FiiO X7 fejhallgató erősítő modulok tesztje

Gyári tuning

2016. október 4., kedd, 11:55

FiiO X7 AM lejátszó médialejátszó erősítő fejhallgató erősítő erősítő modul FiiO lejátszó FiiO erősítő FiiO modul lejátszó teszt médialejátszó teszt erősítő teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő

Korábban írtunk a FiiO X7 mobil hifi lejátszóról, melynek érdekességei közé tartozott cserélhető fejhallgató erősítője. Több ilyen modult is gyártanak hozzá, melyekből most valamennyit kipróbáltuk, és egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit tudni érdemes róluk.

Miért moduláris?

Nagy visszhangot gerjesztett, amikor a netes pletykák szivárogni kezdtek a világ első moduláris mobiltelefonjáról. A koncepció nagyszerűsége, hogy a vásárló pontosan azt a hardverfelhozatalt és funkcionalitást kaphatja meg, amire tényleg szüksége van. Nem biztos, hogy kifejezetten a Google "legófonja" ihlette a FiiO mérnökeit, de az X7 cserélhető fejhallgató erősítő áramkörei is hasonló célt szolgálnak: hogy a tulajdonos olyan elektronikát használjon, ami az ő füleséhez/hangrendszeréhez legjobban illeszkedik. A kis idomok cseréjét bárki otthon is elvégezheti, a folyamat nem különösebben bonyolult. A lejátszó kikapcsolását követően a hozzá mellékelt csavarhúzóval ki kell lazítanunk a gyári modul rögzítő csavarjait. Ezután óvatos, de határozott mozdulattal kihúzzuk az erősítőt, mely speciális csatlakozón keresztül kommunikál az X7 alaplapjával. Majd a kiválasztott modult ugyanígy kell visszatennünk, bekapcsolást követően a lejátszó automatikusan felismeri a hozzá illesztett áramkört.

FiiO X7 erősítő modulokFiiO X7 erősítő modulokFiiO X7 erősítő modulokFiiO AM0 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM0 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM0 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO RM1 távirányító és K5 dokkoló X7 lejátszóhozFiiO RM1 távirányító X7 lejátszóhozFiiO AM1 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM1 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO X7 erősítő modulokFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhozFiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhoz és Beyerdynamic T90

Az X7 elsősorban a rajta tárolt fájlok, illetve USB DAC chipjén fogadott jelfolyam megszólaltatását szolgálja, mobileszköz lévén mégis potenciális rugalmasságot nyújt. Ezért gyártója úgy döntött, hogy a fejhallgató erősítő variálásának lehetőségét a tulajdonosokra bízza. Különféle teljesítmények és funkcionalitás közül válogathatunk annak függvényében, hogy hallójáratba illeszkedő fülhallgatót, netalán egy nehezen hajtható (pl. a 600 ohmos Beyerdynamic modellek) stúdió fejhallgatót szeretnénk megizzasztani. Kíváncsiak voltunk, hogy miben térnek el egymástól, és főleg azért álltunk neki a próbának, hogy kiderítsük: vajon az erősítők bármelyikével elérhetünk-e jobb hangot, mint az X7-hez alapértelmezetten mellékelt AM1 használatával? Most pedig lássuk sorjában a résztvevőket! Az alábbi felsorolásban csak nagy vonalakban térünk ki rájuk, további részletes specifikációkat a forgalmazó honlapján illetve az itt elérhető összehasonlító táblázatban találnak olvasóink.

FiiO X7 erősítő modulok

AM0 - zéró bonyodalom 

Meg kell említenünk az AM0 modult is, ám cikkünk hátralévő részében rá már nem térünk vissza, mivel nem tartalmaz fejhallgató erősítőt. Egy micro USB aljzat található rajta, melynek célja, hogy számítógépünkről hozzáférhessünk az X7-hez, illetve tölteni tudjuk az akkumulátort. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi értelme neki? Előfordulhat, hogy egyesek csak otthon, hifi rendszerre vagy aktív hangfalpárra kötve szeretnék használni lejátszójukat.

FiiO RM1 távirányító és K5 dokkoló X7 lejátszóhoz

Korábbi tesztünkben is említettük, hogy az X7 vonalszintű (avagy fix) kimenetének példaértékű hangját. Határozottan jobb, tisztább minőségben szólt róla a zene, mint az alapértelmezetten mellékelt IEM type AM1 modulon keresztül.

