Apple EarPods fülhallgató teszt

Friss gyümölcs a technokrata almafáról - termék, vagy melléktermék?

2013. december 30., hétfő, 11:40

Apple EarPods fülhallgató Apple EarPods Apple fülhallgató fülhallgató teszt Apple fülhallgató teszt

A kérdés adott: ha már annyi fülest teszteltük, miért pont ezt, a világ egyik legnagyobb cégének termékét hagynánk ki? Hát leteszteltük!

Az Apple mobileszközeihez ajánlott, EarPods elnevezésű fülhallgatók, évekig csak kényszeres kiegészítőnek tűntek, színvonalban valahogy nem illeszkedtek a cég szuper kütyüihez. Arról nem is beszélve, hogy a nevesebb, konkurens fülhallgatógyártók termékeivel egyáltalán nem voltak összehasonlíthatók. De nagyon úgy tűnik, hogy az Apple tanult a kritikákból és új EarPods fülhallgatójuk már csak színében emlékeztet a régi verzióra.

Rövid boncolás

Az Apple-féle minimalizmus ezúttal is érezhető: kevesebb, mint tíz másodperc alatt kibonthatjuk az EarPods-t, olló és kapkodás nélkül. A készülék tokját célszerű megtartani: voltaképpen teljesen praktikus, és szép is. Igaz, ha leejtjük, azonnal kettényílik, de gusztusosan elénk tárja magát a terméket. A tokban köralakban felcsévélhetjük a zsinórt, a hangszórókat tartalmazó fejeket pedig formára öntött, természetesen hófehér bölcső fogadja.

Apple EarPods

Az EarPods készülékháza komoly átalakuláson ment keresztül; immár nem látunk kis fémhálót, sőt, magát a hangszórót teljes egészében eltakarja maga a burkolat. Az enyhén csepp alakú karosszéria csúcsában, kis nyílás sötétlik, voltaképpen ott "szabadulnak ki" a hangszóró által keltett hangok. Mivel ez a luk közvetlenül a hallójárat felé néz, elvileg a hangok nagy része azonnal a hallójáratunkba irányul. Ilyesmi megoldással találkoztunk már a Polk Audio sportolóknak szánt, UltraFit szériájában, igaz, ott a tölcsérszerű idomot nem műanyagból, hanem szilikonból készítették el.

Apple EarPods

Ehhez születni kell...

Ha egy picit is más formájú fülünk van, mint amilyet az Apple tervezői megálmodtak, akkor nincs szerencsénk. Könnyen előfordulhat, hogy az EarPods egyáltalán nem marad meg a felhasználó fülében, egyszerűen kipottyan, anélkül, hogy megmozdulnánk. Ritka az ilyen eset, de szerkesztőink közt is volt rá példa. Nagyon jól jár viszont az a többség, akiknek hallószervéből nem pottyan ki az Apple fülese. Néhányan talán úgy érezhetik, hogy mindjárt kiesik, de nem fog - csak ha a kábel meghúzódik. Kiemelkedően példaértékű az EarPods komfortja. Pehelysúlyából fakadóan tényleg alig érezni, hogy egyáltalán a fülben van. Az utcákon sétálva, gép előtt ülve is ugyanolyan finom érzetet kelt, és a kábelnek szinte semmi zörgése nincs. Apropó, tesztalanyunk vezetékén nem módosítottak, ami részben jó hír, mivel most is az előző generációnál megszokott, puha tapintású gumibevonatot kapjuk. Más kérdés, hogy nagyon könnyen csomósodik, és ha nem tesszük vissza rendszeresen a tokjába, koszolódik is. A mikrofonos headset alaptartozék, hiszen az Apple által terjedt el. Külön öröm, hogy a mikrofon szépen és tisztán veszi a beszédhangokat, hosszabb Skype beszélgetéseken is elégedetten használtuk.

Apple EarPods

Hadd szóljon!

Az új EarPods bizonyos műszaki részleteit (mint pl. frekvenciatartomány) homály fedi. Néhányan már vették a bátorságot, hogy darabokra szedjék, ekkor vált világossá, hogy az új füles hangszórója merőben különbözik az eddig látottaktól. Ellentétben a széles körben alkalmazott alumínium, titán vagy mylar ötvözetekkel, az EarPods papír alapú membránokat tartalmaz, melyek puritánságát elnézve egyesek még abban is kételkedhetnének, hogy szólni fognak-e egyáltalán? Pedig ami azt illeti, tesztalanyunk hangminősége egész jó lett, illetve a korábbi változathoz képest drasztikusan jobb. Finomabb, árnyaltabb középtartományt kapunk, a magashangok is inkább kellemes jellegűek, nem volt fárasztó a hosszan tartó zenehallgatás. Az általunk jól ismert tesztanyagok "legtetejét" gyakran hiányoltuk, persze azt a bizonyos plusz részletezettséget a kétszer, háromszor drágább konkurensek szokták nyújtani. A basszusok ereje lepett meg minket leginkább - az izmos mélyeknek köszönhetően az EarPods akár basszusoktól túlfutott zenéket is egész élvezetesen tud reprodukálni. No, azért nem veszi fel a versenyt mondjuk a Skullcandy Riot-tal, de ezúttal nem is a tarkításra, hanem a tisztaságra törekedtek. Bizonyos részleteket, kicsit árnyaltabb előadást még elviseltünk volna, de MP3 zenékhez ez a karakter bőven elég. Az énekhangok jól kivehetőek, nem olvadnak össze az alsóbb frekvenciákkal, némi sztereó érzést is kapunk. Sokfajta zene jól szól az EarPods tolmácsolásában, de szerintünk főleg a modern popzenét szereti. Akusztikus műfajokkal is egész kellemes, bár azok élvezetéhez csendes környezet ajánlott, mert a járművek zaja elnyomja a halk részleteket.

Apple EarPods

Végítélet

Sokkal jobb lett, mint az előző generáció. Még nem az igazi, de ami a hangot illeti, az hatalmasat javult. Érdekes, hogy sok esetben egyáltalán nem hiányoltuk a basszusokat. Ha valakinek megtetszett és ilyen fülhallgatót szeretne, a furcsa stabilitás miatt feltétlenül próbálja ki személyesen is! Mivel a zajzár gyakorlatilag nulla, városi tömegközlekedésben szinte teljesen alkalmatlan zenehallgatásra. Viszont telefonálásra egészen tűrhető, emellett kényelmes, és csinos is. Kicsivel több pénzért, a 10-20 ezer forint közötti kategóriában nincsenek ilyen kompromisszumok - lehet csemegézni korábbi tesztjeink között!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.