Panasonic DMP-BDT310 3D Blu-ray lejátszó teszt

Kis testben nagy lélek, 3D lejátszás mesterfokon

2011. október 18., kedd, 09:35

Panasonic BDT310 3D Blu-ray lejátszó Panasonic Blu-ray Blu-ray lejátszó Blu-ray lejátszó teszt lejátszó teszt

A Panasonic tévéi már a katódsugárcsöves (CRT) korszakban is a legjobbak között voltak, nem meglepő, hogy plazmáik is a lapos képmegjelenítők csúcsán helyezkednek el. Ezekkel egyidőben, lejátszóik fejlesztésére is komoly energiát fordítottak, gondoljunk csak a népszerű és tesztgyőztes VHS és később az S-VHS videomagnókra.

DVD-, majd később, az egészen közeli múltban, Blu-ray-lejátszóik ugyancsak rengeteg hívet szereztek, a maga idejében mindegyik modell elkápráztatta a filmek kedvelőit. Ezen az úton, nyílegyenesen haladtak tovább a mérnökök és olyan 3D-képes BD-lejátszókat terveztek melyek méltó partnerei, kiszolgálói a csúcsminőségű Panasonic plazmatévéknek. Az elmúlt év slágerkészülékét, a BDT300 típust nem csak 3D képességei miatt kedveltük meg, kétdimenzióban is kiválóan teljesített. Nemrég megkaptuk tesztelésre az utódot, hogy tüzetesen megvizsgálhassuk. Erről számolunk be Önöknek.

Amikor átvettük, az jutott eszünkbe, tréfálnak velünk. A szokatlanul kicsi dobozt még gyorsan megemésztettük, hiszen a környezet-tudatosság része a csomagolóanyagokkal való takarékosság. Ám a doboz súlya alig haladta meg a két kilogrammot, ezért üresnek gondoltuk. Kibontás után megnyugodtunk, nem marad el az estére tervezett 3D-s házimozizás, de kétségeink voltak annak élményfaktorát illetően. Ilyen pehelysúlyú és aprócska készülék nem tudhatja mindazt, amit a beharangozó ígér. Vagy mégis?

A Panasonic tervezőmérnökeit extra prémium és versenyszellem ösztökélhette, mert alig egy év alatt annyi különlegességet, újdonságot találtak ki és pakoltak a BDT310 fémházába, hogy felsorolni is nehéz, de mi azért hozzálátunk.

A Panasonic Hollywood Laboratories elnevezésű kutató-fejlesztő intézetben évek óta dolgoznak ? méghozzá eredményesen - azon, hogy az eredeti celluloid filmek minőségét videó formátumban reprodukálják. Ez kezdetben csak a hagyományos, kétdimenziós képmegjelenítést érintette, ám a megfeszített munka gyümölcsét most 3D-ben is élvezhetjük az új Panasonic Blu-ray-lejátszók közvetítésével.

Az Adaptive Chroma Processing a pontosabb, megdöbbentően valósághű színvisszaadás érdekében született, többek között a függőleges színadatok másfélszeresére növelésével operál. Szabályozható a 3D térérzet, annak mélysége változtatható, egyik végállásban a tévé síkja mögött történnek az események, a másikban tőlünk karnyújtásnyira. Már amennyiben a képmérethez illő ideális nézési távolságban foglalunk helyet. Sokak számára nem teljesen zavarmentes a 3D filmek nézése, előfordulhat pici szédülés, fejfájás. Ennek mérséklésére, megszüntetésére találták ki a különböző szélességű és színű képkeretet, ami a tényleges képtartalom és a fekete káva közti hirtelen fényességváltozást hivatott enyhíteni. Szintén újdonság a Panasonicnál a 2D-ről 3D-re való konvertálás, amivel már néhány tévében tavaly találkoztunk. Meglepően jól sikerült megoldani, érdemes volt fejlesztgetni, csiszolgatni még egy évet.

A hangzás is fontos szerepet kapott a tervezés során, bár a 7.1 analóg kimenet hiánya ennek kissé ellentmond. 2 db HDMI csatlakozó állítható szolgálatba, ennek a tévét és vetítőt is használó vásárlók, valamint a 3D képjeleket fogadni, átengedni nem tudó AV erősítők tulajdonosai örülhetnek. Egy aktiválható funkció a csöves erősítők kellemes, meleg hangzásához teszi hasonlatossá a BDT310 megszólalását. Egyedi ötlet, de roppant kíváncsiak vagyunk, a ma ?háromdézők? hány százalékának volt valaha közelebbi kapcsolata ?lámpás? erőlködővel?

Panasonic DMP-BDT310

A DVD- és BD-lejátszók elmaradhatatlannak nevezhető szolgáltatása az alacsony felbontású videojelek felskálázása, ami a BDT310-ből sem hiányzik. Elnevezése P4HD, 15 milliárd képpont/mp számítási kapacitással, hihetetlen hatékonyan teszi a dolgát. Ez kivételesen nem idei újdonság, de valamit módosítottak rajta, az rögtön látható. Ugyancsak divatos és kedvelt szolgáltatás az AV készülékek hálózatra köthetősége, ami ezzel a géppel szokatlanul egyszerű és gyors. A beépített WiFi vevő is sokkal kényelmesebb, mint az elődmodellhez kapott USB-s ?durung? alkalmazása. Aki jobban bízik a vezetékes kapcsolatban, használhatja az Ethernet portot.

