Bose SoundLink II ultrakompakt mobil hangrendszer teszt

2013. március 7., csütörtök, 12:35

Bose SoundLink Bose SoundLink Bose hangrendszer Bluetooth hangrendszer mobil hangrendszer hangrendszer hangrendszer teszt

A hordozható hangrendszerek jelentős átalakuláson estek át: méretük csökkent, szolgáltatásaik viszont gyarapodnak, és a kompakt megjelenéshez sok esetben méretet meghazudtoló teljesítmény társul. Erre ékes példa mai tesztalanyunk, a Bose SoundLink II vezeték nélküli mobil hangsugárzója. Ez a kütyü úgy próbál kitörni a csipogók, szappandoboz-színvonalú dokkolók, és egyéb műanyag hangszórócskák tömegéből, hogy prémium szinten kínálja magát. És a vártnál hangosabban.

Bose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszer hátlapBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszer hangszóróiBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszerBose SoundLink II Bluetooth hangrendszer

Az amerikai Bose cég korábban letett egyet s mást az asztalra, talán furcsa is lenne, ha épp ők ne dobnának olyasmit a piacra, ami hangkeltéssel kapcsolatos és hordozható. Ezt már korábban is megtették, a Bose SoundLink első verziójával, hozzá képest a II-es modell kapott néhány apró frissítést. Egyike ezen ráncfelvarrásoknak a módosított előlapi takarólemez, amely már félbehajtható és a készülék alá billentve támaszként funkcionál. Továbbá a vezeték nélküli vevőegység képességein is csiszoltak. Apropó, tesztalanyunk Bluetooth-alapokon, is képes hangjel fogadására, erre később visszatérünk.

A Bose Soundlink II hétköznapi csomagolásban érkezett, a belső karton környezetbarát eljárással készült. A készülék mellett használati utasítást, 230 voltos töltőt és egy 3,5 mm-es Jack-Jack kábelt találunk, első használat előtt még teljesen fel kell tölteni a beépített Li-ion akkumulátort. Utóbbi elméletileg 8 órányi folyamatos zenehallgatást biztosít, gyakorlatilag közepes hangerőnél 6-7 óráig is tudtuk hajtani a Bose dobozkáját. Ha szemügyre vesszük a külső borítást, egyértelműen tudatosul bennünk a készülék hovatartozása. Az élek finomak, a ház illesztései mérnöki pontosságúak. Az előlapi takaróköpeny esetünkben egy viszonylag puritán, műszállal bevont lemez, viszont némi felárért bőrborítású változatot is kaphatunk, többféle színben. A hangszórókat fém védőrács fedi, a többi részen alkalmazott műanyag pedig nagyon jó minőségű. Ugyancsak színvonalasak a készülék tetején lapuló kezelőgombok, könnyen benyomhatóak és csekély zajjal működnek. Szóval a kivitel igényes, már csak az a kérdés, hogy hogyan képes megszólalni ez a téglányi méretű, mindössze 1,3 kg-os dobozka?

Bose SoundLink II Bluetooth hangrendszer

Bose, a csodák csodája?

Persze egy olyan kaliberű vállalatnak, mint a Bose, a hangerő jelenti a legkevesebb problémát. A SoundLink II belsejében  összesen hat darab hangszóró rejtőzik, amennyiben a hátlapba épített, passzív membránt is beleszámoljuk. A gyártó titokban tartja ezek pontos adatait, ránézésre közönséges, préselt papír kónuszoknak tűnnek. A basszusokért felelős, legnagyobb membrán kiegészül egy vele szembe fordított egységgel, így egymásnak ellentartva még nagyobb erőt tudnak kifejteni.

Bose SoundLink II Bluetooth hangrendszer hangszórói

További érdekesség a mágneses takarólemez, melyet ha visszahajtunk helyére, a készülék automatikusan kikapcsol. No de mi történik, ha be akarjuk kapcsolni a készüléket? A tetőlapi billentyűt finoman benyomva a SoundLink II LED-sora sejtelmesen "felizzik", az állapotjelzők fénye nem bántja szemünket. Az elem töltöttségét mutató fény zöldről sárgára vált, ha közepes kapacitáshoz ér, és pirosan figyelmeztet, ha nemsokára lemerül.

Bose SoundLink II Bluetooth hangrendszer

A Bluetooth kapcsolatot dedikált gombbal lehet aktiválni, egyébként hiányoltuk az AirPlay-t. A szinkronizáció ideje alatt folyamatosan tartsuk nyomva a Bluetooth-gombot, különben mobileszközünk nem lesz hajlandó barátkozni a Bose bőrkötésű ládikájával. Ha a vezeték nélküli kapcsolat, stabilizálódott, a SoundLink II rövid csipogással tájékoztat, hogy kezdődhet a buli. Nincs más hátra, elindíthatjuk mobileszközünk zenelejátszóját.

Bose SoundLink II vezérlő gombok

Hangminőség

Tény, hogy a Bose SoundLink II meghazudtolja méretét és az is, hogy a vártnál lényegesen több basszust produkál. Különösen akkor, ha a szoba sarkába helyezzük, mivel a falakról intenzívebben verődnek vissza az alacsony frekvenciájú hanghullámok. A magashangokat még finomíthatták volna, a zenék részletei, a hangszerek zördülései nem, vagy csak nagyon ritkán mutatkoztak. Egy diszkrét magassugárzóval ezt ki lehetne küszöbölni, persze meggyőző teljesítményt egy akkumulátorral biztosítani már önmagában komoly feladat. A SoundLink II egy blokkból szól, nem próbál sztereó teret elénk varázsolni. Hangja puhatolózó, halk járatásnál átlagos, ha viszont feltekerjük a hangerőt, elénk terem egy vadállat. Messziről, akár a szomszéd szobából is azonnal meghalljuk, ha akcióba lép, és kültéren is jól szerepel. Utóbbinak köszönhetően utazásaink során is hasznos kütyü lehet, igaz, a gyártó a felhasználói kézi könyvben csak beltéri használatot javasol. Termékük nem vízálló, úgyhogy pl. vadvízi evezéshez jobb, ha nem visszük magunkkal - kempingezésnél, alkalmi kiruccanásoknál azonban kész életmentő. Ha a lehető legjobb hangzást szeretnénk előcsikarni a SoundLink II-ből, érdemes használni a Jack kábelt. A Bluetooth jelátvitel is gond nélkül működik, a kábeles megoldáshoz képest azonban lényegesen fakóbbá válik a felső tartomány és a basszusokban is érzékelhető némi enyhe torzulás - persze ez, ha csak háttérzenei használata gondolunk, nem annyira zavaró.

Bose SoundLink II Bluetooth hangrendszer

Végítélet

A Bose SoundLink II koncepciója, megépítettsége helytálló, nem vájtfülűek, sokkal inkább a sokat utazó, nyaraló zenekedvelők céleszköze. Kikapjuk a hátizsákból, vagy kesztyűtartóból, és máris kezdődhet a móka, kisebb társaságokat elszórakoztathatunk, elég ha van nálunk egy laptop, okostelefon vagy iPod. A műszálas takarólemez kicsit visszafogja a Bose imázst, persze ha nagyon igényesek akarunk lenni, választhatunk bőrtokot is. A SoundLink II trendi, praktikus készülék, viszont borsos ára miatt nem biztos, hogy sokan megengedhetik maguknak ezt a prémium-szintű mobilitást, teljesítményt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.