OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó teszt

2013. március 8., péntek, 16:25

OPPO BDP-103 Blu-ray lejátszó Qdeo Marvell Qdeo Blu-ray lejátszó médialejátszó lejátszó teszt

Szinte hihetetlen, hogy már 13 hónap eltelt, amióta szomorú szívvel vissza kellett adnunk forgalmazójának az OPPO BDP-95EU lejátszót, annyira elevenen él emlékeinkben csodálatos kép- és hangminősége. Eközben az Oppodigital főhadiszállásán, a híres Szilicium Völgyben nem ültek a szaksajtó által méltán és bőségesen osztogatott babérjaikon a fejlesztő mérnökök, az elmúlt év végén megjelentek a továbbfejlesztett modellek. Közülük elsőként a kisebbiket, a BDP-103EU-t próbáltuk ki.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszóOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszóOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszóOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó hátlapOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó belsőOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó main boardOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó analóg audio boardOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszóOPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó menü

Egyes gyártók - a jelek szerint - szigorú titoktartási fogadalmat tettek, semmit nem árulnak el a készülékeik belvilágáról, a bennük lévő alkotóelemekről. Azt nem gondoljuk, hogy ipari kémkedéstől, koppintástól tartanának, mert aki olyasmiben töri a fejét, az tutira nem weboldalakról tájékozódik, hanem megveszi a kiszemelt lejátszót - hogy az OPPO-nál maradjunk, volt rá példa - és szétkapja, mint majom a zsebórát. Aztán indulhat a másolat készítése, majd a sértett fél ellenlépésként bizonytalan kimenetelű és hosszas pereskedésbe kezd. Netán úgy vélik, nincs ok a dicsekvésre? Mindezt miért említjük? Mert az OPPO honlapján olyan, mindenre kiterjedő, bőséges információ áradat fogadja a látogatókat, ami példaértékű. Talán megbocsájtják nekünk, hogy mi is onnan csemegéztünk, az szolgált cikkünk technikai részének alapjául.

Már dobozának bontogatásakor ugyanazok az elismerő szavak jutottak eszünkbe, amik az elődei kapcsán. Ez is mintaszerű és a pontosan méretre szabott fekete hordtáska is, ami valójában egy hosszú fülű szatyor. A csomagolás gondos, igényes, méltó a tartalomhoz. Selymes tapintású fekete dobozka tartalmazta a tartozékokat: a súlyos és vaskos, de kézbeillő távirányítót, a hálózati és HDMI kábeleket, WiFi vevőt és annak csatlakoztatására is alkalmazható USB adaptert. Ezt örömmel köszöntöttük, mert a jó másfél méteres vezetéknek köszönhetően a legjobb vételt, kapcsolatot biztosító pozícióba állíthatjuk azt. Ennek használata természetesen nem kötelező, amennyiben a készülék hátlapjának környezetében is elegendő a térerő, közvetlenül oda is dugható a nagyobbacska pendrive-ra hasonlító szerkezet.

Az 5 kilós készülék kinézete, építési minősége, erőt, magabiztosságot sugárzó. Fő funkcióit az előlap gombjaival vezérelhetjük, ha éppen nincs kezünkben a távirányító. Kijelzője éppen megfelelő méretű, bár az általa közölt információk többségét csak közelről lehet elolvasni, de ez szinte az összes lejátszóról és erősítőről elmondható.

A mostanában egyre több felsőkategóriás készüléken megtalálható dupla HDMI 1.4a kimenet az OPPO lejátszókon is szériatartozék. Felhasználható két különböző képmegjelenítőhöz, valamint egyiken mehet a hang az erősítőbe, másikon csak a képjelek a tévébe, de inkább vetítőbe. Ez utóbbi csatlakoztatási módot előszeretettel szokták alkalmazni az elérhető maximumra törekvő házimozisok, akik nem bíznak az erősítőkön átvezetett képjel érintetlenségében. Ők azt sem szeretik, ha hang is megy ugyanazon a kábelen, bármennyire izoláltak a vezetőszálak.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó hátlap

Ehhez tartozó fontos információ, hogy a két HDMI kimenet közül csak az egyik kapja a Marvell Qdeo-tól a jeleket, tehát egyszerre, egy időben, két megjelenítőnek nem adhatjuk ugyanazt a képminőséget. Megijedni nem kell, a különbség nem drámai, a HDMI OUT 2 kétmagos MediaTek processzora sem piskóta, de ajánlatos ezt a körülményt figyelembe venni.