A DLNA és a megújult Viera Cast mellett a lejátszó képes a közkedvelt Skype alkalmazás futtatására, de csak a külön, igencsak borsos áron megvásárolható, kombinált, kamera-mikrofon eszközzel.

Panasonic DMP-BDT310

Elődjéhez hasonlóan, a BDT310 is két USB aljzattal rendelkezik, merevlemez és pendrive is csatlakoztatható hozzá, de csak a FAT fájlrendszerre formázottakat ismeri fel, ami erősen szűkíti a használhatóságát. Ezekről képes lejátszani mkv filmeket is, ám a méretkorlát miatt, sokra nem megyünk vele.

Az áttervezett GUI jóvoltából tovább egyszerűsödött és gyorsult a kezelhetőség. Aki még filmnézés közben sem szeretné letenni kezéből kedvenc ?almás? telefonját, egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével az egyébként kitűnő távirányítót kiválthatja iPhone-jával.

A lemezek behelyezését és kivételét egyszerűsíti az érintés nélküli fióknyitás és zárás, csak legyinteni kell tenyerünkkel a készülék felett. Először nem értettük, mi ebben a fantázia, aztán a gyakorlatban kiderült, cseppet sem nem haszontalan dolog. Amikor kivesszük tokjából a korongot, és mindkét kezünk foglalt, nem szükséges bűvészkedni a nyitógomb keresgélésével és megnyomásával. Ugyanakkor bosszantó is tud lenni ez a funkció, amikor egészen más célból, például portörlés okán nyúlkálunk fölötte.

A BD-Live sem maradt ki a felszereltségből, azt azonban cseppet sem tartjuk jó ötletnek, hogy használatához SD-kártyát kell helyeznünk a lejátszóba. Annak ellenére, hogy erről a médiumról is többféle állományt és formátumot, például videokameránk által rögzített AVCHD-t is lejátszik a készülék, igazán tartalmazhatna ez a gép egy belső memóriaegységet.

Panasonic DMP-BDT310

A BDT310 képminőségének vizsgálatához Panasonic VT30 típusú, 55 colos plazmatévét állítottunk csatasorba, a hangját pedig Arcam AVR400 által irányított, felső-középkategóriás házimozi rendszer szólaltatta meg, amit nemsokára, egy önálló cikkben mutatunk be Önöknek. Hihetetlen és meglepő, hogy egy ilyen aprócska, pillekönnyű lejátszó ennyire kiváló, szinte hibátlan képet produkáljon. Ebben az árkategóriában, ennyire pöttöm méretből, ilyen magasfokú színhűség és mozgásmegjelenítés, ennyi apró részlet eddig egyáltalán nem volt jellemző. A 3D képességeket jól ismert demólemezeinkkel, majd a Panasonic tévék és lejátszók tartozékának nevezhető Avatar című alkotással teszteltük, melynek nézése során egyik ámulatból a másikba estünk. Crosstalk nevezetű jelenséget egyáltalán nem vettünk észre, a térérzet lélegzetelállító, különösen a helikopteres és ?szárnyaslényes? repülésekkel teletűzdelt jelenetekben. A főhős piszkálgatására összecsukódással reagáló, teleszkópos tölcsérre hasonlító növények karnyújtásnyira voltak tőlünk ? amihez az is kellett, hogy az 55 colos képátlóhoz ideális távolságra - körülbelül 2,3 méterre ültünk. Az extra funkciók közül, a színes képkeret aktiválása azoknak ajánlható, akik diszkomfortérzéssel reagálnak a 3D-re, nekünk szerencsére nem volt rá szükségünk, pár perc próba után kikapcsoltuk. A mélységérzet csúszka alapállásból való eltolása látható változást és némi szédülést eredményezett, ezért gyorsan visszaállítottuk. A DVD-filmek felskálázását valóban az ígért, meglehetősen magas színvonalon végzi, a BDT310 ebben is kitűnőre vizsgázott.

Panasonic DMP-BDT310

A hangzás nem csak a lövöldözős, robbantós akciófilmek, hanem a koncertek atmoszféráját is képes megteremteni. Nem ejt ámulatba, mint a képminőség, viszont hiányérzetünk sem támad.

A Blu-ray lemezek beolvasása még messze nem DVD sebességű, 30-40 mp közötti, ami már egész elfogadható, de akadnak gyorsabb gépek a piacon. A Viera Cast tartalom bővült ugyan, ám szerintünk akár ki is hagyhatnák belőle.

A Panasonic idei Blu-ray lejátszóinak csúcsmodelljét, első látásra, parányi termete miatt belépő készüléknek gondoltuk, aztán képminőségével és szolgáltatásaival belopta magát a szívünkbe, bebizonyította, hogy nem a méret számít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.