Reavon UBR-X100 UHD Blu-ray lejátszó teszt

4K-s filmgyűjtők mentsvára

2022. május 7., szombat, 13:30

Reavon audio házimozi lejátszó 4K UHD Blu-ray Reavon lejátszó Blu-ray lejátszó lejátszó teszt Reavon teszt Blu-ray lejátszó teszt Reavon lejátszó teszt Reavon Blu-ray teszt Reavon Blu-ray lejátszó UHD Blu-ray lejátszó

Nemrég kipróbáltuk a Reavon UBR-X200 lejátszót, amelyet végül megtartottunk referencia forráseszköznek. De nem mindenki engedhet meg magának több mint félmillió forintot egy elsősorban optikai adathordozókhoz tervezett készülékre. Lássuk, hogy mit tud a kistestvér UBR-X100, kevesebb, mint feleannyiért!

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X100 és UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menu SetupReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menu HDR InformationReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menu Media InformationReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Prémium lejátszót tessék!

A fizikai média létjogosultsága lecsökkent, de nem tűnt el. Sokan rendelkeznek méretes Blu-ray filmgyűjteménnyel. Egy filmrajongó számára örömteli látványt nyújt, amikor hosszú polcsorok telnek meg különböző stílusú, nyelvű és évjáratú filmprodukciók borítóival. Az UHD Blu-ray beérkezése talán nem durrant akkorát, mint korábban a Full HD felbontású, aminek több oka is lehet. Ettől még azonban a kitartó gyűjtők, akik nyitottak a technológiai fejlődésre és szeretnék a filmeket minél jobb minőségben visszakapni, örömmel költenek 4K felbontású kiadványokra. A helyzetet tovább árnyalják a CD gyűjtők és azok, akik hozzászoktak a műsorok USB adathordozón, vagy NAS-on tárolásához. Ha már olyan sok időt és pénzt fordítottak a műsorok beszerzésére, akkor a történet egy minőségi lejátszóval tehető teljessé. De melyikkel?

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

A jelenlegi UHD Blu-ray lejátszó kínálat kissé kopár, de nem kihalt. Találhatók benne középszerű Sony és Panasonic alternatívák, utóbbiakból egészen komoly darabok is. A prémium szegmens már olyan ritka, mint a magashegyi levegő. Különösen azután, hogy a kategória korábbi etalonjának számító OPPO lelépett a színről. A belépőszintű 50-100 000 Ft közti 4K Blu-ray lejátszók után egy Panasonic csúcsmodell töri meg a csendet, majdnem félmillió forintért. Itt jön képbe a francia gyökerekről kihajtott Reavon, kiknek "induló" modellje, az UBR-X100 cikkünk írásakor 300 000 forint. De pontosan mitől lesz prémium?

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Masszív alapok

A Reavon UBR-X100 háza a lábakat leszámítva teljesen fém, előlapja fekete szálcsiszolt alumínium. 1,6 mm-es padlólemezét kiegészíti egy 3 mm-es fémlap, ami a vibrációelnyelésben játszik fontos szerepet. Tömege 6,3 kilogramm, így átlagosan kétszer nehezebb egy belépőszintű lejátszónál. Futóműve is vibrációcsökkentett kivitelű. Négy talpának belseje méhsejt mintájú rácsot tartalmaz, amely további csillapításért felel.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Funkciók