FiiO AM0 erősítő modul X7 lejátszóhoz

Ha valaki egyáltalán nem akarja használni tehát az X7-et, mint fejhallgató erősítőt, akkor rábiggyesztheti az AM0-t, ezáltal majdnem egy centivel rövidül a készülékház, és zenehallgatás előtt véletlenül sem fogja összekeverni a Jack kimeneteket.

AM2 - várjunk csodát? 

Nem titok, ehhez a modulhoz reményteli gondolatokat fűztünk - értelemszerűen azt, hogy majd lepipálja az AM1-et. Műszaki adatai alapján erre minden esély fennállt, ugyanis az AM2 MUSES02 audiofil félvezetőt tartalmaz, BUF634 pufferrel. Utóbbi 250 mA hajtásra képes ultra-alacsony torzítás és zaj mellett.

FiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhoz

300 mW teljesítménye a gyárilag mellékelt AM1 közel háromszorosának felel meg, továbbá jelszint vezérlője nem szoftveres, hanem hardveres. Elválasztott pozitív és negatív pólusú tápcsatornákat alkalmaztak benne, kétszintű feszültségszabályzóval, hogy az akkumulátor minél kevesebb kakaót adjon, miközben a jel erős marad.

FiiO AM2 erősítő modul X7 lejátszóhoz

AM3 - örökség a nagyoktól 

Az ő érdekessége, hogy szimmetrikus kimenetet is tartalmaz, melynek köszönhetően rádughatunk néhány ritkaságnak számító, felsőkategóriás, hallójáratba illeszkedő fülhallgatót. Az AM3 OPA-1622 műveleti erősítőket tartalmaz (összesen 6 db-ot), melyek a TI legfrissebb chipjei közé tartoznak.

FiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhoz

Szimmetrikus és hagyományos kimenetet is nyújt, 150 mW-ig klippelés nélküli jelet biztosít. Ő produkálja mindközül a legnagyobb teljesítményt, 32 ohmon 540 mW-ot is könnyedén lead, ugyanakkor 0,0008 % teljes harmonikus torzítása is egészen rendkívüli. A nagy erőnek persze ára is van, ugyanis AM3 használatával az X7 mindössze 6 órányi üzemidőt garantál.

FiiO AM3 erősítő modul X7 lejátszóhoz

AM5 - hajtás, pajtás! 

Az AM5 az AM2 nagyobb testvére. Ez is a New Japan Radio cég MUSES02 feszültség erősítőjét tartalmazza, viszont nagyobb teljesítményű TPA6120A2 chippel párosítva. Utóbbi általában inkább asztali eszközökben szokott előfordulni, előnyei közé tartozik az alacsony torzítás és nagy sávszélesség. A gyártó kiemelkedő dinamikát és zenei teljesítményt jósol hozzá, egyébként az AM2-vel azonos áron, kb. 37 000 forintért vásárolható meg.

FiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhoz

Meghallgatás

A magyarországi disztribútor jóvoltából tetszőleges ideig kísérletezhettünk a FiiO X7 erősítőivel. Sennheiser HD 600HD 800 S fejhallgatókkal hajtottuk, melyek 300 ohmos impedanciájuk által ideális partnernek bizonyultak. Szerencsés módon közben érkezett hozzánk egy Astell & Kern AK T8 iE fülhallgató is. Utóbbi érdekessége, hogy hagyományos és szimmetrikus kábelt is mellékelnek hozzá. Így össze tudtuk vetni a fülhallgató és az AM3 két kimenetének tudását. Hogy minél hatékonyabban felfedjük a modulok közti minőséget, A/B/C tesztet végeztünk a három füles folyamatos váltogatásával (értelemszerűen az AK T8 iE vezetékét is minden alkalommal oda-vissza cseréltük). A vizsgálathoz három nagyfelbontású zenefájlt választottunk, cím szerint:

- Ibrahim Maalouf - Conspiracy Generation (48 kHz/24 bit) 

- Santana - Black Magic Woman (96 kHz/24 bit) 

- The 52nd Street Blues Project - You Lied (96 kHz/24 bit)

