AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató teszt

Könnyed hangkíséret

2018. március 26., hétfő, 21:15

AudioFly fülhallgató sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt AudioFly Bluetooth fülhallgató AudioFly fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A prémium kategóriás Bluetooth fejhallgatók kitöltötték a nekik szánt, jellemzően 100 000 Ft fölötti mezőnyt, ám az Apple divatdiktatúrájának köszönhetően a cégek nem lustálkodnak a jóval olcsóbb, 30 000 Ft körüli ársávban sem. Az AudioFly az újdonság varázsával hatott ránk és egyértelmű korlátai ellenére is meg tudta magát kedveltetni.

Hagyjuk a nyakörveket!

Egy ideig úgy tűnt, hogy a gyártók majd a nyakpántos rendszerekkel oldják meg, hogy ne csak fejhallgatóikat, hanem fülhallgatóikat is vezeték nélkülivé tegyék. Ez a koncepció, minket beleértve, vegyes véleményt váltott ki a fogyasztókból. Lehet, hogy 15-20 órányi üzemidőt nyújt a nyakba akasztható lópatkó, de a kényelem és stabilitás rovására. A közelmúltban egyre több cég kezdte azt alkalmazni, hogy az akkumulátort a lehető legkisebbre fogyassza a komfort és a kis tömeg érdekében. Az AudioFly AF56W is ezt a tábort erősíti. Össztömege mindössze 16 gramm, így papíron és érzésre is alig nehezebb, mint a hagyományos, vezetékes fülhallgatók.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató

Küllem

A szóban forgó füles megjelenése, kialakítása nem különösebben bonyolult. Található rajta egy műanyagházas, kissé retrós hangulatú hangszórókamra, amiből hallójáratba illeszkedő cső kandikál ki. Kábele vékony, de laza szerkezetű, köszönhetően a textil köpenynek. A hangszórókamráktól kb. 10 centi távolságra, mindkét oldalon található 1-1 kapszula, amelyek a mikrofonos headset modult és a beépített akkumulátort tartalmazzák. A hangerőszabályzó gombok mellett, körömmel nyitható fel egy apró gumifedél. Utóbbi mögött található a töltésre szolgáló micro USB aljzat. Egyébiránt fekete színben vásárolható meg a füles, ami talán nem a legtrendibb árnyalat, cserébe mindenhez passzol. Tartozékai közt szerepel egy keményfalú, cipzáras védőtok is, amit korábban más gyártóknál néha hiányoltunk.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató

Használat

A füleshez három pár betét is jár, melyek közül a számunkra megfelelő méretű alaposan belesimul a fülbe. A zajszűrést nem mondanánk kifogástalannak, de rossznak sem, a külvilág zajainak nagyjából felét lecsillapítja az AF56W, a maradék pedig mérsékelt hangerejű zenehallgatás alatt behallatszik, de a feltételezhetően belvárosban sétálgató hallgató személyes biztonságát figyelembe véve ez nem is baj.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató

Eleinte szkeptikusak voltunk az egyszerűen megoldott hangszórókamra láttán, ám a 45 fokban kiálló kivezető csövek egész jól besimultak fülünkbe és a kapszulák enyhén kerekített belső oldala is hozzátett az ergonómiához. A headset modul kezelőszervei átlagos minőségük ellenére jól kitapinthatóak voltak. Bekapcsoláskor női hang angolul adott jelzést olyan ködösen, mintha a telefonvonal másik végéről szólt volna (de legalább közölte, hogy ki- vagy bekapcsoltuk éppen a fülest és a teszthez szánt, Androidos telefonunkat elkeresztelte Phone One-nak, amiből sejthető, hogy több forráseszközt is képes megjegyezni az AF56W).

