Unison Research Simply Phono phono előerősítő teszt

2020. június 30., kedd, 21:30

Unison UnisonResearch audio hifi erősítő előerősítő vinyl phono vinyl lemezjátszó phono előerősítő phono teszt Unison phono Unison teszt phono előerősítő teszt csöves phono előerősítő Unison Research phono előerősítő

A Unison Research méltán híres csöves készülékei minden audiofil zenebarát szívét megdobogtatják kifinomult, részletes hangjukkal. Nincs ez másképp a Simply Phono esetében sem, ami a gyártó középső modellje - a három, különböző kategóriát képviselő phono egységből - hangjával magasabb mércét állít be, mint árával.

A Unison Research Simply Phono két külön dobozba csomagolva érkezik - egyikben az előerősítő, másikban a tápegység. Ha belegondolunk, remek ötlet: a legjobb szigetelés, ha fizikailag eltávolítjuk a zavarokat okozó tájegységet a phono komponensektől. Ennek megoldására kapunk egy külön tápegység-házat egy speciális összekötőkábellel, amit a Phono-hoz kell csatlakoztatnunk. Merjük valószínűsíteni, hogy az összekötőkábel egyetlen specialitása az egyedi csatlakozó, amire minden bizonnyal rá lehet fogni, hogy hatással van a hangra, de érzésünk szerint a fő cél, hogy csak a saját tápját használhassuk az eszközhöz. A tápegység egyszerű, de igényesen kidolgozott fémházban kapott helyet, a szellőzőnyílásokon bekukucskálva toroid trafó körvonalait véljük felfedezni.

Unison Research Simply Phono phono előerősítő táp

A Simply Phono ténylegesen egyszerű, semmi sallangot nem mutat, mégis igényes és elegáns megjelenésű. Ehhez nagyban hozzájárul a minőségi, fekete fémházon túlmenően a mahagóni faborítás, ami ráadásul tömör és az alsó részét veszi körül. A készülékház jobb oldalán találjuk a főkapcsolót, ezen kívül kizárólag a hátlapon kerültek elhelyezésre különféle kezelőszervek és csatlakozók. Természetesen MM és MC hangszedők meghajtására is képes, a megfelelő impedanciát kétállású jumper kapcsolókkal állíthatjuk négy lépésben, 20, 50, 100 és 47 kOhm értékekre. Ezen kívül egy pár sztereó RCA be- és kimenetet találunk a készüléken, valamint egy földkábel bekötésére szolgáló aljzatot. Nomen est omen - ezen a szinten nehezen lehetne egyszerűbb kialakítású készüléket létrehozni - Simply.

Lássuk, mit tartogat a Simply Phono belül! Mindenekelőtt az előerősítő csöves kialakítású, így szinte adja magát a tiszta A osztályú topológia. Így is van: az ECC83/12AX7 csövek 0,4 % teljes harmonikus torzítás mellett biztosítanak valódi csöves A osztályú előerősítést. A kimeneti impedancia fix 800 Ohm, míg a jelszint érték 52 dB, azaz MC hangszedők esetében inkább magasabb kimenetű eszközökkel tudunk elképzelni igazán dinamikus megszólalást. MM hangszedőkkel viszont bőséggel elég az 52 dB., minden bizonnyal megfelelő lesz a dinamika - de halljuk, mire képes a Simply Phono!

Unison Research Simply Phono phono előerősítő hátlap

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A Unison Research Simply Phono meghallgatása szokásos referencia rendszerünkben történt. Marantz TT-15S1 vinyl lemezjátszót, Naim Supernait 3 és Accuphase E-270 sztereó erősítőket, Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat kötöttük a láncba, minőségi kábeleket használva. Természetesen a hozzájuk illő tápellátásról is gondoskodtunk.

Ezután jónéhány napig járattuk a Simply Phono-t, a teszt előtt az egész rendszert alaposan bemelegítettük.