Az AM2/AM3/AM5 között összességében nem fedeztünk fel olyan drámai különbséget, mint amilyen hangot hozzájuk viszonyítva az AM1 produkált. A teszt már olyan szempontból is hasznos volt, hogy ráébredjünk; tényleg hagy némi kívánnivalót maga után az X7-hez mellékelt, hallójáratba illeszkedő fülhallgatókhoz optimalizált erősítő karaktere. Az énekhangokat kissé bántó, fémes bevonattal tudta csak megszólaltatni, az a digitális, fanyar érzetet keltő mosódás és a kusza hangszínpad, illetve a hangszínpad bizonytalansága egyre zavaróbb lett, ahogy váltogattuk a füleseket és vissza-visszacsatlakoztattuk az AM1-et. Nem mondanánk kifejezetten rossznak, mert könnyűzenei célra teljesen megfelel. A You Lied alatt viszont beskatulyázta az éneket, és nem is eresztette ki a nagybőgő feszes szólamai közül. Meg kell jegyeznünk, hogy nem minden esetben mutatkoznak meg ezek a torzult, színezett mellékhatások, olcsóbb fejhallgatóval nyilván nem hallottuk volna az áramkör hanyagul kezelt felső frekvenciáit. Megkockáztatjuk, hogy az X7-AM1 kombót még az X5 is képes felülmúlni. Egészen addig, míg át nem váltunk az AM2 modulra... 

A MID, azaz közepesnek titulált jelű erősítővel nem csak bátrabbá vált az énekhang, hanem ki is terjeszkedett a nagybőgő fölé. A felvételek komplett érzete, és a színpad stabilabb lett. Jobban elvált egymástól az ének, és az AM1 esetében frusztráló, digitális íz is sokkal lejjebb csökkent. Santana produkciójában jobban elvált egymástól az ének, szintetizátor és gitár hármasa, illetve a vinnyogó húrok lebegő hatása által úgy éreztük, hogy minden pendítéssel átszelik a levegőt. Meglepetésünkre a HD 600 és a HD 800 S sem okozott gondot az AM2 számára. Egyértelmű, hogy a nagyobb Sennheiser masszívabb elektronikáért kiáltott (igényli az A osztályú, és a szimmetrikus hajtást, hogy kristálytiszta teret és egy kis melegséget tudjon nyújtani), de Ibrahim Maalouf trombitás kíséretét gyönyörű felbontással tudta ábrázolni. Ideig-óráig próbálgattuk a HIGH, azaz erős jelű AM5 erősítőt is, de ha találtunk is pókhálószálnyi eltérést az AM2-höz viszonyítva, nem éreztük, hogy teljesítményben vagy karakterben drasztikusan magasabbra tenné a lécet. Teljesen más chip került bele, de a mi füleseink nem mutatták meg annak esetleges előnyeit. Szó se róla, az AM5 is szuper hangot nyújtott épp úgy, mint az AM2. Nyilvánvaló, hogy a magasabb jelszint az 5-600 ohmos füleseknél lesz hasznos.

FiiO AM5 erősítő modul X7 lejátszóhoz és Beyerdynamic T90

Az AM3 3,5 mm-es Jack kimenetének karakterét az AM1 és AM2 közé rangsoroltuk. A MID és HIGH erősítők stabilabb hangszínpadot és természetesebb részleteket nyújtottak. Amikor viszont átváltottunk szimmetrikus kimenetre, fordult a kocka. Ekkor ugyanis minden korábbit felülmúló jelerősséget és tisztaságot kaptunk. Másképp fogalmazva, ez volt a legjobb hang. A You Lied alatt végre úgy tört fel az ének, hogy átjöjjön a koncerthangulat nyers, váratlan hatása. A nagybőgő végre egyáltalán nem dominált, sőt, épphogy szerényen meghúzta magát a vokál mellett. A részletek valóságosan, tisztán röpködtek. Maalouf alatt is érezni lehetett, hogy a többi modulnál alig észrevehető, de sejtelmesen lappangó felesleges ízek eltűntek. Jobban tudtunk koncentrálni a hangszerekre. Érdekes, hogy az AK fülhallgató után milyen kevésnek tűntek a HD 800 S basszusai, persze egy hallójáratba illeszkedő monitor teljesen más állatfajta.  

Konklúzió

Tesztünk megnyugvást okozott olyan értelemben, hogy bebizonyosodott: a FiiO X7 tényleg tud jobban zenélni, mint ahogy az AM1 modullal szólt. Ha csak hasra ütéses alapon kéne ajánlani, akkor kijelenthetjük, hogy érdemes eleve az AM2-vel rendelni. Aki viszont rendelkezik szimmetrikus csatlakozós fülhallgatóval, az igazi high end zene Kánaánra számíthat az AM3 erősítő használatával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.