Cambridge Audio Stream Magic 6 médialejátszó teszt

Teljesült kívánságok, meghallgatott sóhajok

2013. május 7., kedd, 15:35

Cambridge Audio Stream Magic 6 médialejátszó Cambridge médialejátszó hálózati audio lejátszó network audio player médialejátszó teszt audio lejátszó teszt

Rengeteg médialejátszó van a piacon és egyre nehezebb kitűnni a tömegből. A Cambridge Audio mégis megpróbálta. Nem többet kínálva, hanem jobbra törekedve.

Hogyan kínáljunk többet egy olyan kategóriában, ahol lassan minden a specifikációkról szól, és hogyan kínáljunk jobb hangminőséget abban a termékkategóriában, amiben a legtöbb felhasználó csak a tömörített zenéinek lejátszóját látja? Mit lehet tenni, hogy a lejátszó jobb legyen, de ne legyen nagyságrendekkel drágább? Ki lehet hagyni az olyan haszontalan extrákat, mint az olvashatatlanul apró, de színes kijelző és be lehet helyette tenni egy nagy, de egyszínű típust? Lehet még talán egyszerűsíteni itt-ott, de nem érdemes. Inkább kerüljön többe és legyen igazán jó!

Nemrég a DacMagic Plus tesztelése során nagyon megszerettük a Cambridge készülék hangját, illetve azt a tulajdonságát, hogy a választható szűrők által még egy kicsit alkalmazkodni is képes az egyéni elvárásokhoz. Tesztelőként kicsit el is szégyelltem magam, mert komolyan megnéztem, hogy mennyibe is kerülne egy ilyen DAC és kedvenc médialejátszónk, a Pioneer N-50 együtt, persze kedvezményeket kisírva. Szerencsére a konkrét kérdést nem írtam meg az importőrnek, hanem úgy 1 perc számolgatás után rájöttem, hogy a Cambridge Audio médialejátszója is valami hasonló DAC-ot tartalmaz. A dolgot csak súlyosbítja, hogy eközben nyitva volt előttem a Cambridge honlapja, amin ott díszeleg Stream Magic 6.

Cambridge Audio Stream Magic 6

A Stream Magic 6 jól illik a mai zenelejátszók sorába. Benne van mindaz, ami miatt lassan háttérbe szorul a CD és a hagyományos rádió. Megszólaltathatunk általa internetes rádióállomásokat, az otthoni hálózatunkon elérhető zenéket, akár egy NAS-ról, akár számítógépünkről. Használhatjuk okostelefonok és táblagépek hangosítására és ezekről természetesen vezérelhetjük is. Bedughatunk az előlapra egy pendrive-ot is, teli zenével, de akár a számítógépünkre is köthetjük, közvetlenül, hogy átvegye a hangkártya funkcióját, de ha ez nem lenne elég, még külső DAC-ként is használhatjuk. Vagyis tényleg minden benne van, amire csak szükségünk lehet, legalábbis ha zenehallgatásról van szó.

Minőség tekintetében joggal lehetünk bizakodóak. A gyártó állítása szerint ugyanaz az elektronika gondoskodik a hangról, mint ami a DacMagic Plus belsejében is van. A műszaki adatok is ezt tükrözik. A dupla Wolfson DAC, az ATF2 rendszer, ami minden forrást felskáláz 24 bit/384 kHz-re. Még a belső alkatrészkészlet és annak elrendezése is kísértetiesen emlékeztet a DacMagic 100 belvilágára. Az egész szerkezet összeszerelési minősége pedig, követendő példa lehetne sokak számára. Bár tény, hogy a burkolat egyike a legkomplexebbeknek, ami persze megdrágítja a gyártást, de cserébe a szerkezet olyan szilárd és jól csillapított, amilyennel csak nagyon ritkán találkozunk.

Cambridge Audio Stream Magic 6

Áramot neki!

A beüzemelés még nem hozott túl nagy meglepetéseket. A bekapcsolás, ahogyan a konkurens modellek esetében is, igen lassú. Több mint 20 másodperces várakozás után kezdhetjük a gépet használni. A menürendszer pedig teljesen más, mint amihez hozzászoktunk. A gombok szimbólumai és a vezérlőtárcsa, ami akkora, mint egy hangerőszabályzó, de a tekerés mellett nyomkodni is kell, eleinte mind idegenek. Persze mint mindent ezt is meg lehet szokni, ráadásul pár perc után már kezdi is az ember úgy érezni, hogy emögött nagyon is ésszerű rendszer áll.