A sárgásvörösen csillogó 8 db RCA aljzat belsejében a műanyagok különböző színűek, ami elméletben a csatlakoztatást könnyíti meg, de csak abban az esetben, ha az előfok, vagy házimozi erősítő bemeneteit is ellátták ugyanilyen színkódokkal. A BDP-103 audio részlegében Cirrus Logic CS4382 DAC chip dolgozik, a 7.1 kimenetekre küldi a konverzió eredményeként kapott analóg jeleket.

Az említettekkel még éppen csak elkezdtük az OPPO csatlakozóinak felsorolását. Digitális hangkimenetből optikai és koaxiális áll rendelkezésre, egy előlapi és két hátoldali USB, aljzat fogadja a külső adattárolókat, illetve a WiFi vevőt. Ethernet portja hálózati elérésre szolgál, az RS232 és a mini Jack biztosítják a rendszer-távvezérelhetőséget. A csemegét a végére hagytuk, amit két darab HDMI bemenet testesít meg, egyik büszkén az előlapon, MHL funkcióval, a másik szerényen megbújva a LAN és a digitális koax között. Biztosan sokan tisztában vannak azzal, mire jó az MHL (Mobile High-Definition Link), de azért elmondjuk, hogy mobil eszközökről fogad akár 1080p videókat és nagyfelbontású zenéket, miközben tölti azok akkumulátorát. A HDM bemenet és az analóg 7.1 kimenet tulajdonképpen külső DAC-ként funkcionálhat, ami számos esetben tehet jó szolgálatot.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó

A halkan, rezzenéstelenül előbukkanó lemeztálcára a készülék alapfunkciójának kapuja. Az elsődleges adathordozóknak számító Blu-ray és Blu-ray 3D lemezeken kívül természetesen ráhelyezhetünk CD- és DVD-korongokat is, ezeket mindegyik BD-játszó kezeli. SACD, DVD-Audio, HDCD lejátszásra már kevesebben hajlandóak, a BDP-103EU tulajdonosai ezeknek külön örülhetnek.

Bármennyire etalon a Bu-ray filmek képminősége, egyáltalán nem mindegy a videó jelfeldolgozás színvonala. Ezt az OPPO készülékeiben Marvell gyártmányú Kyoto-GH2 chip végzi, mely második generációs Qdeo technológiát alkalmaz. Ez biztosítja a zajtalan, digitális hibáktól, artefaktoktól mentes megjelenítést, felelős a 4K felkonvertálásért, a természetes színekért, a kontrasztért és minden egyébért, amitől kiválónak minősíthető a kép. Ide tartozik, és mindenképpen említést érdemel, mert ritka képesség, hogy a BDP-103EU a DVD filmeket 1080p 24 Hz formában küldi a HDMI kimenetekre.

Néhány érdekes és különleges szolgáltatásra - az összeset hosszas lenne felsorolni - hívjuk fel a figyelmet: ilyen a Multiple Zoom Modes anamorph vetítő lencsékhez illeszkedő állása, a "Subtitle Shift", amivel a feliratokat igazíthatjuk a nekünk tetsző pozícióba és a "Source Direct Mode" a külső videóprocesszorral rendelkező felhasználók számára.

A sok telepített alkalmazás közül csak keveset használhatunk Európában, pláne hazánkban. Ezek: Netflix, VUDU, CinemaNow, Pandora, Rhapsody, Film Fresh, YouTube, Leanback, Picasa.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó menü

Tapasztalataink

Mint általában az arra érdemes, gondosan kiválasztott készülékekkel szoktuk, az OPPO BDP-103EU-t is hetekig használtuk, majdnem úgy, mint az átlagos tulajdonosok. Azért csak majdnem, mert bármennyire élveztünk minden percet, amit a társaságában töltöttünk, a belénk rögzült hibakereső üzemmódot nem tudtuk kikapcsolni. De nem is volt rá szükség kikapcsolásra, mert magától alvó állapotba került, ahogy a használaton kívüli PC-k szoktak. A hiba és az OPPO szavak, fogalmak nem említhetőek egy napon.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó main board

Kétféle erősítőhöz illesztve vizsgáltuk a BDP-103EU hangbéli képességeit. Kezdetben HDMI-vel csatlakoztattuk Cambridge Audio 551R házimozi erősítőhöz, aztán az analóg kimeneteket is kipróbáltuk és arra a megállapításra jutottunk, hogy feljebb kellene lépni. Nem csak audio, hanem video téren is. Így jutottunk el a Primare SPA22 erősítőig, a Samsung plazma és LCD tévéktől a Runco vetítőig és Quadral Aurumoktól az ELAC FS 249 BE hangdobozokig. A szubbasszus tartományt mindkét rendszerben Velodyne SPL 1200 Ultra szólaltatta meg.

