Sennheiser ACCENTUM Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Vándorzenész

2023. november 16., csütörtök, 18:30

Sennheiser audio hifi fejhallgató Bluetooth MOMENTUM Sennheiser fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

A Sennheiser MOMENTUM 4 sikert aratott az AV-Online szerkesztőségben. Interneten fellelhető vélemények alapján a vásárlók is szeretik. Esetleges hátránya, hogy prémium tudásához magas ár társul, leszűkítve a célközönséget. Az ACCENTUM Wireless hiánypótló kistestvér szerepét tölti be, mivel megközelítőleg feleannyiért nyújt hasonló funkciókat. Vonatra szálltunk vele, hogy feltérképezzük tudását. Jöjjön a teszt!

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárnaSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárnaSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpántSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpántSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpántSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpántSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpántSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóSennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató színekSennheiser ACCENTUM Wireless vs Sennheiser MOMENTUM 4Sennheiser ACCENTUM Wireless App

A Sennheiser számos kategóriában gyárt Bluetooth fül- és fejhallgatókat egyaránt. Legújabb terméke, az ACCENTUM Wireless vonzó opció azoknak, akik a korábban bemutatott MOMENTUM 4 árát (kb. 140 000 Ft) túl magasnak tartják. Az aktuális tesztalany e sorok írásakor 70 000 forint körül kapható, amire bizonyára nem túlzás kijelenteni, hogy globális viszonylatban erős középkategória. Szolgáltatások terén nem szűkmarkú, Bluetooth 5.2 kapcsolat mellett támogatja az aptX HD kodeket, amely az alapszintű jelátvitelhez képest kevésbé tömöríti a zenét, így jobb hangzást nyújt.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

Az akkumulátora által biztosított üzemidő 50 óra, így szó szerint egész napos zenehallgatás sem jelent gondot a fülessel. Ha utazás előtt jutott eszünkbe a lemerült akkumulátor, akkor elég 10 perc töltés, hogy 5 órányi üzemidőt kapjunk. Az ACCENTUM Wireless rászolgál nevére, ami azt jelenti, hogy kimondottan vezeték nélküli használatra tervezték, így hagyományos Jack bemenete nincs. Emellett természetesen telefonos headset funkciót is kapunk, ami út közben történő telefonáláshoz és otthoni zoom beszélgetésekhez egyaránt hasznos.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

Küllem

A Sennheiser ACCENTUM Wireless ugyanazt a formatervet alkalmazza, mellyel a MOMENTUM 4-en is találkoztunk, csak egyszerűsített kivitelben. A fejpánton nincsen szövetből készült díszítés, csak műanyag borítás.

Sennheiser ACCENTUM Wireless vs Sennheiser MOMENTUM 4

A fülpárnák belső bélése kicsit keményebb szivacs, illetve a szokásos három gomb (jelszint/hangerő vezérlés és zenei navigáció) kicsit hangosabban kattan, mint a drágább rokon esetében. E részleteket leszámítva leginkább akkor lehet érezni eltérést a MOMENTUM-hoz képest, ha megérintjük a hangszórókamrákat tartó Y-alakú rész széleit. Ott kevésbé precízek az illesztések, de az összkép mégis egységes és átgondolt.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárna

A gyártó emblémája csak diszkrét fényréteget kapott a fejpánt két végén. Azon kívül semmilyen díszítés nincs a fejhallgatón, kedvezve a minimalizmus híveinek. Nálunk a fekete kiadás járt, mellette hamarosan várható még fehér is.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Az ACCENTUM Wireless már kikapcsolt állapotban is meglepő hatékonysággal zárta ki a külvilágot. Bekapcsolás után automatikusan működésbe lépett az ANC, mely a környezetben fellépő morajló, búgó mélyhangokat jelentős mértékben leszorította. Ez az enyhén dermedt csend egy nyugodt alaphangulatot biztosított. A belépő- és középkategóriás, ANC funkcióval rendelkező fejhallgatók esetében előfordulhat, hogy zajkioltás közben nyomó, feszítő érzetet okoznak. A Sennheiser csak alig érzékelhető mértékben produkált ilyet még akkor is, ha erősebb külső zajokat kellett kizárnia. Ha tudatosan odafigyeltünk, akkor minimális nyomó hatás volt érzékelhető, de minket nem különösebben zavart. Középkategóriás fejhallgatóhoz mérten tisztességesen elbánt a külső mélyhangokkal. Szívesen látnánk még olyan opciót, hogy az ANC erőssége módosítható (vagy akár teljesen kikapcsolható) legyen, ugyanis a teszt során e funkció intenzitásába mi nem tudtunk belenyúlni.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

A beépített mikrofon hatékonyságáról vonaton ülve, illetve a Keleti Pályaudvar közepén tartózkodva sikerült meggyőződni. A másik fél nem panaszkodott a beszédünk érthetőségére. Miközben induló vonat mellett sétáltunk el, guruló koffereket tologató emberekkel övezve, partnerünk egy minimális sípolást leszámítva nem tapasztalt zavaró hangokat, minden szót jól hallott. Hogy erős szélben mennyire lehet telefonálni az ACCENTUM Wireless használatával, az nyitott kérdés marad. Mindenesetre az alapján, amit Budapest belvárosában megtapasztaltunk, a Sennheiser mérnökei töretlenül jó munkát végeztek e téren, amennyiben hétköznapi szituációkban történő telefonálás vagy online értekezlet lebonyolítása a cél.

