Furutech HF-X-NCF HDMI kábelek 8K támogatással

2021. november 22., hétfő, 18:50

Furutech házimozi kábel HDMI kábel Furutech kábel kábel teszt HDMI kábel teszt Furutech HDMI kábel Furutech kábel teszt

A Furutech legújabb Ultra High Speed HDMI (2.1) kábelei 8K/60p/48Gbps jeltovábbításra képesek, miközben csatlakozójuk a japán cég saját fejlesztésű NCF formuláját tartalmazza. Az első darabok már Magyarországra is megérkeztek!

Furutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábelFurutech HF-X-NCF HDMI kábel

HDMI kábel NCF csatlakozóval

A Furutech masszív kivitelével és saját fejlesztésű (és szabadalommal védett) NCF technológiájával emelte ki idén bejelentett HF-X-NCF HDMI kábeleit a széles átlagból. A "Nano Crystal Formula" speciális, apró kristályokat és szénport tartalmazó anyag. Elektromos, illetve mechanikus csillapító hatást gyakorol a vibrációkra és statikus töltésekre. Az NCF technológiával és hangzásra gyakorolt hatásával foglalkoztunk egy korábbi, Furutech tápelosztókról szóló tesztben is.

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

A HF-X-NCF HDMI kábelek támogatják a fentebb említett 8K/60p/48Gbps, továbbá 4K/120p/32,08 Gbps jelfolyamokat. Kompatibilisek az eARC és ARC funkcióval rendelkező eszközökkel, ugyanakkor a HDR10 és HDR10+ formátumokat is elérhetővé teszik, természetesen, ha a küldő és fogadó fél egyaránt alkalmas rá. A HF-X-NCF HDMI kábel 1,2/2,5/3,6 méteres hosszban már itthon is kapható, egyedileg megrendelhető ötméteres kiszerelésben is. Aktuális árakkal kapcsolatban a KáCsa Audió webshopját érdemes meglátogatni.

A vastagon aranyozott csatlakozók, valamint a kábelben lévő összes fémvezető a Furutech Alpha nevű, két fázisból álló (Cryo-gázos kezelés, majd ezt követően mágnesesség-eltávolítás) folyamatán is átesett. A mellékelt ábrán megfigyelhető, hogy törekedtek az érpáronként (is) alkalmazott, extra minőségű árnyékolásra. Az ultramagas sebességen továbbított jel ezüstözött micro-OFC rézszálakon halad.

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

Jó tudni

A HF-X-NCF irányjelölt kábel. A rajta lévő nyilaknak megfelelő módon érdemes bekötni úgy, hogy a jelölés a küldő féltől (például Blu-ray lejátszó) a vevőig (például projektor vagy házimozi erősítő) mutasson. A kábel nem fog megsérülni akkor, ha fordítva csatlakoztatják. Viszont a gyártó külön felhívta a figyelmet, hogy akkor a hangjelátvitel nem lesz optimális.

8,5 mm-es vastagsága és masszív belső felépítése miatt a HF-X-NCF egyértelműen nehezebb és merevebb, mint a legtöbb standard minőségű HDMI kábel. A gyártó szándékosan tervezte ilyen masszívra annak érdekében, hogy stabilan biztosítsák a legfeljebb 8K/60p/48Gbps rátájú adatátvitelt. Szűk helyekre nehezebb befűzni, ezért vásárlás előtt érdemes először odapróbálni a neki szánt környezetbe.

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

Saját tapasztalat, röpke benyomások

A KáCsa Audió jóvoltából mi is kölcsönkaptunk néhányat a Furutech HF-X-NCF kábeleiből, hogy ízelítőt kapjunk a minőségibb jelátvitel hatásából. Jelenleg szerkesztőségünkben nincsen 8K felbontású képmegjelenítő (és néhány demonstrációs YouTube videót leszámítva kereskedelmi forgalomban megvásárolható tartalom sem igazán érhető el egyelőre), viszont kapóra jött a jelenleg nálunk vendégeskedő Loewe bild i.55 OLED televízió. Utóbbihoz Reavon Blu-ray lejátszót társítottunk és hogy megadjuk a módját, 4K felbontású műsorokkal is készültünk. A Joker és a Tenet c. filmekbe néztük bele, miközben oda-vissza cserélgettünk egy standard minőségű HDMI kábel és a Furutech HF-X-NCF között.

