FiiO FD1 fülhallgató teszt

2020. december 22., kedd, 11:00

FiiO fülhallgató FiiO fülhallgató fülhallgató teszt FiiO fülhallgató teszt

Fülhallgatói tervezése során a FiiO számos egyedi műszaki fejlesztést és megoldást alkalmaz. Ilyen technológiailag előremutató megoldásokat kapott új, középkategóriás modelljük, az FD1 is.

FiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgatóFiiO FD1 fülhallgató

Küllem

Az FD1 a FiiO belépő modellje az in-ear kategóriában. Megjelenésében illeszkedik az FA1, FH1s típusok formavilágához. A kapszulák anyaga átlátszó műanyag, celluloid fedőlappal, a dizájn visszafogott, a sima külsőt csak az aranyszínű FiiO logó díszíti. A hangvető cső fém, így nincs ok az aggodalomra a fülillesztékek cseréjénél. A kábel az FH1s-ből ismert, 0,78 mm-es, két-tűs csatlakozóval van szerelve, kellően puha, így a használat közbeni kábelzaj minimális.

FiiO FD1 fülhallgató

A csomagolás a FiiO-ra jellemző papírdoboz, benne a szivacsba ágyazott fülhallgató és a tartozékok. A tartozékok terén nem szűkölködött a gyártó, kapunk egy átlátszó műagyag tárolódobozt, 6 pár szilikon- és egy pár memóriahab illesztéket.

FiiO FD1 fülhallgató

Technológia

A 10 mm-es dinamikus hangszóró membránja berillium bevonatot kapott, így növelve a merevségét és terhelhetőségét, amire szüksége is van, mivel a meghajtásról egy kettős mágneses tekercs gondoskodik. A FiiO által Two-Way Magnetic Circuit Balanced Pressure technológiának nevezett megoldással az FD1 hangszórójának mágneses sűrűsége eléri az 1 Tesla értéket, szemben a hagyományos fülhallgatók 0,5 Tesla értékével. A hangszórót magában foglaló kapszula teste műanyag, alumínium vetőcsővel és kiegyensúlyozott nyomáscsökkentő technológiával, melynek feladata, hogy a membrán mozgása közben keletkezett belső nyomást kiegyenlítse, így ez könnyedebb, ezáltal gyorsabb és pontosabb lehessen. A kábel 30 magból és négy szálból álló, összesen 120, monokristályos réz szálat tartalmazó Litz fonat, 3,5 mm-es Jack csatlakozóval. A szálak egyenként, zománcozással vannak szigetelve, így csökkentve a külső interferenciák okozta jeltorzítást.

FiiO FD1 fülhallgató

A tartozékként kapott illesztékek fontos szerepet kapnak a hang karakterének alakításában. Az első 3 pár fekete szárat és kicsi furatot kapott, ezt használva megnő a mélytartomány és növekszik a térérzet. A második 3 pár piros szárat és nagyobb furatot kapott, használatával a hangkép kiegyensúlyozottabb, semlegesebb lesz, csökkentve a mélytartomány intenzitását. Az 1 pár memóriahab használatával nő az izoláció, a mélytartomány, de kissé beszűkül a tér.

FiiO FD1 fülhallgató

Használat közben

A fülhallgató ergonomikus tervezésének köszönhetően a megfelelő méretű fülillesztékekkel remekül izolálja a külső zajt. A könnyű kapszuláknak köszönhetően kényelmes, hosszútávú hallgatás közben sem válik kellemetlenné vagy fárasztóvá a zenehallgatás. A rugalmas fülkampóval ellátott sodrott kábel kellően puha, a viselete kényelmes. Igény szerint akár vezeték nélküli fülhallgatóvá is alakíthatjuk a külön megvásárolható UTWS1-es vagy LC-BT2 Bluetooth adapter segítségével.

FiiO FD1 fülhallgató

Hangminőség

Az alapos bejáratást követően az FD1-et FiiO M7 lejátszóval és Samsung Galaxy mobiltelefonnal teszteltük. Számos zenei stílus meghallgatása után körvonalazódott a fülhallgató egyéni karaktere, és megtapasztaltuk, hogy mely stílusok, amik igazán fekszenek neki.

