Onkyo - üzenet a jövőből

2018. március 5., hétfő, 18:40

Onkyo audio hifi hangszóró hangfal tablet Bluetooth hangszóró nyakhangszóró nyak hangszóró nyak hangfal Onkyo tablet

Azután, hogy az Onkyo a Gibson márkacsoportot elhagyta, és a Pioneer-rel kötött szövetségre cserélte, a cég mintha megtáltosodott volna. Egymás után készíti a hordozható lejátszókat, beléptek a zeneszolgáltatók piacára MQA támogatással és már az okos eszközök világába is igyekeznek betörni. Persze csak apránként. Előbb a japán és amerikai piacot kóstolgatva.

VC-NX01 "nyakhallgató"

A hangfalakba rejtett mesterséges intelligencia (Amazon Echo, Apple HomePod) mellett a nyakba akasztható hangfalak, avagy nyakhallgatók divatja lehet a következő évek egyik meghatározó trendje. A Bose és a JBL után ugyanis az Onkyo (Onkyo/Pioneer csoport) is bejelentette saját fejlesztését, a VC-NX01-et.

Igaz, a nemrég bemutatott termék, még csak egy prototípus, amit talán a típusszám is tükröz azzal, hogy a Star Trek-ben használatos lajstromjelek NX előtagját használja. Az NX01 pedig konkrétan az első Enterprise csillaghajó lajstromszáma. Ha úgy nézzük a fehér, letisztult vonalvezetésű fejhallgatót, akár bele is láthatunk egy űrhajót.

Az új nyakhallgató nem pusztán egy nyakba akasztható, vezeték nélküli hangfalacska, hanem néhány ma még újdonságnak számító technológia zászlóvivője. Ezek közül a legizgalmasabb az Onkyo saját AI rendszere, ami elsőre talán meglepően hangozhat, hiszen ilyesmit eddig szinte csak az olyan óriás cégek kínáltak, mint a Google (asszisztens), az Apple (Siri), vagy az Amazon (Alexa). Igaz, a beépített mesterséges intelligencia nem az Onkyo sajátja, hanem egy hibrid, amit a SoundHound cég Houndify rendszeréből és a Toshiba RECAIUS-ból gyúrtak össze. Ám erről ma még kicsit ködösek az információk.

No és mit ígér az új nyakhallgató?

Kezdjük azzal, hogy amint felvesszük, magától bekapcsol. Ezek után, egyes sajtóközlemények szerint, igyekszik elnyomni a külső zajokat, mint például a forgalom hangját. Más források szerint igyekszik egyensúlyban tartani a zenét és külső zajokat, mint amilyen a forgalom. Elsőre ez is kicsit ellentmondásos, de ha arra gondolunk, hogy ez nem fejhallgató, hanem nyakhallgató, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a külső zajok teljes kizárása szinte lehetetlen küldetés. Vagyis, ha valamilyen módon képes is a rendszer elnyomni azokat, a végeredmény akkor is a zene és a környezetünk hangjainak együttese lesz. Itt az az izgalmas kérdés, hogy az arányok hogyan alakulnak majd.

Az AI (mesterséges intelligencia) beszédhangja választható lesz, hasonlóan a navigációk választható hangjaihoz. A rendszer figyelembe veszi a személyes szokásainkat, az időpontot és azt is, hogy épp hol vagyunk. Persze, hogy ez mit is ad számunkra, azt még szintén homály fedi.

A termék ára egyelőre ismeretlen, és az is, hogy mikor és hol lesz megvásárolható.

Onkyo Granbeat tablet

Onkyo Granbeat 4K, DTS:X tablet

Az Onkyo nagy dobása, vagy legalábbis kísérelte arra, hogy megmutassa, mennyire fejlett és jövőbemutató cég, az új Granbeat tablet. Ennyire merész dolgot ritkán láthatunk.

Maga a Granbeat név már korábban is feltűnt a cég hordozható lejátszóin. Ezek amúgy nem kevés inspirációt merítettek az Astell&Kern termékeiből. Bár az is igaz, hogy az Onkyo tovább vitte az Android operációs rendszer kínálta lehetőségeket és teljesértékű telefont készített, kamerával és minden mással, ami ma kell.

Az új tablet eszelősen túlgondolt. Egyrészt 12,5 colos 4K képernyőt kapott, ami kézben sokkal nagyobbnak érződik a klasszikus, 10 colos modelleknél. No és ehhez adjuk hozzá, hogy a keret sem vékonyka. Sőt, a képernyő mellett, jobb és baloldalon is széles csíkok rejtik a hangszórókat. Mintha csak egy régebbi, sztereó tévét látnánk. Persze, tévének kicsi lenne ez a méret. Valamint ott a két fejhallgató kimenet: 3,5 milliméteres, hagyományos, és 4,4 milliméteres szimmetrikus, hogy az igényes zene- és filmrajongók is felfigyeljenek az Onkyo monstrumára. Ennek tetejébe, vár minket a vadonatúj DTS:X Premium 1.0, ami a DTS-HD Master Audio dekódolásra is képes, egy hordozható eszközön. Hűha!

Ha fejhallgató nélkül szeretnénk hallgatni, akkor a tabletek között óriásinak számító, előre irányított hangszórók szolgálnak ki minket. Egészen pontosan, 4 db ODMD (Onkyo Dual Mold Diaphragm) hangszórócska szólal meg, amik mögött külön-külön légkamrák rejtőznek. Egy tablethez képest bíztató! Pláne, ha hozzá tesszük, hogy egyúttal DTS Play-Fi kompatibilis is lesz a rendszer.

Lesz belőle itthon is?

Aligha! A Granbeat olyannyira merész termék, hogy alighanem ugyanarra a sorsra jut, mint az elmúlt évtizedekben megjelent szinte összes Onkyo számítógép illetve tablet, és a Japán szigetek "foglya" marad. Persze kizárni nem tudjuk a tablet európai bevezetését, de ennek véleményünk szerint számos előfeltétele lenne. Egyrészt a cég hordozható lejátszója és telefonja, a kisebbik, Európában is kapható Granbeat eladásait meg kellene sokszorozni, másrészt, legalább egy, hasonlóan merész terméknek kellene tarolnia az öreg kontinensen. Valami olyasminek, mint ami a Facebook okos hangrendszere lesz. No de még azt sem tudjuk, hogy ezek egyáltalán mikor jelennek meg és megérkeznek-e valaha Európába?

www.aida-audio.hu

www.onkyo.com

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.