DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor teszt

A kis nagyképű

2015. december 10., csütörtök, 15:30

DreamVision projektor házimozi 3D házimozi projektor 3D projektor LED projektor DreamVision projektor projektor teszt 3D projektor teszt LED projektor teszt 3D LED projektor teszt

Projektor, partieszköz, hálózati médialejátszó, és mindez elfér egy laptop táskában. A Dreamy Geek II nagyon sokoldalú, egy komplett hétvégét rá kellett szánnunk, hogy minden funkcióját megismerjük, de jól szórakoztunk.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóvalDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóvalDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóvalDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóvalDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóvalDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor hátlapDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor hátlapDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor távvezérlővelDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor távvezérlővelDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektorDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor menüDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor menüDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor menü - lejátszásDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor AppDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor App menü tükrözésDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor App menü tükrözésDreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor App YouTube lejátszás

Projektor, vagy svájci bicska?

Tesztalanyunk egy vérbeli "zseb" LED projektor, ami előnyöket és hátrányokat egyaránt jelent. Egyfelől a Dreamy Geek II meglepően kicsi. Kisebb, bár vastagabb, mint egy netbook, de nagyobb, mint egy winchester, ergo bárhol elfér. Lényegében minden olyan előnyt magába foglal, amit a LED fényforrásokról általánosságban tudunk: hosszú élettartam, alacsony fogyasztás, kisebb hőtermelés, és így tovább. A DreamVision mini projektora papírforma szerint 1200 ANSI lument produkál, ami elsőre elég bámulatos egy kompakt LED-es képmegjelenítőhöz képest, és a szolgáltatások tömkelege...! De erre még visszatérünk.

Mi említhető hátrányként? Talán az, hogy a miniatűr felépítés kisebb alkatrészeket és kisebb DMD lapka használatot követel. Így a parányi lencsék mögött egy 0,45 colos chip felel a képmegjelenítésért, ami a házimozizás megszállottjainak bizony kevés lesz... átlag multimédiás célokra (YouTube videózás, videojátékok, stb.) viszont elegendő lehet.

Szemügyre vétel

Az eszköz arculata összességében letisztult, egyszerű anyaghasználattal. Tény, hogy a Dreamy Geek II a hagyományos házimozi projektorokhoz képest minden tekintetben kisebb, ettől függetlenül a "zseb" LED vetítők között a komolyabbak közé tartozik. Utóbbi szem előtt tartásával nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy pl. az oldallemezen körbehaladó, szürke sáv csak úgy néz ki, mintha fém volna, valójában műanyag. Esetleg az egész projektort bevonhatták volna a padlólemezét borító, gumírozott matt fekete réteggel, hogy elegánsabb megjelenést kapjunk, de ennél mélyebben nem is érdemes foglalkozni a dizájnnal, mivel a Dreamy Geek II esetében inkább a kép és a szolgáltatások számottevőek.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóval

Az előlapon fényes fekete mélyedésből kacsint ránk a rövid gyújtótávolságú lencse, melyen kívül csak egy infravörös érzékelő, és egy jókora szellőzőnyílás látható. A projektor két oldalán, apró lyuggatott rács mögé került 1-1 db, összesen 4 wattal hajtott hangszóró. A szellőzőnyílások túlnyomó része a padlólemezre került, tehát semmiképp se tegyük szőnyegre vagy bármilyen hepehupás terepre a készüléket. Attól mert pici, még ugyanúgy sík felületet igényel, mint pl. egy laptop. A tetőlap kivitelezésére mondhatjuk, hogy trendi, mivel fényes fehér, és fizikai gombokat nem tartalmaz, tehát érintésünket érzékelő, háttérvilágított kezelőszervekkel ellátott felület. A jobb felső sarokban lévő tárcsával értelemszerűen nem a hangerő, hanem a lencse fókusza állítható. Ezt a recés felületű mechanikus tárcsát finom mozdulatokkal kezeltük, mivel sokszor már 1-2 milliméternyi túlfordítástól is azonnal homályossá vált a kép, másfelől szinte azonnal sikerült belőni az optimális szintet. Az ideális élesség megtalálása után, a korszerű mobileszközök és televíziók képpont sűrűségéhez szokott szeműek lehet, hogy pici hiányérzetet fognak tapasztalni, ugyanis a Dreamy Geek II natív felbontása mindösszesen 1280 x 800 pixel. Ez a projektor egyik gyenge pontja, de ettől még ne csüggedjünk, mert fizikai adottságait jó szolgáltatásokkal ellensúlyozza. Példának okáért vessünk egy pillantást a hátlapra.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor hátlap

