Mede8er MED600X3D médialejátszó teszt

2013. június 24., hétfő, 14:50

Mede8er média lejátszó médialejátszó media player MED6000X3D 3D

Nem kell sokáig törnünk a fejünket, ha meg akarjuk nevezni a manapság legnépszerűbb szórakoztató elektronikai termékcsoportot - természetesen a tévéket nem számítva - ez a 3D képes médialejátszók családja. E família fiatal és máris híres és sikeres képviselője a Mede8er MED600X3D készülék, egy szinte mindent tudó fekete dobozka.

Alig fél éve találkoztunk először ezzel a szokatlan és formabontó névvel: Mede8er. Kiejteni mediéter-nek kell, de ha valaki netán Medernek becézné, abból sem lesz sértődés, mert a lényegen nem változtat. Mi a lényeg? Egy médialejátszó esetében a kép és hangminőség mellett az úgynevezett fájl-kompatibilitás is nagyon fontos. Ebbe a csúnya összetett szóval meghatározott fogalomkörbe nem csak az tartozik bele, hogy ismeri és kezeli a BD ISO-t, mkv-t és társait - hogy csak a legnépszerűbbeket említsük - hanem az úgynevezett kadenciahelyes lejátszás képessége is. Erre sokan felkaphatják a fejüket. Néhányan azért, mert nem is tudják mi az, mások számára evidens, hogy amelyik film 23,976 képkocka/mp sebességgel került filmszalagra, azt a lejátszó pontosan ugyanúgy küldje a képmegjelenítőre. Igenám, de erre mostanáig (pár héttel ezelőttig) csak a Sigma chip köré épülő lejátszók voltak képesek, azonban amelyek lelke Realtek gyártmány, az 24 fps-re "gyorsítva" juttatta HDMI kimenetére. Arról, hogy ez bug vagy feature, viták folytak és folynak gyártók és felhasználók között. Röviden felvázoljuk a probléma lényegét. A 23,976 és a 24 között látszólag és matematikailag elenyésző a különbség, ám amikor plusz képkocka beillesztés miatt a kb. 41 másodpercenkénti duplázástól ugrik egyet a film, sokan idegesek lesznek. Mások talán észre sem veszik, mert az interpolálás (LCD tévéken szinte kötelezően használják, mert azok anélkül csak 300 soros mozgóképfelbontásra képesek) simítja, elfedi ezt a döccenést. A videofilek, akik számára a képminőség áll mindenekfelett, semmiféle digitális képjavító trükköt, szolgáltatást nem használnak, szerintük az a mellékhatások miatt inkább rontja a látványt. Ezzel csak egyetérteni tudunk.

Mede8er MED600X3D médialejátszó

Megjelenésekor nem szerepelt a Mede8er lejátszók leírásában a 23,976-os szám, azonban a piacra kerülés után nem sokkal, elkezdtek folyamatosan érkezni a firmware frissítések, melyek telepítése, béta státuszuk ellenére erősen ajánlott volt. Számos egyéb kisebb-nagyobb finomítgatás, javítást követően, február 13-tól mindkét MED készülék natívban kiadta a HD mozifilmekre jellemző frekvenciát. Üröm az örömben, hogy ezzel egyidőben le kellett mondani a 24 Hz-es kimenetről, de csak átmenetileg, mert a május 10-én megjelent v2-es béta firmware-ben már működik a kerek 24 Hz-es videókimenet is, nem csak a 23,976 Hz. Így leggyorsabb médialejátszóink immár a támogatott képfrekvenciák terén sem maradnak el Sigma-chipes vetélytársaiktól. Ám ez még nem minden, ugyanis röviddel cikkünk lezárása előtt kiadták a véglegesített, hivatalos V2 firmware változatot. Akik félve a béta jelzéstől, vagy csak türelmesebbek voltak az átlagnál, ezért mostanáig vártak és nem frissítettek, azokat már semmi nem tarthatja vissza. A Mede8er fejlesztő csapatának áldásos és fáradhatatlan munkája elismerésre méltó és példaértékű.

Lássuk a részleteket!

