Primare NP30 hálózati audio lejátszó és DAC teszt

A skandináv svájci bicska

2014. május 21., szerda, 13:30

Primare NP30 lejátszó médialejátszó hálózati médialejátszó audio lejátszó médialejátszó teszt hálózati audio lejátszó audio lejátszó teszt hálózati médialejátszó teszt

A Primare i32 kapcsán, azt írtuk, hogy jó lenne, ha nem csak az iOS-t támogatná a gyártó. Nos, mióta megérkezett az Androidos vezérlő alkalmazás, azóta várjuk, hogy a kezeink közé kerüljön a svéd Primare hálózati médialejátszója. Remek mindenes lehet ez a készülék, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, ugyanis rengeteg funkcióval vértezte fel a gyártó.

Külső

A lejátszó a Primare-tól megszokott, 3 pontos alátámasztást kapta, mely stabilan tartja a készüléket az állványon, ha éppen nem tehénkedünk a hátsó részének szélső pontjaira kábelcsere közben. Hozzánk fekte színű példány érkezett, de titán színben is megvásárolható. Az előlapi fehér LED-ek remekül harmonizálnak a hideg, gyönyörűen megmunkált fémmel: igazán kecses, modern és szép dizájnt sikerült összehozniuk a tervezőknek. Nem is erőltették meg magukat, szinte az összes berendezésük ugyanígy néz ki. A szokásos atombiztos dobozban érkezett távirányítóval, WiFi antennával és tápkábellel karöltve.

Primare NP30 hálózati audio lejátszó hátlap

Belső

Az NP30 elsősorban hálózati lejátszónak készült, de szerencsére nem spórolták le a digitális bemeneteket sem, ezért DAC-nak is használhatjuk, így a sztereó rendszerrel rendelkező felhasználóknak sem kell lemondaniuk a filmnézés örömeiről, ha nem szeretnék a gyenge minőségű médialejátszók/HTPC-k analóg hangját hallgatni. Az arányokat viszont már nem sikerült eltalálniuk a mérnököknek, 3 optikai bemenetre jut egy darab koax. Ezek mellett találunk még USB-A és B bemenetet, valamint trigger és infra be- és kimenetet is. A készülék szimmetrikus, az analóg RCA mellett XLR aljzatot is találhatunk a készüléken. Nagy piros pont az S/PDIF kimenet, így külső DAC-ra is köthető az NP30, ha nem tetszene a PCM1792 chipre épülő belső (amiből következik, hogy DSD-t nem tud dekódolni a lejátszó).

Primare NP30 hálózati audio lejátszó belső

Ahhoz, hogy hálózaton keresztül tudjunk lejátszani, mindenképpen szükségünk lesz tárhelyre, mely szabadon elérhető a készülék számára. Ez szerencsés esetben egy jól eldugott helyen lévő NAS, rosszabb esetben a mellettünk zakatoló, pörgő, forgó, csörömpölő PC. Miután betekertük az antennát, vagy csatlakoztattuk az UTP kábelt, irányításunk alá is vehetjük a Primare-t, a Play áruházból, vagy az App Store-ból ingyenesen letölthető program segítségével, mely megkeresi nekünk az albumborítókat is. Ehhez természetesen megfelelően elnevezett mappák szükségesek. Ha mi a nagysikerű Szega és Frédó duó legújabb, Kérlek, ne sírj! című lemezét birtokoljuk és helyesen is neveztük el a mappát, akkor nagyon gyorsan töröljük le, mert még véletlenül megtalálja a készülék az albumborítót. Az applikáción belül állítható a hangerő is, ez vészmegoldás lehet az előfokkal nem rendelkező végfok tulajdonosoknak, ám ez csak szoftveres machináció (egyébként az is beállítható, hogy mekkora hangerővel induljon a készülék, a 0-70-ig tartó skálán).

