Vertere Acoustics Pulse-C kábelek tesztje

2013. augusztus 15., csütörtök, 14:50

Vertere Vertere Acoustics Pulse C Vertere Pulse Vertere kábel kábel hangfalkábel RCA összekötő kábel interconnect kábel XLR kábel kábel teszt

Ismét kipróbálhattunk egy kábelcsaládot, a Magyarországon lassan egy éve forgalmazott Vertere kínálatából. Sajnos ez a márka egyelőre nem eléggé ismert itthon, pedig minden adott hozzá, hogy elterjedjen a hazai hifis kultúrában.

Vertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábelVertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábelVertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábelVertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábelVertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábelVertere Pulse-C analóg sztereó RCA dugóVertere Pulse-C hangfalkábelVertere Pulse-C hangfalkábel

Az angliai céget, az itthon nagy népszerűségnek örvendő Roksan Audio atyja, Touraj Moghaddam indította el. A Pulse-C összekötőit párhuzamosan fejlesztették a B és R széria kábeleivel, így könnyen meríthettek és ültethettek át rengeteg hasznos ötletet és technikai megoldást, a magasabb szériákból. A kábelek kézzel készülnek, de ez ne ijesszen meg senkit, a Vertere igen komoly követelményeket támaszt saját magával szemben, hogy megfelelhessen a vásárlók igényeinek. A C sorozat kábelei árnyékoltak, Belsejükben csatornánként öt független vezető szál fut. Többféle méretben is elérhetőek: az analóg összekötő 0,65-től 2,15 méterig nyúlik, 5 lépcsőben, változó osztásközzel. Kérhető XLR és RCA csatlakozóval is. A hangfalkábel 2 méterestől, 50 centis lépésenként, 5 méteres hosszúságig rendelhető.

A kábeleket több, egymástól eltérő felépítésű és karakterű rendszerben is kipróbáltuk, hogy a lehető legrészletesebben tudjunk írni a stílusukról és hangjukról. Álló és monitor hangdoboz, JET és dóm, csöves és tranzisztoros, CD-játszó és számítógép jelentették a főbb különbségeket.

Vertere Pulse-C hangfalkábel

A rendszereket hosszabb ideig járattuk, majd kicseréltük a hangfalkábeleket. Szerencsére igen könnyű bánni vele, a hajlíthatósága és a kis keresztmetszete miatt. Előny is és hátrány is, a végükre szerelt nagy átmérőjű, aranyozott banándugó. Az ELAC BS 403-ba igen nehezen tudtuk bepréselni és az aljzatoknak nem is sikerült teljes hosszában elnyelnie őket. Úgy kellett vele bánnunk, mint szűzlánnyal az első estén. A JM lab Focal 920.1 esetén nem ütköztünk ilyen problémába és erősítő oldalon is minden rendben volt. Legalább biztosak lehettünk benne, hogy nem fog lötyögni, de innentől kezdve nagyon óvatosan kellett közlekednünk. Ha véletlenül beleakadunk a kábelbe, biztos, hogy jött volna vele együtt a doboz is, ami igen kellemetlenül érintett volna mindenkit.

Vertere Pulse-C hangfalkábel

Mindkét rendszerben hasonló erényeit mutatta meg a vékony vezeték. Ami elsőre feltűnt, az a nagy felbontás és a hihetetlenül kontrollált, feszes és pontos mélytartomány. Szép lecsengése volt minden hangnak, a zongorista leütései nem értek egymásba, ami gyakori hibája a kábeleknek. Hosszabb hallgatás során az is kiderült, hogy cseppet sem bántó, vagy zavaró a kábel hangzásra gyakorolt hatása, pedig felülről is kinyitotta és élettel töltötte meg a hangfalakat, ami akár túlzó is lehetett volna pár óra után. A teszt során azt állapítottuk meg, hogy nem húz semerre, igen kiegyensúlyozott kábel és az ára sem rugaszkodott el a realitások talajától.

Vertere Pulse-C hangfalkábel

Vertere Pulse-C analóg sztereó RCA összekötő kábel

Nálunk a szimmetrikus összekötő járt, a CD-játszó és az erősítő közé kötöttük be, itt elnyerte a tetszésünket. Az ára azonos az XLR-rel és az RCA csatlakozóval szerelt változatnak, amit a középkategóriába pozícionált a forgalmazó. A Primare I32 és CD32 között nyújtott teljesítménye alapján azt kell mondanunk, hogy egy igen kiegyensúlyozott és nyugodt kábelről van szó. Minden tartományban hoz egy állandó szintet, nem fényes, nem harsány, ennek ellenére mégsem unalmas kábel, ez nagyon becsülendő. Úgy vettük észre, hogy próbált életszerű reprodukciót nyújtani, kiemelések és "dögösség" nélkül. Ez nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, hiszen a konzerv zenéket hallgató közönség nagy része hozzászokott a kemény, valamerre eltolt hangképhez, amihez nagyban hozzájárul az is, hogy nem ismerik a hangszerek valódi hangját. Ezúton is buzdítunk mindenkit, hogy járjanak koncertekre, ami nem csak kiváló szórakozás, hanem a hifiben bejárt felesleges utakat is lerövidíthetjük vele.

Vertere Pulse-C analóg sztereó RCA kábel

Vertere Pulse-C XLR interkonnekt kábel

A szimmetrikus összekötő kábel a Primare I32 és a CD32 közé szintén nagyon jól beilleszkedett. Megnyugvást hozott a zenébe, az énekhangok selymesek lettek, szinte érezzük, ahogy simogat. EAS/EBU kábelként is ki szerettük volna próbálni, de annyira jól szerepelt analóg összekötőként, hogy napokig nem volt szívünk kivenni a rendszerből. Mire végül rászántuk volna magunkat a váltásra, sajnos vissza kellett adni a forgalmazónak, így ezt másnak kell megtennie. Ha valakinek összejött, nyugodtan írjon egy e-mailt a szerkesztőségünknek a véleményével együtt.

A Pre-out kábelt is kipróbálhattuk, tettünk egy próbát digitális összekötőként, és fenomenális élményben volt részünk. Hasonló hangot kaptunk, mint az XLR esetén, de sokkal hangsúlyosabb mértékben. Még nyugodtabb és szerethetőbb lett a rendszer, talán a Vertere gyártmányok összhangja miatt, talán a digitális összeköttetésre való érzékenység miatt. Ezen kábel esetén össze tudunk fogni egy barátunkkal, hifis cimborával és ketten megvehetünk egy dobozzal, így már egyáltalán nem drága, de a pár ára is túlmutat a várt eredményen.

Vertere Pulse-C analóg sztereó RCA dugó

Meglévő és tesztelésre összeállított rendszereinkben kifejezetten jól teljesítettek ezek a kábelek. Nem csak hangjukkal, megfizethető árukkal és igényes kivitelükkel remek passzív alkotóelemei lehetnek bármelyik nívós középkategóriás összeállításnak. Kíváncsinak várjuk a magasabb szériákat is, szinte biztosra vesszük, hogy hozzák a megszokott "Vertere formát"!

Iránytű

Ár:

Vertere Acoustics Pulse-C Stereo Loudspeaker kábel: 139 000 Ft/2 m

Vertere Acoustics Pulse-C Stereo Interconnect kábel: 80 000 Ft/0,65 m

Forgalmazó:

Audiophyl Kft.

www.audiophyl.net

Bemutatóterem:

Audiophile Szalon

+36-1-332-5545

+36-1-408-7042

1202 Budapest, Zobor u. 2.

www.audiophile-szalon.hu

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.