A MED600X3D kinézete és kivitele teljesen rendben van: kicsi, fekete, könnyű az elhelyezése és rendszerbe illesztése. Előlapjának két gombját szinte el is felejthetjük, csak firmware frissítéskor jutnak szerephez. Csatlakozókból nem sok fért rá, de igazából nincs is szükség többre: HDMI, Toslink, LAN, komponens, kompozit, sztereó RCA. Bár az optikai kimenet helyett szívesebben használnánk koaxiálist, ami számos AB tesztben bizonyítottan jobb hangminőséget nyújt. Az SD-kártya olvasó és a 2 db USB számára már nem jutott hely a hátlapon, azokat az oldalára helyezték el, ami még mindig sokkal szimpatikusabb, mint a Dune TV-102 elején lévő aljzat. A tisztességes méretű WiFi antenna aljzata szintén hátul foglal helyet, gyorsan bele is csavaroztuk.

Mede8er MED600X3D médialejátszó

A készülék szíve egy Realtek RDT1186 (750 MHz) processzor, melynek munkáját, a lejátszást 512 MB SLC flash memória és ugyanannyi SDRAM segíti.

A távirányító kissé szokatlan formájú és fogású, akárcsak a tanítható gomb az oldalán, ami igazi ritkaság a lejátszók világában. A legfontosabb funkciógombok elosztása egyedi, pedig ebben érdemes a bevált gyakorlatot követni, ugyanúgy, mint az autók pedáljainak elrendezésénél. Szerintünk a Play optimális helye középen van az előre és hátra gyorstekerő gombok között. Közvetlenül alatta vagy fölötte kellene elhelyezni a Pause és Stop gombokat, amiből az egyiket lespórolták, funkcióját a balszélen lévő Play látja el, a másikat (Stop) a jobbszélre ültették. Hogy mit keres köztük a hangerő - és +, arra nem sikerült rájönnünk. A Pause hiánya egyben azt is jelenti, hogy nincs módunk a filmekben kockánként léptetni. Ez az elnevezés még a VHS korszakban vált közismertté, manapság nem beszélhetünk tényleges kockázásról, de maga a funkció megtalálható az összes Blu-ray- és a legtöbb médialejátszó tudástárában. Egy érdekes, mozgalmas jelenet aprólékos kielemezgetése sokunk számára szórakoztató, de a MED600 tulajdonosoknak be kell érniük a több fokozatú lassítással. A távirányító háttérvilágítását a kézre eső helyen, a jobboldali élén lévő hatalmas gomb érintése aktiválja, fényereje jól eltalált.

Mede8er MED600X3D médialejátszó távirányító

A csatlakoztatott merevlemezek tartalmát mappánként ötféle nézetben jeleníti meg, ezek között a menü animált gombjaival választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabbat. A filmek közötti tallózást egyszerűbbé és látványossá teszi a jukebox funkció, amit a számítógépünkre letöltött YAMJ és yaDIS programokkal kelthetünk életre. Kis molyolást igényel, de bőven megéri. Elismerésre méltó megoldás, a két csatlakoztatott merevlemez közül az éppen használaton kívülinek automatikus lekapcsolása, amit a képernyőre kiírt üzenettel hoz tudomásunkra a kis Mede8er.

 Mede8er MED600X3D médialejátszó file manager

Filmekből nem találtunk olyat, amelynek lejátszását megtagadta volna a MED600X. A BD 3D ISO-kat csak menü nélkül indítja, de ez a legtöbb felhasználó számára inkább előny, mint hátrány. Egyszerű a hangsávok közötti váltás, e téren sincs jele válogatósságnak, mindent szeret a kis Mede8er. Zseniális a feliratkezelés, amire biztosan mindenkinek szüksége lesz a fellelhető igencsak vegyes filmkínálatot ismerve. Gombnyomásra felugrik egy ablak, benne minden létező paraméter (nyelv, pozíció, méret, időzítés, betűtípus, szín) beállítási lehetőségével, melyek között a nyílgombokkal tudunk lépkedni. Ha már ezekről a gombokról esett szó, a bal és jobb irányúakkal fix időközöket ugorhatunk a filmben. A fel és le itt inaktív, ezt csak a Dune lejátszóin használhatjuk 1 perces lépésekben "tekerésre". Az Info gomb kevesebb adatot varázsol elő a konkurens készülékhez képest, jelen esetben kifejezetten hiányoltuk az átlagos és a maximális bitráta kijelzését. Apróság, nem kerülne semmibe beletenni a funkciók közé, had legyen meg mindenkinek az öröme!