Hallgattunk rock, elektronikus, akusztikus, jazz, valamint klasszikus zenét is a Simply Phono-val, hogy lássuk hogyan boldogul a különféle stílusokkal és azok karakterével.

Meghallgatás

A meghallgatást Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével kezdtük, ami egyrészt zeneileg is közel áll szívünkhöz, másrészt kiváló felvétel, ráadásul igen sok akusztikus hangszert is tartalmaz, így a Simply Phono-nak lehetősége nyílt kibontakozni. Ahogy egyre előrébb haladtunk, és egyre dinamikusabb, komplexebb zene jelent meg, úgy csodálkoztunk egyre jobban a Simply Phono képességein. A tiszta A osztályú, ráadásul csöves megszólalás melegsége, természetessége lenyűgözött minket. Ugyanakkor nem vesztek el a részletek sem, a hangszerek teste, a pengetések, húr és fekvésváltások egyaránt szépen jelentek meg - minden a helyén volt, anélkül, hogy zavaró lett volna. Analitikus vagy hideg megszólalásról természetesen szó sem lehetett, a Simply Phono karaktere az egyik leginkább zenei, amit ebben a kategóriában hallottunk. Dinamika és hangszínpad tekintetében sem akadt panaszunk, a belső hangerő-változások egészen realisztikusan élővé tették a felvételt, míg a hangszerek pontosan elhelyezve jelentek meg a kifejezetten méretes térben, aminek nem csak szélessége, hanem mélysége is több mint kielégítő volt.

Klasszikus zenére váltottunk, Muszorgszkij - Egy kiállítás képeit hallgattuk meg. Itt eggyel bonyolultabb feladat elé állítottuk a Simply Phono-t, mivel komplex, nagyzenekari felvétel megjelenítését kellett elvégeznie, magas minőségben. Nem csalódtunk, a zene folyékony, természetes, dinamikus és nagyon tiszta volt, részletes megszólalással bírt. Következett a DALI aktuális tesztlemeze, amiben a női ének és a jazz karaktereit vizsgáltuk. Örömmel jelentjük, hogy a Simply Phono itt is remekül teljesített: a női ének szellős, mégis dinamikus és tiszta, erőteljes volt. A jazz zeneszámok jelenlét és realitásérzete is igen meggyőző volt, elénk került a jazztrió/kvartett, nem hangsugárzóinkat kellett hallgatnunk, hanem a "valós" produkciót.

Elektronikus irányba kanyarodtunk Jean Michel Jarre - Chronology lemezével, ahol a kiváló csatornaelválasztás és az ennek megfelelő, áthallás nélküli panorámák fogtak meg először. Elektronikus zenék esetében ritkán tapasztaljuk azt a természetességet és melegséget, amit a Simply Phono karaktere adott hozzá a hanghoz, ezzel az aspektussal különösen elégedettek voltunk.

Unison Research Simply Phono phono előerősítő

Összegzés

A Unison Research Simply Phono kifejezetten természetes, zenei, mégis igen részletes hangjával lopta be magát szívünkbe. A külső tápegység koncepciója határozottan előremutató, sokkal magasabb minőségérzetet kelt, mint akár egy audiofil adapter használata (szándékosan nem nyilvánítunk véleményt a tekintetben, hogy melyik szól jobban, nekünk maga a koncepció, mint ötlet tetszik - és a megszólalás is kiváló, akár ezért, akár más miatt.)

A Simply Phono rugalmassága is meggyőző, nem válogat stílusok között és mindent megtesz, hogy analóg zenéniket a lehető legtermészetesebb megszólalás mellett élvezhessük. A remek dinamika, hatalmas tér és tiszta megszólalás ebben a kategóriában elvárható, mégis egészen egyedi zeneiséggel tálalja ezeket, így érdemes ezt is kiemelni. Mindent egybe véve a Simply Phono meghallgatása igazán élvezetes volt, minden komolyabb vinylbarát számára jó szívvel ajánljuk meghallgatását - de számolnunk kell a veszéllyel, hogy utána nem akarunk másmilyen előerősítőt használni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.