IsoTek EVO 3 Solus hálózati elosztó és szűrő

2012. június 29., péntek, 12:30

IsoTek EVO 3 EVO3 Solus hálózati elosztó hálózati szűrő IsoTek zavarszűrő IsoTek tápszűrő IsoTek elosztó zavarszűrő teszt

Vitathatatlan és megcáfolhatatlan tényként kell elfogadnunk, hogy a világ legjobb és legdrágább hifis és házimozis lejátszói, erősítői és képmegjelenítői sem lehetnek meg jó minőségű elektromos áram nélkül. Milyen az? Például amilyen az IsoTek készülékeiből áramlik. A széles választékból most az EVO 3 Solus típust mutatjuk be Önöknek.

IsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő belsőIsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő hátsó

Az is faktum, hogy az elektromos hálózat mindenhol szennyezett, hol jobban, hol kevésbé, de gyakorlatilag sehol nem olyan tisztaságú, hogy szűrés, kondicionálás nélkül alkalmas lenne arra, hogy egy szórakoztató elektronikai eszköz tudása maximumát nyújtsa. Ez már mérhető is a Bluehorizon Mains Noise Analyser nevű szerkezettel, ami az IsoTek forgalmazójánál kapható, sőt, kölcsönözhető. Kipróbáltuk, megdöbbentő eredmények születtek. IsoTek előtt vizsgálva és utána is.

Az IsoTek készülékeit legújabban négy csoportra osztották, ezek a belépőtől a high-end kategóriáig lefedik a teljes palettát. Az EVO3 Solus a Performance osztályba tartozik, 1500 és 5000 angol font közötti árú rendszerekhez ajánlják, egyszerre 6 berendezést tud ellátni tiszta árammal, melyek egyidejű teljesítményfelvétele maximum 2300 W lehet.

IsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő

Hálózati zajoknak két fő fajtáját különböztetjük meg. Az első a differenciál zaj, ami rendszerint olyankor lép fel, ha felkapcsoljuk a világítást, valamint okozhatják a kapcsolóüzemű tápegységek - amilyenek a háztartási készülékekben fordulnak elő. A másik a közös módusú (common) zaj, ami származhat pontszerű forrásból, például egy rádióadóból. Ezek a típusok ellentétesek, mégis egymás mellett léteznek, haladnak, és hálózati kábeleken megérkeznek a hifi készülékeinkbe. Interferencia, fáziseltolódás és modulációs zajok is rontják a hangminőséget, tehát akad dolga bőséggel egy IsoTek szerkentyűnek.

Az EVO 3 Solus Deltaszűrője eltávolítja a közös és differenciált módú hálózati zajokat. RFI (rádiófrekvenciás interferencia) csökkentése 45 dB. KERP (Kirchoff's Equal Resistance Path) biztosítja az egyenlő ellenállást és teljesítmény-leadást az összes kimeneten. Ezek teljesen függetlenek - az aljzatok nem kapcsolódnak egymáshoz - amivel elejét vették a kereszt-szennyeződésnek. 22500 amper pillanatnyi védelmet biztosít, túlfeszültség ellen, mely az IsoTek egyedülálló szekvenciális rendszerének köszönhető.

IsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő hátsó

A készülék háza a hifi szabvány szerinti 44 cm szélességű, a vastag, szálcsiszolt alumínium előlap kissé túlnyúlik a dobozon, közepén egy kékeslila LED jelzi, hogy áram alatt van. Ez a formaterv részben jó, mert szép és elegáns, képes díszíteni a hifiállványt, ugyanakkor elfoglal egy teljes fakkot, aminek nem mindenki örül maradéktalanul. Ehhez kapcsolódik a megdöbbenésünk, amit a Solus belsejének megpillantása okozott. Szinte üres, mindössze egyetlen 10x10 centis áramköri lap van benne, ehhez csatlakoznak az ezüstözött OFC vezetékek, magától értetődően, kellőképpen szigetelve. Ez elférne kéttenyérnyi dobozkában is, persze a 6 kimenet és a bemenet helyigénye azt nem tenné lehetővé, de harmadolni mindenképpen lehetne a méretét. Ezzel az ötletünkkel nem találtuk fel a spanyolviaszt, a Sirius éppen azt testesíti meg, amit az előbbiekben emlegettünk, de csak majdnem, mert némileg eltérőek a technikai paraméterei és az ára is. A lényeg: bármit rejt az EVO 3 Solus fémháza, teljesíti amit ígértek, a hangzást javítja és pont.

IsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő belső

A Solus jótékony hatása természetesen erőteljesebben érvényesül és hallható durván "szennyezett" hálózat esetén, ami elsősorban színpadábrázolásban és dinamikában érhető tetten. A legmagasabb frekvenciák esetleges élességéből lefaragja a felesleget és a levegősség is javul egy picit. Nincs ebben semmi meglepő, a hálózati szűrőknek elméletben ez a dolga, jó esetben a gyakorlat sem mutat mást, ezt igazolta a tesztünk.

Ami még nagyon fontos, az a csatlakoztatott kábelek minősége. Párszáz forintos műanyag vackokkal is működik a Solus, de teljes potenciálját csak valóban jó tápvezetékekkel lehet kihasználni. Kísérleteztünk Furutech G-320Ag-tól, Lesloss-on és AudioQuest NRG 10-en át egészen PowerFluxig sokfélével, a hatás arányban volt az árakkal, igaz nem teljesen lineárisan. Ezek az eszközök nem csak Norma erősítőnkből, a hozzá csatlakoztatott CD-játszóból hozták ki a maximumot, többféle házimozi erősítővel, Blu-ray lejátszóval és tévével is kipróbáltuk. Ez még nem minden. Gyengébb idegzetű olvasóink most kapaszkodjanak meg: az IsoTek EVO 3 Solusból kapott árammal a digitális kábeltévé beltéri egysége is szebb képet adott, ezt (is) vakteszttel ellenőriztük.

IsoTek EVO3 Solus hálózati elosztó és szűrő

Végeredményben megállapíthatjuk, hogy az EVO3 Solus egy kiemelkedően költséghatékony módja a hifi és házimozi rendszerek kép-és hangminősége javításának valamint elősegítője hosszútávú biztonságos és zavartalan működésüknek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.