PSB Alpha házimozi hangfalszett teszt

2020. február 7., péntek, 12:40

PSB audio hifi házimozi hangfal hangfalszett PSB hangfal hifi hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt hifi hangfal teszt PSB hangfal teszt házimozi hangfalszett teszt

A kanadai PSB Speakers már 1991 óta van jelen a minőségi hangsugárzók piacán, ugyanakkor Magyarországon a név még talán nem cseng eléggé ismerősen. Első, gyakorlatilag induló szériájuk az Alpha sorozat volt, ami ár/érték arányával és természetes, zenei megszólalásával is kiemelkedett az akkori versenytársak közül, épp emiatt e modellek "karrierje" gyorsan és meredeken ívelt felfelé piaci és szakmai értelemben is. A gyártó a széria elnevezését megtartotta, de azóta természetesen több iteráción keresztül megújította. Az Alpha sorozat legújabb inkarnációját volt szerencsénk meghallgatni a forgalmazó, Octogon Audio bemutatótermében, méghozzá mindjárt házimozihoz szánt, 5.1 felállásban.

PSB Alpha házimozi hangfalszettPSB Alpha T20 hangfalPSB Alpha T20 hangfalPSB Alpha T20 hangfalPSB Alpha T20 hangfal hátlapPSB Alpha P5 hangfalPSB Alpha P5 hangfalPSB Alpha P5 hangfalPSB Alpha P5 hangfalPSB Alpha P5 hangfal hátlapPSB Alpha C10 centersugárzóPSB Alpha C10 centersugárzóPSB Alpha C10 centersugárzóPSB Alpha C10 centersugárzóPSB Alpha C10 centersugárzóPSB Alpha C10 centersugárzó hátlapPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyláda hátlap

Bevezetés

A PSB Alpha 5.1 házimozi rendszer meghallgatására minden prekoncepció nélkül érkeztünk, mivel azelőtt nem volt lehetőségünk meghallgatni a széria egyetlen darabját sem. A kialakított rendszer árát, egyéb paramétereit sem ismertük, azonban ez szándékos "felkészületlenség" volt: így érdeklődve, előzetes elvárások nélkül hallgathattuk meg. Természetesen a meghallgatás előtt alaposan szemügyre vettük a hangsugárzókat. A T20 Tower frontsugárzókkal kezdtük. A T20 egy viszonylag kisméretű, álló, kétutas hangsugárzó, kifejezetten igényes külső kialakítással és tetszetős kinézettel. A külső borítás anyaga komoly minőségérzetet keltő, matt, erezett fólia, jelen versenyző esetében sötétbarna színben.

PSB Alpha T20 hangfal

A hangszórókészlet két darab 133 mm átmérőjű, polipropilén membrános mélyközép-, és egy 19 mm-es, neodímium mágnessel szerelt, alumínium dómmagassugárzóból áll. A beépített keresztváltó 2500 Hz-nél lép működésbe, a basszreflex kialakítású doboz 63,5 mm-es nyílása hátul helyezkedik el.

PSB Alpha T20 hangfal hátlap

Közvetlenül alatta találjuk a banándugókat is fogadó, kettős kábelezés kialakítására is alkalmas aranyozott csatlakozókat. A hangsugárzó gyári tartozékként lábakat is kapott, igaz nem tüskék, hanem gumialátétek csillapítják a nemkívánatos rezgéseket.

PSB Alpha P5 hangfal

A hátsó hangsugárzók az Alpha széria P5 típusai, melyek szintén kétutas, basszreflex kialakításúak és ugyanazokat a mélyközép- illetve magassugárzókat kapták meg, mint az álló modell. Természetesen mélyközépsugárzóból itt csak egyet kapunk, a további tulajdonságok is a T20 megoldásait követik.

PSB Alpha C10 centersugárzó

A C10 centersugárzó szintén kétutas, és ez is ugyanazokat a hangsugárzókat vonultatja fel, mint a T20, olyannyira, hogy ebben is két darab 133 mm-es középsugárzót találunk.