A kipróbáláshoz használt Loewe televízióval minden egyes cserénél apró, viszont egyértelmű különbségeket láttunk. A Furutech enyhén finomította és élénkebben ábrázolta a színtónusokat. Természetesen nem olyan hatást váltott ki, mintha a tv színtelítettségét állítottuk volna nagyobbra. Egyszerűen csak jobban láthatóbbá váltak a szereplők bőrtónusai, ugyanakkor picit „háromdimenziósabb” érzet jött létre a kép pontosabb karaktere által. Hangminőségben okozott jelentős és meglepő előrelépést a Furutech. A hangmező egyértelműen kiterjedtebbé vált, mintha ugyanazok a hangsugárzók távolabbra kerültek és megnőttek volna. A részletek mélyebb mezőből, sejtelmesebben úsztak elő. A dinamika áramlóbb egyúttal semlegesebb volt. A basszusok eközben a jelenettől függően (pl. a Tenet c. film kamionos jelenete) szilárdabb, vagy éppen gazdagabb (pl. a Joker lehengerlő, nehéz vonós zenével aláfestett részei) tónusokkal egészültek ki.

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

Megjegyzés: egyetlen kábel sem "javít" a kép/hangminőségen. A jobb gyártási minőség célja a jelveszteség csökkentése. Vagyis a HF-X-NCF nem fogja high end szintűre emelni az 50 000 forintos Blu-ray lejátszóról küldött műsort. Elsősorban high end készülékek közé készült, hogy a komponensek ideális működést biztosítsanak.

Kinek ajánlott?

A Furutech HF-X-NCF HDMI kábelek egyértelműen azoknak készültek, akiknek fő célja egy kompromisszumoktól mentes házimozi rendszer építése. Prémium minőségű televízió vagy egy színhűre bekalibrált 4K projektor esetén kissé élénkebb és részletesebb kép érhető el. Szubjektív véleményünk szerint nem a képben tapasztalt enyhe előrelépés az, amiben erős volt a Furutech. Egy olcsó, belépőszintű HDMI kábelhez képest hangminőségben ugrott át jónéhány lépcsőfokot. Az extra mélységben, a sejtelmesebb hangeffektek megjelenítésekor, a szilárdabb basszus lüktetése közben derül ki, hogy miért zsúfoltak annyi szigetelést, árnyékolást és kristály részecskét a termékbe.

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

A HF-X-NCF tehát azoknak ideális kiegészítő, akik szenvedélyes Blu-ray lemez gyűjtők, netalán videójáték megszállottak és otthoni szórakozásukat (7.1 vagy még több csatornás kiosztású) high end hangfalak társaságában szeretik űzni. A 8K nyugtató lehet olyan szempontból, hogy jövőbiztosnak látszik, de ilyen felbontású tartalom még a legizmosabb játékkonzolok körében is csak évek múlva lesz széleskörben elterjedt. Ultramagas kategóriás gamer PC építőknek persze akár most is kiaknázható ez az extra.

A valódi nyerő kártyák a Furutech egyéni technológiái, többek között az NCF, amelyek egyértelműen segítettek jobban érvényesíteni hangrendszerünk tudását. Meglepő volt, hogy egyetlen darab kábel milyen mértékben felszabadította (illetve, ha visszacseréltük az olcsó kábelt, az lefojtotta) a rendszerünk karakterét. A Furutech HF-X-NCF HDMI kábeleket a KáCsa Audióval történő, előzetes egyeztetést követően bárki kipróbálhatja saját rendszerében. Ha kompromisszummentes, magas minőség elérése a cél, akkor egyértelműen érdemes élni a lehetőséggel!

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

Mérleg

Minőségi képmegjelenítővel apró, de hamar érzékelhető előrelépés jeltisztaságban: dinamikusabb vizuális részletek, egy kis plusz térbeliség, teltebb színtónusok egy standard minőségű HDMI kábelhez képest

Többcsatornás hangrendszerek esetén a hangmező sokkal jobban kiterjedő érzetet kapott, a részletek finomabbá váltak, a basszus több szilárdsággal támasztotta alá a vizuális tartalmat

Az extra belső szigetelés miatt HDMI kábel viszonylatban nehéz és merev, ezért szűk helyekre nehéz telepíteni

Kivitele lehetne elegánsabb a magas árért cserébe

Szubjektív vélemény

Képminőség:  
Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

Furutech HF-X-NCF HDMI kábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.