UFi UCube aktív sztereó hangrendszer teszt

Zenélő kockák

2012. február 20., hétfő, 13:25

UCube UFi hangrendszer hangszóró laptop hangfal

Aki valaha használt laptopot, biztosan eljutott arra a pontra, hogy valami módon javítani, tuningolni kellene a gép hangzását, mert a beépített, pénzérményi méretű hangszórók még akkor sem képesek átlagos zenehallgatási igények kielégítésére, ha valamelyik híres gyártó neve díszeleg rajtuk.

Őszintén bevalljuk, nekünk az UFi és az UCube nevekről semmi nem jutott eszünkbe, mielőtt tesztalanyainkat megpillantottuk a hazai forgalmazó, az Audio Centrum bemutatótermének vitrinjében. Viszont annyira tetszetős, vonzó külsejű játékszerek, hogy azonnal kedvet kaptunk a kipróbálásukra.

A gyártó cég neve UFi, maga a termék a UCube, kiejtve jukjúb, ezért nincs előtte ?z? az ?a? után. Feltételezzük, hogy az elnevezésen nem sokat kellett gondolkozni a tervezőknek, annyira adja magát, a formából egyenesen következik, bár azt nem tudhatjuk, mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás, illetve kocka. Talán a nevet találták ki először, de vessük el ? nem a kockát, az megtörtént időszámításunk előtt 49-ben, amikor Julius Caesar átlépte seregeivel a Rubicont - hanem a név eredetének további boncolgatását. Erről aztán eszünkbe jutott, hogy de jó lenne alkotóelemeire bontani, szétkapni, mint majom a zsebórát, mert bizony piszkosul izgatja a fantáziánkat, mi lehet a kockák belsejében. Ez sajnos nem állt módunkban, kénytelenek vagyunk a gyártó által közzétett adatokra, információkra támaszkodni, tapasztalatokat csak a külsejéről és a hangjáról szerezhettünk.

Ha eddig nem derült volna ki, hogy mi is az a UCube, akkor most eláruljuk: USB-ről vezérelt, hordozható, aktív hangdobozpár. A precízen elrendezett csomagolásból előkerülő 8,2 mm élhosszúságú kockákat alumínium lábakhoz kell csavarozni, amihez kezeinken kívül semmiféle szerszámra nincs szükség. A baloldali aljzataiba mindkét mellékelt kábelt, az USB-t és az összekötő RCA-t dugjuk, jobboldaliba ez utóbbi másik felét, végül az univerzális (Universal Serial Bus) típusút a számítógép valamelyik portjához csatlakoztatjuk és már üzemkész a UCube.

A PC-használók általában tisztában vannak gépük néhány műszaki adatával, például az USB aljzatok által kiadott feszültség mértékével, ami 5 V. Miért említjük ezt? Mert a UCube leírásában 2x15 W teljesítményt olvastunk és a két érték között némi ellentmondást, vagy inkább szakadékot sejtünk. Hogy is van ez? A kockák belsejében ?smart? ? ez a szórakoztató-elektronikában manapság leggyakrabban felbukkanó jelző ? vagyis okos és ultra hatékony DSP-k által vezérelt tápegységek dolgoznak, képesek a beérkező energia fel nem használt részét tárolni. Azért keletkezik maradék, mert a működés során nem minden pillanatban jár csúcson a D osztályú erősítő, vannak a zenében piano, sőt, pianissimo részek és a filmekben sem robbannak fel másodpercenként üzemanyaggal teli tartálykocsik. Nos, így jön össze a kétszer 15 watt maximális teljesítmény, ami úgynevezett BMR (Balanced Mode Radiator) hangszórómembránokat mozgat. Ezek a lehető legjobb helykihasználás érdekében négyzet alakúak és teljesen sík felületűek. Szélessávú hangvisszaadásra képesek, a specifikált frekvenciaátvitel 100 Hz és 18 kHz közötti. Különlegességük a széles sugárzási szög, ezt 170 fokosnak adják meg.

Négyféle színből választhatunk, az általunk kipróbált feketén kívül bordó, valamint világos és sötétszürke is rendelhető.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.