Vertere D-Fi kábelek tesztje

Amikor a kábel okoz meglepetést

2012. november 28., szerda, 15:50

Vertere D-Fi kábel hangfalkábel hangfal kábel RCA összekötő kábel Interconnect kábel USB kábel USB USB kábel Jack kábel RCA Jack kábel hifi kábel audio kábel kábel teszt

Kipróbáltuk az itthon nemrég elérhetővé vált, Vertere márka legújabb, D-Fi kábeleit. A friss szériát önálló ágként emlegetik, mintegy függetlenítve az abszolút felső kategóriás Vertere Pulse családoktól. Gyártója elmondása szerint a D-Fi egy jóval szélesebb réteget céloz meg, nem feltétlenül a high-end rendszertulajokat, hanem azokat az újonc felhasználókat, akik esetleg számítógépük köré építenének minőségi hangrendszert.

Vertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelekVertere D-Fi kábelek

A Vertere (ejtsd: Vörter) D-Fi sorozat dobozait, letisztult leírását elnézve érzékelhető a gyártó modern felfogása; a teljesítményen kívül a korszerű megjelenést is szorgalmazzák. Ennek fejében a kis plexi-dobozok minimális technikai leírást közölnek, mondván, nekünk úgyis csak annyi a dolgunk hogy leüljünk, és élvezzük a zenét. Összesen öt kategóriára oszlik a D-Fi paletta: a számítógépes felhasználók alkalmazhatják a D-Fi USB A/B összekötő kábelt, amennyiben komputerüket DAC készülékre szeretnék kötni. Hordozható kütyük, mobil zenelejátszók birtokosainak jelenthet megoldást a sztereó 3,5 mm-es vagy 2,5 mm-es Jack/RCA vezeték, A/V komponenseink összekötésére pedig normál sztereó RCA zsinórt találunk a D-Fi skálán. A gyárilag rögzített, 24 karátos arannyal bevont csatlakozófejeknek köszönhetően évek múltán sem lesz rajtuk korrózió. Végezetül, hangsugárzónkhoz lehet csábító megoldás a 4 mm-es banándugóval felszerelt hangfalkábel, mely hasonlóan a család többi tagjához, igen csekély keresztmetszettel rendelkezik. Éppen emiatt elképzelhető, hogy egyesek szkeptikusan fogják méregetni a szerény vastagságú kábeleket.

Dizájn, vagy hang? Mindkettő?

Nem árt tudni, hogy a Vertere elgondolása szerint, nem csak hangminőségben, hanem használhatóságban is igyekszik minél megfelelőbbre kialakítani termékeit. A márka alapítója is megfogalmazta ezen álláspontját, egy az interneten is megtekinthető videós interjúban, így annyira nem is meghökkentő a kábelek karcsú jellege, elvégre a szakmai háttér komoly tervezési munkálatokat takar. De mi szól a külcsín mellett? Nos, az átmérő egyértelműen megkönnyíti az installációt. Könnyebb elrejteni, könnyebb behúzni az állványba, rendkívül hajlékony és nincsen szem előtt, ha mégis, akkor sem egy komor vastag, sötét huzalt, hanem egy vékonyka, sejtelmesen csillogó szálat látunk. A D-Fi termékek köpenye átlátszó gumiból készült, ez alatt húzódik a fonott mintázatú, ezüstös árnyékoló réteg.


Példaértékű a csatlakozófejek stabil forrasztása és a gyöngyházfényezésű, fehérre fújt fém burkolatok - utóbbi csupán apróság, mégis fokozza a minőségérzetet.

Tapasztalatok

Először a D-Fi hangsugárzó kábel 2x3 méteres verzióját próbáltuk ki, B&W CM9 és ELAC FS 249 BE hangfalakkal valamint szokásos referencia elektronikáinkkal, Norma Revo CDP-1R lejátszóval, IPA-140 erősítővel párosítva. Pár pillanat is elég volt, hogy a szerény megjelenés tudata semmivé oszoljon, a kábel valóban brilliánsan teljesített. Főképp a koordinált hangkép lepett meg bennünket, a Vertere zsinór olyan erősen összefüggő hangszínpadot tett elénk, hogy nem csak a hangokat tudtuk pontosan elkülöníteni, hanem a zenészek tartózkodási helyét is. Több személyt is bevontunk a hallgatózásba, mindegyikük érzékelte a két oldalt összekötő, stabil kapcsolatot. Dave Brubeck Take Five számában négyfelé tagolódott a tér, ujjal mutogattunk a dobosra, aki a szoba sarkából hallatszott, közvetlenül mellette, kicsivel előrébb a szaxofonos, hátrébb jobbra a bőgős, jobb szélen pedig a zongorista nyomkodta billentyűit. Holott a két kisméretű hangfal közt négy méter távolság volt.

Hasonlóan érezhető eredménnyel bírtak az RCA összekötők is, habár ők nem a tér-érzeten, hanem inkább a rendszer dinamikáján módosítottak pozitívan. Összehasonlítva néhány hasonló kategóriájú vezetékkel, azt tapasztaltuk, hogy a Vertere zsinórjai nem "izgalmasabbá", nem "nagyobbra" akarják reprodukálni a felvételeket, sokkal inkább egy részletekre kiélezett, színezetlen karaktert valósítottak meg.

A D-Fi USB és a 3,5 mm-es Jack/RCA vezetéket is lehetőségünk volt kipróbálni, igaz, hogy ezek is előhozzák a rendszer effektív tudását, viszont azt javasoljuk, hogy az érdeklődők vásárlás előtt füleljék meg őket, mert a D-Fi széria teljesítménye különféle rendszereken más-és másféleképpen valósul meg, persze jó értelemben.

Határozottan pozitív véleménnyel, bátran merjük ajánlani a Vertere D-Fi modelljeit. Annak ellenére is stabil szereplői a piacnak, hogy egy "erősebb" profilban utazó márka egyszerűsített vonaláról beszélünk. Érdemes őket meghallgatni azoknak, akik IT-forrásaikat és AV-berendezéseiket garantáltan színezetlen, precízen teljesítő vezetékekkel szeretnék megspékelni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.