HDI Dune HD TV-301 és TV-101 médialejátszó teszt

2012. szeptember 17., hétfő, 10:05

HDI Dune Dune HD TV-101 TV-301 TV-301w házimozi Sigma Designs 8670 médialejátszó teszt

A tévék után a legnépszerűbb és legkeresettebb készülékek a multimédiás lejátszók. A HDI cég Dune márkájú termékei méltán vívtak ki maguknak elismerést és váltak sokak kedvencévé. Népszerűségük oka a széleskörű fájltámogatottság, a kiváló kép- és hangminőség, a rengeteg szolgáltatás és a rendszeres firmware frissítés.

HDI Dune HD TV-301 média lejátszóHDI Dune HD TV-301 média lejátszó merevlemez behelyezésHDI Dune HD TV-301 média lejátszó hátlapHDI Dune HD TV-301 média lejátszó időjárásHDI Dune HD TV-301 média lejátszó YouTubeHDI Dune HD TV-301 média lejátszó webHDI Dune HD TV-301 és TV-101 média lejátszóHDI Dune HD TV-301 és TV-101 média lejátszó hátlapHDI Dune HD TV-101 média lejátszóHDI Dune HD TV-101 média lejátszóHDI Dune HD TV-101 média lejátszó hátlapHDI Dune HD TV-101 média lejátszóHDI Dune HD TV-101 média lejátszó belső

A tavalyi berlini IFA-n beharangozott PRO modellcsaládra még várnunk kell ? reméljük nem sokáig ? de a szintén ott bemutatott TV sorozat két tagja már hazánkban is sok ezer film- és zenerajongó család mindennapos magas szintű szórakozását biztosítja. A jelenleg forgalomban lévő legújabb és legfejlettebb Sigma Designs 8670 chipsetre épülő TV-301 - és kistestvére a 101, amiről később ejtünk néhány szót ? zavartalan működését 256 MB RAM, plusz 128 MB flash memória biztosítja. Ez utóbbi többféleképpen bővíthető, például a beépített merevlemez partíciójával, SD-kártyával és USB-s adattárolóval, például pendrive-val. Az általunk kipróbált modell beépített WiFi vevővel rendelkezik, csak az antennát kell felcsavaroznunk a hátlapjára és máris indulhat a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozás. Ethernet aljzattal is ellátták (10/100/1000 Mb/s), tehát vezetéken keresztül is elérhető a router és a PC, valamint annak megosztásra kijelölt tartalma.

Hátlapja tele van csatlakozókkal - USB 3.0 slave, USB, Toslink, AV, HDMI, Y/Pb/Pr, IR bővítő, és az említett LAN. Az egyik oldalára is került USB bemenet, mellette található az SD-kártya olvasó, míg az átellenes oldallapon, egy ajtócska mögül bukkan elő a 2,5 colos merevlemezt fogadó fiók. A készülékhez jár HDMI, USB ?host-slave?, LAN, Jack-3 RCA kábel, valamint vezetékes infravevő. Ez utóbbi kitűnő ötlet, használatával az egyébként pofás kis készülék elrejthető a tévé alá, mellé, mögé, vagy készülékállvány hátsó régióiba és a távirányítóval sem kell annyira pontosan célozni a megnövelt érzékenységnek köszönhetően.

A TV-301 szolgáltatásaiból, tudományából csak az általunk legfontosabbnak gondoltakat soroljuk most fel, a teljesség igénye nélkül.

A manapság legnépszerűbbnek számító mkv fájlok lejátszása abszolút alapkövetelmény, talán említeni sem kellene, de talán olyanok is olvassák ezt a cikket, akik még életükben nem találkoztak médialejátszóval. Legegyszerűbb akként összefoglalni, hogy mindent lejátszik, még BD ISO-t is, de menü nélkül, úgynevezett Lite formában. A Blu-ray filmek 23,976 fps-e eredeti formában kerül a HDMI kimenetre, nincs kerekítés, képkocka eldobás és duplázás miatti ugrás, mint a Realtekes lejátszóknál. Audio fronton hasonló a helyzet, táplálhatjuk FLAC, APE, WAV, PCM zenékkel és a 192 kHz/24 bit sem okoz számára átugorhatatlan akadályt.

Ha csatlakoztattuk a világhálóhoz, akkor BitTorrent alkalmazás futtatható és internet rádióállomások ezreiből válogathatunk, külön megvásárolható USB-s vevővel digitális TV-adásokat küldhetünk a képmegjelenítőre és a műsorok rögzítésére is van lehetőség. Ingyenesen letölthető alkalmazások segítségével filmjeinkhez, zenéinkhez a kis Dune borítókat tölt le, ezzel érdekesebbé, látványossá teszi a könyvtárunkat és megkönnyíti a válogatást.

A készülék mérete miatt magától értetődő, hogy a tápegység nem fért bele, külső adapterről kapja az áramot, ami lehetőséget ad tuningolásra. Bár még nem tudunk olyanról, aki ezzel foglalkozna, de a VLS tápos Dunéket ismerve, biztosan érdemes lenne kipróbálni.

Az hónapokig tartó tesztelés során többféle projektoron (Epson EH-TW9000, TW6000W, Panasonic PT-AT5000E) és tévén (LG 55LM960V, LG 50PM6800, Sony KDL-46HX850) néztük, vizsgáltuk, cincáltuk szanaszét a képét, belekötni nem tudtunk. A hangját Anthem MRX 500, Yamaha RX-A2010 és Primare SPA22 erősítők és ELAC FS 247 BE hangfalak által szólaltattuk meg. Az összekötéshez Avinity High-End Edition és KCS HH15 HDMI kábeleket használtunk.

