SMSL A6 sztereó erősítő teszt

2021. szeptember 14., kedd, 14:40

SMSL audio hifi DAC erősítő SMSL erősítő hifi erősítő SMSL teszt SMSL erősítő teszt

Újfent egy kompakt készülékkel örvendeztette meg a nagyérdeműt a Shenzhenaudio az SMSL A6 erősítő/DAC képében, ami már nem a belépő kategóriát képviseli, de még eléggé megfizethető áron árulják. Hűen a hagyományokhoz ez is egy 2x50 W teljesítményű D osztályú Ice Power erősítő, kombinálva az AKM 4452 DAC chippel és egy fejhallgató erősítővel ellátva.

SMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítő kijelzőSMSL A6 sztereó erősítő hátlapSMSL A6 sztereó erősítő hátlapSMSL A6 sztereó erősítő hátlap hangfalcsatlakozóSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítőSMSL A6 sztereó erősítő RoonSMSL A6 sztereó erősítő RoonSMSL A6 sztereó erősítő

A Shenzhenaudio számtalan lehetőséget kínál az audiofileknek, felsorolni is nehéz a választékot, ahol árban és hangminőségben ezerféle variáció létezik.

Az SMSL egyik biztatónak kinéző gyártmánya az A6 erősítő és DAC kombináció, ahol az egyszerűség és a jó hang párosa közös halmazt alkot. A specifikáció és az eddigi tapasztalataink legalábbis erre utalnak, de a puding próbája az evés, ahogy a művelt angol mondja.

SMSL A6 sztereó erősítő kijelző

Kinézet, csatlakozók

Kisméretű jól összerakott, tömör érzetet keltő a kialakítás, meglepően nagy súllyal a D osztály ellenére. Finoman eloxált, bársonyos tapintású alumínium ház két, jókora forgató és nyomógombbal kombinálva a készülék két oldalán, ami közrefog egy színes LCD kijelzőt (aminek a leolvasásához nem kell végre nagyító). A kijelző szélén bújik meg a 3,5 mm-s Jack fejhallgató kimenet, nem zavarván így meg az előlap szimmetriáját.

SMSL A6 sztereó erősítő hátlap

Hátul is kompakt a kialakítás, a feltétlenül szükséges csatlakozókkal (mondjuk ennyi is elég egy komplett lánc kialakításához). Egy föld csatlakozó a phono bemenet - igen ez is van - RCA csatlakozója mellett, egy szabványos RCA vonal szintű bemenet, ami a CD nevet kapta a keresztségben, egy RCA vonal kimenet az erősítő részére, három digitális bemenet koaxiális, optikai és USB, egy pár hangfalcsatlakozó mely banán és villa kialakítást egyaránt fogad és egy IEC táp aljzat színesíti még az SMSL A6 hátulját.

SMSL A6 sztereó erősítő hátlap hangfalcsatlakozó

Kapunk még egy távirányítót is hozzá, a megszokott kinézettel és anyaghasználattal, egyszerű, de a célnak megfelel és minden funkciót elérhetünk vele.

Belül

A hangzatos nevű Single Ended B&O ICE Power Series ASX design, 50ASX2 és a Maxim MAX9722A chipek alkotják és szolgáltatják az erősítést.

SMSL A6 sztereó erősítő

AKM AK4452 és XMOS felelős a D/A átalakításáért, az S/PDIF bemenetek kordában tartásáért a 32 bites CM 6632A chip az "illetékes elvtárs".

A fejhallgató részen itt a Maxim MAX9722A erősítő van használatban. Az adatlap ezt úgy írja le, hogy kb. 130 mW-ra képes 32 ohmos < 0,02 % THD+N értékre 1 kHz-en. A grafikonokat nézve körülbelül 55 mW-ra csökken 16 ohmos < 0,1 dB THD+N értékre. Úgy hívják, hogy "DirectDrive" - ​​nincs szükség DC blokkoló kondenzátorokra. Nyilvánvalóan nem a legerősebb fejhallgató erősítő, de valószínűleg megfelelő a legtöbb felhasználó számára.

Eddig biztató.

SMSL A6 sztereó erősítő

Kezelés, szolgáltatások

Meglepően sok dologra képes az egyszerű kinézetével ellentétben az S.M.S.L A6. A két forgatógomb (és nyomógomb) közül a baloldalival válthatunk a bemenetek között, de nem csak ebben merül ki a tudománya. Vezérelhetjük vele a beépített hangszínszabályzót, kapcsolhatunk vele loudness funkciót és van egy ötletes, jópofa megoldása, beállíthatjuk vele a kijelzőn megjelenő információk színét! Ami elsőre nem tűnik nagydolognak, viszont milyen menő, amikor ezzel hozzá tudjuk állítani a többi készülékünk színéhez az S.M.S.L A6 "képernyőjét".

SMSL A6 sztereó erősítő

A jobb oldali gombbal állíthatjuk a hangerőt és itt is van egy említésre méltó dolog, a hangerő szabályzása függ a "tekerés" gyorsaságától, azaz, ha hirtelen sokat állítunk rajta, akkor jóval nagyobb lépésben erősít/halkít, mint akkor, amikor "normálisan" tekergetjük a gombot.

Ugyanezen forgatógomb megnyomásával be- és kikapcsolhatjuk az SMSL A6-ot.

