Samsung BD-D5500 és D8900 Smart 3D Blu-ray lejátszó teszt

Ketten a tizennyolcból

2011. december 21., szerda, 10:25

3D Blu-ray Smart WiFi AnyNet+ Ethernet Samsung

Nem tévedés, a Samsung honlapon 18 különféle Blu-ray lejátszót találunk, ami elképesztően nagy választék. Még akkor is, ha ebből nyolc csupán tavalyi, 2010-es modell. Az alábbiakban két idén megjelent készülékkel szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg önökkel.

Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900Samsung BD-D8900Samsung BD-D5500Samsung BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500Samsung BD-D8900 BD-D5500

Ha lúd, legyen kövér alapon, a csúcsmodellel, a D8900 típussal kezdtük a barátkozást. Fényes műanyag fedőlapja kifejezetten mutatós, különösen a fényeffektus, világító Blu-ray 3D felirat engedélyezése után. Vadul gyűjti magára a port és az ujjlenyomatokat, ezért nem ajánlott tapogatni és sűrűn kell tisztogatni. Előlapjára is érvényesek az előbbi mondatok, azon a kezelőgombok világítanak. Lemezfiók szokásos nyújtott téglalapja nem bontja meg az összképet, egy alig észrevehető keskeny nyílásba kell csúsztatni az optikai adathordozókat. Jobbszélének alsó fele lehajtható, ott található az USB csatlakozó és a CI kártya foglalat. Kérdezhetnék, az meg mire jó egy Blu-ray-lejátszón? Ha netán még nem nézték meg alaposan a Samsung honlapján, most eláruljuk, ebben a készülékben DVB-T/C tunerek, valamint egy hatalmas kapacitású, 1 TB-os merevlemez rejtőzik. Sokak vágya, a HD rögzítés teljesül a jóvoltából, akár antennáról, akár kábelről. Főként azoknak ajánlható, akikre szolgáltatójuk nem kényszeríti a set top box használatát, de a földi sugárzású HD műsorok felvételére is kiváló lehetőséget kínál. EPG segítségével is programozhatjuk a rögzíteni kívánt filmeket, egy hónapra előre, összesen ötvenet.

Hátlapján nem kifejezettem fejedelmi a választék, bár a két HDMI minimum királyinak nevezhető, de csúcsmodelli pozícióban elhelyezkedő BD-játszónak illene rendelkeznie 7.1 analóg kimenettel és az optikain kívül, digitális koaxiális kijárattal is. Ehhez képest be kell érnünk sztereóval és a szomszédságában lévő komponenssel, amit talán senki nem fog használni. A tévévevőkhöz tartozó antenna be- és kimenet magától értetődő. Többen kérdezték, mire jó a két HDMI kimenet? Egyrészt a két képmegjelenítővel, például falra szerelt tévével és az elé leereszkedő vászonhoz tartozó vetítővel bíró házimozi tulajdonosok örülhetnek ennek. Másrészt egyiken a régebbi, 1.3 jelzésű HDMI csatlakozóval ellátott, 3D képjelek átengedését nem támogató házimozi erősítőkbe juttathatunk hangot, másikon tévébe, vetítőbe vezetjük a 3D képet.

Ez a készülék is Smart, vagyis okos, felvértezték mindazon képességekkel, amivel mostanában a tévéket szokás. Beépített WiFi vevőjével, és/vagy Ethernet portjával képes csatlakozni az otthoni hálózathoz, azon keresztül az Internethez, PC-hez, melynek tartalmát, pontosabban annak megosztásra kijelölt, engedélyezett részét le tudja játszani. Smart Hub, Samsung Apps, Internetes alkalmazások letöltése, online videotékákból filmnézés, rádióhallgatás is megtalálhatóak a listán.

Szolgáltatásai között szerepel a 2D-ről 3D-re konvertálás, amit ez a gép sem képes jobban megoldani az eddig próbált tévéknél, például a D8000-nél, ezért nem adunk érte plusz pontokat. Egyszer érdemes kipróbálni, aztán ami kétdimenziós, azt úgy jobb nézni.

Felmerül a kérdés, ha már (homár, legyen kövér) merevlemez és Blu-ray meghajtó lakik egy dobozban, akkor miért nem lehet a kék sugárral adatokat rögzíteni? Miért nem író is egyben, ez a készülék, mint DVD-s társai? Az lenne az igazán nagy dobás.

Az előlapi (egy hátsó bejárat elegánsabb lenne) USB aljzathoz csatlakoztatott pendrive-ról, merevlemezről le tudja játszani a szokásosnak nevezhető  fájlokat, de nem mindent, amiket például a D8000 LCD TV. Gondolunk itt a BD25/50-re, pontosabban a bennük lévő m2ts-re, valamint az ISO-val, WMV-vel sem birkózik meg, viszont a DVD-filmekből készített VOB-okat válogatás nélkül kezeli, ezzel a tudománnyal a BD-játszók között nem kell szégyenkeznie.

