Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó teszt

2023. március 15., szerda, 17:15

Naim audio hifi lejátszó zenelejátszó médialejátszó audio lejátszó high end lejátszó teszt zenelejátszó teszt Naim teszt hálózati zenelejátszó hálózati audio lejátszó hálózati lejátszó teszt hálózati zenelejátszó teszt

Az ND5 XS 2 a Naim legkisebb hálózati zenelejátszója. Ha szeretnénk belépni a Naim világába, akkor ő jelenti az első lépést a digitális forráskészülékek sorában, de ugyanazt az NP800 streaming platformot kapta meg, mint az NDX 2 és az ND 555 csúcsmodell. Az ND5 XS 2 rendelkezik csak rá jellemző sajátosságokkal, ugyanakkor le sem tagadhatná gyökereit, hangminősége pedig legkevésbé sem a belépő kategóriát idézi.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó frontNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó front USBNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó front USBNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó front USBNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó logoNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó logoNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlapNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó tesztNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszóNaim ND5 XS 2 AppNaim ND5 XS 2 App SettingsNaim ND5 XS 2 App SetupNaim ND5 XS 2 App playNaim ND5 XS 2 App play

A Naim kínálatában már nem találunk CD-játszókat, Salisbury-ben 2019 óta a streamerek jelentik a kizárólagos digitális forrást. Az AV-Online által leggyakrabban használt forráskészülék is az angol istálló terméke, az NDX 2 már régóta van szolgálatban nálunk és mondhatni igen jól megismertük kívül-belül. A Naim ND5 XS 2 tesztelését mindettől függetlenül igyekeztünk tiszta lappal indítani és nem közvetlen összehasonlítást végeztünk.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó logo

Az összehasonlítás persze kézenfekvő, de ha már elkerülhetetlen, akkor azt mégis érdemesebb inkább az elődmodellhez, az ND5 XS-hez viszonyítva elvégezni: a külső tekintetében az előlapon minden maradt a régiben, a legkisebb modellnek továbbra sincs kijelzője, csak az alkalmazásban láthatjuk az albumok borítóit. A hátlap viszont változott és sajnos nem előnyére: az új modell már nem fejleszthető tovább külső tápegység csatlakoztatásával. A Naim szándékosan kettéválasztotta a hálózati zenelejátszók termékvonalát és a kijelzőt, illetve a külső tápegységgel való fejlesztés lehetőségét mostantól csak az eggyel magasabb osztályban kínálja és az NDX 2 szintjétől teszi lehetővé. Ezzel gyakorlatilag ki is merítettük a kívülről látható különbségeket, belül azonban a Naim legfrissebb, NP800 nevű streaming platformja dolgozik, így az előrelépés mértéke nagyjából azonos azzal, mint amit az NDX 2 esetében tapasztalhattunk. Lássuk közelebbről, mit is jelent mindez!

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó

Külső és belső tulajdonságok

Az ND5 XS 2 a külsejét tekintve nem is lehetne puritánabb, előlapján a NAIM emblémán kívül csak a jobb oldali bekapcsoló gombot és a bal oldalra helyezett USB bemenetet találjuk. A Classic széria darabjaként tökéletesen illeszkedik társainak formatervéhez, a szálhúzott, feketére eloxált alumínium előlap a Naim készülékek védjegyévé vált. Az ND5 XS 2 közülük az alacsonyabbak közé tartozik, mérete a NAIT XS 3 integrált erősítővel egyező: csak 70 mm magas, de szélessége ugyanúgy 432 mm, amelyhez 301 mm mélyég társul, tömege 6,6 kg.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó front USB

A hátlapon, bal oldalon a 3 pólusú IEC aljzat, a LAN bemenet, egy újabb USB bemenet és egy koaxiális BNC digitális kimenet található arra az esetre, ha a készüléket csak streamerként használnák és egy külső D/A konverterhez szeretnénk csatlakoztatni (1 db BNC/RCA adapter alaptartozék).

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlap

A digitális bemenetek közvetlenül mellette sorakoznak, szám szerint 4 db: 1 db BNC, 1 db koaxiális (24 bit/192 kHz) és 2 db optikai, melyeket az infra kimenet követ. A földelő kapcsoló és az analóg kimenetek a jobb oldalra kerültek; 1 pár analóg RCA és 1 db 5 pólusú DIN közül lehet választani - a Naim az utóbbi használatát javasolja. Ezen kívül már csak egy Bluetooth és 2 db WiFi antenna csatlakozóhelyet találunk.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlap

Az ND5 XS 2 a Naim új streaming platformját használja, kibővített funkciókészlettel. Nagyfelbontású UPnP streaming, AirPlay, AirPlay 2, Chromecast built-in, Bluetooth (aptX HD), Spotify Connect, TIDAL, Qobuz, Roon kompatibilitás, internetes rádió és multiroom streaming áll rendelkezésre a hagyományos csatlakozásokhoz szükséges digitális és USB bemenetek mellett, de a Naim-nél USB-B bemenettel továbbra sem szolgálnak, mondván a használathoz nincs szükség számítógépre/laptopra és a készülékkel egy külső NAS-on tárolt zenéinket is egyszerűen elérhetjük. Ez a koncepció a teljes termékvonalat végigkíséri, a jelenleg elérhető Naim digitális forráskészülékek egyikének sincs USB-B bemenete.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó

A Naim fontosnak tartja kiemelni, hogy az ND5 XS 2 a klasszikus Naim tervezés és a részletekre fordított figyelem jegyében született: gondosan kiválasztott és egymáshoz illesztett alkatrészek, túlméretezett toroid transzformátor és egymástól elcsatolt NYÁK-lapok jellemzik, és a gyártó szándékai szerint minden forrásból egyaránt természetes és kiváló hangminőséget biztosít.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó

A belsőt tekintve a legfontosabb tudnivaló tehát, hogy az ND5 XS 2 streaming szekciója a legújabb Naim hálózati kártyát használja, amely alacsony zajszintű, nagy sebességű, alacsony feszültségű differenciális jelátvitelt (LVDS) használ a digitális audiojelek továbbítására. A nagyobb sebességnek köszönhetően lehetséges az összes HD audioformátum akár 32 bit/384 kHz-es vagy DSD 128-as frekvencián történő dekódolása. Ahelyett, hogy a forrás lenne felelős a digitális időzítésért, az új streaming kártyával megfordították a dolgokat, és a DAC órajele vezérli az adatáramlást - szemlátomást az iparág több jelentős képviselője is ezt az utat járja. Az adatokat egy SHARC DSP 40 bites pontossággal mintázza felül, mielőtt azokat a PCM1791A Burr-Brown D/A konverterbe továbbítja. A WAV, FLAC, DSD, Apple Lossless, AIFF, AAC, Windows Media-formátumú fájlok, M4A és MP3 egyaránt támogatott, csakúgy, mint a Spotify Connect és a natív TIDAL és Qobuz lejátszás. Nem maradt ki a vTuner 5 internet rádió és a multiroom képesség sem, lényegében minden olyan szolgáltatás itt is elérhető, amelyeket jelenleg a Naim kínálatba tartozó digitális források kínálnak. Az ND5 XS 2 Roon Ready.

Naim ND5 XS 2 App play

Meghallgatás, tesztkörnyezet

A Naim ND5 XS 2 telepítése mondhatni másodpercek kérdése volt. Mivel az applikációt rendszeresen használjuk, az azonnal felismerte az új eszközt, de a művelet a nulláról indulva sem vesz igénybe többet két percnél. Minden zökkenőmentes, magától értetődő, gyors, a kezelhetőség nem is lehetne egyszerűbb, igazából nem is éreztük a kijelző hiányát.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó teszt

Kézenfekvő volt a Naim SUPERNAIT 3 integrált sztereó erősítő párosítása a Naim által ajánlott DIN összeköttetéssel. Ehhez először a gyárilag mellékelt DIN/DIN kábelt használtuk, majd AudioQuest Yosemite-re váltottunk. Az elektronikák Creaktiv Audio 1 állványon működtek, Focal Aria K2 936 hangsugárzó és AudioQuest Rocket 88 hangfalkábel társaságában. Az elektronikák AudioQuest Blizzard X-treme tápkábelekkel voltak bekötve a Hurricane HC-vel csatlakoztatott Niagara 7000 tápszűrőbe, az ND5 XS 2 egy Silent Angel Bonn N8 Pro switch-en keresztül csatlakozott a LAN hálózathoz Schnerzinger Essential Line LAN kábellel.

Naim ND5 XS 2 App Settings

Tesztünk az ND5 XS 2-ről szól és nem az NDX 2-vel vagy a Uniti Atom Headphone Edition-nel történő közvetlen összehasonlítás jegyében született, de hasonló helyzetekben a közvetett összehasonlítás mégiscsak elkerülhetetlen. Tagadhatatlanul nagy várakozás előzte meg a meghallgatást, hiszen a Naim kínálatából az ND5 XS 2 volt az utolsó, általunk még nem hallott darab és a Uniti Atom HE remek szereplése, illetve a két készülék hasonló árazása miatt kifejezetten kíváncsiak voltunk az eredményre. A méretkülönbség és az ennek ellenére a Uniti Atom HE-be sűrített többletfunkciók (kijelző, szimmetrikus fejhallgató erősítő, szimmetrikus előerősítő, formaterv) állítható szembe a Classic sorozat puritán letisztultságával és célhoz kötöttségével. Ám a két berendezés mögött eltérő a tervezői, fejlesztői szándék: a Uniti Atom HE sokkal inkább egy asztali készülék és már eleve a nevében megjelenik a fejhallgató "fej" előtagja. Ugyanakkor az NDX 2 mint az eggyel magasabb modell képességeit jól ismerjük, sőt nemrégiben az XPS DR révén azokat gyakorlatilag teljes mértékben maximalizáltuk. Ilyen előzmények mellett kezdtük el az ND5 XS 2 meghallgatását.