Többféle zoom fokozat választható, amikkel például teljesen kitöltik a 16:9 arányú képernyőt a szélesvásznú mozifilmek. Ez az átméretezés természetesen képminőség-romlással jár, többé már nem full HD, amit látunk, de ha valakinek az a perverzitása, hogy bármi áron el akarja tüntetni az alsó és felső fekete csíkokat, szíve joga, hát tegye.

 Mede8er MED600X3D médialejátszó XML-alapú filmkeresés

Remekül használható a gyárilag telepített Samba szerver, ami NAS funkcióval is rendelkezik, ezt azok értékelik igazán, akik nem USB-n csatlakoztatott merevlemezről, hanem hálózatról játszanak le filmeket, zenéket. Sőt, NFS szerverienket is megtalálja a hálózaton. Megnyerően gyors a lejátszás-vezérlés és a bootolás ezek szintén erényei a Mede8er aktuális modelljeinek. Torrentkliens, YouTube, webböngésző, internetrádió és egyéb alkalmazások gondoskodnak arról, hogy ne csak filmnézésre és zenehallgatásra használhassuk őket. Egy NAS-sal közös hálózatban pedig okostelefonról vezérelhető, ekkor a TV-bekapcsolását sem igénylő hálózati zenelejátszóként is kiválóak lehetnek. Erre szolgál a május 21-óta elérhető, zenei jukeboxot is kezelő iOS (rövidesen Android-os is érkezik) alkalmazás.

Mede8er MED600X3D médialejátszó

A MED600X3D képminőségét Samsung E6500 plazma- és ES8000 LCD tévén vizsgáltuk, a hangját Pioneer SC-LX76 erősítő továbbította a Quadral Aurum hangdobozszetthez. A rendszer alkotóelemeit AudioQuest Vodka és Avinity High-End Edition HDMI, valamint Furutech SpeakerFlux kábelekkel csatlakoztattuk egymáshoz. Az áramellátást QBASE QB4 elosztó és LessLoss tápkábelek biztosították. Referenciaként OPPO BDP-105EU Blu-ray lejátszó szerepelt. A felsorolásból látható, mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy a MED600X3D-ből kihozzuk a maximumot. A normál, hétköznapi használat mellett próbáltunk kifejezetten nehéz feladatok és magas akadályok elé állítani a MED600-at, amiket megoldott és átugrott. Némi problémája a Samsung LCD-vel akadt: a kép jobb szélén üres, fekete oszlopot jelenített meg, de csak BD 3D nézésekor. Ellenőriztük a menüben a képméretezést, ami rendben volt. A másik tévével semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. Kép- és hangminőségébe nem tudtunk belekötni, mindkettőt magas szinten produkálta, még a referencia minőségű OPPO mellett sem vallott szégyent, bár nem érte el a high-end BD-játszó szintjét, amit természetesen senki nem róhat fel hibaként. Remekelt 3D-ben is, az IMAX egyik természetfilmjét nézve az esőerdő közepén éreztük magunkat.

Kijelenthetjük, a Mede8er MED600X3D egy kiváló médialejátszó, méghozzá olyannyira, hogy ajánlott vétel címet adományozunk neki.

A végére még egy megjegyzést tartogattunk.

Újságírói szempontból kissé hálátlan feladat a Mede8er lejátszókról írni, mert mire az ember elkészül a cikkel, biztosan kiadnak egy újabb frissítést, ezért képtelenség az aktuális állapotról hírt adni. Ugyanakkor a vásárlók és a felhasználók szemszögéből nézve aligha lehet kellemesebb helyzetet elképzelni. Szinte a bőrükön érzik a gyártó folyamatos figyelmét, gondoskodását.

Brávó Mede8er!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.