A Cambridge Audio mérnökei minden bizonnyal nem csak beszélnek róla, hogy ők mennyire szeretik a zenét, hanem komolyan koptatják is otthon a különböző médialejátszókat. Ezt igazolandó, a Stream Magic 6 kijelzője egyértelműen egy olyan problémára kínál megoldást, ami miatt eddig minden más lejátszót megszóltunk. A kijelző ugyanis hatalmas és messziről is jól olvasható. Közelről ugyanakkor kicsit esetlenül néz ki a nagy monokróm pixeleivel. Ha csak a pixelek számát és színeit vennénk figyelembe, akkor azt mondhatnánk, hogy korszerűtlen és elavult. Ha azonban a használhatóságot nézzük, akkor azt látjuk, hogy ez a piac legjobbja!

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati audio lejátszó távvezérlő

Sajnos a távvezérlő már egy kicsit más filozófiát követ. Bár a minősége egyértelműen átlag feletti és mind a gombok működése, mind az egész szerkezet kivitele példás, az elrendezés lehetne kicsit barátságosabb és praktikusabb. A navigációs részt leszámítva, minden gomb egyforma méretű és formájú, elrendezésük pedig semmiről nem árulkodik. Meg lehet tanulni és így egy idő után odafigyelés nélkül is kezelhető, de lássuk be, hogy lehetne ezt jobban is csinálni.

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati audio lejátszó távvezérlő App

A kezelés következő fajtája, az okostelefonról vagy tabletről vezérlés viszont zseniálisan egyszerű és áttekinthető. A Cambridge nem szórakoztat minket virtuális gombokkal, hanem inkább elmossa a tablet használat és a zenehallgatás közötti határokat. Ennyire egyszerűt ritkán látunk.

Persze nem tökéletes ez sem, ahogyan semmi sem az. Ha ország szerint keresünk rádióállomást, akkor nem jegyzi meg a rendszer azt. Legközelebb is végig kell menni a hosszú listán. Ennek ellenére, az internetes rádiók kikeresése annyira egyszerű, hogy az már szinte élvezet. A kiválasztott állomás megszólalása is szinte teljesen instant.

Cambridge Audio Stream Magic 6

Ha pedig telefonról, tabletről, vagy más Bluetooth képes eszközről szeretnénk megszólaltatni, akkor a külön megvásárolható BT100 modulra lesz szükségünk, aminek a szinkronizálása szintén parádésan egyszerű. Csupán meg kell nyomni a kis vevőegységen a Cambridge logót és máris lehet csatlakozni. Az aptX támogatás miatt jó minőségű hangra számíthatunk ilyenkor is. Ha pedig már itt tartunk, gyorsan el is áruljuk, hogy a teszt alatt a Bluetooth átvitel hangminőségét jónak, az online rádiók hangját pedig a szokásosnál is jobbnak találtuk.

A Bluetooth vétel külön dicséretet érdemel, amiért az eddigi legstabilabbat produkálta. Akár 2 szobányi távolságból is működött, olyan helyen ahol más eszközök gyakran a szomszédos helyiségből is elvesztik a kapcsolatot.

A tesztek egy jelentős része az előlapi USB-A aljzatba dugott pendrive-ról lejátszott zenével zajlott le. Itt sajnos többször is elakadt a lejátszó a 24/96 felvételekkel. Egy esetben áramtalanítani kellett, hogy sikerüljön újraindítani. Ezt remélhetőleg egy szoftverfrissítés orvosolhatja.

A csatlakozások közül a LAN nem igényel külön említést. Működött, de ez így normális. A WiFi vétel jó volt, távolabbi forrással is stabil volt a kapcsolat. Persze a zene által elhasznált sávszélesség nem olyan nagy, hogy ezen a téren bármilyen más eredményre számítottunk volna. Azt viszont talán érdemes megjegyezni, hogy a WiFi egység ugyan beépített, de nem a hagyományos módon. A készülék belsejében ugyanis egy USB aljzatba van bedugva a WiFi modul. Ennek számos oka is lehet. Egyrészt így alighanem egyszerűbb a gyártás során megváltoztatni a beszerelt alkatrész típusát, másrészt ez könnyebben javítható, vagyis cserélhető. Bár utóbbira kevésbé hiszem, hogy gyakran szükség lesz. Maga a WiFi antenna cserélhető típus.

Cambridge Audio Stream Magic 6 csatlakozások

A hátlapon van a számítógépek számára fenntartott USB bemenet. Ez az Apple gépein alapállapotban is a lehetséges legjobb módon közvetíti a digitális hangot a Stream Magic 6 felé. Windows alatt viszont érdemes a Cambridge saját driverét telepíteni a jobb hangminőségért. Sajnos a Windows, különösen a 64 bites változat, tartogathat meglepetéseket. Mi sajnos már a DacMagic Plus teszt idején megküzdöttünk ezzel.

