Zappiti Player 4K Duo hálózati médialejátszó teszt

2016. június 3., péntek, 17:05

Zappiti házimozi lejátszó médialejátszó hálózati lejátszó hálózati médialejátszó 4K lejátszó 4K médialejátszó Zappiti lejátszó Zappiti teszt médialejátszó teszt Zappiti 4K lejátszó hálózati 4K lejátszó 4K lejátszó teszt

Még nem érkezett el teljes egészében a 4K korszak, de erőteljesen haladunk felé, ezért a Zappitinél úgy gondolták itt az idő cselekedni és piacra léptek 4K/UHD felskálázásra kihegyezett médialejátszóikkal. Ezek közül a legnagyobb példány, a Zappiti Player 4K Duo járt nálunk tesztelésen.

Alap információk

Korábban a Zappiti a Dune médialejátszókhoz használható ún. Jukebox felület létrehozására képes Media Center alkalmazásáról volt ismert, de most már nem csak ezen a területen tevékenykednek. A korábbi, Sigma chipes lejátszók után most Realtek 1195 központi egységgel ellátott készülékekkel próbálják meghódítani a piacot, név szerint: Zappiti Player 4K Mini, Zappiti Player 4K és Zappiti Player 4K Duo. Ez utóbbit megkaptuk tesztelésre, hogy megismerkedhessünk képességeivel. Tudásukat tekintve megegyeznek a modellek, a különbség a körítésben van. A Zappiti Mini olyan kicsi, hogy extra adattárat nem lehet beletenni, de a két nagyobb testvérébe egy vagy két előre formázott 3,5 colos SATA HDD-t tudunk elszállásolni (támogatott fájlrendszerek: NTFS, FAT16, FAT32, HFS, EXT2/3).

Zappiti Player 4K Duo hálózati médialejátszó

Természetesen USB-n (2.0 és 3.0) van lehetőségünk mindhárom modell esetében további külső merevlemezek csatlakoztatására (a Mini egyik oldalán szabvány SATA aljzat is adott), valamint ma már kihagyhatatlan kellék a hálózati csatlakozás, amivel elérhetjük otthoni hálózatunk szervereit. Erre gigabites Ethernet, vagy n-es WiFi áll rendelkezésünkre jókora antennákkal a stabil kapcsolat érdekében.

Zappiti Player 4K Duo hálózati médialejátszó hátlap

A szoftveres alapokat az Android adja, így lehetőségünk van saját alkalmazások telepítésére a Play áruházból (pl. Netflix, YouTube, Plex, Kodi, Chrome böngésző, TuneIn, Spotify stb.) vagy akár USB-ről bármilyen apk-t is telepíthetünk. A Zappiti Media Center előtelepítve érkezik a lejátszóval, ahogy a Zappiti Explorer is. Az előbbivel a borítóképes felületet tudjuk előhívni, az utóbbival pedig hagyományosan tudjuk böngészni a hálózatunk, vagy a merevlemezek tartalmát és a zenelejátszás funkció is itt érhető el.

Zappiti Explorer zenelejátszás

A Zappiti Transfer a legutóbbi, áprilisi firmware-rel már szintén előtelepítve érkezik (korábbi verzióknál a frissítést magunknak kell elvégeznünk). Ennek segítségével Windows-os számítógépről külön program telepítése nélkül tudunk a Zappiti-be helyezett, vagy USB-n csatlakoztatott külső HDD-re adatot másolni helyi hálózaton keresztül. Az új lejátszók mindegyike AirPlay kompatibilis, a képernyőnket iOS és Android esetén is a Happycast alkalmazással tudjuk tükrözni a megjelenítőnkre. Bluetooth támogatásának köszönhetően akár a lejátszó is csatlakozhat pl. vezeték nélküli hangprojektorhoz, hangszóróhoz, és természetesen küldhetünk a lejátszóra is hangot.

Zappiti Magic Pixel

Felskálázás

A 4K/UHD terjedése még csak a kezdeteknél tart és a cikkünk írásának időpontjában csak néhány 4K Blu-ray lejátszó és ezekhez csak pár tucat lemez kapható, melyeken natív UHD felbontású (3840x2160 pixel) anyag található. UHD TV-kből viszont már sokkal nagyobb a választék és bizonyára több olvasónk otthonában is előfordul egy-egy példány, amik ugyan képesek a bejövő alacsonyabb felbontású jelet felkonvertálni, de nem mindegy, hogy ezt milyen minőségben teszik. Ezért a Zappiti kifejlesztette a MagicPixel technológiát, mellyel jobb képminőséget érhetünk el. Megjegyezzük azonban, hogy sokan a 4K és UHD kifejezéseket szinonimaként használják, viszont két különböző felbontást takarnak. A 4K = 4096x2160, az UHD = 3840x2160 pixelt jelent.

Zappiti Magic Pixel

Media Center

A Zappiti Media Center használatához először regisztrálnunk kell, és a készülékhez kapott kóddal használatba vehetjük a felhős adatbázist. Ha nem online akarjuk tárolni az információkat, akkor lehetőségünk van Synology NAS-ok mellett most már Asustor modelleken is futtatni egy adatbázis kezelőt, így a helyi hálózatunk sebességével tudja betölteni bármelyik Zappiti Player 4K a borítóképeket és filminfókat.