Primare NP30 hálózati audio lejátszó App

A hang

Alapos vallatás alá került az NP30: meghallgattuk magában, integrált erősítőre, majd végfokra kötve, valamint többféle DAC-kal is. Tesztkészülékeink a következők voltak: JMLab Micro Utopia hangfal, Emotiva XPA-2, Norma IPA-140, Human Audio Tabla, Primare DAC30, Pro-Ject DAC Box RS. A hosszú tesztidőszak alatt bevetettünk rengeteg muzsikát, a stílusok tengeréből nagy hálóval merítettünk, hogy a legízletesebb halakkal etethessük a bálnánkat, amit sok mosolyra fakasztással viszonzott. A készülék alapvetően lágy karakterű, de nem finomkodó! Remekül oldották meg a határon lavírozást az alkotók: nem fullad unalomba a zenehallgatás, ugyanakkor idegesítővé, rideggé sem válik, egy egész délutánt átölelő örömzenélés közben. A készülék igen sok részletet tár elénk, de mindezt úgy teszi, hogy nem vonja el a figyelmet a zene egészéről. Külön kiemelnénk a fúvós hangszerek valódiságát, érdekes volt ennyire élethűnek hallani ezeket. Már-már élőzene érzetünk volt, főleg a fafúvósoknál zenélt az erdő! George Benson ? El mar című számánál újfent sikerült eddig ismeretlen részleteket, vonásokat felfedezni, pedig úgy gondoltuk, hogy már kívülről fújjuk ezt a számot, tévedtünk. Meg is érkeztünk: az NP30 letaglózóan részletgazdag, mely mellé egy nagyzenekari színpad méretei társulnak. A hangfalainkra sötétben egyáltalán nem lehetett rámutatni, vagy csak nem láttuk, hogy éppen rá mutatunk, ez már csak nézőpont kérdése. A lényeg, hogy sötétben is lehet hallgatni a készüléket, akár nyitott szemmel is, mert nem robban a retinánkba a mostanság oly divatos, 50 lux-szal vakító, kék LED-ekből álló fényágyú sereg.

Primare NP30 hálózati audio lejátszó

Kimondottan örültünk annak, hogy ezt a PCM chipet választotta a gyártó, mert kedveljük a karakterét. A hidegség szikráját sem fedeztük fel, ezt jól megoldották a skandinávok! Azt gondoljuk, hogy annyi hideg után vágyakozhatnak is egy kis melegségre, ebben nincs semmi kivetnivaló. Az olasz erősítővel együtt sem vált folyóssá a hang, végig feszes és kiegyensúlyozott tudott maradni, kimondottan lineáris párost alkotva a Normával. A tápkábelre szerencsére nem kimondottan háklis, viszont mi a biztonság kedvéért Lessloss DFPC Reference kábellel etettük, amivel rendesen fölé lőttünk a készüléknek, de egy DFPC Originalt mindenképp megérdemel, hogy hű társak legyenek a hangszerek csatájában. Az Emotiva végfokra nem sokáig volt kötve, a szoftveres hangerőszabályzás hátrányai miatt sok helyen csorbult a végeredmény. Érdekes módon a külső DAC-ok nem hoztak óriási javulást, inkább csak változásnak neveznénk, más karaktert adtak a végkifejletnek. Ezt viszont csak lábjegyzetben jegyezzük meg, ugyanis a koaxiális összekötőnk nem épp a rendszerbe illő darab volt, de az bizonyos, hogy futóműként is megállja a helyét az NP30.

Primare NP30 hálózati audio lejátszó belső

A vég

A Primare ismét letett valamit az asztalra: remek készüléket hoztak össze! Sikerült megtalálni hozzá a megfelelő partnereket elektronika és kábel fronton is. Talán nem nagy meglepetés, hogy rendesen meg kell támogatni, ha jó hangot akarunk kapni: elvégre ez egy felsőkategóriába szánt készülék. Zárásként annyit írunk, hogy szívesen birtokolnánk, akár referencia készülékként is el tudjuk képzelni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.