Merevlemezére sok tévéműsort felvettünk, mindegyiket EPG használatával programoztuk, 1 hónapra előre, 50 tételt táplálhatunk a memóriájába. Ehhez persze előzőleg végrehajtottuk a légi és kábeles csatornakeresést. Utóbbival nem sokra mentünk, mivel a piacvezető szolgáltató csak a saját, kétes minőségű set top boxával teszi lehetővé a digitális vételt. Lehetőség van a felvételek szerkesztésére, amit legfeljebb a reklámok kivágására érdemes használni, hogy kevesebb helyet foglaljon a film, bár az 1 TB-os merevlemezre még HD felbontásból is 240 órányi fér rá.

Távirányítójával egyetlen bajunk akadt, a kereszt alakú gomb és a közepén lévő OK vagy enter teljesen egy síkban vannak, könnyű mellényomni.

Miután alaposan összebarátkoztunk a D8900-assal, elővettük dobozából az 5500-as típusszámú kistestvért, a Samsung idei, belépő 3D Blu-ray-lejátszóját. Ténylegesen sokkal kisebb és könnyebb, ám emiatt nem becsültük le, mint később kiderült, jól tettük. Kiviteléről szintén csak jókat tudunk mondani, csatlakozóit sem kritizáljuk, árkategóriájában nem is szokás többet kínálni. Egy HDMI kimenete, de két USB-je van, amiből a hátlapit ajánlott a külön megvásárolható WiFi vevővel megjutalmazni. Aki nem szeretne erre még ? nem kevés pénzt ? költeni, rendelkezésre áll az Ethernet port.

Samsung BD-D5500 Blu-ray lejátszó

Semmivel nem butább a nagytesónál, az összes Smart Hub tudományt elsajátította és folyamatosan tanul, ami annak köszönhető, hogy a gyártó bővíti az elérhető alkalmazások sorát. Például szerepel a letölthető alkalmazások között a Berlini Filharmonikusok APPS, amivel eltöltöttünk néhány kellemes órát.

Kép és hangminőség

Kivételesen a végén kezdjük, ami jelen esetben a legfejlettebb képességet, a 3D lejátszást jelenti. Örömmel tudatjuk, hogy mindkét készülék kiváló képminőséggel, perfekt térhatással, színekkel, mozgásmegjelenítéssel abszolválta a feladatot. Az 55 colos Samsung D8000 LED háttérvilágítású LCD tévét ideális távolságból, 210-220 centiről néztük és csak ámultunk. Az rendjénvaló, hogy a D8900, ahogy zászlóshajó poszton illik, remekelt, de a harmadannyiba kerülő D5500-tól nem vártunk ennyire magas színvonalú produkciót. A 3D hatást gyakran elrontó hibáknak nyoma sem volt, aminek karnyújtásnyira kellett lennie, az ott lebegett a szőnyeg felett. A lemezek beolvasása még mindig hosszadalmasabb annál, amit szeretnénk, elvárnánk.

Kétdimenziós filmekkel, például a 2012 című alkotás, tesztelésre rendszeresen elővett jeleneteinek képernyőre küldésével, szintén mindkét gép remekelt, ugyanez mondható el USB eszközökről lejátszott, enyhe tömörítésű mkv állományokról. A DVD filmek felkonvertálásában viszont látszott köztük némi különbség, a D8900 ügyesebben skálázott 1080p-re, mint a belépő modell. Ez mondható a hangjukra is, orrhossznyival lemaradt a D5500.

A DVB-T-n elérhető full HD adások 1440x1080 felbontásúak, mégis gyönyörűen mutatnak egy hatalmas tévén is, persze nem mindegyik, ahogy az SD-k esetében megszokhattuk. Talán mondanunk sem kell, a rögzített képminőség hibátlan, nem lehet belekötni. Ez a tuner érdeme is, nem csak a rögzítést és a lejátszást illeti dicséret. A merevlemez meglehetősen zajos, amihez hozzáadódik a ventilátor surrogása is, ezt nehezményeztük és a testvérke sem némaságáról lesz híres.

Az Anynet+ nem csak Samsung tévékben, ezekben a lejátszókban is a szolgáltatások részét képezi, határozottan szerethető funkció.

Mindkettőt melegen ajánljuk, nem csak Samsung tévékhez, mi sem csak házon belüli megjelenítőkkel teszteltük őket. A D8900 szolgáltatásai, felszereltsége kiemelkedőek, képminőségére sem lehet mást, csak csupa jókat mondani. A D5500 legnagyobb erényének az ár/érték arányát tartjuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.