Az UBR-X100 DVD-ket és CD-ket egyaránt lejátszik, így régebbi filmek nézésére vagy zenei albumok hallgatására is alkalmas. Figyelembe véve, hogy manapság egy középkategóriás CD-lejátszó simán kerülhet 200-300 ezer forintba is, nem logikusabb lépés CD/BD gyűjtőként egyetlen eszközzel megoldani a lejátszást? De igen, ha a leendő tulajdonos elfogadja az UBR-X100 egyik kompromisszumát: nincs rajta analóg hangkimenet. Futómű szerepet vállal csupán, D/A konvertert nem tartalmaz. A digitális jelet optikai, koaxiális és HDMI kimenetein küldi ki. Utóbbiból kettőt is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a HDMI-n kiküldött képet és hangot képes egymástól függetlenül kezelni, a jobb minőség érdekében.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Az UBR-X100 használatához kelleni fog egy külső DAC, vagy ilyennel rendelkező sztereó erősítő, vagy (szinte bármilyen) digitális bemenetet tartalmazó házimozi erősítő. Az eszköz térhatású hangformátumok tekintetében naprakésznek tekinthető, Dolby Atmos és DTS:X is szerepel a listáján. SACD-ket nem támogat, viszont tartalmaz egy előlapi és egy hátlapi USB csatlakozót, amelyről PCM és DSD (pontosabban .dff és .dsf kiterjesztésű) jelfolyamú fájlokat is lejátszik. Az USB használatával videfájlok (többek között mkv és m2ts) beolvasása sem okoz neki gondot. Tudni kell, hogy .iso fájlokkal nem kompatibilis. El kell fogadni továbbá, hogy nincsen hozzá telefonos alkalmazás és internetes klienseket sem tartalmaz. Fejlesztői elsősorban fizikai médiára hegyezték ki, bár helyi hálózatról is képes lejátszani az általa támogatott fájlokat.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menu HDR Information

Beüzemelés

Aki valaha használt asztali DVD lejátszót vagy szinte bármilyen médialejátszót, annak könnyű lesz a Reavon UBR-X100 vezérlése. Adnak hozzá egy jókora infravörös távvezérlőt, tele gombokkal, de viszonylag átlátható elrendezéssel. Pozitív, hogy a gombok háttérvilágításúak, kényelmes funkció például esti filmnézés során, vagy egy elsötétített házimozi szobában. A lejátszó előlapja tartalmazza a legszükségesebb funkciók gombjait.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

A nálunk vendégeskedő készülék halkan és stabilan üzemelt. Felismerte a HDR10 és Dolby Vision tartalmakat, továbbá a lemezek beolvasását is viszonylag gyorsan végezte (a HDR10+ tartalmakat nem támogatja). A lemeztálca kiadás/behúzás gombra reagálhatott volna kicsivel fürgébben, de miután kitapasztaltuk reakcióidejét, problémamentes volt az UBR-X100 vezérlése. Tetszett, hogy gombnyomásra megjeleníthettük az épp lejátszott műsor metaadatait. Arra is volt lehetőségünk, hogy elmélyedjünk a képi beállításokban, változtatva a színeken, fényerősségen, kontraszton és képélességen. Utóbbi különösen hasznos azok számára, akik a képmegjelenítővel történő precíz kalibrációra tartanának igényt. Aminek még szubjektíven örültünk volna: streaming, telefonos vezérelhetőség, esetleg a műanyag helyett fém lemeztálca. Hozzá kell tenni, hogy utóbbi funkciókkal az általunk ismertek közül más hasonlóan árazott Blu-ray lejátszók sem rendelkeznek. Az UBR-X100 nem kívánta feszegetni saját kategóriája felszereltségét, de riválisainak korlátozott mennyiségét ismerve nem is biztos, hogy kell neki, hiszen amire elsősorban készült, abban nem okozott csalódást.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó menu Setup

Kipróbálásához Loewe bild i.65dr+ OLED televíziót, saját D/A konverterrel rendelkező Arcam, Magnat és Marantz erősítőket valamint B&W és Focal hangfalakat használtunk. A lejátszó és az erősítő számára is AudioQuest Niagara 1200 tápszűrő szolgáltatta az áramot.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó hátlap