Külső DAC-ként üzemeltetve minden zökkenőmentesen ment, akár a Foobar 2000, akár egy szimpla Winamp volt a lejátszó szoftver.

A hátlapot gazdagítja még két digitális kimenet és kettő bemenet. Vagyis az eszközt használhatjuk sztereó DAC-ként.

Itt találjuk még a rendszervezérlés csatlakozóit is, ami a különböző Cambridge Audio termékek együttműködését segítheti. Ezek mellett pedig egy infra-adó csatlakozás került fel rá. A hátlapon található USB A aljzat nem adathordozóknak, hanem a BT 100 modulnak van fenntartva! A tápcsatlakozóról pedig azt érdemes megjegyezni, hogy mellette van egy főkapcsoló, amivel a fogyasztást nullára csökkenthetjük. Ha bármi okból hátul matatunk és a készülék ezek után nem kapcsolna be, érdemes ellenőrizni ezt is! Végezetül szóljunk arról is, hogy a hátlapon a szokásos RCA sztereó mellett találunk XLR kimenetet is.

Hangoskodjunk!

A Stream Magic 6 hangja a teszt egyik legnagyobb kihívásává vált. A felvételek listája ugyanis nem sokat változott a DacMagic Plus vizsgálata óta és a meghallgatások eredménye szinte szóról szóra kezdett azonossá válni a DacMagic esetében leírtakkal. Pedig mi nagyon szerettünk volna valami eltérést találni a kettő között! Az egyedüli különbség, ami egyértelmű volt, az a szűrők közötti váltogatás során jelentkezett. A DacMagic Plus ugyanis egy-egy pillanatra elnémult kapcsolgatás közben, míg a Stream Magic 6 szinte folyamatosan szólt. Ez pedig azt jelenti, hogy valamiben mégis csak különbözik a két készülék felépítése, túl a beépített szolgáltatások tömegén.

A hangzás továbbra is könnyed és sziporkázóan természetes. A szűrőt kapcsolgatva, mivel ez a teszt elsősorban hagyományos hifibe illesztve zajlott, sokszor maradtunk a Steep beállítás mellett. A tesztrendszerek között előkerült a Rotel RA11-es, ami egy kicsit gorombának tűnt az ELAC BS 403-mal párosítva. Ezt a Steep használata csak súlyosbította. A Pioneer A-70 erősítővel hallgatva a rendszer sokkal könnyebben fogyaszthatóvá vált, bár kétségtelenül vesztett dinamikus jellegéből. Ebben az összeállításban a Steep szűrő nagyon erőssé tette a Pioneer amúgy is könnyen felismerhető, japános karakterét. Sokan ismerik és szeretik ezt a fajta hangzást, ezért ezt jóként kell elkönyvelnünk. Az igazi befutó azonban a Cambridge Audio legkisebb házimozi erősítője lett. Hiába maradt el a Rotel kemény hangzásától és a Pioneer precíz természetétől, összességében sokkal kellemesebb és szerethetőbb volt. Persze érvelhetünk azzal, hogy a két Cambridge terméktől elvárható, hogy jó csapatot alkossanak. De ha azt nézzük, hogy ez csupán a kínálat legolcsóbb házimozi erősítője, ami két sztereó erősítővel száll szembe, olyanokkal, amik nem éppen olcsó alapmodellek, akkor azért van min csodálkoznunk.

Összességében a hang nagyon kellemes, könnyű és játékos, teli s teli finom részletekkel, hol a térérzetben, hol a gyorsaságban nyújtva egy-egy kis extrát, attól függően, hogy éppen melyik szűrő beállítást használjuk. Ha valamit hiányoltunk a teszt alatt, az a fejhallgató-csatlakozó volt.

Ítélet

A Cambridge Audio Stream Magic 6 talán a legjobb forrás az online tartalmakhoz, az otthoni zeneforrásokhoz, telefonokhoz, tabletekhez, számítógépekhez és még sok minden máshoz. Mégis, a sokoldalúság ma már nem erény, hanem elvárás, ezért a Stream Magic 6 értékelésében nem ez a legfontosabb tényező. Pusztán a hangminőséget nézzük és a Cambridge Audio így is megkapja a legmagasabb pontszámot. A Cambridge lényegében fogta a DacMagic Plus-t és beletette egy olyan médialejátszóba, amiről már régen álmodoztunk. Egy igazán jól használható eszközbe. Kiegészítve az egészet egy fantasztikus távvezérlő alkalmazással, ami ismét csak a használhatóságról szól. Vagyis végre egymásra talált a praktikum és a minőség, ezt pedig díjazzuk és elismerjük. A Cambridge Audio Stream Magic 6 kiérdemelte a Kiváló Termék címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.