Marantz UD5005 3D Blu-ray lejátszó teszt

Universal Soldier

2011. szeptember 27., kedd, 10:40

Marantz UD5005 Blu-ray lejátszó házimozi Blu-ray lejátszó lejátszó teszt Blu-ray lejátszó teszt Marantz Blu-ray lejátszó

A Marantz most egy olyan szegmensben próbál maradandót alkotni, amelyikben az OPPO vagy a Cambridge Audio már számtalan elismerést kapott, de a Denon is stabil helyet biztosított magának.

Marantz UD5005 Blu-ray lejátszó silverMarantz UD5005 Blu-ray lejátszó blackMarantz UD5005 Blu-ray lejátszóMarantz UD5005 Blu-ray lejátszó hátlapMarantz UD5005 Blu-ray lejátszó menüMarantz UD5005 Blu-ray lejátszóMarantz UD5005 távvezérlő

A Marantz UD5005 alapvetően egy Blu-ray lejátszó, ami a kék és hagyományos DVD-korongok mellett a CD, SACD és DVD-Audio lemezeket is lejátssza, így próbálja a zenehallgatók igényeit is kielégíteni. A valamivel több mint 4 kg-os készülék, külső szempontjából tökéletesen követi, a Marantznál az elmúlt években megszokottá vált formavilágot, ami szerintem továbbra is hajaz kicsit a Vincentekére, de annál sokkal finomabb. Pontmátrix kijelző, alap funkciógombok, USB aljzat és könnyen sikló lemeztálca található a fém előlapon, más nem is nagyon kell. Hátul komponens, sztereó, koaxiális, HDMI 1.4 és internet csatlakozókat kínál, valamint két alternatívát is, más Marantzokkal való együttműködéshez. A hűtést ventillátor segíti, az áramot pedig cserélhető kábelen keresztül kapja. A távirányítója is ismerős lehet a cég rajongóinak: fekete test, világos gombokkal, hosszú és lapos, abszolút jól használható. Tudását tekintve az említett lemezeken kívül kompatibilis az AVCHD, DivX, JPEG formátumokkal, hálózati lejátszóként pedig az MP3, WMA, AAC, FLAC, WAV, JPEG, MPEG, DivX, H.264 zenei és képanyagokkal is elboldogul. Van még benne DLNA (v1.5) és UPnP támogatás, valamint frissítés után még a 3D filmek sem jelentenek akadályt. Természetesen itt is megtalálható a BD-Live vagy Deep Color opció, az alacsonyabb felbontású filmeket 1080p-re képes felskálázni, a minőség és megbízhatóság érdekében pedig, belül válogatott alkatrészek sorakoznak.

Marantz UD5005 Blu-ray lejátszó hátlap

A Marantz legkisebb univerzális lejátszója nem okozott meglepetést, hiszen joggal vártuk el tőle, hogy ebben a kategóriában is jól szerepeljen minden téren. Ráadásul azt is figyelembe kell vennünk, hogy ők már a DVD megjelenése óta készítenek mindenevő gépeket, tehát ez nekik lényegében ujjgyakorlat volt. A versenytársak létezését figyelembe véve viszont így sem volt szabad semmit a véletlenre, pontosabban a tapasztalatukra bízni, hiszen egy szimplán jó gép megalkotása már nagyon kevés, ennél több kell.

Marantz UD5005 Blu-ray lejátszó menü

Az UD5005-öt szolgáltatások terén nem igazán lehet felülmúlni, nem is lenne hová, ezért térjünk inkább át a minőségre. Blu-ray lemezeken felesleges belekötni a Marantzba, minden kristálytiszta, éles, pompázatos, hozza azt a nívót, amiért ez a formátum életképes maradt. DVD esetében is meggyőző a teljesítménye, sőt még a DivX változat is csupán apró kompromisszumokat igényel. Képnél tehát nem találtunk problémát, jöjjön hát a hang! Filmeknél minden a helyén volt, sztereóban is megfelelő térrel és energiával, többcsatornán pedig valódi mozifeelinggel. CD-n körülbelül ugyanazt a minőséget képviseli, mint egy 5000-es sorozatú szimpla lejátszó, tehát nagyon részletes, hosszú távon is hallgatható, de kicsit fakó és erőtlen. SACD-n is hasonló volt a felállás, hiszen a formátum nyújtotta előnyöket ugyan megmutatta, de az erősítő hangerő potiját a szokásosnál feljebb kellett tekerni, és bizony a mély is kalibrálást igényelt. A Vivaldi Négy Évszak című művén volt inkább szembetűnő ez a hiányosság, a Dark Side of the Moon esetében már öblösebb lett a hangzás, és a zenében is sokkal könnyebb volt elmerülni. Butaság lenne ebben a kategóriában audiofil élményt várni, ráadásul egy olyan lejátszótól, amelyik hiába univerzális, a fő hangsúly elsősorban a képen van. Az UD5005 ára 200 000 Ft körül mozog, és ezért a pénzért kapunk egy DVD, egy Blu-ray és egy SACD játszót, a DVD-Audióról vagy a hálózati opciókról már ne is beszéljünk. Mindezek mellett, természetesen a jó minőségű interkonnekt és hálózati kábelek plusz költségét is el lehet felejtenünk. Ezeket az összes univerzális lejátszóról elmondhatjuk, azt azonban nem feltétlenül, hogy a minőségérzet minden téren kézzelfogható. A Marantz esetében viszont igen, és ennyi pénzért ez nem kis teljesítmény.

Marantz UD5005 Blu-ray lejátszó

A Marantz UD5005 egy jól összerakott kis mindenes, jól jár vele az, aki kimagasló kép és megbízható hangminőséget szeretne egy géptől. Nem tökéletes, de ebben a kategóriában valószínű soha semmi nem lesz az. Bátran ajánlom minden film és zeneszerető embernek, akiknek az ár/érték arány nagyon is fontos.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.