Polk Audio SurroundBAR 3000 IHT hangprojektor teszt

Betartott ígéret

2012. április 12., csütörtök, 07:45

Polk Audio SurroundBar hangprojektor soundbar

A Polk Audio az elsők között dobott piacra SurroundBart, magyarul hangprojektor sorozatot. A fejlesztés a mai napig nem állt meg, bizonyíték erre az, hogy a kínálatukban jelenleg is hét ilyen termék található. Legalábbis a weboldalukon ez áll, de ha a szó szoros értelmében vesszük az elnevezést, akkor öt modell közül választhatunk, kettő szériából. Mi most a 3000 IHT-t vettük górcső alá, ami az egyik legkisebb, a hangprojektorok között, de 100 ezer forint feletti árával mégsem tekinthető a legolcsóbbnak.

A Polk mindig is kitűnt azzal, hogy termékeik egyéni formával bírtak, a hangszórókat maguk fejlesztik, az áraik, kategóriától függetlenül, barátságosak maradtak. A 3000-es is egyedi, pedig ez a technológia nem enged magának nagy teret, hacsak nem a divatra helyezi a hangsúlyt, mint például a Philips. Fekete kasztni, oldalt némi ívvel, hogy azért ne a nyolcvanas években érezzük magunkat, sűrű védőrács elől, érintőfelület és néhány LED. A jelforráshoz optikai kábellel köthetjük, a hálózathoz pedig egy 40 wattos adapterrel, ami nem megszokott, de a fogyasztás szempontjából jó választás. Belül kettő darab darab 2x6 hüvelykes (15,24 cm) ovális szélessávú, kompozit membrános hangszóró dolgozik. A teljesítmény összesen 100 watt, a térhatásról pedig a saját Digital Logic DSP gondoskodik.

A 3000-hez tartozik még egy subwoofer is, amit külön hálózatról kell üzemeltetni, viszont a kontaktot vezeték nélkül oldották meg, így az elhelyezése abszolút mobil. Teljesítménye 80 watt, a hangszóró 6 és fél hüvelykes, a mélyátvitelt pedig egy reflexnyílás segíti. Itt már több figyelmet szenteltek a külsőségeknek, hiszen minden oldal ívelt, és a fedőlap enyhe bemélyedése is látványosabban fogja fel a port. A 2.1-es rendszerhez még egy bankkártya formájú távvezérlő is jár, amit könnyű kezelni, jól is néz ki, bár nem biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri majd.

A nemrég tesztelt Yamaha YAS-101 esetében a cég 7.1-es térhatást ígért, ez viszont 2.1-es rendszer, és van is különbség. A Polkot könnyű beüzemelni, igaz nincs is olyan sok csatlakozó, hogy össze lehessen őket keverni.

A WiFi-s mélynyomó remek ötlet, hiszen tényleg sokkal szabadabban helyezhetjük így el a szobában, ráadásul a mellékelt hálózati kábel is hosszú. Viszont adódhat némi problémánk, ha a laktérben egyidejűleg más WiFi-s ezközt is szeretnénk használni, ugyanis a jelek ebben az esetben zavarhatják, kiolthatják egymást. Egyszerű a megoldás, ha mozizunk, akkor mozizzunk, ne pedig netezzünk, röviden ennyi. Apropó, mozizás! A Polk a 2.1-es rendszerével nem ígér 5 vagy akár 7.1-et, viszont azt legalább be is tartja. Háttérhangokat tehát ne keressünk, ha nem akarunk nagyot koppanni, viszont egy lapostévé kiegészítőjeként használva nagyon is helytállt a 3000-es.

A csupán percekig tartó kicsomagolást majd installálást követően hátra is dőlhetünk kezünkben a távvezérlővel, aztán kezdődhet az élvezet, ugyanis a készülék nagyon is szórakoztató. Sokat nem tudunk a távirányítóval sem bíbelődni, legfeljebb a mélynyomó teljesítményét állíthatjuk vele, viszont a gyári hangkép nagyon korrekt, maximum csak ronthatnánk rajta. A specifikációként feltüntetett teljesítmény bőven elegendő, igaz lehet, hogy egy kicsit többet várnánk. Viszont így nincs torzítás, nem érnek meglepetések, és a szomszédok továbbra is szeretnek majd minket. A Polk ezt a készüléket a lapostévék többnyire minősíthetetlen hangszóróinak kiváltására fejlesztette ki, és ez minden további nélkül meg is valósult. Nagyon egészséges és arányos a SurrondBar 3000-es megszólalása, a párbeszédek minden esetben tiszták, a háttérzene tökéletesen arányul hozzá, viszont az effekteknél össze tudja ráncolni a szemöldökét. Impozáns teret képes létrehozni, ami viszont nem telepszik ránk, inkább a tévé méretével és annak vonzáskörzetével arányos. Ennek köszönhetően közepes vagy kisebb méretű nappalikba érdemes elhelyezni, esetleg hálószobába, ugyanis még halkan is észrevehető a jelenléte, viszont sosem lesz tolakodó. A mélynyomó nagyon remek darab, ha kell, akkor rendesen dolgozik benne a kis membrán, mindent elkövet annak az érdekében, hogy megszolgálja a pénzét. A SoundBarral együtt tökéletes párost alkotnak, még nagy hangerőn sem válik aránytalanná az összjátékuk, tényleg jól eltalálták őket. A kíváncsiság kedvéért zenét is hallgattunk velük, de nagyon sokáig nem erőltettük a dolgot. Háttérnek persze ezen a téren is megfelel, és egy romantikus éjszakához is tud szép aláfestést produkálni, de többre nem képes, viszont ezt nem is állította senki.

A Polk 3000-es SoundBarja nagyon kellemes kis szerkezet. Könnyű beüzemelni és kezelni, utána pedig igazi szórakozást nyújt. Valódi mozit ne várjunk tőle, de a tere korrekt, főleg kisebb napaliba vagy hálószobába ajánlott. Az ára lehetne kicsit kevesebb is, de még így is megér egy ajánlást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.