Jamo S 606 HCS 3 házimozi hangfalszett teszt

A Dán főnix

2012. október 18., csütörtök, 05:40

Jamo Jamo hangfal S 606 S606 S 602 S 606 HCS 3 S606 HCS3 Jamo hangfalszett házimozi hangfalszett hangfal házimozi WaveGuide hangfal teszt hangfalszett teszt Jamo hangfal teszt

Volt idő, amikor nehéz volt műszaki üzletet találni Jamo hangdobozok nélkül, majd kicsit észrevétlenné vált a márka. Amit most látunk, az könnyen lehet egy nagy visszatérés előszele.

Magyarországon a kilencvenes évek, bár átmeneti időszakként tekintünk rá, valójában egy teljesen önálló korszak volt, a maga sajátos üzleti kultúrájával, ízlésvilágával és márkáival. A korszak ikonikus hangfala pedig a Jamo volt. Ez volt a dizájn hangsugárzó, a hifi IKEA-ja, a minőség, ami végre elérhetővé vált. Unitra hangfalat már senki nem akart, a Videoton valahol a titkos favorit és a lenézettség között agonizált, a Pioneer pedig az iskolai rendezvények állandó kelléke lett olcsósága és nagy mérete miatt. A Jamo volt eközben "a" hangfal. Ott volt a korai lakberendezési magazinokban, a zeneboltokban (ahová akkoriban még az ember besétált, egy-egy kazettáért vagy CD-ért) és ott volt az hirdetési újságok lapjain is, elképesztően jó megjelenésű Sub-Sat rendszereivel. Ott volt a Herta elegáns üzleteiben és nem hiányzott a Keravillból sem.

Majd a kétezres évek elején a cég 90%-a egy "nem szakmai" befektető csoport kezébe került. No igen, 2008 után az effélékre bizony ferde szemmel nézünk, és az igazat megvallva, nem is maradt ránk sok felejthetetlen emlék a Jamo ezen korszakából. Majd 2005-ben a céget felvásárolta a Klipsch Audio ami minőségi váltást hozott, no meg új lendületet. Végül 2011-ben az egészet bekebelezte az Audiovox, ami egyebek között az Acoustic Research-nek is tulajdonosa. Vagyis jelenleg a Jamo többszörösen is szakmai irányítás alatt van.

Jamo S 606 HCS 3 hangfalszett

Az S 606-os rendszer szinte semmiben nem hasonlít a Jamo egykori olcsó Studio szériájára. Szerencsére, hiszen az már akkor is a hangfalépítés legegyszerűbb módja volt. Az S 606 HCS3 egy tipikus elérhető árú összeállítás, álló frontokkal és kisebb centerrel illetve hátterekkel. A szett nem tartalmaz aktív mélyládát amit akár  pótlandónak is gondolhatnánk, ám erről kicsit lejjebb, a tesztben még szó esik. A front hangdobozok oldalra helyezett mélysugárzókat kaptak. Ez a megoldás egyszerre őrzi meg a doboz karcsú megjelenését és biztosít a legalacsonyabb frekvenciák leadásához hatékony eszközt. A hangsugárzókészlet néhány eleme mintha csak egy 10 évvel ezelőtti modellből költözött volna a 606-osba. Igaz, ott az efféle megoldásokat még jóval drágábban mérték. A fáziskúpos középsugárzó és a csillapított magassugárzó anno még a középkategóriás modellekben is ritkaság volt. A dobozok a Jamo-ra mindig is jellemző, korrekt kivitelről árulkodnak. Az összetett hangsugárzó-elrendezés miatt gyanítható, hogy a belső szerkezet sem egy egyszerű doboz. A reflexcsövek, a súly és a doboz masszívnak tűnő szerkezete mindenképp arról győzködnek, hogy ez a széria teljesen más, mint az egykori Studio modellek.

Maga az összeállítás illetve annak alkatrészkészlete pedig a következőképpen fest:

A frontok az S 606 nevet viselik. Az álló dobozban elöl 1 db 25 mm-es magassugárzót és 2 db 127 mm-es középsugárzót találunk. Előbbiek érdekessége a WaveGuide rendszer utóbbiaké a szilárd fáziskúp. A mélyekről az alulra szerelt, oldalra néző, 203 mm-es mélysugárzó gondoskodik. Az S 606 alkalmas bi-kábelezésre is. A hátlapi csatlakozók elméletben fogadnak banándugókat is, ám sajonos annyira rövidek, hogy ezt a megoldást igazából senkinek nem ajánlanám. A Jamo S 600 sorozatot praktikusabb csupaszított kábellel használni.