Naim ND5 XS 2 App play

Lee Ritenour: Dreamcatcher lemezéről a The Lighthouse pazar ritmikával érkezett, a számnak volt húzása és úgy kaptunk telt, meleg hangzást, hogy az nem csapott át sziruposba. Ritenour kezében persze minden gitár életre kel, de ezen a lemezen erről 7 különböző hangszerrel is meggyőződhettünk, a The Lighthouse esetében például egy Gibson '49 L5-tel. A szám címe a Hermosa Beach-en, Kaliforniában található legendás jazz klubot idézi, ahová Ritenour tinédzserként gyakran ellátogatott, hogy élőben hallhassa a korszak legnagyobbjait, így nem meglepő hallani a felvételen Wes Montgomery és Joe Pass hatását, az ND5 XS 2 pedig remekül tolmácsolta a számot, azonnal olyan hangulatot teremtve, amely előrevetítette, hogy kellemes órák állnak előttünk. A pengetés, a húrtompítás és az akkordozás megszólaltatása egyaránt magas színvonalat képviselt.

Ugyanerről az albumról a Morning Glory Jam-et Ritenour még 1977-ben szerezte, és 4 gitárt hallhatunk benne - feltéve, hogy erre a forrás is képes. A jam minden szólamát egy Sadowsky SS-15 gitárral játszotta fel, de a hangszínek és az alkalmazott effektek persze nem azonosak, az alapot játszó gitáron például nincs chorus effekt csak delay/zengető. Az ND5 XS 2 az apró különbségek, a ritmikai finomságok, harmóniák megszólaltatásában egyaránt jeleskedett és egyértelművé tette, hogy a belépő kategóriát csak a Naim világát tekintve képviseli, az általa nyújtott produkció azon messze túlmutat - mint ahogyan azt az árcédula is jelzi.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó hátlap

A parádés ritmika és a zene bensőségességének tolmácsolása terén az ND5 XS 2 Etienne Mbappé: No Woman No Smile felvételén is ott folytatta, ahol Lee Ritenournél abbahagyta. A Fender Rhodes piano Christophe Cravero kezében és a zenelejátszó révén egyaránt életre kelt, a lecsengések élethűsége fokozta az élményt. Azt hihetnénk, hogy a ritmika megszólaltatása egy olyan zseniális dobos esetében, mint Nicola Vicaro magától értetődő, de ennek pont az ellenkezője igaz, ha a berendezés korlátolt lenne, akkor ebből semmit nem érzékelhetnénk - de nem itt! Az NEC+ trió zenéje áradt és az előadásban nem találtunk hibát.

A ritmusjátszó képesség minden lejátszó elengedhetetlen kelléke - legalábbis annak kellene lennie. Az ND5 XS 2 persze végig remekelt ezen a téren, ami a The Bruce Katz Band: Three Feet Off the Ground lemezén még inkább kiteljesedett. Katz egy megkerülhetetlen jazz/blues zongorista, (elképzelni sem tudjuk persze, hogy valakinek ez lenne a szándéka) zenésztársai révén pedig egy autentikus hard bop, New Orleans R&B lemez született. Az In the Shadow futamainak dinamika váltásait, gitár akkordjait nem az arcunkba tolva, hanem inkább kesztyűs kézzel játszva kaptuk. A Wrecking Ball-ban Katz Hammond B3-on játszik és a maximumot nyújtja (szubjektív megítélésünk szerint Miley Cyrus-nak az azonos című felvételén, a slágerlistákon elfoglalt helye ellenére ugyanez kevésbé sikerült). A szám nyers és fékezhetetlen hangulatát az ND5 XS 2 itt ugyan nem tudta 100%-osan megjeleníteni, de olyan közel került ehhez, amennyire csak lehetséges, csakúgy, mint a címadó dal tolmácsolásakor. Ha volt valamilyen hiányérzetünk, az annak volt köszönhető, hogy a hang ezen a lemezen kevésbé volt nyers és "koszos", mint amit a blues megkívánna, de ezt a ritmika és a megfelelően kidolgozott hangszerhangok könnyen feledtették. A szám azonban nemcsak "koszt" tartalmaz, hanem a csendesebb részeknél finomságokat is, amelyeknek dinamikaváltásait csaknem tökéletesnek ítéltük, az árszint figyelembe vételével mindenképpen.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó front USB