A Dreamy Geek II fejlesztői láthatóan több igény kielégítésére törekedtek, voltaképpen átfogó megoldást akartak készíteni azoknak, akik bármilyen oknál fogva, a birtokukban lévő médiát azonnal ki akarják vetítetni. Így aztán tesztalanyunk micro SD kártya olvasóval, és 2 db USB bemenettel is büszkélkedhet. Utóbbiakból az egyik 2.0, a másik pedig 3.0 szabványú. Így akár egy Full HD filmmel megtöltött, mobil adathordozót is rábiggyeszthetünk a Geek II-re. HDMI bemenetből ugyancsak 2 db került a hátlapra, ráadásként az analóg és digitális (optikai) hangkimenetek sem maradtak el. Hogy felsorolásunk teljes legyen, meg kell említenünk a Kensington-zárat, az analóg (kompozit) kép kimenetet és az Ethernet aljzatot. Mindezek alapján a Dreamy Geek II felszereltsége olyan jó lett, hogy funkcionalitásban megközelíti napjaink okostelevízióit. És ami azt illeti, az élettartama is, mivel a benne lévő LED-ek várható üzemideje 30000 óra, tehát akár éveken keresztül "nyúzhatjuk" még akkor is, ha napi nyolc órát fut a kis képmegjelenítő. Utóbbi egyértelműen előnynek számít a hagyományos lámpával felszerelt projektorokkal szemben. Távvezérlő is jár a Dreamy Geek II mellé, mely ergonómiailag leginkább az Apple TV megoldásához hasonlít, ez akár bóknak is értelmezhető.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor távvezérlővel

Beüzemelés, használat

A távvezérlő nagyon kényelmes, azonban gombjai szinte egyformák, tehát a sötétben tapogatózva akár napokig is eltarthat, amíg a felhasználó megszokja azok helyét és funkcióját. Sötétben használva a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, hogy a fontosabb utasításokat a projektor háttérvilágított kezelőszerveivel, a menüben való navigálást pedig a távirányítóval végezzük. A menürendszer kimondottan, váratlanul jól sikerült.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor távvezérlővel

Mivel az Android felület adta lehetőségekre építettek a szoftverfejlesztők, a projektor funkcióit szokatlanul gyors és látványos, mondhatni 2015-ös stílusban tudtuk elérni. A főmenüben még egy QR kódot is feltűntettek, melynek beolvasásával egy ingyenes vezérlő alkalmazást is letölthettünk a mobiltelefonunkra, onnantól kezdve pedig az előbb említett, nehézkes kezelhetőség érvényét vesztette. Az applikáció kiválóan működött, életünkben először vezérelhettünk projektort iPhone-ról, ami azért nem semmi.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor App menü tükrözés

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Dreamy Geek II menürendszere példaértékű. A menüpont "csempéi" között léptetve még kis kattanást is hallattak a projektor hangszórói, ráadásul (mivel egy okostelefonos világból átültetett szoftver gyomtalanított verziója képezte a készülék lelkét) tényleg majdnem olyan felhasználói élményben részesültünk, mintha egy tabletet kötöttünk volna a vetítőre. Ez a koncepció alapvetően bátor, és valahol zseniális, szinte hibátlan.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor menü