Zappiti Media Center

Ha egyáltalán nem akarunk számítógépet használni, akkor most már lehetséges magára a készülékre is menteni a meta-adatokat, így akár hordozhatónak tekinthetjük készülékünket. Médiatárunk nagyságától függően eltart pár percig, amíg megvizsgálja a filmjeinket, sorozatainkat a Zappiti, majd letölti hozzá a megfelelő adatokat, de ha az ajánlásnak megfelelően vannak elnevezve fájljaink, akkor szinte hibátlan végeredményt kapunk, teljesen automatikusan.

Zappiti Media Center

A szkennelés eredményeként kapott filmgyűjteményünket utólag szabadon szerkeszthetjük, képeket, borítókat, információkat cserélhetünk, írhatunk be tetszés szerint. További beállítási lehetőségekkel személyre szabhatjuk annak megjelenését, pl. előre hozhatjuk a legutóbb hozzáadott, vagy még nem látott elemeket. A többrészes filmeket képes gyűjteménybe rendezni a Media Center, így tényleg megtalálhatunk mindent egy helyen. A filmeket többféle szempont szerint csoportosítva is listázhatjuk, vagy kereshetünk is köztük.

Zappiti Player 4K Duo

Mivel ezeket az információkat a bejelentkezéshez használt fiókhoz rendeli a lejátszó szoftvere, ezért lehetőségünk van több profil létrehozására, amivel minden egyes családtag egyedi nézetet kaphat, pl. a gyerekeknek csak rajz- és mesefilmek jelenjenek meg, anyának a sorozatok legyenek elöl, apának a filmek. További, kiegészítő alkalmazások telepítésével a filmekhez feliratokat és előzeteseket is beszerezhetünk az internetről. A szövegbevitel hagyományos távirányítóval elég nehézkes és lassú, de erre is gondolt a Zappiti, ezért mindegyik lejátszóhoz jár egy második, rádiós egység is, melynek egyik oldala egy billentyűzet a másik pedig egy "légegér".

Zappiti Player 4K Air Mouse

Próba

A Zappiti Player 4K Duo egy 500 GB-os HDD-vel érkezett hozzánk megtöltve filmekkel, de mindkét HDD fiók használata esetén, akár 16 TB is lehet a kapacitás Otthoni helyi hálózatba integráltuk, majd HDMI-n keresztül egy plazma TV-re kötöttük és rövid ismerkedés után importáltuk a hálózaton található Synology NAS Samba (Windows) megosztásán keresztül tesztfájljainkat, filmjeinket. A kimenet itt maximum 1080p/60Hz lehetett, azaz a felkonvertálás nem volt aktív, de minden rendben zajlott. A különböző felbontású és formátumú anyagok szépen mentek, a hang- és feliratsávok és az automatikus 24p-re (23,976 képkocka másodpercenként) váltás is. Ugyanebben a hálózatban volt egy natív UHD felbontású LCD TV is. Kíváncsiak voltunk a MagicPixel technológia felkonvertálására ezért 3840x2160-as felbontást választottuk kimenetnek.

Zappiti 4K Player felbontás

A HDMI csatlakozók csak 1.4-esek voltak mindkét oldalon, de egészen 30 Hz-ig engedi a szabvány ezt a felbontást, így nincs szükség HDMI 2.0 kompatibilis eszközre a 4K élvezetéhez. A HD (720p) és Full HD anyagok felkonvertálása nagyon meggyőzött bennünket, minél magasabb minőségű volt a forrás, annál jobb végeredményben volt részünk a megjelenítőnkön. A natív UHD felbontású tesztvideóink változatos bitrátával, kódolással készültek, így igencsak feladták a leckét a Zappiti-nek, nem is sikerült mindet lejátszania. Az azonban tény, hogy a specifikációjában meghatározott kódolásokat, formátumokat gond nélkül kezelte.

Zappiti Player 4K Duo

Ezek után bedobtuk tesztpéldányunkat a mélyvízbe. A tesztelés ebben az esetben profi házimozi körülmények között történt. A Zappiti Player 4K Duo itt megmutathatta, hogy mit tud igazán nyújtani, amikor nem csak a képpel, hanem sokcsatornás hanggal is meg kell birkóznia. Több filmrészlettel (pl. Oblivion, Mad Max, Interstellar) is kipróbálva jutott bőven a  Full HD kép mellé HD hang is. A kép rendben volt, a hang Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio formátumokkal is jól szerepelt, viszont Dolby Atmos esetén erősen elcsúszott a képtől. A Zappiti tud a problémáról, ők is várják a Realtektől a megoldást. Addig is, aki nem tudja az Atmos-t nélkülözni, vagy ezzel a hibával átmenetileg megbarátkozni, annak azt javasolják, állítsa vissza az eggyel régebbi firmware-t és a probléma megoldódik, cserébe az újdonságok elvesznek. Bízunk benne, hogy hamarosan érkeznek újabb frissítések, javítások, ahogy ezt az utóbbi hónapokban tapasztaltuk!

Zappiti házimozi

Végszó

A Zappiti Realtek chip-es médialejátszójának képességeit és szolgáltatásait mérlegelve összességében nem csalódtunk. Helyén kezelve a jelenlegi korlátait, egy korrekt képű és hangú eszközt tudhatunk magunkénak, amit leginkább UHD TV-hez és középkategóriás házimozi szettekhez ajánlunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.