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató

Stabilitása a megfelelő fülillesztékkel jónak nevezhető, de futáshoz nem ajánlott, mert olyankor a két kábelre integrált kapszula föl-le mozog és nekicsapódik a nyaknak. Pozitívumként könyveltük el viszont, hogy a forgalmazó által mellékelt, Comply betéttel egyáltalán nem hallatszott saját lépésünk zaja még keményebb talpú (deszkás) cipőben sem. A beépített akkumulátor 4-5 órás papíron közölt üzemideje reálisnak bizonyult: úgy, hogy csak munkahelyre és hazafelé utazás közben, közepes hangerőn, napi 40-50 percet használtuk a fülest, egy feltöltéssel hétfőtől péntekig volt képes üzemelni. Töltöttségét a telefonunk kijelzőjén, az óra mellett láthattuk, a teljes lemerülés előtt kb. negyedórával pedig maga a fülhallgató is határozott hangjelzést adott. A kábelen lévő köpeny Cordura szövetből készült, ami rendkívüli strapabíróságáról híres, katonai ruházatban és bőröndökben szokták alkalmazni, remélhetőleg a sima PVC köpenynél tartósabb. Másfelől a füles IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis a fröccsenő vízzel szemben ellenáll, így esőben is gondtalanul használható.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Első ízben próbáltunk ki AudioFly terméket, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a rengeteg korábban hallott gyártóhoz képest, vajon mennyivel kapunk más karaktert. Az AF56W nem akart részletekre kihegyezett, ugyanakkor túlzottan lágyított se lenni - mindkettő a hallgathatóság vagy éppen a zeneiség rovására ment volna.

Egyértelműen érzékelni lehetett, hogy Bluetooth alapon történik a jeltovábbítás, amikor szokásos referencia zenéink közül az elektronikus (Deadmau5, Gramatik stb.) számok a vártnál szűkebb dinamikával jelentek meg. Az AF56W játékosan és könnyedén ábrázolta a basszusokat, de nem tudta és nem akarta erőművész módjára pumpálni azokat. Ezért a diszkós műfajok megszállottjainak keményebb karakterre kell vadásznia, a hozzánk hasonló mindenevők viszont előnyösnek fogják gondolni. A magas frekvenciákra enyhe digitális íz rakódott és a sztereó tér (hiszen fülhallgatóról értekezünk) igen keskenyre mérséklődött, mindettől eltekintve azonban a hasonló árú, vezeték nélküli vetélytársak mellett nem kellett szégyenkeznie a fülesnek.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató tok

Néhány Cassandra Wilson és Norah Jones számba belefülelve laza, fülbemászó éneket kaptunk, ami közepes hangerőig hosszabb távon is hallgathatónak bizonyult. A középső frekvenciákat kezelte legjobban. Kellemes részletességgel jelentek meg a hangszerek és ugyan térmélységben nem ábrázolta annyira precízen őket az AF56W, valamint a legapróbb rezdülések rejtve maradtak, ennek ellenére az utcán sétálva, a metróra várva élvezettel tudtuk hallgatni a zenét. Mellőzte a Bluetooth fülhallgatók túlzott függöny hatását, egyszerűen csak szerényebben tagolta az információt, mint vezetékes társai. Egy kis gyorsaságot és légiességet még elvárt volna a bennünk rejtőző audiofil kritikus, ilyenkor emlékeztettük magunkat arra, hogy az AF56W elsődleges célközönsége eleve tömörített fájlokat és Spotify műsorokat hallgat, oda viszont egy ilyen felbontású füles bőségesen elég.

AudioFly AF56W Bluetooth fülhallgató doboz

Végszó

Az AudioFly AF56W fel tudta kelteni kíváncsiságunkat a gyártó felé, mert szkeptikusan a szokásos, Bluetooth-nak címzett legyintéssel fogadtuk, majd 1-2 hetes próbálgatás után sokadik alkalomra is úgy viszonyultunk hozzá, mint fülhallgatóhoz, ami kompromisszumai ellenére is egész jó partner, amennyiben általános célokra és nem hifi szintű kikapcsolódásra vetik be. Az akkumulátor élettartam és a stabilitás lehetne jobb, de ugyanezt elmondhatjuk bármelyik hasonló kialakítású fülesről - a hang viszont semmivel sem volt rosszabb, mint a korábban hallottak, sőt, picivel lazább és könnyebb is volt, ami a finomabb zenei stílusoknál előnyt jelentett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.