AudioQuest DragonFly USB DAC teszt

A szitakötő himnusza

2012. augusztus 29., szerda, 07:25

AudioQuest DragonFly USB DAC DA konverter fejhallgató erősítő DAC teszt DA konverter teszt

Hifi rajongó olvasóink már bizonyára belebotlottak a hordozhatóság ügyébe, úgyszólván problémájába. Sokan szeretnének príma zenéket hallgatni utazás közben, de nem ám holmi mobiltelefonról, vagy MP3-lejátszóról! 128 kb/s?! Ugyan már! Természetesen itt a nagy felbontású hangállományokra gondolunk, valódi konverzióval. Az AudioQuest DragonFly egy szemtelenül aprócska, pendrive méretű hangkártya, USB csatolóval. Elég egy notebook és egy ilyen kütyü, s máris audiofil hangforrás lesz a birtokunkban... elméletileg!

AudioQuest DragonFly USB DACAudioQuest DragonFly USB DACAudioQuest DragonFly USB DAC dobozaAudioQuest DragonFly USB DAC dobozbanAudioQuest DragonFly USB DACAudioQuest DragonFly USB DAC Jack kimenetAudioQuest DragonFly USB DAC

Elnézve korábbi alkotásaikat, legkevésbé feltételeztük volna, hogy épp az AudioQuest, e kifejezetten kábelekre szakosodott cég adja mobileszköz gyártásra a fejét. Persze ilyesmin már-már meg sem lepődünk, elvégre a japán Furutech is megrögzött kábel/csatlakozó gyártó, s mégis, az utóbbi időben hatalmasat tarol GT40-es konverterével. Az biztos, hogy ezek a márkák tudják, mi kell a perfekt adatátvitelhez. De miről is lenne szó?

Digitális invázió

A DragonFly (angolul szitakötő) egy USB-s D/A konverter, sztereó 3,5-ös Jack kimenettel. Jobbfajta végfokkal párosítva akár előerősítő szerepét is betöltheti, és elvileg magas impedanciájú fejhallgatókat is szépen meghajt - ez hamarosan kiderül. Parányi mérete ne tévesszen meg senkit, hiszen belsejében komoly tudású hangprocesszor található. Név szerint az ESS Sabre™ áramkör, amely maximum 24 bit/96 kHz felbontással munkálkodik. Az esetlegesen fellépő jelkésést, eltolódást dupla időzítő egységek korrigálják. Ez a háttér bőven elég ahhoz, hogy minden részletet pontosan visszakapjunk a felvételből. Elméletben még a standard audio CD-ket is jócskán felülmúló felbontásban lesz részünk - persze ahhoz lossless zene is dukál. A DragonFly automatikusan érzékeli, milyen rátájú anyagot akarunk lejátszani, ennek függvényében állítja saját mintavételezését. Összesen négy üzemmódban képes működni, ekkor a készülékházon izzó szitakötő különféle színekre vált.

AudioQuest DragonFly USB DAC

Tapasztalatok

Szitakötőnk testét lágy tapintású, fekete gumipáncél borítja. Kupakja szabadon eltávolítható - érdemes vigyázni az aprócska takaróidomra, különben nyolcvanezer forintos beruházásunk fedő nélkül marad. A fixen kiálló USB csatlakozófej első ránézésre átlagos. Különös, hogy az extrém kivitelű Audioquest kábelvégek után erre nem került arany vagy ezüst réteg, legalábbis nem tesznek említést különleges bevonatról. Ellenben elcsíptünk néhány tippet a gyártó oldaláról. Például egyik közleményük szerint nem mindegy, milyen zenelejátszó szoftvert használunk, a program is befolyásolja hallgatnivalónk minőségét. Windows-alapú gépekhez például a J.River-t javasolják, amely állítólag az iTunes-hoz képest érezhető javulást ad. Egyébként a DragonFly telepítése nagyon egyszerű, néhány kattintásból álló folyamat. Nem igényel komoly számítógépes ismereteket - teljesen laikusok számára illusztrálva is van az aktiválás mikéntje egy mellékelt brosúrában. Függetlenül a készülék XP támogatástól, valójában körülményesebb, ha a régi operációs rendszerről szeretnénk muzsikálni. Windows 7 és Mac OS platformokon gond nélkül üzemelt a DragonFly, viszont több Windows XP-t futtató számítógépre dugva instabilan viselkedett. Szerencsére a jelenség kiküszöbölhető, egyrészről a gyártó is javasolja, hogy Windows alá telepítsük a JRiver MediaCenter zenelejátszó szoftvert. Másrészről mindenképp győződjünk meg róla, hogy számítógépünk USB kapujához megfelelő driver lett installálva. Máskülönben hiába etetjük a szitakötőt csúcsminőségű zenékkel, a látványos szín kavalkádon kívül nem sokat produkál.

