Samsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó teszt

Így is lehet ezt csinálni!

2012. július 19., csütörtök, 08:50

Samsung BD-E8900 BD-E8500 Blu-ray lejátszó médialejátszó media player Burr Brown házimozi

Tessék csak példát venni! Bluray, medialejátszó és kiszolgáló. Mindezt merevlemezzel, 3D-vel és alkalmazásokkal. A csúcsra érve mi kell még?

A Samsung BD-E8900 a két csúcsmodell közül a nagyobbik, avagy a csúcsok csúcsa, ami annyit tesz, hogy 500 GB helyett 1 TB merevlemez kapott benne helyet.

Samsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszóSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó CI foglalatSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó hátlapSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó hátlapSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó megosztásSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó megosztásSamsung BD-E8900 3D Blu-ray lejátszó felvétel

Csúcs ez az érzés és ígérem, többször nem írom le ezt a szót, de annyira helyénvalónak érzem, hogy muszáj volt. A 3D Blu-ray ugye már lassan alap. A DVB-T/DVB-S tuner felvétel funkcióval olyan, amire a VHS kihalása óta szükségünk van. Itt az extra abban rejlik, hogy egyszerre akár két műsort is rögzíthetünk. Vagy talán még ez sem elég különleges? A felvett műsort nem csak tévén, hanem telefonon vagy tableten is visszanézhetjük. Nem elég? Útközben is! Ugye, hogy ez már valami egészen különleges dolog! Persze nem elhanyagolható, hogy a mobil-adatforgalmunk után mennyit fizetünk, de az egy másik kérdés.

Nézhetjük az élő adást vagy Blu-ray filmjeinket is a telefonunkon, táblagépünkön vagy számítógépünkön, a BD-E8900 továbbítja számunkra. Ezek után a kép a képben rendszer igazán apróságnak tűnik. No meg a kép a kép mellett és a kép a böngészőben. A lejátszó ?okos? is vagyis teli van appokkal, a legnépszerűbb magyarországi magazinokkal, és sok mással. Lejátssza az otthoni gépeinken vagy szerverünkön tárolt filmeket, fotókat és zenéket. Egyszerűen sokoldalú, mint a Dodekaéder.

A készüléket forgatva

Az előlap kimondottan egyszerű. A jó kidolgozottság ellenére a műanyag nem tűnik az átlagosnál jobbnak. Szokatlan módon a CI kártya foglalata átkerült a készülék oldalára.

A hátlapon is csak a minimálisan elvárható csatlakozók várnak. A kompozit videó kimenet mellett van egy digitális optikai és egy analóg sztereó kijárat. SCART nincs, az már a múlté. Akad még egy USB aljzat, ami az előlapi bemenet mellett apró öröm. Sok korábbi modell esetében a beépített vezeték nélküli csatlakozás hiánya miatt kénytelenek voltunk egy drága WiFi adapterre elhasználni a hátsó USB aljzatot. Nos ez többé nem gond. Így akár fixen bekötve is tarthatunk egy külső merevlemezt, miközben az előlapi csatlakozóra bármikor bedughatunk egy pendrive-ot.

A gép belseje természetesen hatalmas változásokon ment keresztül a 2011-es modellekhez képest. Jó sok új alkatrészt fejlesztett azóta a Samsung, amiket nyilván valahová be is kell szerelni. A rendszer agya egy 1 GHz-es kétmagos processzor. Bár a DNIe chipről nem sikerült mindent megtudni, annyi kiderült, hogy 1 GHz-es, Cortex A9 alapú, vagyis a Galaxy SII-ben használthoz hasonló darabbal van dolgunk. Körülötte a tesztre kapott példányban 256 MB Samsung ram ül. Az előlap közelében egy kis bakon a Samsung saját N-es WiFi modulja van. A gép közepén természetesen a Blu-ray meghajtó, a baloldalon pedig egy 1 TB-os Seagate Pipeline HD merevlemez helyezkedik el. Ez a típus mellesleg folyamatos üzemre tervezett modell, ami kimondottan a HD videók kezeléséhez lett idealizálva. Az amúgy is csendes meghajtót ráadásul példás módon gumibakokra ültették. Nagy kár, hogy ezt az amúgy csendes összeállítást a tápegység mögött megbúvó, apó ventilátor lelkesen túlzajongja.

Végezetül egy apró meglepetés is vár a hangkimenet előtt. Ez pedig egy Burr Brown 5101 18T chip. Persze bármennyire jól cseng a nagy ?BB? név, audiofil élményeket ne várjunk, épp csak a hasonló lejátszókhoz mérten jó hangzást!