Kipróbálás

Az UBR-X100 kiváló képminőséget nyújtott. Gazdag részletességgel jelent meg a rajta lejátszott Blu-ray filmek vizuális tartalma. A Joker c. film drámai nyitójelenetében minden egyes bőrpórust és szőrszálat kristálytisztán lehetett látni Joaquin Phoenix arcán, kézfején. Az öltözőben lomhán előre mozduló kamera az ablakokat és a tükre előtt sminkelő színészt is láttatta. Az ablakok körüli derengés nem ért a világosszint határához, az üvegen túl is látható maradt a kinti világ, kiégés nélkül. Ugyanakkor a sötét részletek is kivehetők voltak, köszönhetően a Dolby Vision formátum gazdag dinamikai határainak. A színek káprázatos gazdagsággal jelentek meg, élénken, de nem művien. Mindez a kipróbáláshoz használt OLED tévé érdeme is volt. Az átlagos Blu-ray lejátszóknál tapasztalható alapvető színegyensúly eltolódás vagy túlzott kontraszt összenyomás, de a Reavon esetében ilyennel nem találkoztunk. Eleinte a mi szemünknek, a kipróbálásra szánt televízióval hajszálnyit túl élesnek tűnt a kép, de a lejátszó sharpness értékét kettő egységgel lejjebb véve máris elértük a nekünk tetsző, természetesebb hatást.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Ezután a sötét jelenetekben bővelkedő, 2021-es Dune (Dűne) c. film jeleneteibe pillantottunk bele. A kép neutrális volt, már amennyire egy kitalált bolygón játszódó történettől elvárható. Az UBR-X100 és az OLED tv párosa hatásosan adta vissza a vakító fehér égboltot, de félhomályos jeleneteknél is meggyőző részletességet kaptunk. A legmélyebb feketék alapbeállításon (nem a lejátszó, hanem az OLED televízió adottságai miatt) a sötét jeleneteknél kissé besültek, ami minket nem zavart, de ha mégis, akkor nagy előnyt jelentett az UBR-X100 SETUP gombjával elérhető fényerősség csuszka megléte. Utóbbival kicsit feljebb emelhettük a feketeszintet anélkül, hogy az alul és felül lévő fekete sáv fényerősségéhez hozzányúltunk volna. Örültünk e funkciónak olyan filmeknél, mint a HDR ellenére érthetetlenül sötétre "sikerült" Once Upon a Time... In Hollywood (Volt egyszer egy... Hollywood, 2019) magyar 4K Blu-ray kiadás.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Hangminőséget illetően nem tudtunk belekötni az UBR-X100 tudásába. A filmes hangsávokat audiofil részletességgel hallottuk, de zenei fájlok lejátszásakor is remek sztereó színpadot és mélységet kaptunk. Kijelenthető, hogy olyan tiszta hangzást kaptunk, amely az általunk eddig kipróbáltak közül, bármelyik félmillió forint alatti digitális forráseszköznek becsületére vált volna. Melody Gardot énekesnő If I’m Lucky c. dalát hallgatva részletektől hemzsegő énekhangot hallottunk, érzékletes jelenlét érzettel és jó sztereó térrel. Nagy részben az egész rendszer érdeme volt, de ha nagyzenekari darabra került sor (pl. Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas), a térhatást, atmoszférát és színpad mélységet is remekül kifejezte hangrendszerünk.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó

Részletesebben azért nem térünk ki a hanggal kapcsolatos szubjektív tapasztalatokra, mert a Reavon "csak" a jól időzített digitális jelért felelt. Az eredmény jelentős mértékben múlt a lejátszó után következő kábeleken, erősítőn és hangsugárzókon is. Utóbbiak konfigurációja végtelenségig változtatható, de ha kiszolgáljuk hozzá illő környezettel, borítékolható, hogy az UBR-X100 magas szintű digitális jelet és élményt fog nyújtani.

Reavon UBR-X100 Blu-ray lejátszó távirányító

Záró gondolatok

A Reavon UBR-X100 masszív megépítettsége és kép/hangminősége által kerülhet fel a prémium 4K Blu-ray lejátszók térképére. Aki nem tart igényt analóg hangkimenetre, annak ez a cég jelenlegi legkedvezőbb ár/érték arányú opciója. Különlegességét nem a vezérelhetőség vagy menürendszer képezik, azok tekintetében nem különbözik a 10 évvel ezelőtti forráskészülékektől. Hozzáadott értéke maga a tény, hogy létezik és egy dedikált házimozi szobában, tisztességes minőségben lejátssza az UHD felbontású lemezeket is. Hab a tortán, hogy a régi DVD filmek képét is picit ráncfelvarrott módon jeleníti meg és CD futóműnek is kiválóan megállja helyét. Nem mindenkinek készült, de akik rendelkeznek komolyabb filmgyűjteménnyel és 4K-s képmegjelenítővel, azoknak jó szolgálatot tesz majd.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.