Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor teszt

2014. április 14., hétfő, 11:10

Darbee Darblet processzor DVP-5000 képjavító processzor Darblet DVP-5000 Darbee DVP-5000 képjavító processzor teszt

Az átlagos házimozi tulajdonos lelkesen és elégedetten élvezi filmjeit aktuális képmegjelenítőjén, legyen az TV vagy vetítővászon, ám a megszállottak folyamatosan keresik a fejlesztés lehetőségeit.  A meglévő készülékek cseréje hatalmas összegbe kerülhet, ami jelentős visszatartó erő. Ilyenkor jöhet szóba a Darbee DVP-5000, ami kicsi, egyszerű a rendszerbe illesztése és megvásárlásához nem kell bankot robbantani.

Az audiofil kifejezést régóta használjuk, azt lehet mondani, meghonosodott a hifis szóhasználatban. Egyebek mellett, a hangzásra különösen igényes és kifinomult hallású emberekre szoktuk mondani. Olyasmi, mint a gourmet (nem keverendő össze a gourmand = falánk jelzővel) a konyhaművészetben. Újabban, kicsit talán erőletetten, de a képminőségre hasonlóan hiperérzékeny földlakókra aggatjuk rá a videofil jelzőt. Szerkesztőségünk tagjaira mindkettő illik, és ezt büszkén vállaljuk. Ezért lelkesen fogadunk minden olyan eszközt, ami növeli a filmek nézése közben kialakuló élményfaktort, ilyen a Darblet DVP-5000.

Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzorDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzorDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor belsőDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzorDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor távirányítóDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor dobozaDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor képminőségDarbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor képminőség

A Darbee kínálatában jelenleg három modellt találunk, mindegyik lenyűgöző képjavulást tud előidézni. A viszonylag apró dobozkák Darblet DVP-5000 és Cobalt DVP-4000 megnevezéssel kaphatóak, használatuk gyerekjáték: a bemenetükre csatlakoztatjuk a forrás felől érkező HDMI kábelt, a képmegjelenítő felé pedig bekötünk egy másik HDMI-t, így lényegében a jel útjába iktattunk egy DVP-t. További érdekesség, hogy népszerű, csúcskategóriás OPPO Blu-ray lejátszók a BDP-103D és BDP-105D modellek beépített Darbee processzorral kínálják magukat. A harmadik Darbee, a DVP-5100CIE még nagyon új, keveset tudunk róla. Az említettekhez képest valóságos monstrum, valójában Blu-ray lejátszó méretű, 49 cm (19 col) szélességű, lapos készülék, azonban vele itt és most nem foglalkozunk.

Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor belső

Visszakanyarodva a Darblet DVP-500 processzorhoz, azt elsősorban azok számára fejlesztették ki, akik videofilként a lehető legjobb képminőség elérésére törekednek. Ez többféle úton és módon érhető el: jobbra, és szinte biztosan drágábbra cserélhető a lánc összes alkotóeleme a lejátszó tápkábelétől kezdve egészen a vetítővászonig. De mit tegyünk, ha már elérkeztünk anyagi lehetőségünk határáig? Rendszerünket csak horribilis beruházással fejleszthetnénk valamicskét magasabb szintre, ami szóba sem jöhet, de valami mégis hiányzik, szuper plánban nem látszanak szálanként a főhősnő arcán a legapróbb pihék.

A DarbeeVision a képminőségre igényes vásárlói kört célozza meg, akik szeretnének azonnal érezhető eredményt, javulást elérni. De hogyan ? mindössze azáltal, hogy a Darbee bekerül a láncba és a kép azonnal le akar mászni a vászonról? A gyakorlat nagyjából ezt mutatja, de azért a háttérben álló technika picit összetettebb.

Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor

A Darbee DVP technológia lényege, hogy pixelekre bontják a beérkező képinformációt. Azáltal, hogy ennyire feltagolják a beazonosítandó anyagot, a pontos fényerőszabályzás után kapott kép mélységérzete és részletessége megnő. A cég technikai magyarázatában azt is említik, hogy a processzor mindenféle színbeállítást és bitmélységet érintetlenül hagy. Valamint arra is képes, hogy a videojelet 4:2:2-ről 4:4:4-re konvertálja, ezt néhány megjelenítő jobban tudja kezelni. A színirányítottságot nem módosítják, így nélkülözve a színek esetleges mosódását. Bizonyára sokakat kellemesen érint, hogy videojátékoknál is kiválóan működik. Három mód választható a távirányító színes gombjaival: HD, GAMING, FULL POP, valamint a DEMO.

Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor távirányító

Mit láttunk?

A gyártó honlapján látható képek ? az általános gyakorlattal ellentétben ? nem túlzóak, a valóságot mutatják. Tényleg akkora mértékű a változás, ami természetesen a beavatkozás fokozatának, mélységének százalékos adagolástól is függ. A távirányító lehetővé teszi ennek összehasonlító elemzését. Gombnyomásra ki-be kapcsolható a DVP-5000, bár nulla százalékra állítva is ?csinál? valamit, nem megy át rajta tisztán, érintetlenül a jel. Lejátszótól és képmegjelenítőtől is függ, hogy hány százalékot vélünk optimálisnak. A kivételesen hosszas tesztidőszak alatt lehetőségünk kínálkozott Popcorn Hour A-400, Dune Connect és Base 3.0 médialejátszókkal, Panasonic és Pioneer Blu-ray lejátszókkal, SIM2 C3X Lumis 3D-S, Epson TW6100 és TW9200 projektorokkal, Panasonic TX-P50GT60 tévével kipróbálni. Az ideális fokozatot 0 és 70 % között találtuk meg, minél jobb minőségű volt a lánc, annál alacsonyabban. Az Epson TW6100 által vetített képen jól mutatott a 70 %, míg a TW9200 már 50 felett ?besokallt?, a Lumis 0 és 15 % közötti beavatkozást tolerált.

Darbee Darblet DVP-5000 képjavító processzor képminőség

Összességében a Darblet DVP-5000 hatása lenyűgöző. Ugyanakkor elgondolkodtató is. És nem csak azon törjük a fejünket, hogyan lehet még ennyi részletet elővarázsolni, hanem azon is, hogy kell-e ez nekünk. Amikor használjuk, egyik percben kötelezőnek érezzük, és azt gondoljuk, hogy amennyiben mindez rajta van a Blu-ray lemezen, azt mi igenis látni akarjuk. Na de milyen áron, okoz-e valami nemkívánatos melléhatást a Darbee? Önmérséklettel használva, az említett 70 %-ig nincsenek úgynevezett digitális artifaktok, de picit művinek tűnik a kép változása. Ahhoz hasonló, mint amikor LCD tévén feltoljuk maximum közelébe az élességet és a kontrasztot. Hangsúlyozzuk, csak hasonló, mert annál azért lényegesen természetesebb és kellemesebb a látvány. Az utóélesítés borzalmasan tud kinézni és arról itt szó sincs. A DVP-5000 növeli az úgynevezett árnyékrészletességet is, amit jobban díjazunk, mint az előbb említetteket.

3D-hez is érdemes bekapcsolni, növeli a már emlegetett élményfaktort. A mélységérzet nem tágul, azon így nem lehet változtatni, de az előbukkanó sok apró részlet mindenképpen meggyőző.

Aztán pár órányi Darbee nélküli filmnézés után már nem kívánjuk kábítószerfüggőként a plusz részletességet, teljes mértékben elégedettek vagyunk az átlagosnak nevezhető Full HD képpel, annak felbontásával, részleteivel.

Akkor most hasznos a DVP-5000, vagy nem? Bizony hasznos. Kell nekünk ilyen? A csuda tudja, ezt három hónap alatt sem sikerült eldöntenünk. Éppen ezért nem ajánlhatunk egyebet, csak azt, hogy mindenki saját maga győződjön meg a kis készülék képességeiről, próbálja ki és úgy döntse el, szüksége van-e a fent leírtakra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.