Furutech ADL Cruise hordozható DAC teszt

2012. november 5., hétfő, 15:15

Furutech Cruise Furutech ADL Cruise fejhallgató erősítő USB DAC DA konverter Furutech DAC fejhallgató erősítő teszt DAC teszt DA konverter teszt

Ha valaki érdeklődni kezd a téma iránt és kicsit utána néz, hamar világossá válhat számára, hogy egy komolyabb fejhallgatóhoz miért érdemes beszerezni ráadásként fejhallgató erősítőt. Ezek a kis komponensek segítenek abban, hogy fülesünkből ténylegesen a maximumot hozzuk ki - nem csak hangerő, hanem hangminőség terén is. Ezúttal a Furutech Alpha Design Labs egyik különlegességét, a Cruise-t próbáltuk ki. Hordozhatóságát egy beépített akkumulátornak köszönheti, emellett USB-s D/A konverterként is használható. Halljuk, mit tud!

Furutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítőFurutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítő

A Furutech fő szakterületét többnyire - mi több, mai napig - a csúcsminőségű hifi kábelek és csatlakozók jelentetik. Aztán mikor megszületett az "ADL-ágazat", melybe barátibb árú berendezések, elektronikák kerültek, egészen új dolgokkal is találkozhattunk. Például az általunk is emlegetett, referenciaként használt Furutech GT40 fejhallgató erősítő és USB-s konverter. Utóbbi nem csak magazinunk az AV-Online, hanem a zenefüggők társadalmának elismerését is kivívta. Viszont már jó ideje gyártják a Cruise-t, mely kiindulva a nagyobb testvérek tudásából, szintén ígéretesnek tűnik.

Furutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítő

A kulcsszó: mobilitás

Tesztalanyunk kialakításában hangsúlyos szerepet kapott a hordozhatóság. Eltérően a GT40 és Esprit modellektől, a Cruise akár tenyerünkben is elfér. Mi több, külseje kimondottan olyan formát kapott, hogy szépen illeszkedjen tenyerünkbe, a kerekített felső oldal és az oldalán végighúzódó mélyedés jó fogást biztosítanak. A beépített, 940 mAh órás akkumulátor nagyjából 80 órányi üzemidőt tesz lehetővé, ami a tesztidőszak alatt reálisnak bizonyult. Visszatöltésre (a teljes feltöltődési idő kb. öt óra) a hátoldali mini USB kapu szolgál, ezt a megfelelő adapterrel bedughatjuk konnektorba, vagy közvetlenül számítógépbe. Utóbbi esetében aktiválódik a Cruise másik hasznos extrája; USB jelkapcsolatnál 96 kHz/24 bites hangkártyaként is használható. A masszív készülékházba integrált DAC chip 192 kHz/24 bit felbontásra is képes, igaz, csak akkor, ha az aranyozott Jack aljzaton keresztül játsszuk át az anyagokat. A Cruise mindkét oldalán található egy-egy állapotjelző LED, az egyik zölden izzik töltődésnél, csekély töltöttségnél pirosra vált. A másik, kék fényű dióda a Cruise aktív üzemállapotáról tájékoztat minket. Helyette nyugodt szívvel választhattak volna egy kisebb fényerejű példányt, persze a vájtfülűek tábora hallgatni, és nem nézni akarja Furutech csöppségét. Pedig ami azt illeti, egyáltalán nem csúnya darab.

Egy kis karbon sosem árt

A Furutech Cruise készülékháza precízen rögzített idomokból tevődik össze, az anyagminőség nem elhanyagolható. Az elő- és hátoldali lemezek rozsdamentes acélból készültek, a burkolat legnagyobb részét képező, középső lemez pedig, karbonszálas mintázatával, nem éppen hétköznapi látvány. Ilyen felületet találni többek közt a méregdrága, Furutech gyártmányú csatlakozófejeken is. A felszín már-már túldíszített jellege egyben negatívum is, ha tesztalanyunk bármilyen véletlen folytán leesne vagy nekikoccanna valaminek, a tükörsimára polírozott külsőn ez azonnal meglátszik, nem is beszélve az ujjlenyomatokról. Az ilyesfajta szennyeződéseket elkerülendő, kapunk a Cruise mellé egy vastagon bélelt, puha textilborítású védőtokot. Utóbbi szerencsére hatásosnak bizonyult, nem hagyta kipottyanni tartalmát, noha egy cipzár vagy gomb még rákerülhetett volna. A hangerő potméter kiválóan szabályozható, finoman, akadás nélkül állít a forrásanyagok jelszintjén. A ki-be kapcsológomb megszólalásig hasonlít a GT40 bemenetválasztójára, ugyanazon jellemzőkkel bír: a célnak megfelel, de a többi alkatrész mellett fapadosnak tűnik. Túllépve a megjelenésen és termékadatokon, ideje beüzemelni tesztalanyunkat!

