fokozatra (200 Hz) állítja, netán maximumra, ebben megoszlott tesztcsapatunk tagjainak véleménye.

A Siglos+ 3 kontrasztarányát 1500000:1-nek írják, ez természetesen dinamikus és normál használat, filmnézés során aligha megvalósuló álom. Ettől nem kell szigorú arckifejezést ölteni, mert aki picit tájékozott a témában, az tisztában van vele, hogy számháború folyik a gyártók között. De nem emiatt lehetünk vidámak, hanem a tényleges, valós kontraszt láttán, ami kiemelkedő, ámulatba ejtő.

A THX 3D logó sejteti, hogy nem mindennapi háromdimenziós látványban lesz részünk. A mellékelt 4 db (!) szemüveg belsejében akkumulátorok biztosítják az áramot, melyek USB csatlakozón keresztül tölthetők.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor

Ha már csatlakozók, a DreamVision Siglos+ 3 HDMI 2.0a (HDCP 2.2) bemenetekkel rendelkezik (2 db), ezeken fogad 4K60P 4:4:4/24 bit, 4K60P 4:2:2/36 bit és 4K24P 4:4:4/36 bit jeleket. Magától értetődően csak a maximumot írtuk le, a szokásos kisebb felbontásokat ugyanúgy értelmezi a projektor, mint az összes Full HD társa.

A készülék menüje kissé bonyolult, vagy inkább összetett és szerteágazó, aminek elsődleges oka a nagyon részletes beállíthatóság és a számtalan funkció. Elérhető a DCI-P3 színskálára kalibrálhatóság, a mért és optimalizált értékekből tucatnyinál is többet képes memorizálni a projektor. Fontos tulajdonság az egyéni ízlésnek megfelelően kiválasztható fényrekesz - blende - vagy, ahogy vetítéstechnikában nevezik: írisz. Ezzel szabályozható, hogy a lámpa fényéből mennyi jusson a vászonra, végeredményben kihat a kontrasztra és az árnyék-részletességre is.

A távirányító kevés gombos, egyszerű darab, sárga háttérvilágítása lehetne valamivel erőteljesebb.

A Siglos+ 3 alapszínei a fekete és a fehér, ám rendelésre a szivárvány szinte bármelyik alkotóelemére fényezik a készülékházat, a RAL színskála alapján.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor

A képminőség

A Siglos+ 3 produkciójának vizsgálatát alapos műszeres kalibrálás előzte meg, csak annak végeztével ülhettünk be a demószoba karosszékeibe. A Full HD filmek Arcam UDP411 Blu-ray lejátszóról érkeztek, tehát forrás oldalról maximálisnak mondható a kiszolgálás. Jó hang nélkül mit sem ér a házimozizás, abban is volt részünk, bár nem a teljes időtartam alatt szólt mozihangerőn a rendszer, mert beszélgettünk, folyamatosan mondtuk az észrevételeket, véleményeket, ötleteket és kívánságokat.

Mint köztudott, jó vászon nélkül a világ legszuperebb projektorai is legfeljebb félkarú óriások, nem tudják megmutatni tudásuk maximumát. Ezt egy házimozi megszállott nem engedheti meg, profi kereskedő pláne nem, erre bizonyíték a Home Movie bemutató szobájában felállított VistaCurve Enlightor Neo-S íves, alumínium keretbe feszített, 305 cm széles és 129 cm magas, 0,95 gain értékű, hangáteresztő vászon.

Screen Excellence VistaCurve Enlightor Neo-S vetítővászon DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimo

A DreamVision hatalmas fényerőt ígér - az átlagos háromszorosát - ez valósnak tűnik, legtöbbször még sokalltuk is, pedig a cinemascope prizma is levett valamennyit belőle. Számokban kifejezve 1900 ANSI lumen a maximum, ránézésre legalább 2500-ra tippeltünk. Viszont a reklámozott 1500000:1dinamikus kontraszt kissé megmosolyogtató, mondjuk ezt annak ellenére, hogy tényleg ebben a tekintetben is kiemelkedőt produkált a Siglos+ 3. Natívként ennek a tizede szerepel az adatlapon, ami, mint on/off elfogadható.

A tesztelés első filmjelenete az Oblivionból származott és annyira ragyogó, részletgazdag kép tárult elénk, hogy erősen gondolkodóba estünk, ez most UHD vagy nem? Mivel tudomásunk szerint nem adtak ki belőle 2160p változatot, felkonvertálásra tippeltünk, ám az sem volt bekapcsolva, natív 1080p felbontásban futott a film. A tekintélyes fényerő és a kontraszt olyan képrészleteket tárt elénk, amikről korábban csak halvány sejtésünk volt. Például a főhős kíváncsiskodása során a föld alá került könyvtárban, amikor keresztül egyensúlyozza magát egy gerendán, alatta a néhány méteres mélységben számtalan könyv hever. Ha nagyon akarjuk, meg tudtuk volna számolni, annyira kiemelkedő volt a sokat emlegetett árnyék részletesség.

DreamVision Siglos+ 3 4K e-shift 3D házimozi projektor

Nem mondható bőségesnek a 4K/UHD lejátszók választéka, ebben nagyon hasonló a helyzet, mint filmek tekintetében. Amit a teszteléshez használtunk, az arra megfelelt, hogy mégis legyen valami fogalmunk erről a felbontásról. A Men In Black legutóbbi részét kiadták Ultra HD Blu-ray lemezen, abból néztünk meg pár részletet, majd a nagy tévégyártók rövid UHD demóiból néhányat. Azok bizony káprázatosak voltak, akárcsak a 3D-sek, ám ilyeneket egész estés mozifilmekben egyelőre nem találtunk. Néha olyan érzésünk támadt, mint amikor a Darbee processzort vizsgáltuk, az adott hasonló plusz felbontásként és kontrasztként érzékelhető hatást a képnek. A vásznat egészen közelről, 20-30 centiről vizsgálva látható a Full HD-nál sokszorta nagyobb pixel sűrűség és a korábban említett, egészen elenyésző pixeltávolság, ami miatt alig vehető észre a rácsszerkezet.

3D-ben mi mást, az Avatart vetettük be tesztanyagként, annak is a legalább százszor látott részeit. Lenyűgöző térhatással: mélységgel és felénk kijövő részletekkel reccsentette le állunkat a Jake körül rajzó, majd testére, karjaira leszálló sok pici, medúza-szerű lény. Az éjszakai fáklyás harc a hatlábú szörnyetegek ellen nem csak sötét, de extra gyors mozgásokban is bővelkedik. Itt láttunk némi anomáliát, ám ezzel az általunk vizsgált képmegjelenítők (vetítők és tévék) többségének meggyűlt a baja.

A készülék nem olcsó, de figyelembe kell venni, hogy az ára tartalmazza a helyszíni felszerelést, műszeres kalibrációt, 24 órás terméktámogatást és szükség esetén csereprojektort is. Valamint a 4 db 3D szemüvegről sem szabad megfeledkezni, mert ha azokat külön akarnánk megvenni, hat számjegyű összeget kellene kifizetni a kasszánál. Mindezeket betéve egy kalapba és összerázva - nem keverve - végszóként azt mondjuk a DreamVision Siglos+ 3 projektorról, hogy kivételes és különleges, a jelenlegi 4K/UHD választék egyik legfigyelemreméltóbb képviselője.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.