Miért csak szinte? Nos, egy-két apróságot egész egyszerűen nem értettünk, például a főmenütől teljesen eltérő dizájnban, egyszer csak elénk ugrott egy könyvtárstruktúra, elsőre értelmezhetetlen mappanevekkel, holott mi csak a bedugott pendrive-on lévő videót szerettük volna lejátszani. Pár pillanat után leesett a tantusz és kiderült, hogy a gyökérkönyvtárban lévő "mappák" valójában a projektorba helyezett memóriakártya és USB adathordozó ikonjai voltak. E rejtély megfejtése után újra gördülékenyen tudtuk kezelni a szoftvert, de a lelkes leendő tulajdonosoknak nem árt előre felkészülnie ilyen (hosszabb távon megszokható, vagy kikerülhető) különc motívumokra.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor menü - lejátszás

Az Android szoftver olyan extrához is hozzáférést engedett, mint a lejátszott anyagok hangjelének Bluetooth közvetítése. Magyarán, a projektorral bármilyen Bluetooth hangrendszert, akár egy kis mobil hangszórót is összepárosíthattunk (ez meg is történt kb. 5 másodperc leforgása alatt), így a beépített cicergőket többszörösen felülmúló hangzást sikerült elérni. Ez a szolgáltatás hosszú távon kifejezetten praktikus. Aki azt hiszi, hogy ezzel kimerül a lehetőségek tárháza, téved, mert (opcionálisan) még vezeték nélküli billentyűzettel is vezérelhető a projektor. A szoftverben nem csak kliensek, hanem dedikált internetböngésző is található, mi több, még Androidra írt játékokat is letölthettünk, vagyis a Dreamy Geek II a manapság kapható, középkategóriás tabletekével egyenértékű szolgáltatásokat mutatott fel.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor App

Képminőség

A Dreamy Geek II-t egy teljes hétvégén keresztül teszteltük, többek között a Hobbit trilógia utolsó epizódját és a The Last Samurai (Az Utolsó Szamuráj) c. filmet néztük végig rajta, a legkülönfélébb, YouTube-on fellelhető HD videókkal karöltve.

Mérőműszert nem alkalmaztunk, de tény, hogy a Dreamy Geek II a méretétől elvártnál jóval nagyobb fényerőt produkált. Olyannyira, hogy teljesen sötét szobában jócskán vissza kellett vennünk a lumeneket kb. 30 %-os szintre, máskülönben hamar elfáradt a szemünk. A nagyobb fényerő előnye elsősorban világító szobalámpák, vagy 3D-s filmek (és videojátékok) esetén jelentett előnyt. Apropó, a Dreamy Geek II képes aktív 3D vetítésre is. Az opcionálisan megvásárolható szemüvegeket felvéve a virtuális mélységérzet megnőtt, de inkább befelé, a képi események irányába. A síkszerű sávokban mozgó szereplők valamelyest közelebb érződtek a cselekmény helyszínének hátteréhez képest, és nagyjából ennyi. A szoba irányába mozduló részletek legjobb esetben is csak a vetített felület síkja elé, kb. fél méterre vetültek ki, de ezek inkább csak pillanatnyi látványelemek voltak. Vibrációt, villódzást nem, vagy csak szinte észrevehetetlen mértékben tapasztaltunk, ettől függetlenül a projektor fő vonzerejét nem a 3D jelentette.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor beépített médialejátszóval

Több gyári színprofilt is elérhettünk gombnyomásra, melyek közül nekünk a "Smooth" üzemmód vált be legjobban. A többi beállítás többnyire vagy túlszaturált tónusokat, vagy domináns fekete szintet eredményezett. Természetesen lehetőségünk nyílt többek között a fényerő, kontraszt és RGB szintek egyenkénti finomhangolására is. Különösképpen az élesség szorult visszavételre: az Interstellar nyitójeleneténél azonnal feltűnt, hogy a felesleges mennyiségű élesítés miatt halovány fehér vonalak borítják a szereplők arcait. Pici állítgatás után szépen eltűntek ezek a derengő szálak, ekkorra viszont egyértelműen érzékeltük, hogy az eredeti BD képfelbontás alá tömörült a látvány, a Dreamy Geek aránylag kis felbontása miatt.