Hangminőség zsebméretben

A Cruise beüzemelése pofonegyszerű. Mac és Windows (beleértve a jó öreg XP-t) rendszereken automatikusan installálja önmagát és egy-két pillanaton belül nekiállhatunk zenét hallgatni. Cikkünk írásakor az iTunes és VLC Player zenelejátszó szoftvereket használtuk, MP3-tól stúdióminőségig, rengeteg forrásanyaggal. Szerencsére lehetővé tette a disztribútor, hogy  hónapokon keresztül teszteljük a Cruise-t, így hosszasan, ráérve tudtunk fülelni. A rendelkezésre álló időnek köszönhetően, a szerkesztőségünkben vendégeskedő fejhallgatók közül többet is megkóstoltattunk a Furutech üdvöskéjével, néhány ezek közül: AKG K 601, Beats Solo HD, B&W P5, Sennheiser HD 600 és IE 800, Sennheiser Momentum, Skullcandy Navigator, Focal Spirit One... otthoni hifi és utcai modellek egyaránt szerepeltek az étlapon. Konkluziónk a következő: a Furutech Cruise valóban rátesz egy lapáttal. Főleg a nagyfelbontású, részletgazdag zeneállományoknál okoz látványos előrelépést, de az MP3 nem az erőssége. Persze, ha lapul zsebünkben egy iPod és tömörített anyagokkal próbálkozunk, fülesünk karaktere kiélezettebb a hordozható erősítővel.

Furutech ADL Cruise hordozható fejhallgató erősítő

Akárhogy is, a Cruise képességei lossless anyagoknál, főleg 96 kHz-en válnak érezhetővé. Vegyünk például egy hangszeres felvételt: Joni Mitchell albuma, a Both Sides Now, zenekari kísérettel lett rögzítve. Bravúros produkció, finom, mégis komplex. Az At Last című nótánál először csak a zenekar hallatszik, a vonósok beúsznak, a fúvósok kicsit emelik a feszültséget, végül egy mézédes nagybőgő finom lüktetése mellett, elkezd énekelni a művésznő. Ez egy mai, modern laptop integrált hangkártyájáról is valóságos extázis. Micsoda gyönyörű részletek! Nem érezni hiányosságokat. Aztán mégis, mikor a Furutech dobozkáját rácsatlakoztattuk a gépre és újból meghallgattuk Joni Mitchell számát, valami változott. Rájövünk, hogy eddig bizony voltak hiányosságok. Minél jobban figyelünk, minél több zenével próbálkozunk, ez annál egyértelműbb - a Cruise nem végez drasztikus módosításokat,  nem fog egyből a nyakunkba zúdítani egy "eddig ismeretlen világot". Nem végez kiemeléseket, mégis, valahogy minden frekvenciatartományt felélénkít, kiegészít. Ez akkor is érzékelhető, ha egy "szerény" mélyekkel megáldott, nyitott referencia fejhallgatót kötünk rá, olyat, mint az AKG K 601. A Cruise, árnyalt, bivalyerős, mégis kellemes mélyekkel turbózta fel a fülest. További előrelépésnek bizonyult az énekhangok finomítása, nem csak koncertfelvételeknél, hanem könnyűzenei produkcióknál is. Az ének kiszabadul a hangszerek "öleléséből", elkülönül tőlük, míg a hangszerek akusztikai jelenléte, részletezettsége, az egész hangszínpad jobbnak, teljesebbnek, élethűbbnek tűnik. Ezért szerettük leginkább a Cruise-t: a magas, közép és alsó frekvenciák intenzitásán csak alig érezhető javításokat végez, viszont a megszólalásmódot, a térérzetet, a hangok részleteit szépen helyrepofozza. A végeredmény egy, a GT40-től csak hajszálnyira gyengébb hang - viszont hordozható kivitelben.

Végítélet

A Furutech Cruise fejhallgató erősítője azoknak ajánlott, akik rajonganak a zenéért, napi szinten hallgatják, és a hangminőséget mindenhol szomjazzák, nem csak otthon, de munkahelyükön, utazás közben is igényt tartanak egy kifogástalan hangra. Máskülönben a Cruise ára nem térül meg. Ha rendszeresen használják, hallgatói ráébrednek, milyen turpisságok, pillanatok rejtőztek eddig számos, már gyűjteményükben lévő forrásanyagban. Összevetve a GT40 típussal, hangzásában csak nagyon kevéssel marad el tőle a kis mobil erőlködő. A Cruise pazar, részletes, élvezetes és izgalmas hangot kínál, tenyérnyi méretből. Megépítettsége is nagyon jó, kár hogy nem cserélhető az akkumulátora, és bekapcsológombja is lehetne jobb minőségű. Ettől eltekintve, akit tesztünk felcsigázott, annak javasoljuk a termék kipróbálását!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.