Sennheiser ACCENTUM Wireless App

Külön említést érdemel, hogy a Smart Control alkalmazásban saját hangunk erősségének beállítására (Sidetone) három fokozatban ugyancsak volt lehetőség. Előnyös funkció azoknak, akik kiabálva telefonálnak, megfeledkezve saját magukról, illetve természetesebb beszélgetési élményt nyújt, mert megszűnteti saját hangunk tompaságának érzetét.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpánt

Hangminőség

A Sennheiser ACCENTUM Wireless alaphelyzetben kicsit egykedvű karaktert mutatott, de miután saját ízlésünk szerint beállítottuk, elevenebb basszus és határozottabb magas frekvenciák jelentek meg. Teljesen szűz hangbeállítással félrevezető lehet, mert úgy érződik, hogy inkább semleges, fakó irányt képvisel. Miután végig próbáltuk az összes EQ lehetőséget (a basszus kiemelést beleértve), számunkra inkább az derült ki, hogy a fejlesztők univerzális karakterre törekedtek. Mit jelent az univerzalitás? A frekvencia elosztás kis melegséget adott a mélyhangoknak, de nem tette azokat dominánssá (kivéve, ha engedélyeztük a kiemelő módot).

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fülpárna

A magashangok textúrája sokszor meglepően gazdag részletességet mutatott, amivel eleinte elcsábultunk. Az első beállítás hosszú távon túl fényessé tette a cintányérokat és a szisszenő, csattanó effektusokat. A második profil létrehozásával sikerült arany középutat találni a fakó és túlfűszerezett között. Tehát az ACCENTUM hangja jobban variálható volt, mint gondoltuk, feltéve, hogy rászántunk egy kis időt a hangolására.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpánt

Egyes Bluetooth fejhallgatók az izmos basszust és pihentetőbb, lágyabb magashangokat alkalmazzák, hogy a tömörített, streaming szolgáltatók által nyújtott műsorok hibáit elfedjék. Az ACCENTUM hallhatóan arra törekedett, hogy minél több hasznos információt kifacsarjon kedvenc zenéinkből. Lelkiismeretessége azt okozta, hogy a Spotify-ról lejátszott zene (Franz Ferdinand - Take Me Out) cintányérjait nem igazán valósághűen jelenítette meg. Hozzá kell tenni, hogy tesztalanyunk nem kizárólag egy frekvenciagörbét adott át, hanem térhatást, színpad tagolást is. Utóbbi nem jellemző a középkategóriás Bluetooth fejhallgatókra. Viszont éppen a sztereó középpont és a vízszintes részlet megjelenítés volt, ami több ízben kellemes meglepetést okozott.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató fejpánt

A Snoop Dogg és Wiz Kalifa (illetve Bruno Mars) által megvalósított, fülbemászó dallamú Young, Wild & Free c. számot hallgatva az elménk egy hangstúdióba került, miközben mi az utcán ballagtunk. Tetszett, hogy minden énekhang kissé más irányból jött és a basszus óvatosan, lágyan szőtte át a feszes, pattanó dobjátékot. A zongora eltérő sávból jelent meg, jó szeparációval és kellemes lecsengésekkel. Annak ellenére, hogy a frekvenciákban elektronikus támogatás, kiegyengetés volt megfigyelhető, a közvetlenség és hangsávok közti elkülönítés. A színpad kiépítése szempontjából egyértelműen többet kaptunk ahhoz képest, amit egy középkategóriás Bluetooth fejhallgatótól elvártunk.

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

Alternatívák

Akinek nincsen ellenére, hogy hallójáratba illeszkedő Bluetooth fülhallgatót (in-ear tws) használjon, annak ajánljuk a Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 cikk elolvasását. Az említett füles szerintünk kicsit dinamikusabb hangzásra képes és a magashangjai enyhén természetesebb érzetűek. Ráadásul elfér a zsebben és e sorok írásakor 75 000 Ft körül kapható. Izgalmas vetélytársnak tűnik még a JBL LIVE 770 BTNC, mely hasonló összegért vásárolható meg (cikk hamarosan!), korábbi tapasztalatokra alapozva, az izmosabb basszus kedvelőinek lehet, hogy több izgalmat okoz. Hamarosan kiderül, hogy tényleg így van-e!

Sennheiser ACCENTUM Wireless Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Sennheiser ACCENTUM Wireless megtestesít mindent, ami egy középkategóriás, vezeték nélküli, aktív zajkioltást alkalmazó fejhallgatótól elvárható. Feleannyiba kerül, mint a szokásos prémium alternatívák, de szolgáltatásokban szorosan követi azokat. A személyes ízlés alapján finomítható hangzás és a telefonálás közben hallható saját beszédhang több előnyt hozott, mint gondoltuk. Lehetne az ANC vezérelhető manuálisan vezérelt erősségű (vagy teljesen kikapcsolható), talán egy szoftverfrissítéssel e lehetőség is megjelenik! A felhasználói élmény összességében kellemes. Szőrszálhasogatásnak legfeljebb annyi fér ide, hogy aki háklis az oldalirányú nyomásra, és biztosra szeretne menni, annak érdemes vásárlás előtt személyesen is kipróbálni. Minket egyáltalán nem zavart, de mindenki feje és ízlése némileg eltérő. Az ACCENTUM Wireless nem a csillogást és tekintélyt testesíti meg, hanem a hétköznapi funkcionalitást. Ebben kifejezetten ügyes, és hangszínpad megjelenítése is egyértelműen jobb az átlagnál.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.