PSB Alpha C10 centersugárzó hátlap

A SubSeries 250 mélyláda, ami szintén rendszerünk eleme, felelős a kellő mennyiségű és minőségű mélyhang szolgáltatásáért, ami házimozi rendszerek esetében különösen fontos. A SubSeries 250 erősítője 200 W leadására képes. A hangokat 25-150 Hz-ig szólaltatja meg a benne lévő 25 cm átmérőjű mélysugárzó. Természetesen mélyáteresztő szűrő is került bele, aminek keresztváltási frekvenciája 50-350 Hz közöttire állítható.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda

A rendszer meghajtásáról egy a hangdobozokhoz illő kategóriájú Onkyo TX-RZ740 házimozi erősítő gondoskodott, illetve egy Egreat A13 hálózati médialejátszót használtunk. Filmekkel és zenékkel is meghallgattuk a rendszert, így nem csupán moziélmény, hanem zenehallgatás tekintetében is véleményt alkothattunk.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda hátlap

Meghallgatás

A bemelegített rendszert először filmekkel próbáltuk ki. A PSB Alpha házimozi hangfalszettől méreteihez képest meglepően nagy teret és erőlködéstől mentes, pontos megszólalást kaptunk. Külön kiemeljük a remek mélytartományt - a SubSeries 250 mélyláda igen derekasan tette a dolgát, a kényelmes fotelek nagyobb basszusok esetében bizony megremegtek testünk alatt. Tisztaság tekintetében sem lehetett panaszunk: nem éreztünk fedettséget sem zenei betétek, sem párbeszédek esetében. A különféle speciális effektusok pedig elemi erővel és realitás-érzettel érkeztek meg hol gyomrunkba, hol hallójáratainkba, attól függően milyen frekvencia-tartomány volt éppen soron. A hangok térbeli elhelyezkedése is példásnak volt mondható, minden esetben pontosan meg tudtuk mondani, hogy egy-egy jármű, pisztolylövés vagy más hang honnan érkezik, késlekedés és határozatlanság nélkül lekövetve a képen zajló eseményeket. Mindezt igen természetesen tálalva kaptuk meg és még egyszer kiemeljük: a PSB Alpha hangsugárzók méreteihez képest kifejezetten nagy térben, dobozhang vagy erőlködés nélkül - a helyiséget kellemesen betöltve.

PSB Alpha C10 centersugárzó

Zenékből először néhány klasszikus művet hallgattunk meg, majd váltottunk David Gilmour - Live in Pompeii koncertjére. Utóbbi egyrészt remek koncertélmény, másrészről pedig kiváló hangzással is büszkélkedhet. Kritikus füleink ebben az esetben már találtak néhány apróságot a hangban, ami nem feltétlen volt tetszetős, ugyanakkor a rendszer árát is figyelembe véve még mindig kimagasló élményről számolhatunk be. A hangok többnyire természetesen, nagy térben, viszonylag pontosan elhelyezve szólaltak meg. Ízelítőül kaptunk egy kevés térmélységet is, ami mindenképpen elismerésre méltó a kategóriában. Két apróságra lettünk figyelmesek, amiket sajnos nem értékelhetünk pozitívan: a középtartomány bizonyos részei kissé dobozhangon szólaltak meg, illetve - ez viszont nem a PSB hibája - némi zavaró digitális szúrást is érzékeltünk itt. E tapasztalatok tanulsága, hogy a PSB Alpha - mint minden más hangsugárzó - igényli a minőségi, analóghoz hasonlatos hangot kínáló DAC és erősítő meglétét, hogy igazán elemében lehessen. Ettől eltekintve viszont remek meghallgatást tudunk magunk mögött: hatalmas mélyek, tiszta, csilingelő magastartomány és egyfajta nyugodt, kiegyensúlyozott hangkép jellemezte a PSB Alpha hangfalszettet.

PSB Alpha P5 hangfal

Összegzés

A PSB Alpha - ahogy már említettük - a cég belépő termékcsaládja, ugyanakkor ebből nem lenne szerencsés azt a következtetést levonni, hogy annál a szintnél magasabb igények kielégítésére ne lenne alkalmas a maga kategóriájában. Házimozi rendszerhez ideális választás, mivel minden helyzetben megállja a helyét: pontosan, élettelien adja vissza filmjeink hangját, nem panaszkodhatunk tisztaság, tér vagy akár a hangok elhelyezkedése szempontjából sem. Zenehallgatásra inkább magasabb kategóriás DAC-kal és erősítővel ajánljuk, hiszen így hozhatjuk ki igazi tudását. Egy alacsonyabb kategóriás házimozi erősítő bár meghajtja és filmnézésre is alkalmassá teszi, ugyanakkor zenehallgatásra már nem tudnánk jó szívvel ajánlani. Kinézete, igényes kialakítása pedig példás: minden enteriőrben minőséget, kifinomult ízlést sugárzó, időtlen darab, ami mentes mindenféle túlzástól és felesleges dizájn-varázslattól. Hangjára is hasonló jelzőket találtunk: nyugodt, kiegyensúlyozott, mégis dinamikus és kellően részletező. Amennyiben hasonló kategóriájú 5.1 hangrendszer kialakítása a cél, úgy mindenképpen javasoljuk meghallgatását, kipróbálását döntés előtt!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.