A TV-301 kép- és hangminősége, valamint a szolgáltatásai, teljesen rendben vannak, ezek miatt simán bele lehet szeretni. Nem csak 1080p filmekkel biztosít ragyogó képminőséget, a felskálázás is az erősségei közé tartozik. Természetesen a legnagyobb bitrátájú BD filmek váltották ki belőlünk a legnagyobb ámulatot, de 720p, DVD és uram bocsá? DivX anyagokkal is szinte csodát tesz. A menü szerkezete sokak számára ismerős lehet, a jól bevált Dune sémát követi, használata gyorsan elsajátítható, pedig beállítások és alpontok tömkelegét kínálja.

A DTS-HD MA és a Dolby TrueHD hangsáv egyes filmekkel akadozik, elhallgat, majd időnként újra megszólal, viszont többekét teljesen hibátlanul lejátszotta. Ez utóbbiakra példa: Tokyo Drift, Gladiator, Inception, Centurion, Sorcerer?s Apprentice, Safe, Hard To Kill. Mindegyik BD50, vagy BD25. Hosszas fejtörés és vizsgálódás után sem sikerült rájönnünk arra, mitől függ, hogy mit szeret és mit nem, csak tippjeink vannak. Alighanem a bitrátával függ össze, de biztosak nem vagyunk benne, mert azt viszont az Info táblázat nem tartalmazza, csak a kép adatai jelennek meg. Ezt igazából nem róhatjuk fel hibaként, mert a műszaki leírás és a szolgáltatási, vagy funkció lista sem tartalmazza a HD formátumok bitstream kiadásának képességét, tehát szó sincs be nem váltott ígéretről. Ellenben találtunk olyan hiányosságokat is, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül. A gyors visszatekerés gyakorlatilag használhatatlan, a kép legtöbbször kimerevedik, aztán visszaugrik a fejezet elejére és onnan folytatódik a lejátszás. Hiányoltuk, hogy visszafelé nincs kockánkénti léptetés és lassítás, ezek sokszor jól jönnének, ha egy különösen izgalmas, látványos jelenetet szeretnénk kielemezni. Ha nincs csatlakoztatva az infravevő adapter, a távvezérlőt pontosan a készülékre kell irányítani, különben nem veszi a parancsokat. Lejátszást vezérlő gombjai egyformák, az elhelyezésük szokatlan és ésszerűtlen, világításuk nincs, csak foszforeszkálnak, szinte lehetetlen vakon használni, viszont határozott a nyomáspontjuk. Ugyanakkor a négyirányú gombokkal egyszerűen lehet tíz másodperces és egyperces ugrásokban ? ezt tetszés szerint többszörözve ? előre-hátra léptetni, közben skálán láthatjuk, hol tartunk éppen a filmben. Emellett a konkrét időpontra, és a számgombokkal a film 0?90%-ára ugrás is remekül használható. Sokszor bizonyult ?életmentőnek? a felirat helyének, méretének, színének megváltoztatása és a szájszinkront is gyakran igénybe vettük. A Pop Up Menü átgondoltan összeállított, minden benne van, ami kellhet. Feliratot és hangsávot a dedikált gombokkal is válthatunk.

A bevezetőben emlegetett rendszeres firmware frissítéseknek mi is örültünk, de csak addig, amíg nem telepítettük az augusztusit. Az ugyanis, az addig kissé válogatósnak bizonyuló HD lejátszást ? ami jobb a semminél ? teljesen letiltotta, kedvenc referencia filmjeink, amiket pár sorral ezelőtt felsoroltunk, meg sem mukkantak. A márciusit visszatéve helyreállt a régi állapot, homlokunkon a ráncok többsége kisimult.

Véleményünk szerint a HDI Dune TV-301 egy remek multimédiás lejátszó. Minden tévé mellé kellene egyet rendszeresíteni, még akkor is, ha azok okosak és rendelkeznek lejátszási képességekkel, mert minden szempontból messze felülmúlja a beépített ?pótlékokat?. Ajánljuk csúcsminőségű képmegjelenítővel és hangrendszerrel bíró házimozi megszállottaknak, valamint a nagyfelbontású zenékért rajongó hifistáknak is.

A TV-101 talán a piac legapróbb médialejátszója. Pöttöm mérete ellenére szinte mindent tud, amit nagyobb testvére, csupán csatlakozói számát és a távirányítóját érintette hátrányosan a miniatürizálás.

Nincs S-P/DIF kimenete, USB aljzatát az elejére az infraérzékelő mellé helyezték, ezért a lejátszanivalót tároló merevlemezhez csatlakozó vezetéket erősen meg kell hajlítani, hogy be lehessen dugni. Vagy valahová a készülékállvány, polc elé helyezzük a merevlemezt, ami nem éppen szívderítő látvány. Szerencsére a HDMI port elfért a hátlapon. Az említett távirányító annyira pici, hogy a gombjait művészet eltalálni, ezért javasolt egy tanítható univerzális eszközt használni helyette.

Kép- és hangminőségében ugyanazt a magas színvonalat produkálja, mint a 301-es, vagy a Smart sorozat készülékei.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.