Sony BDP-S570 3D Blu-ray lejátszó teszt

Teres mindenes

2011. május 5., csütörtök, 10:05

Sony BDP-S570 3D Blu-ray WiFi Deep Color házimozi lejátszó Blu-ray lejátszó Sony Blu-ray Blu-ray lejátszó teszt lejátszó teszt

Amikor a 3D megjelenítés tarolt, a 2010-es CES-en úgy tűnt egyértelmű, hogy az ilyen lejátszás opcióját csak a BDP-S570, a zászlóshajó modell kapja meg. Egészen addig így is volt ez, amíg a Sony bejelentette tavasszal, hogy minden lejátszója, így az eggyel lejjebb muzsikáló, a BDP-S470  is kap egy 3D frissítést a nyáron. Egy új trendnek tűnik, hogy a gazdag multimédiás jellemzők mellett a Blu-ray lejátszás képessége mintha egy hozzáadott extra lenne napjaink lejátszóiban, ez ebben a készülékben is tetten érhető.

Sony BDP-S570Sony BDP-S570Sony BDP-S570Sony BDP-S570

Felépítés

Semmi radikalizmus nincsen benne, csupán a mostani trend szerinti monolitikus Sony dizájnt jeleníti meg, de ezzel együtt ez egy csodálatosan elegáns és modern megjelenésű gép. A végletekig letisztított, minimalizmusba hajló frontfelépítés már-már fokozhatatlannak tetszik. Az alsó részén a párkány görbén befelé tart, egyfajta platformot képez, amely otthont ad egy sor diszkrét gombnak. Működés közben szelíd kék fény világít csábítóan a középpontban és egy kis kijelző mutatja be a legfontosabb lejátszási információkat, teljesen egyértelműen. A BDP-S570 esetében nem terveztek lehajtható panelt a mérnökök, amely pedig egyre gyakoribb a Blu-ray lejátszókon. Az előlapon minden fényes, fekete, itt találhatóak a vezérlőelemek és egy USB port. A közvetlen vezérlés egyedülálló hibrid, érintés-érzékeny gombokkal történik, nincs szabványos fizikai gomb, ez pedig megteremti a megfelelő egyensúlyt a stílus és a használhatóság között. A csatolt távirányító szinte azonos a tavalyi Blu-ray lejátszók távjaival, egy nagy kivétellel: a Sony visszahozta rá a kiadógombot.

Két USB portot biztosítanak (egy a fronton és egy a hátsó részen), amely elég nagyvonalú megoldás, mivel az előlapon nincs szükség WiFi dongle vagy BD Live tartalom tárolására, továbbá 1 GB memória van beépítve a készülékbe, ami azt jelenti, hogy mindkét oldalon használható a digitális média lejátszás USB-tárolóeszközökről. A hátsó panel tartalmaz egy HDMI kimenetet, ami a v1.4 szabvány szerinti és Full HD 3D képeket képes szállítani, van komponens és kompozit videó kimenet, sztereó analóg, plusz koaxiális és optikai digitális audió kimenet. Végül egy Ethernet porton keresztül, alternatív mód nyílik arra is, hogy a felhasználó az otthoni hálózathoz kapcsolódhasson.

Menürendszer, beállítások

Mint szinte minden Sony termék napjainkban, a BDP-S570 is az XMB interfész egy változatát használja. Az egész elrendezés logikus, könnyen megtanulható. A legfontosabb dolog az, hogy a navigáló személy úgy érzi, rövid idő után mindent maximálisan ellenőrzése alatt tart. Az XrossMediaBar egy grafikus felhasználói felület, amit a Sony Computer Entertainment fejlesztett ki. Lényege az, hogy a funkciókat  ikonok testesítik meg , ezek vízszintesen helyezkednek el a képernyőn. Egy-egy ikonra állva megjelenik egy függőleges sáv, ami az adott ikon alkönyvtárát vetíti ki. Ez a megoldás lehetne túlzsúfolt és zavaros is, de szerencsére teljesen tiszta, logikus az elrendezése. Az interfész mellesleg megnyerte a Technológia és Műszaki Emmy-díjat is. Az "Easy Setup" funkció itt is meg van és végtelenül leegyszerűsíti a kezdeteket. Kéri tőlünk, hogy jelöljünk ki egy nyelvet, válasszuk ki a kapcsolat típusát (HDMI/komponens/kompozit), majd építsük fel az internetkapcsolatot (választható automatikus, vagy kézi diagnosztika, stb.). A képernyő beállítások menüpont alatt változtatásokat hajthatunk végre a képernyő típusától az egyszerűbb beállításokon túl, a 24p és Deep Color (xv) kimeneti beállítások módosításáig. A hangbeállításoknál is tengernyi lehetőség áll rendelkezésre, például vagy dekódolni szeretnénk a forrást vagy automatikusan stream audio-t hallgatunk HDMI-n keresztül. Beállíthatjuk a BD Audio Mix segítségével a hangkimenet során a BD-Live alkalmazást is és a DTS/Dolby Digital keverési lehetőségeket úgyszintén.

Sony BDP-S570

Tapasztalatok

Azon kívül, hogy ez egy 3D-képes Blu-ray lejátszó, a BDP-S570 lejátssza szinte az összes lemez formátumot, mint például a hagyományos CD-ket és a kiváló hangzású SACD-t is.

