Sbooster tápegységek tesztje

2016. május 19., csütörtök, 11:10

Sbooster táp tápegység tuning táp Sbooster táp tuning tápegység Sbooster tápegység Sbooster Ultra táp teszt tápegység teszt Sbooster teszt Sbooster tápegység teszt Tuning tápegység teszt

Sokaknak ismerősen csenghet a Logitech SqueezeBox hálózatos zenelejátszó neve, amihez az Sbooster cég alapítója úgy gondolta, hogy tud egy jobb tápegységet készíteni a gyári kapcsoló üzeműnél. Ez sikerült is neki, olyannyira, hogy SqueezeUpgrade néven piacra is lépett vele. A cég lassan kilépett Hollandia határain túlra is, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően - valamint egy névváltoztatás után - 2013-ban új terméksorozattal álltak elő, melyet most már hazánkban is megvásárolhatunk a hivatalos márkakereskedőnél.

Sbooster BOTW külső tápegység és Sbooster Ultra aktív szűrőSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegység tartozékai és VBUSSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegységSbooster BOTW külső tápegység belsőSbooster BOTW külső tápegység belsőSbooster BOTW külső tápegység és Sbooster Ultra aktív szűrőSbooster Ultra aktív szűrőSbooster Ultra aktív szűrőSbooster Ultra aktív szűrőSbooster Ultra aktív szűrő

Mit ígér a gyártó?

Ha a zenei vagy mozis láncunk forrásának hangja nem elég jó, akkor azt az utána következő komponensek sem tudják jobbá tenni, legyenek azok bármennyire profik. Szokták is mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal. Nincs ez másképp a hifiben és a házimoziban sem. Egy jó lánc a jó tápellátással kezdődik. Persze minden aktív eszköznek szüksége van rá, csak nem ugyanúgy. Az Sbooster tápegységek többféle változatban kaphatóak, így mindenki megtalálhatja a megfelelő kimeneti feszültségű példányt. A SqueezUpgrade után megjelent sorozat a BOTW P&P ECO nevet viseli, ami a "Best of Two Worlds Power & Precision ECO" rövidítése. Ezzel foglalja össze a gyártó, hogy mit tud az új termékskála. Nézzük részletesebben:

- "Erő" (Power): Innovatív áramköri dizájn, ami a hagyományoshoz képest 50 %-kal több energiát képes szolgáltatni.

- "Pontosság" (Precision): Aktív és passzív szűrési technikákkal elért alacsony feszültség ingadozás és zaj a minél precízebb eredményért.

- "Hatékonyság" (ECO): A tervezés során a takarékosság is szempont volt, hogy ne kelljen sokkal több áramot feleslegesen "elfűtenünk" a kapcsoló üzemű tápegységekhez viszonyítva.

A hangzatos állítások után kíváncsiak lettünk, hogy mi is lehet ezekben a dobozokban, és nem kellett sokáig várnunk. A tesztelésre érkezett példányok dobozában egy kinyomtatott kép fogadott minket a tápegységek belsejéről:

Sbooster BOTW külső tápegység belső

Ránézésre jónak tűnik, a toroid transzformátor is bizalomgerjesztő, de a jó hang természetesen nem csak ettől függ. Mivel minden változat kétféle feszültséget tud leadni, ezért magunknak kell ellenőriznünk a helyes beállítást. A gyártó nem vállal felelősséget a hibás beállítás okozta káresetekért, ezért minden esetben körültekintően járjunk el a beüzemelésnél. A feszültségen felül a maximális terhelhetőségre is ügyelnünk kell. A következő táblázatba összegyűjtöttük az egyes modellek legfontosabb adatait:

 

Modell

Kimeneti feszültség - áramerősség 1

Teljesítmény 1

Kimeneti feszültség - áramerősség 2

Teljesítmény 2

BOTW ECO 5 V - 6 V

5 V - 3 A

15 W

6 V - 1,75 A

10,5 W

BOTW ECO 9 V - 10 V

9 V - 2,35 A

21,15 W

10 V - 1,25 A

12,5 W

BOTW ECO 12 V - 13.2 V

12 V - 3 A

36 W

13,2 V - 2,25 A

29,7 W

BOTW ECO 15 V - 16 V

15 V - 2,5 A

37,5 W

16 V - 1,85 A

29,6 W

BOTW ECO 18 V - 19 V

18 V - 2,25 A

40,5 W

19 V - 1,85 A

35,15 W

Sbooster BOTW külső tápegység tartozékai és VBUS

A tápegységek mellé kapunk jó pár adaptert, az összes kompatibilis eszköz csatlakoztatásához. A támogatott modellek listája megtalálható a gyártó honlapján. Ezek között láthatunk DAC-okat, fejhallgató erősítőket, USB-SPDIF átalakítókat, streamereket, phono fokozatokat, de akár lemezjátszók, alacsony fogyasztású zenelejátszó PC-k, zeneszerverek, NAS-ok is szóba jöhetnek. Az Sbooster tápegységek kimeneti oldalán, a kábelen van még egy plusz "gyufás skatulya", mely egyrészt puffer szerepet is ellát, valamint tovább szűri a tápáramot. Ide köthetünk még minden modell esetében egy Sbooster Ultra kiegészítő aktív szűrőt, ami elhanyagolható mértékűre csökkenti a tápegységek feszültség ingadozását és zaját. A gyártó ajánlása szerint kb. 100 óra a teljes bejáratódási idő minden esetben, így az első hetekben akár állandóan áram alatt is hagyhatjuk, csak hosszabb használaton kívüli időszakokra javasolt teljesen kikapcsolni.