Diana Krall: Live in Paris lemezéről a Case of You addig tűnik egyszerűnek, amíg nem hallottuk igazán magas színvonalon megszólalni. Szóló zongora és szóló ének, mi sem egyszerűbb ennél gondolhatnánk. Azután, hogy egy referencia szintű felső kategóriás lánc révén is hallottuk, soha többé nem lesz ugyanolyan. Az ND5 XS 2 sem képes például az ND555 magasságába repíteni hallgatóját, de erényei révén eléri, hogy a szám hallgatása közben ne is ez jusson eszünkbe, hanem könnyen ráhangolódjunk és élvezzük az előadást. Krall feldolgozása több mint korrekt - amit a közönség is díjazott - mi pedig nemcsak az énekhanggal és a zongorával, hanem az ő tapsukkal is elégedettek voltunk.

A finomságok és a (viszonylag) könnyebben lejátszható felvételek után nagyzenekarral is próbára tettük a Naim legkisebb zenelejátszóját. A hangtömeg és a lehengerlő dinamika érzékeltetésének képességét vagy annak hiányát legtöbbször az erősítőknek és a hangsugárzóknak tulajdonítják, de a zenét mindig egy teljes lánc szólaltatja meg és egy forráskészülék ebből a szempontból is alapvető fontosságú. A Naim persze pontosan tudatában van ennek, a mutatott hang minket is újra meggyőzött erről. Nem lehetséges a határok átugrása, de az ND5 XS 2 itt is komolyan szorongatta erősebb versenytársait. A Star Wars, The Phantom Menace: Duel of the Fates 4 percnyi egyre fokozódó tömény feszültséggel terhelt, elképesztő mennyiségű információ áradatát gyakorlatilag a teljes frekvencia-tartományban hibátlanul szólaltatta meg. A basszusban a nagybőgők ritmikus alapja szinte végig jelen van, amelyre a kórus és a fúvosok építik fel a crescendo-t. Az üstdobok robaja és annak térbeli megjelenítése egyaránt hibátlanul sikerült, a hangszerhangok pontosak voltak, helyenként volt csak érezhető egy picit melegebb tónus, de hallgatás közben egy pillanatra sem estünk ki a történésből, a fokozódó feszültséget szinte a bőrünkön éreztük.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó

A Dvořák: Szláv táncok I., op. 4 megszólaltatásakor az ND5 XS 2 a felvétel monumentalitásának szinte tökéletes átadásával fergeteges hangulatot teremtett. Az üstdobok és a vonósok együttes játéka hatalmas energiákat mozgatott meg, amely a parádés ritmikával együtt nagyon magas színvonalat eredményezett - ehhez persze a lánc többi elemére is szükség volt. Lehet ezt fokozni? Mindenképpen, de nem ezen az árszinten.

Muszorgszkij: Egy kiállítás képei szvitjének záró tétele a Kijevi Nagykapu a finomságokkal és az apró részletekkel is felhívja magára a figyelmet, amihez az ND5 XS 2 felbontása megfelelő alapot szolgáltatott, de emellett a monumentalitás, a székbe szegező dinamika volt az, ami a legnagyobb hatást gyakorolta ránk. Az üstdob definiáltan, túlzásoktól mentesen szólt, a fúvósok és a vonósok crescendo-ja pedig megfelelő közvetlenséggel és nem frontálisan ömlött ránk. A Duel of the Fates-hez hasonlóan itt is jelen volt némi melegség, az ND5 XS 2 nem semleges, de annyira jól csinálja, hogy végig a zenére tudtunk koncentrálni.

Naim ND5 XS 2 hálózati zenelejátszó

Összegzés

A Naim ND5 XS 2 nem próbálkozik meg a lehetetlennel, mégis sikerül neki megugornia: egy teljes csomagot kínáló hálózati zenelejátszó, amellyel bárki boldog lehet, akit nem zavar a puritán külső és a kijelző hiánya, legfőképpen persze egy Naim alapú rendszer forráskészülékeként tudjuk elé képzelni. Klasszikus Naim erényeket csillogtat, a zenét helyezi a középpontba, ritmikája kiváló, az applikáció kiforrott, mondhatni tökéletes - nem tagadjuk, hogy ez a streamer nálunk egészen betalált. Mindez az NDX 2-t tekintve nem meglepetés, az azonban feltétlenül igen, hogy az ND5 XS 2 produkciója nem egy ahhoz képest féláron megszerezhető eszközt idéz, sőt inkább az NDX 2-t hozza olyan helyzetbe, hogy szinte futhat a pénze után. A Naim ND5 XS2 az a forráskészülék, amelynek az egyik legkönnyebben állítottuk ki az Ajánlott Vétel minősítést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.