Samsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó teszt

Blu-ray lejátszó, az olcsóbbak közül

2013. április 16., kedd, 16:35

Samsung BD-F5500 BD-F5100 3D Blu-ray lejátszó Samsung Blu-ray Samsung F5500 Samsung F5100 Blu-ray lejátszó lejátszó teszt Blu-ray lejátszó teszt

Mi fér bele ma egy apró Blu-ray lejátszóba és minek kell kimaradnia, hogy versenyképes áron kerülhessen a piacra? A Samsung BD-F5500 tesztje során láthatjuk, hogy az egyszerűség és a vonzó tudás nem mindig dolgoznak egymás ellen.

Samsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó hátlapSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó2013-ban már csak ennyi kell, 2014-ben már talán LAN se lesz csak WiFiBarna lapon a táp, az USB és az infra, zöld lapon minden másEgészen apró passzív hűtés is elégTesztalanyunk gyártás előtti minta, a szériaváltozat alighanem szebb bordát kapSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó belsőSamsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó belső

Nem újdonság már a Blu-ray lejátszó, ezért nem is szeretnénk rá vagyonokat költeni. No meg ma már erős konkurenciát jelentenek az egyre olcsóbb és apróbb médialejátszók is. Ilyen helyzetben nem könnyű versenyképesnek maradni. Ezért is érdekes az irány amerre a Samsung indult az F5500-assal, ami magában foglalja a Blu-ray lejátszók főbb jellemzőit, a 3D képességet, néhány alkalmazást az okos modellekből és egy egészen rugalmas DLNA lejátszót.

A kialakítás a Samsung aktuális formavilágát követi, az egyszerű fekete tömböt csupán néhány apró részlet töri meg. Ilyen az előlapon a lemeztálca és az USB aljzat, amit egy lehajtható ajtó fed el. A jobboldalon a szokásos sarkos forma helyett egy negyed körív vezeti az előlap síkját az oldallapba. Efölött kapott helyet a Samsung készülékekre egyre inkább jellemző, kör alakú kezelőfelületbe foglalt négy gomb. Bekapcsolni, lejátszást indítani és megszakítani, megállítani és lemeztálcát nyitni/zárni tudunk ezek segítségével. Az előlapon kijelző nem kapott helyet.

Samsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó

A hátlap alighanem sokaknak okoz majd csalódást, mivel ezen a gépen sincsen sztereó hangkimenet. Csupán egy koaxiális digitális és egy HDMI 1.4-es aljzat áll rendelkezésünkre, illetve itt van a LAN csatlakozó is.

2013-ban már csak ennyi kell, 2014-ben már talán LAN se lesz csak WiFi

2013-ban már csak ennyi kell, 2014-ben már talán LAN se lesz csak WiFi


A távvezérlő egyszerű darab, de jó minőségű. Kissé zsúfoltra sikerült, de ezt kompenzálja, hogy a lejátszáshoz és menükezeléshez tartozó gombcsoportok kicsit süllyesztettek és egészen jól kitapinthatóak. Pozitívumként említhetjük, hogy  elhelyeztek rajta tévé irányító gombokat is, így annak bekapcsolásához, a forrásválasztáshoz és a hangerő-szabályozáshoz sem kell külön távvezérlőért nyúlkálnunk.

A menürendszer nagyon egyszerű, és hatalmas ikonokkal segíti a használatot. Sajátossága, hogy a forrásválasztáshoz, vagyis a lemez/USB/hálózat között válogatáshoz az ?A? gombot kell lenyomni, ami sokaknak szokatlan lehet, ezzel egy kis összezavarodást okozva. Szomorú, de igaz, hogy ennek a modellnek a menüjét nem lehet magyar nyelvűre állítani.

A szolgáltatások sora egyértelműen jelzi, hogy 2013-at írunk. Bár a BD-F5500 csupán egy 3D-vel felvértezett alapmodell (a 3D nélkül verzió a BD-F5100) az okos alkalmazások mégsem maradtak ki mind belőle. A jelenlegi firmware verzióval Facebook, Flickr, Twitter, AccuWeather és Flingo került bele. Sajnos a hazai piac egyik legértékesebb alkalmazása, a Fuso nem került be.

Samsung BD-F5500 3D Blu-ray lejátszó applikációk

A 2013-as évben a Blu-ray lejátszók egyik fontos újítása, hogy többségükből végre eltűnnek a zajos ventilátorok. Így a BD-F5500 is képes akár teljesen némán is működni, legalábbis addig ameddig nem lemezzel használjuk. Ilyenkor ugyanis az egyszerű felépítésű szerkezetből könnyedén kiszökik a hang. Bár maga a mechanika nem különösebben hangos.