Sbooster Ultra aktív szűrő

Tesztkörnyezet

Norma Audio Revo IPA-140 erősítő, Lessloss DFPC Signature tápkábel, Focal Electra 906 hangsugárzók, Nordost Heimdall 2 hangfalkábel, Nordost Heimdall 2 analóg összekötő, NAD C 510 DAC és Bladelius USB DAC. Források: AURALiC ARIES MINI, korábbi cikkünkben ismertetett Cubox-i2eX "zenekocka" és HTPC. Ezeket AudioQuest Carbon USB-vel, Inakustik Reference HDMI kábellel, vagy Nordost Heimdall 2 IC-vel csatlakoztattuk az előbb felsorolt DAC-ok valamelyikéhez. A tartalmat most is egy Synology NAS szolgáltatta gigabites, vezetékes kapcsolaton keresztül.

Meghallgatás

Az Sbooster tápegységekből több változatot vizsgáltunk, hogy minél alaposabb képet kapjunk a tudásukról. Még a bejáratás időszaka alatt sikerült az AURALiC ARIES MINI mellé megszereznünk a hozzáillő változatot egy Sbooster Ultra kiegészítővel, így volt alkalmunk összevetni a gyári tuning tápegység és az Sbooster hatását is. Szokták mondani, hogy a méret nem számít, de a dundibb tégla esetünkben kihajtotta a MINI lelkét rendesen és valóban megadta azt a bizonyos kezdő löketet a hangzásnak, ahogy azt a neve is sugallja. Az AURALiC saját tuning tápjával is már komolyabb előadásban volt részünk a gyári kapcsoló üzeműhöz képest. Erre az Sbooster még rátett egy lapáttal és egy "zsíros", dögösen dinamikus, telt hangot kaptunk, még egy kicsivel több részlettel, csendesebb háttérrel, pontosabb térképzéssel. A két tápegység között nem tudtunk abszolút győztest hirdetni, ízlésfüggő, hogy kinek melyik hangzás fog tetszeni. A hosszabban hallgatható, nyugodt, kiegyensúlyozott, vagy a dinamikus, élénk, figyelemfelkeltő karakter.

Sbooster BOTW külső tápegység

A zenekockánkhoz passzoló változatot először az USB-ből táplálkozó Bladelius-szal próbáltuk ki. Ebben az esetben a DAC valószínűleg többet profitált a stabilabb és zajtalanabb áramellátásból, mert a NAD C 510 esetében már nem volt akkora a változás, de még így is észrevehető maradt. A mélyebb és szélesebb színpad mindkét esetben feltűnt, de a legizgalmasabb az volt, ahogy hallottuk pl. Brian Bromberg pengetését basszusgitárján. Minden egyes mozdulat kivehető, tiszta, élő volt, a húrok pontosan rezegtették a szobát artikulált mélyekkel és gyors tranziensekkel. Nagyobb hangerő mellett sem esett szét a hangkép, és folyamatosan éreztük az energia áramlását a hangfalakból. Az újra maszterelt ABBA hallatán időutazásban volt részünk pár percre, keményebb vizekre evezve egy Leander szám csápolásra késztetett bennünket, egy-két aktuális topsláger sem kottyant meg neki, ahogy a Gladiátor csatajelentének nagyzenekari aláfestése sem.

Sbooster BOTW külső tápegység

A HTPC esetében kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hang mellett vajon a képre van-e hatással az Sbooster. Szerencsére a 12-13,2 V változat maximális terhelhetőségébe belefért a készülékünk teljesítményfelvétele, így nem volt akadálya a tesztelésnek. Mivel egy PC-ben nem csak 12 V-ra van szükség, ezért házon belül további átalakítók állítják elő a többi szükséges feszültséget, ezért nem volt annyira markáns a tuning tápegység hatása a képre, de még egy átlagos plazma TV-n is fölfedeztük a színek élénkségének enyhe növekedését, minimális kontraszt és mélység javulást. Valószínűleg egy jó vetítővel és vászonnal ez a hatás még jobban kijött volna, de erre sajnos nem sikerült sort kerítenünk. A hang viszont ebben az esetben is jól hallhatóan előnyére változott. A szokásos teszt-részletek hangja eddig sem volt rossz, de egy esetben annyira elkapott bennünket a hév a hangerő növelésekor, hogy csak az erősítőnk elektronikájának aktív figyelése mentette meg a hangszóróinkat a túlvezérléstől. Zenei operációs rendszert (Voyage MPD), illetve Windows 10 és Foobar2000 kombinációt használva ismét megbizonyosodtunk az Sbooster tápegység hatékonyságáról. A tesztidőszak alatt többször visszacseréltük a gyári megoldást és minden esetben igazolta tudását a lineáris fejlesztés. Rimszkij-Korszakov Seherezádéja több évtized után ismét életre kelt a nappaliban a Chicago-i Szimfonikusok és Reiner Frigyes jóvoltából. Szinte semmit nem vesztett lendületéből a Szindbád hajóját elsodró tenger és a szóló hangszerek finomsága. A mesék világából a vadnyugatra kerültünk Ennio Morricone segítségével és újra átéltük azokat a pillanatokat, ahogy a Volt egyszer egy vadnyugatban farkasszemet néz egymással Henry Fonda és Charles Bronson.

Végszó

Összegezve a több heti tapasztalatokat azt tudjuk elmondani az Sbooster tuning tápegységekről, hogy minél magasabb szintű rendszerbe kerülnek, annál jobban meg tudják mutatni tudásukat. Első sorban a hangot tudjuk velük fejleszteni, de elég érzékeny lánc esetén akár a képre is pozitív hatással lesznek. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretne szintet lépni az otthoni zenehallgatás minőségében.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.