AudioQuest DragonFly USB DAC dobozban

Hangminőség

Tesztalanyunk jó néhány számítógép USB aljzatában vendégeskedett. Többek közt egy MacBook pro, egy iMac és két Windows XP-s asztali PC, illetve egy Win7-et futtató laptop is megismerkedett vele. A Jack aljzatba három készülék dugója merészkedett be, először a Yamaha sokat bizonyított, EPH-100-as fülhallgatóját tettük próbára. Őt követte a B&W P5 utcai, mobil hifi füles, végül AKG K 601 referencia fejhallgatóval zártuk a sort. A kis Yamaha jól ismert karaktere furcsamód markánssá, túlélezetté vált az Dragonfly-jal párosítva, ezért őt csak rövid ideig használtuk - talán nagyobb falatra vágyik a kis ragadozó? Nos, a B&W P5 valóban, már egészen máshogy viselkedett tesztalanyunkkal összekötve. Integrált hangkártyához viszonyítva a különbségek olykor annyira egyértelművé váltak, hogy felesleges volt az alaplapi kimenet képességeit figyelnünk. Ettől függetlenül megérte fülelni. A teszteléskor hallgatott számok közül néhány említendő:

Sarah K. - Stars (.flac, 96 kHz/24 bit)

Joni Mitchell - You're My Thrill (.flac, 96 kHz/24 bit)

Cher - Welcome to Borlesque (apple lossless, 48 kHz/24 bit)

Radiohead - No Surprises (44,1 kHz/16 bit)

Sarah K. produkciója az iMac integrált hangkártyáján elég siralmasan kezdődött. A háttérben morajló mélyek az énekkel összefésülődve, lágyan és tompán vánszorogtak elő. Az ének, szó szerint sztereóban, érkezett a fülesekből, zéró center-érzettel. Az egész produkció kissé nyugodtan, egy tömbből akart kitörni. Érezhetően javult a helyzet, amint felizzott a szitakötő. Nem ugrott kategóriákat az anyag felbontása, viszont egyes hangok végre saját helyükre kerültek. Például a mélyek immár nem hömpölyögve, tompán búgva, hanem finom vibrálással, lágyan a háttérből úsztak elő. Az énekesnő hangja középre tendálódva jobban keltette a "színpados" érzetet. Tisztán éreztük, mint ha homlokunknak, nem pedig dobhártyánknak szólna a hölgyemény mézédes dallama. Legélénkebben talán Bowers-ék fülese reagált a hardverváltásra, nem is tudom, ki venné meg az iMac teljesítménye alapján. Puha, erősen fátyolos karaktere megmaradt az AudioQuest-nél is, viszont érezhetően többet tett az életszerűség érdekében. Joni Mitchell darabjánál mutatkozott meg, hogy mennyire meghálálja a DragonFly, ha nagy felbontású zenével tápláljuk. Az alaplapi kimenet homogenitását mintegy lealázva, felrázta élettel a szimfonikus zenekar tagjait. Mint ha jól hátsón billentené a karmestert - hé, élvezzétek már a játékot! Ilyen párhuzamokat tapasztaltunk valamennyi felvétel esetében. Az AudioQuest helyükre tessékeli a hangeffektusokat, szeparál minden szereplőt. Segítségével a káoszból mi hallgatók is el tudjuk különíteni a résztvevőket, ami így elolvasva remekül hangzik. Azonban ismerve e zeneszámokat, bevallom, egy kicsit több, jobban kivehető részletre, nagyobb tér-reprodukcióra, tisztaságra számítottunk.

AudioQuest DragonFly USB DAC Jack kimenet

Végítélet

A sokadik kísérlet után (hetek múltán) vegyes gondolatok alakultak ki az Audio"uest szitakötőjéről. Egyrészről fantasztikus, hogy manapság ilyen aprócska, konkrétan bárhol elférő berendezésből ennyire jó hangminőséget elő lehet varázsolni. Nyugodt szívvel ajánlanánk, alternatívák ismeretében mégis eldöntendő kérdés; vajon megéri-e befizetni egy DragonFly konverterre? Sajnos nem olcsó mulatság, pedig az "agy", a remek képességű Sabre proci rendelkezésre áll, a koncepció hibátlannak tűnik. Tesztalanyunk végleges hangzásvilága viszont alulmarad a vele azonos összegbe kerülő, vagy csak kicsivel drágább de több szolgáltatással megépített USB-s konverterekkel, 96 kHz ide vagy oda. Igaz, ennyire parányi köntösbe csak kevés hifiberendezést tudnak belepasszírozni. Szépen meghajtotta az általunk használt fejhallgatókat, fülhallgatós használatát kényessége miatt csak előzetes kipróbálással javasoljuk. Végeredményben a DragonFly azok számára lehet praktikus, akik gyakran utaznak és rendelkeznek egy középkategóriás (vagy jobb) fülessel, amit a laptop integrált hangkártyájánál jobb, hifisebb megszólalással hajtanának. Szintén hasznos lehet a DragonFly, ha otthoni Mac-et vagy PC-t szeretnénk rákötni a sztereóra. Persze ez egyáltalán nem garantálja, hogy az adott füles vagy hangsugárzó legjobb tudása szerint fog cselekedni... de elképzelhető.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.