Lemezeket és tartalmakat forgatva

A beüzemelés egyszerű, de cseppet sem gyors. A tuner hangolásának hosszú percei alatt bátran nekifoghatunk egy kávé elkészítésének és elfogyasztásának. Egy kis sütire, vagy cigire is marad még idő. Kinek-kinek ízlése szerint. A WiFi beállítás gyors, a képernyőn megjelenő karakterkészlet végre nem ABC sorrendben, hanem billentyűzet-szerűen van elrendezve.

Ha mindennel megvagyunk, kezdődhet is a használat, avagy az élvezet. A kezdőképernyő végre a felhasználó szempontjából nézve is logikus és egyértelmű. Az otthoni hálózat tartalmai között a böngészés gyors.

Sajnos a tesztkészülék még nem a végleges, bolti változat volt, ez sok lefagyással és elérhetetlen könyvtárak tömegével jelentkezett, amin a firmware frissítés sem segített.

Amit sikerült lejátszani, az flottul működött. A képek gyorsan lapozhatóak, a zenék pedig egészen jól szóltak. Sajnos a teszkészüléknek meggyűlt a baja a FLAC fájlokkal, ezért ezt is ki kellett hagyjuk.

A képminőség korrekt volt, a kisfelbontású felvételek és DVD-k is jól mutattak a képernyőn.

A Blu-ray lemezek betöltése 10 mp körüli időt vesz igénybe, ami szubjektíven nem tűnik soknak. A lejátszás nagyon rugalmas, a menük azonnal elérhetőek, a kép szép, a 3D is korrekt. A külső merevlemezek kezelése is egészen flottul megy.

A távvezérlő a korábbiaknál kicsit csinosabb, de nem különösebben elegáns és a gombtenger továbbra is állandó velejárója a hatalmas tudásnak.

A kezdőképernyő, ami alaposan át lett formálva, egyszerűen fantasztikus. Nem a források közül válogatunk, hanem a tartalmak közül. Egymás mellett vannak a gépen rögzített, a hálózaton elérhető és az online tartalmak. Az alkalmazások között pedig ott találjuk a már megszokott Facebookot, a Flickr-t, a Picasa-t, a Samsung kimondottan érdekes Family Story-ját és az új kedvencünket, a Phereo-t amivel végre 3D fotókat is megoszthatunk bárkivel. Az egyetlen szomorúságunk, hogy a fél évvel ezelőtt még a második legnépszerűbb alkalmazásnak számító Google Maps egyszerűen eltűnt, pedig az a Picasa-nak is értékes része volt. A videó alkalmazások is szép számban sorakoznak. A már megszokott YouTube mellett itt van az igényesebb és érdekesebb tartalmakkal teli Vimeo, a TMZ, a Dailymotion, valamint a 3D legújabb forrása, a Yabazam. Az elérhető alkalmazások listájánál is érdekesebb, hogy azokat meg is tudjuk osztani! Maga az alkalmazásokat kezelő felület is megváltozott, átláthatóbb lett.

A készülékben alapból van SugarSync is, ami online képes tartalmakat szinkronizálni az eszközeink között. Ez még önmagában nem is lenne érdekes. A SugarSync azonban a szokásos Win, OSX, iOS és Android verzió mellett létezik Win Mobile, Symbian és BlackBerry oprendszerre is! Vagyis nem csak Androidos telefonról valamint iPhone-ról tudunk képeket, videókat és egyebeket az otthoni tévénkkel megosztani, hanem akár egy egyszerűbb Nokiáról is! Végre másra is használhatjuk a céges mobilt az ingyen telefonáláson kívül.

A csodás kezelőfelület ellenére, hibával is találkoztunk a teszt alatt. Firmware frissítés után ugyanis a böngésző első megnyitása több mint 10 percig tartott. Reméljük a későbbi frissítések már nem okoznak hasonló fennakadást!

A böngésző amúgy egy igen ügyes darab. Könnyedén kezeli az egeret, érintőpadot is és gyorsan betölti az oldalakat. Az AV-Online és az Index is villámgyorsan megjelent, teljes terjedelmében. Igaz, egy apró zavar ebben is felbukkant, amikor egy oldalon a cursor mozgatás után korábbi helyein is megjelenítve maradt. Ez vissza is idézte az egykori Win98-as emlékeket. Reméljük, hogy később ez is javításra kerül.

Összegzés

A Samsung BD-E8900 jól mutatja, hogy szolgáltatások terén merre kell az iparnak fejlődnie. A funkciók sokasága elsőre talán zavarbaejtő, de messze nem kihasználhatatlan. A legszebb az egészben mégis a kezelés újragondolása, ami nagyságrendekkel felhasználóbarátabbá teszi a rendszert. A kissé visszafogott külső mögött zseniális belső rejtőzik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.