A DAC rész a szokásos procedúrát igényli, le kell tölteni hozzá a drivert az SMSL honlapjáról, telepíteni, más, egyéb dolog nem kell hozzá.

Rádugjuk a hangfalakat a csatlakozókra és hátra lehet dőlni, kezdődhet a zenehallgatás.

Használat közben nem találkoztunk semmiféle zavaró körülménnyel, pattogás vagy sercegés nem volt hallható, zökkenőmentes volt a zenei formátumok közötti váltás. A Roon és a Jriver is felismerte és megbízhatóan kezelte az S.M.S.L A6-ot.

SMSL A6 sztereó erősítő Roon

Tesztkörnyezet

PC, Roon és Jriver lejátszók, TIDAL és HDD-n tárolt zenék, Core Audio és Matrix Element H USB kártya valamint minden olyan hang formátum, amit az erősítő kezelni tud. A teszt mindig az SMSL A6 beépített DAC-jának használatával történt.

Hangminőség

Tesztelve jó pár Shenzheaudio gyártmányt - szinte kivétel nélkül igen jó ár/érték arányú termékekkel találkoztunk eddig - meglehetős várakozással ültünk le az SMSL A6 elé. Igazolja vajon a jó hírét a gyártónak, vagy csak egy átlagos készülék lesz a sok közül?

SMSL A6 sztereó erősítő

Ránézésre és a műszaki adatok alapján az SMSL A6 egy jó másodkészüléknek tűnt a fő rendszerünk mellett főleg, ha a teljesítményét nézzük, ami nem túl combos a mai világban, ahol már repkednek a száz wattok.

Nos, jelentjük tisztelettel, a meglévő előítéletünk és a kevésnek tűnő wattok számától való félelem is alaptalannak bizonyult, ez a kis jószág alaposan meglengette a hangszóró membránjait és a gatyánkat egyaránt. Mindezt olyan hangminőséggel, hogy eszünkbe sem jutott a hibáit felhánytorgatni, helyette inkább csak a zenét hallgattuk, de azt igen nagy élvezettel.

Nem jött zavarba Hans Zimmer nagyzenekari felvételein, nem esett össze a padlót és szőnyeget borzoló, félelmetesen dübörgő basszusfutamokon. Élvezettel és játszi könnyedséggel énekelt ott és az egyszerűbben hangszerelt számokon egyaránt.

Hatalmas és magas teret rajzolt a két hangfal közé, a mélységérzet szintén példásnak bizonyult.

SMSL A6 sztereó erősítő

Tudott hangulatot teremteni, nem csak azt nyújtotta, mint sok más kütyü, azaz ez van, ezt kapod, ezt kell szeretni, belevont minket a zenébe.

Megszokott házi gitárosunk Mike Oldfield lemezeit is példa értékű részletességgel szólaltatta meg, ami nem csapott át klinikai precizitásba és kellemetlen sterilségbe. Bársonyosan puha, mégis dinamikus gitárfutamokkal kényeztette a fülünket, a torzítás legkisebb nyoma nélkül.

Ha már lúd legyen kövér alapon, meghajtottuk Yello és Depeche Mode szintetikus, membrán szaggató zenéivel is, de ezekkel sem sikerült megrogyasztani az SMSL A6-ot. Megfogott dús és mélyre menő basszusokat szolgáltatott, kottázható futamokkal, szépen külön bontva a mélyszekció rétegeit, nem csak úgy általában a basszus szólt.

SMSL A6 sztereó erősítő Roon

Visszatérő jellegű tettestársunk a hosszútávú zenehallgatáshoz a Radio Paradise online rádió veszteségmentes FLAC 16 bit/44,1 kHz stream-je, ahol azt modellezzük, mennyire fárasztó/hallgatható az egész napos zenehallgatás.

Erre sem tudtunk rosszat mondani, ha éppen olyan zeneszám jött szembe az éter hullámain - azaz mit is beszélünk, az optikai kábelen - azt élvezettel hallgattuk végig, még a nap végén sem volt fárasztó a zenehallgatás.

SMSL A6 sztereó erősítő

Konklúzió, ajánlás

Mihez is lehetne hasonlítani az SMSL A6 erősítőt? Hasonlítsuk például a Cambridge Audio 851A-hoz és a 851N streamerhez. Hogy nem egy kategória? Nem bizony.

De!

Az SMSL A6 hozni tudta a CA 851 páros hangminőségének nagy részét, főleg térhatásban és hallgathatóságban. Ráadásul, ha a CA 851A rosszul van párosítva a rendszer többi részével, akkor hajlamos kicsit vérszegényen szólni, azaz nem árt, ha meg van támogatva némi plusz basszussal. Nos, ilyen probléma nem merült fel az SMSL A6 kapcsán, magabiztosan hozta szinte minden hangerőn azt a mély alapot, ami minden zenének a sarokköve. Hozott egy meleg, dús középtartományt, stabil basszust és a nagyokkal partiban lévő térhatást, levegőt.

Még egy dolog, amiért szerethető az SMSL A6, halkan is szinte teljes értékű előadást nyújt, ami nem kell mondani, mennyit számít a családi béke szempontjából. Mindezt ugye a fenti két CA modell árának töredékéért.

DAC és erősítő együtt megfizethető áron, remek hanggal, nem is lehet kérdés az Ajánlott Vétel címke.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.