4K bemutatón jártunk

2014. július 28., hétfő, 09:25

DREAMCINEMA 4K UHD projektor házimozi 4K demo 4K film UHD film 4K projektor Sony projektor mozivászon házimozi projektor filmszínház Sony 4K projektor Sony házimozi projektor

4K bemutató napokra készül a DREAMCINEMA és mi ellátogattunk, hogy megnézzük mire is számíthat, aki betér a dél-budai szalonba.

A prémium házimozik építésére szakosodott kereskedő július 29-étől, keddtől, két hétig várja a 4K vetítés iránt érdeklődőket, hogy bemutassa mire is jó a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontás. Ahogyan arról már korábban is írtunk, a demó célja, hogy testközelből mutassa meg a 4K és UHD képet, amiről ma már annyian beszélnek, de amit a legtöbben még nem láttak, vagy csak tévé képernyőn tapasztalhattak meg, hiszen ez ma még a mozikban is különlegességnek számít. A bemutató elsődleges eszköze a Sony VPL-VW1100ES típusú házimozi projektor és a hozzá csatlakoztatott Sony lejátszó lesz.

Sony VPL-VW1100ES 4K projektor a DREAMCINEMA bemutatótermében

Fontos, hogy a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, részben a limitált ülőhelyekre, részben a vetítések közti időbeosztásra való tekintettel. Így tudják garantálni, hogy aki ellátogat a vetítésre, maximális kényelemben részesüljön és válaszokat kapjon, ha a 4K-val kapcsolatos kérdései lennének.

4K bemutató a DREAMCINEMA-nál

Mi már kipróbáltuk!

Amit láttunk, az nagyszerű volt, annak ellenére, hogy a projektor előző nap érkezett, így érkezésünkkor még csak az alapvető beállításokat végezték el rajta. Vagyis a felszerelés, a geometriai beállítások már stimmeltek. A 144 zónás konvergencia állítás már megtörtént, a vetített kép pedig tökéletesen illeszkedett a vászonra.

Sony VPL-VW1100ES 4K projektor a DREAMCINEMA bemutatótermében

A feketék és a kontraszt már így is erőssége volt a rendszernek, de a színek, a fehéregyensúly még nem voltak műszeresen kalibrálva. Ezt a DREAMCINEMA szakemberei a napokban elvégzik, hogy a nyílt napokra már a színvisszaadás is a lehető legpontosabb legyen. Bár, az igazat megvallva, a legtöbben valószínűleg már így, precíz kalibrálás nélkül is elfogadnák a képet. Ez jó pont a Sony-nak, amely az elmúlt években tényleg nagyon jól teljesít képminőség terén. A kontraszttal, illetve a vetítő optikájával sem volt gondunk, azok is példásan szerepeltek.

Ismét azt mondjuk, hogy a 4K felbontás alapjaiban változtatja meg mindazt, amit eddig a részletgazdagságról gondoltunk. A VHS és S-VHS, majd a DVD korában megtanultuk, hogy a sorfelbontás mennyire fontos a kép részletessége és minősége szempontjából. Majd jött a Blu-ray, a Full HD és megtanultuk, hogy a felbontást pixelekben mérjük, a képminőség javulását pedig ezzel párhuzamosan várjuk. Bár a képminőségnek sok más, hasonlóan fontos, meghatározó jellemzője is van. Most pedig, hogy eljött az UHD, végre elfelejthetjük a képpontokat. Igaz, hogy a 4K és UHD felbontásokat is pixelekben mérik a szakemberek, de aki leül a DREAMCINEMA szobájában vászon elé, az örökre elfelejti a pixel szót, mert azt hiába is keresi a képen. Nem marad más, csak a természetesnek ható részletgazdag kép.

4K bemutató a DREAMCINEMA-nál

Komolyan megpróbáltuk felfedezni a pixeleket, azon is eltűnődve, hogy talán a fókusz enyhe eltolásával sikerült a köztük lévő határokat elmosni, de nem ez történt. Az UHD kép az egész falat betöltő vásznon is borotvaéles. Ha nagyon közel megyünk és a centersugárzó felett áthajolunk, akkor kezdjük csak felfedezni a kép apró alkotóelemeit, no de ki akar egy hangdoboz felett görnyedve filmet nézni? Esetleg elővehetjük a színházi látcsövet.

4K felbontás

Komolyabbra fordítva a szót, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a 4K és az UHD sem arról szól, hogy a film minden egyes képkockáján, a kép minden egyes részlete borotvaéles lesz! A filmművészetnek, éppen úgy, mint a fotónak, fontos eszköze az éles és életlen képterületek ötvözése. Vagyis lehet, hogy a háttérben a fák homályosak, de az előtérben, az emberi arcon minden apró részletet látni fogunk. A színészi játék összes rezzenését, a szemek igéző szépségét, az ajkak apró redőit és a hajszálak kócait, gubancait is úgy láthatjuk a képen, ahogyan a valóságban is. Látni fogjuk továbbá a szemet gyönyörködtető mintákat a ruhákon, az épületeken. Elmerülhetünk a finom részletekben, hasonló módon, mint amikor egy festmény előtt állunk.

Vélemény

Hosszú ideje azt valljuk, hogy otthonra a 4K felbontás jó választás! Ha vetített, legalább 2 m széles képről van szó, és azt a megfelelő távolságról nézzük, akkor a Full HD és UHD közötti különbség hatalmas. Ez a DREAMCINEMA bemutatóján is egyértelművé válik. Persze mi ezeken kívül kiállunk az 55 colnál nagyobb képátlójú tévék UHD felbontása és a monitorok további felbontás- növelése mellett is. Ha más nem, akkor a telefonok és tabletek Retina és HD kijelzői meggyőzhetnek róla mindenkit, hogy a felbontást növelni kell, egészen addig, még többé nem látjuk a pixeleket.

Nem pixeleket nézünk, hanem képet. A pixel, a felbontás a gépek dolga ezért joggal várjuk, hogy az váljon észrevehetetlenné! A 4K és az UHD most ezt a feladatot teljesíti.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy jelentkezzen be és látogasson el a nyílt napok egyikén és nézze meg, milyen a mozi és a házimozi jövője!

www.dreamcinema.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.