A meghallgatott zenei anyag eléggé vegyes volt, telefonról Spotify és TIDAL lejátszási listákról válogattunk, az M7 lejátszóról elsősorban FLAC fájlokat hallgattunk.

FiiO FD1 fülhallgató

Telefonnal a TIDAL minősége volt szerintünk a megfelelő a fülhallgató karakteréhez. A piros szárú fülillesztékkel a hangzás egységes, túlzó mélyektől mentes volt. A színpad széles, de a képalkotás elmaradt a nagyobb modellek már-már 3D-s megjelenítésétől. Elsősorban elektronikus zene az, ami igazán passzolt a karakteréhez. Fekete szárú illesztékkel a mélyek feldúsultak, néha egységes búgássá erősödtek.

Spotify-on a hangzás sokat veszített fényéből, a markáns mélytartomány itt már sokkal gyakrabban volt zavaró mennyiségű. A hang nem tudott kiszakadni a fejből, igazi jobb-bal sztereó hatást keltett. Ez leginkább a Spotify nagyobb tömörítésének, így gyengébb minőségének az eredménye.

FiiO FD1 fülhallgató

Memóriahabos illesztékkel teljes lett a csend, teljesen sikerült kizárni a külső zajt. A zene sokkal kisebb térben, már szinte a két fülhallgató között koncentrálódott. A csendnek köszönhetően sokkal részletezőbben ábrázolta a középtartományt és kiemelte a tömörítésből adódó hiányosságokat is.

Az M7 lejátszón hallgatott zenék már megmutatták az FD1 igazi képességeit. A fülillesztékek cseréje jelentősen befolyásolta a mélytartomány és ezzel az egész előadás karakterét. Elektronikus zenén a fekete csövű illeszték sem volt túlzó. A mélyhangok bőségesek voltak, de nem túlzóak, az egész előadás tele volt lendülettel, kellő dinamikával. A piros csövű illesztékkel, sokkal több részlet és atmoszféra jelent meg a felvételek hallgatása során. Igazán ez a karakter nyerte el a tetszésünket, mert a kevesebb mélytartomány, de több információ jobb élményt eredményezett.

FiiO FD1 fülhallgató

Végszó

Az FD1 megjelenésével a FiiO bebizonyította, hogy a középkategóriában is kifizetődik a minőségi anyagok és a fejlett technológiák alkalmazása. A drágább modellekre jellemző membrán technológia és a nagyteljesítményű mágnes kombinálva a kiegyensúlyozott nyomáscsökkentő technológiával egy lendületes, jól hallgatható, kevés kompromisszumot igénylő fülhallgatót eredményezett. A FiiO-ra jellemző bőséges tartozékok, a minőségi, cserélhető kábel, valamint a külön megvásárolható vezetékmentes Bluetooth adapterek igazán sokoldalúan használható fülhallgatóvá teszik az FD1-et. Hangja nem mentes a kompromisszumoktól, elsősorban elektronikus zenéhez ajánlott a kissé túldimenzionált mélytartománya miatt. Aki időt szán rá és a megfelelő illesztékkel valamint forráskészülékkel megtalálja az ideális hangzást, annak a FiiO FD1 egy remek és pénztárca kímélő választás lehet a mindennapi zenehallgatáshoz.

Alternatíva

Jelenleg a FiiO FD1 ára 24 990 forint. Ezért a pénzért most a márkánál maradva az importőr webshopjában megkapjuk az FH1s SE fülhallgatót hibrid hangszórós kialakítással és szintén cserélhető kábellel. Kár lenne kihagyni a lehetőséget, mivel aki nem az FD1-re jellemző karaktert keresi, az ugyanezen az áron jut hozzá egy kiegyenlítettebb karakterű fülhallgatóhoz. Aki viszont inkább a rezgőnyelves hangszórók karakterét kedveli, azoknak jó alternatíva a FiiO FA1 kicsit magasabb áron ugyan, de a hangszóróra jellemző részletező képességgel és térérzettel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.