Egy szó, mint száz, a Dreamy Geek II képminősége minden tekintetben átlagos. Ha viszont szigorúan a LED projektorok világához mérjük teljesítményét, úgy már egész tisztességesnek számít. Nehéz ekkora méretből értékelhető fényerőt előcsalni, és tulajdonképpen a megjelenített lumen-mennyiség jóval több volt, mint amire számítottunk. Így a Dreamy Geek II-vel is gond nélkül vetíthettünk akár 2,5 méter átlójú képet is, ami határozottan pozitív.

DreamVision Dreamy Geek II mini LED projektor

A kis projektor felbontása mellé a sötét jelenetekben jelentkező, árnyalatszegény feketeszint társult, ezért a veszteségmentes BD-filmek részletekre kihegyezett látványvilágáról kicsit le kellett mondanunk. Mindezzel arra akarunk kilyukadni, hogy a megszállott filmgyűjtőknek az átütő élményért többet kell fizetni, mint amennyibe ez a készülék kerül. Rövidebb, YouTube-ról lejátszott videoklipek és játékok közben azonban nem voltak zavaróak a tónus és felbontásbeli kötöttségek, ezért minél többet használtuk, annál inkább egyértelművé vált, hogy a Dreamy Geek II inkább hangulatkeltő partikellék funkciót akart betölteni. Máskülönben prezentációkhoz is jó szolgálatot tehet, ha kellően hatékony árnyékoló borítja a tárgyalótermünk ablakait.

És otthon? Ha egyetlen lámpát felkapcsolva hagytunk a szobában, máris sokkal kevésbé fárasztotta szemünket a kép. Míg egymással beszélgettünk, a háttérbe kerülő vetített anyag pozitív hangulatot keltett a környezetünkben anélkül, hogy a képminőséget tovább elemeztük volna. Bármennyire is taglaljuk a hiányosságait, tény, hogy a Dreamy Geek II sokunk arcára mosolyt csalt.

Végszó

A DreamVision Dreamy Geek II nem azért készült, hogy a LED technológia és az ehhez társuló kis méret határait feszegetve, klasszikus projektorokat alázó teljesítményt produkáljon. Más szóval, ha valaki egész estés filmnézéshez keres projektort, akkor, nézzen szét a gyártó drágább készülékei között, bár tény, hogy egy baráti összejövetel, bulizós este folyamán a Dreamy Geek II is alkalmas egy hosszabb videó levetítésére, amennyiben inkább hobbi céllal, és nem a filmek megszállottjaként alkalmaznánk. És itt előtérbe kerül az a célcsoport, akiknek szerintünk zseniális ütőkártya egy ilyen eszköz: bármilyen fiatal, vagy fiatalos társaság, esetleg gyerekes családok. Simán el tudunk képzelni olyan szituációkat, amikor otthon a háló/gyerekszoba falára egy ilyen kis projektor varázsol képet, amit aztán az apuka (ha a munka megkívánja) prezentációk, üzleti megbeszélések képmegjelenítőjének is használhat. Az egyetlen számottevő megkötés, hogy a Dreamy Geek II számára legalább félhomályt kell biztosítani, amennyiben nem szeretnénk lemaradni a vizuális részletekről. A másik potenciális célcsoport: bizonyára sok olyan lelkes, kreatív fiatal társaság van, akik szívesen mutatják meg frissen lőtt videofelvételeiket a haveroknak. Még akkor is, ha egy gagyi minőségű, telefonnal készített képről beszélünk, a mobileszközök 5-10 colos kijelzőjéhez viszonyítva egy 2 méter átlójú, falra vetített képet összehasonlíthatatlanul jobb érzés nézni. Házibulik, szórakozóhelyek is képezhetnek ideális helyszínt a Dreamy Geek II számára, mivel szinte bárhova elhelyezhető, és általa még tovább fokozható a buli hangulata. Ezek persze csak feltevések, de ettől még tény marad, hogy a Dreamy Geek különálló, egyéni kategóriát képvisel a projektorok között.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.