Remek és aprólékos konfiguráló menüt, hangszóró setupot kaptunk az analóg 7.1 kimenethez, amiből surround back hangdobozok híján csak 5.1-et vettünk igénybe, de ez cseppet sem csorbította az élményt. Kipróbáltunk minden variációt, bitstream-ként az összes veszteségmentes tömörítésű formátumot, LPCM-et sztereóban és 5.1-ben, SACD-t PCM és DSD változatban, DVD-Audiót, HDCD-t, DVD-Videót és amit még találtunk merevlemezeken, polcokon. Az USB bemenetek kínálta lehetőségek kihasználására FLAC, APE, WAV fájlokat, illetve zenéket is érdemes gyűjteni, ha már a polcunkon díszeleg egy ilyen lejátszó.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó analóg audio board

A kép és hangminőségről el lehet mondani minden pozitívumot, ami eszünkbe jutott az utóbbi évek tesztjei során. Illetve csak lehetne, mert közben megkaptuk és kipróbáltuk a BDP-105EU-t, a nagyobb testvért, annak tartogatjuk a szuperlatívuszokat. Bizony, nem mindig a legkisebb gyermek a kedvenc, aki mindenből a legjobb falatokat kapja, a szórakoztató-elektronika nem magyar népmese. Azért elmondjuk, hogy 3D-je lenyűgöző, 3 méterről nézve a 2,4 méter széles Stewart vásznon az Avatart, nem találtunk a lejátszás számlájára írható hibát. Méltó társa bármelyik csúcskategóriás projektornak, például a Runco LS-5-nek vagy a SIM2 NERO-nak, de prémium tévén, mint a Samsung E8000 is azonnal látszik, hogy nem mindennapi tudású Blu-ray-lejátszót csatlakoztattunk hozzá. A Qdeo tényleg q*jó, az ígéreteknek megfelelően, minden más lejátszót megszégyenítő mértékben láthatóak a Casino Royale sötét jeleneteinek apró részletei. A kép dinamikája, a színátmenetek precizitása elképesztő és a 1080-nál alacsonyabb felbontású filmek felkonvertálása is szenzációs.

OPPO BDP-103EU 3D Blu-ray lejátszó távvezérlőNem csak a filmek HD hangsávjainak megszólaltatásával, sztereó zenével szintén maradandót alkot, sok versenytársával ellentétben már képes helyettesíteni, kiváltani a középkategóriás CD-játszók többségét. Olyan apró finomságokkal is kényezteti a hallgatóságot, amik szokatlanok egy Blu-ray-lejátszótól. SACD-vel, DVD-Audióval még rátesz egy lapáttal, akik rendelkeznek ilyen médiumokkal, fogják értékelni a BDP-103EU ezen képességét. Távirányítójának kezelhetősége, a kivételesen jól elrendezett gombok és azok példaértékű megvilágítása - az összes felirat és jelzés olvasható - miatt kiválóra értékelhető. Menürendszere és ezáltal a készülék mindennapos használhatósága nekünk amiatt nem tűnt tökéletesnek, amiért a többi Blu-ray-lejátszót is szidni szoktuk; nem váltogathatjuk tetszésünk szerint a csatlakoztatott adattárolón lévő filmeket, zenéket, fényképeket. Vissza kell lépni a főmenübe és ott kiválasztani, hogy melyiket szeretnénk lejátszani. Dicséretes a Blu-ray lemezek beolvasási sebessége, ami valamivel több, mint 20 másodperc türelmet igényel.

Hálózati képességei sokat javultak, már nem feltétlenül kell ragaszkodni az USB-vel csatlakoztatott adattárolókhoz. Még kicsomagolt BD ISO is lejátszható WiFi-n keresztül, de a hatalmas adatmennyiség miatt csak akadozva, ezért vagy (LAN) vezetékkel, vagy mégiscsak USB-ről ajánljuk.

Mindezek fényében megállapítjuk, hogy az OPPO BDP-103EU egy minden ízében csúcsminőségű univerzális lejátszó, ezért ha az USA-beli árát vehetnénk számításba, az ötös skálán 6 csillagot kapna ár/érték arányára. Sajnos Európába érkezve minden kutyafüle rárakódik, hozzáadódik, de még így megdrágulva is nagyon jó vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.