A készülék HDMI-n keresztül támogatja a 1080p/60 és 1080p/24 kimeneti felbontást. A hangszekció jellemzője, hogy ismeri a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio dekódolást és ezt át is adja nagyfelbontású audio formátumok formájában mondjuk egy erősítőnek. Az USB tároló eszközről fotók, zenék és videók élvezhetőek közvetlenül.  A BDP-S570-en nézegethetünk JPG képeket, de lejátssza az MP3, WMA, WAV, és M4a audió fájlokat és videó formátumokat is, mint például AVCHD, Divx és WMV9. A Profile 2.0 lejátszó támogatja a BD-Live és BonusView alkalmazásokat. Amikor csatlakoztatjuk a nethez, akár vezetéken keresztül Ethernet porton, akár vezeték nélkül WiFi-n, akkor hozzáférhető a Sony BRAVIA Internet Video platform is, ami rengeteg streaming tartalmat ajánl a Netflix , az Amazon, a VOD, a Pandora , a YouTube, a Picasa és még sok más webhelyen. A Sony itt is alkalmazta az IP zajcsökkentést , a minőségi internetes video források hangminőségének javítása érdekében.

Egyedülálló, hogy az összes új sorozatú Sony Blu-ray lejátszó esetében lehetővé tették, hogy egy iPhone vagy iPod touch készülék úgy működjön együtt a lejátszóval, mint egy távirányító, amely magában foglalja azt a képességet, hogy többek között a Blu-ray lemez adatait, a színészek listáját, a gyártási információkat megjelenítse.

Ezen túlmenően, a lejátszó egy ún. Database Browser segítségével Gracenote technológiákat is alkalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a részleteket - színész-lista és technikai adatok - is letölthessük.

Hosszú bootolási idők sújtották a Blu-ray lejátszók előző generációit és ez volt az egyik fő forrása a formátumot korán alkalmazni kezdők panaszainak. A BDP-S570 esetében a Sony jelentősen javította az induló és a lemez betöltési teljesítményt. Ez részben annak köszönhető, hogy a gyorsindítási módnak hála, a lejátszó elindul a bekapcsolástól számítva kevesebb, mint három másodperc alatt. A saját vizsgálat megerősítette az S570 figyelemre méltó lemez terhelési fordulatszámát. Az Open Season Blu-ray lemezt már 26 másodperc múlva elkezdte játszani, ami teljes 6 másodperccel gyorsabb, mint a korábbi sebesség-király Oppo BDP-83 esetében. A Cars BD esetében ragyogóak voltak a színek és a telítettség is nagyszerűen jelent meg. A fekete szintek teljesen szilárdak voltak és a szürkeárnyalat sem tartalmazott pixelesedést. 3 D fronton nem ért csalódás, az Alice Csodaországban trailere gond nélkül, tisztán és akadásmentesen futott, nem volt semmi villódzás, remegés, ezen a téren sincs szégyellnivalója a készüléknek. A DVD képminőség nem volt az eddig látottak legjobbja. A színek fakók voltak, a képek kicsit kontraszttalanok, ez talán egy kis tüskét hagyott bennünk.

Sony BDP-S570

A Dolby TrueHD 5.1 technológia a hangfelvételt tökéletesen adta át. Az alacsony frekvenciájú dübörgés, a párbeszéd egyértelműen kirajzolódott. Az autós üldözéses jelenetek hanghatásai egyszerűen döbbenetesek voltak. A HD videók streamelve és az Amazonon is zökkenőmentesek voltak, éles képekkel. A Netflix is korrekten jelent meg, a videóit jól játszotta, de a hang nem volt olyan jó, mint az Amazonon. Ahhoz, hogy teljes körű tesztelésnek vessük alá az audio teljesítményt, elővettük néhányat a kiváló hangzású SACD formátumból. Az SACD nagyon is élő manapság, és továbbra is sok mű jelenik meg ebben a formátumban, főleg a klasszikus műfajból. Megőrizve a hang eredeti formáját. Mahler 8. szimfóniája hírhedt az alkalmazott hangszerek sokaságáról és a kórus központi szerepéről. Ez a jól rögzített 5.1-es surround SACD (a San Francisco-i Szimfonikusokat Michael Tilson Thomas vezényli) nagyon természetesen szólt, a viharos orgonahang betöltötte a szobát, egyformán fenséges és tiszta volt. A húrok buják voltak és nem is voltak annyira acélos keménységűen hangzók, mint a legtöbb közepes árfekvésű CD-n.

Szöveg bevitele a távirányítóval mindig nehéz, de a Sony menüje a műveletet különösen nehézzé tette. A gombok kicsik, de jó kialakításúak és könnyen megtalálni a kapcsolatot a készülékkel, ha egyszer már megtanultuk kezelni.

Ajánlás

A Sony BDP-S570 egy szilárd teljesítményű, közepes árú Blu-ray lejátszó. Egy jó választás arra az esetre, ha valaki kíváncsi és el szeretné kezdeni a 3D lejátszást otthonában. Ahhoz, hogy élvezze a nagyszerű képminőséget és a lemezek szuper gyors lejátszását, streamelt videókat nézzen az interneten, és minőségi SACD zenét hallgathasson, a legmegfelelőbb alany ez a készülék, ami kiváló ár-érték arányával a jelenlegi egyik legjobb választás a piacon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.