A center és a hátterek a frontban is használt magassugárzót kapták, a 606-oséhoz hasonló, ám kisebb, mindössze 102 mm-es mély/középpel. A hátsó szimpla kétutas kialakítás a center pedig a szokásos közép-magas-közép elrendezés. A kisebb dobozok hátra irányított reflexcsövekkel rendelkeznek és falra szerelhetőek, ami azért hordoz magában némi kockázatot. Persze ha nincs mód másképp elhelyezni, akkor nincs mit tenni. Tény, hogy az előre irányzott bass-reflex cső alighanem megnövelte volna a dobozkák méretét.

Jamo S 606 HCS 3 hangfalszett

A katalógus adataiban pedig a márka régi bűnét sikerült megismételni. Mintha semmi sem változott volna, az első dolog, amit a rendszerről megtudhatunk, az az összesen 810 W zenei teljesítmény. Ez igazából semmit nem mond el arról, ami igazán fontos. No de lépjünk túl a bosszantó reklámfogáson.

Ha ránézünk az árcédulára, akkor azonnal elkezdjük keresgélni az akcióra utaló jeleket. A JAMO S 606 HCS3 ára a legtöbb kereskedőnél 140 000 Ft körül mozog. A szett azonban mind hangszórókészletében, mind építésében jó 200 ezer körülinek tűnik.

Mi fér bele ennyibe?

A szett első meghallgatása az Onkyo TX-NR414 erősítőjével történt. A korábban szerényen muzsikáló erősítő a Jamóval kikupálódott. Bár dinamikában keveset nyert, előnye egyértelmű volt a Polk RTiA7 hangfalszett ellenében. Bár a sztereó hatás néhol tetszetős volt, összességében nagyon egyértelművé vált, hogy a Jamo komolyabb teljesítményt igényel.

A Denon AVR-2113 már lényegesen jobb alapot adott, annak ellenére, hogy 130 helyett csak 125 W-ot ígér. Ennyit érnek a katalógusadatok, ha teljesítményről van szó. Amy Winehouse Valery-je még nem lett különösebben magával ragadó, Mark Ronson felvételein pedig túlzottan hangsúlyos lett a hangszerelés. Jean Michel Jarre Oxygene 8-as felvétele, bár maga lehetne a megtestesült digitális hangzás, kissé tompán, rossz értelemben vett analógos módon szólalt meg. Antonio Forcione Take Five-ja csak egy csepp dinamikát kért volna pluszban, ami tulajdonképpen meglepően pozitív eredmény. A Caruso című dalban, ahol ismét Sabina Sciubba hallható, az ének nagyon hangsúlyos lett, a gitárt kissé háttérbe is szorítva. Tori Amos oly sokat hallgatott Sorta Fairytale című dala visszafogott magas és közép mellett nagyon is virgonc mélyekkel érkezett. Ez utóbbi pedig már előre is vetíti a folytatást. Zenében ne várjunk ennyi pénzért nagy csodát.

A filmekre áttérve a Skyfighters egyszerre érdekes és szórakoztató. Csodásan helytáll aktív mély nélkül is. A Donnie Darko is hozza a hátborzongató hangját, amikor az egész helység belerezonál Frank, a nyúl hangjába. A Drive alatt a helikopter hangját leszámítva minden nagyon korrekt. A Tron alatt ahol kell ott finom, ahol kell ott erőteljes és a film igényeihez mérten részletező is. A mélyek pedig minden helyzetben egy belépő szintő aktív mélyládához méltó mennyiségben álltak rendelkezésre.

Jamo S 606 HCS 3 hangfalszett

A szett harmadik partnere az EISA díjas Pioneer VSX-922-es lett. A Skyfighters sokkal finomabb, részletgazdagabb lett, a Donnie Darko hátborzongató ereje horrori magasságokba emelkedett a Drive pedig olyan apró részleteket mutatott meg, amik eddig elsikkadtak. Az Ironman 2-ben a párbeszédek végre fókuszba kerültek és a főgonosz ostorának hangja is sokkal érdekesebbé vált.

Az egyedüli vesztes a Tron lett, ami a korábbi lehengerlő mélyeket egy kicsit szégyenlősebbre cserélte, de ebben minden bizonnyal nagy szerepe van a Pioneer saját kalibrálásának is.

Jamo S 606 HCS 3 hangfalszett

Összességében a teszt filmes része alapján a JAMO S 606 HCS3 hangfalszett bámulatos és árát mindenképp felülmúló szett. Ám csak mozira. Zenehallgatásban nem sikerült belőle hasonló élmény előcsalni egyetlen erősítővel sem. Az is egyértelmű, hogy bár egy olcsó szettel van dolgunk, az erősítőn nem szabad spórolnunk, mert attól a rendszer egésze fog sokkal gyengébben szólni. Azt az összeget amit máskor esetleg egy aktív mélyládára költenénk, ezúttal nyugodtan befektethetjük egy jobb erősítőbe. Alighanem sokkal jobban járunk így.

Mindezeket összeadva is, a JAMO S 606 HCS3 "Ajánlott Vétel"!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.