Barna lapon a táp, az USB és az infra, zöld lapon minden más

Barna lapon a táp, az USB és az infra, zöld lapon minden más

 

A ventilátor nélküli működés mögött hatalmas belső fejlődés bújik meg. Mint az lenni szokott, a tesztkészüléket ezúttal is felnyitottuk, és belsejében az eddigi legegyszerűbb felépítésre bukkantunk. A Samsung nagymértékben csökkentette az elektronika méretét, olyan egységeket is közös nyákra költöztetve, amiket együtt lakatni sokak számár tabu lenne. Így esett meg, hogy egy lapra szerelték a tápelektronikát és az USB-t, illetve a vezérlés néhány elemét. Ugyanakkor a kép és hangfeldolgozás is rengeteget fejlődött, amiben nyilván nagy szerepe van annak is, hogy immár száműzött lett az analóg kimenet, ami rengeteg alkatrészt igényelt a korábbi modellekben. Nem elhanyagolható persze a processzor fejlődése sem, ami ma már egy kisebb passzív hűtőbordával is beéri.

Egészen apró passzív hűtés is elég

Egészen apró passzív hűtés is elég


A működés

Hiába ez az egyik legkisebb modell, a BD-F5500 működése gyors! Ujjunkat még el sem kezdtük felemelni a bekapcsoló gombról, de a képernyőn már láthatjuk a menürendszert. A lemezek lejátszása szintén villámgyors. Valóban csak pár másodperc telik el a BD behelyezése és a film elndulása között. A főmenübe való visszatérés is gyors és forrásválasztás is megfelelő sebességgel történik. Az otthoni hálózatos tartalmak közötti válogatást természetesen inkább a szerver és a hálózat adottságai befolyásolják.

A lejátszási teszteket a szokásos demó anyagainkkal végeztük.

A lejátszható formátumok listája nagyon hosszú, ezért ezt nem sorolnánk fel. Ugyanakkor a tesztek alatt néhány esetben nem teljesült a lejátszás ígérete. A H.264 kódolású .mkv filmek közül némely magasabb bitrátájúval elakadt a lejátszás. Némelyikre pedig véletlenszerűen azt írta, hogy nem támogatott formátum. Ennek okát azonban hiába kerestük. Sem képkockaszám, sem hangbéli tulajdonságok nem voltak közösek az elakadó felvételekben. Illetve hasonló paraméterekkel rendelkezőket, máskor gond nélkül vitt a lejátszó. Hasonló, teljesen véletlenszerűnek tűnő lejátszás megtagadással találkoztunk FLAC felvételeknél is. Egy-egy albumon belül is, volt olyan zeneszám ami lejátszható volt, és volt olyan ami lejátszhatatlan. Ez az instabilitás vagy a tesztre kapott példány sajátossága, vagy szoftverhiba lehet. Nem jelenthetjük ki biztosan, hogy a bolti példányokra is jellemző lesz.

Tesztalanyunk gyártás előtti minta, a szériaváltozat alighanem szebb bordát kap

Tesztalanyunk gyártás előtti minta, a szériaváltozat alighanem szebb bordát kap

 

A lejátszás az esetek többségében hibátlan volt. Nem okozott gondot a hálózaton keresztüli lejátszása a 28 megabites felvételeknek sem.

A hálózatról áttérve USB adattárolóra, pontosan ugyanazt tapasztaltuk, mint fentebb is. Itt azért megjegyeznénk, hogy a készülék zavartalanul dolgozott egy nagyobb áramigényű külső merevlemezzel is.

A sokoldalúság persze nem végtelen. Az ISO fájlok nem lejátszhatóak ezzel az eszközzel. Illetve nagyobb könyvtárakban lelassul a navigáció, néha már egészen zavaró mértékben.

A képminőség a kategória átlagának megfelelő volt. A zöld és sárga színeknél tűnt fel kisebb összemosódás, különösen a sárga kárára. Az élesség többnyire makulátlan. A Full HD-t meghaladó felbontású fotók átméretezése átlagos. A szélsőségesen sötét és világos részeken egészen minimális a részletvesztés. Látszik, hogy a gyártó magabiztosan épített a lejátszót, arra számítva, hogy az legalább közepesen jó tévékkel lesz összekötve.

Ítélet

A Samsung BD-F5500 egy nagyon csinos és kimondottan egyszerű lejátszó, olyan apró extrákkal, mint a néhány beépített alkalmazás és az árához mérten egészen rugalmas médialejátszó szolgáltatás. A kisebb BD-F5100-al összehasonlítva az egyedüli különbség a 3D lejátszás lehetősége, ami alighanem sokaknak nem is annyira fontos. Ezért érdemes lehet a jó egyharmaddal olcsóbban kínált kisebb modellt is fontolóra venni.

Elsősorban azoknak érdemes ezt a lejátszót választani, akik egyszerűségre vágynak.

Ha kisebb lenne a két modell közötti árkülönbség, akkor a BD-F5500 könnyedén megkaphatná az ajánlott vétel státuszt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.