Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő és DAP bemutató

Hordozható hangstúdió

2022. május 10., kedd, 23:00

Lotoo audio hifi DAC DA konverter hangrögzítő hengfelvevő zenekejátszó Lotoo DAC Lotoo DAP Lotoo hangrögzítő Lotooo teszt hangrögzítő teszt Lotoo DAC teszt Lotoo DAP teszt

Néha megemlítünk olyan készülékeket, amelyek nem általános zenehallgatásra, hanem inkább professzionális célokra készülnek. Közéjük tartozik a Lotoo PAW 1 is. Használható koncertek, beszélgetések, előadások hangrögzítésére, de magas felbontású hordozható zenelejátszóként sem vall szégyent. Főleg tartalomkészítők számára lehet különleges, ebben a bemutató cikkben igyekeztünk összefoglalni, hogy miért.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP kijelzőLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP kijelzőLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP csiptetőLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAPLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP HARD CASELotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP tartozékokLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP batteryLotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP tartozékokLotoo PAW 1 DAPLotoo LM-180A mikrofonLotoo LM-180A mikrofonLotoo PAW 1 AppLotoo PAW 1 AppLotoo PAW 1 App

Megjegyzés: mai írásunk nem hagyományos teszt, hanem inkább bemutató a Lotoo PAW 1 funkcióiról. A cikk vége nem tartalmaz pontozást és szubjektív mérlegelést. A mikrofon és DAP rész minőségét illetően mindenki meggyőződhet saját füllel is, amennyiben előzetes egyeztetést követően ellátogat a magyarországi forgalmazóhoz (Muzix Group). A Muzix kiállítótermében különböző fül- és fejhallgatók állnak rendelkezésre, de saját füles is vihető a kipróbálás erejéig.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Családi háttértörténet

Magazinunk eddig csak a Lotoo DAP (hordozható zenelejátszó) és DAC (digitális/analóg jelátalakító) eszközeiről adott ismertetést. Viszont jó tudni, hogy a gyártó a pekingi Infomedia Electronic Technology Co. Ltd. vállalat ágazataként tevékenykedik. Az anyacég komoly résztvevőnek számít a távolkeleti professzionális hang- és hírközléstechnika világában. A Lotoo két csoportra tagolódik: hifi és professzionális hangrögzítő (vagy, ahogy sokan nevezik, feljátszó) eszközökre. Utóbbiból cikkünk írásakor több, mint féltucat opciót, készüléket kínál a cég. Fizikailag legkisebb közülük a Lotoo PAW 1.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Moduláris feljátszó

A PAW 1 az a kisméretű, lekerekített sarkú fémházas modul, amely az elektronikát tartalmazza. Önmagában is használható egycsatornás (monó) felvételre, de vérbeli hangrögzítővé egy külön megvásárolható modullal alakítható. LM-180A néven kapható a Lotoo saját gyártású XY típusú, kettős mikrofont tartalmazó egysége, amely a PAW 1 készülékházához csavarozható, így az eredmény egy nagyobb terek mikrofonozására, atmoszférikus zörejek felvételére is alkalmas eszköz.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Az LM-180A nélkül sztereó hangbemenete kínálkozik, amely tetszés szerint még vinyl lemezek digitalizálására is alkalmassá teheti. Adott egy USB-C aljzat, amely nemcsak a hangfájlok letöltésére és zenék feltöltésére alkalmas, hanem USB DAC funkcióval színesíti az összképet. Tehát a PAW 1 fejhallgató erősítővel egybeépített külső hangkártyának is befogható, ha épp nem hangfelvételek gyártására lenne használva.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Cikkünk írásakor a PAW 1 64 vagy 256 GB kapacitású változatban kapható (a memória később nem bővíthető) 192 990, illetve 287 990 forintért. Az LM-180A XY típusú sztereó mikrofon 95 990 forintért vásárolható meg. A moduláris felépítés egyik előnye, hogy a Lotoo későbbiekben más mikrofonos modulokat is gyárthat még a feljátszóhoz (például puskamikrofon jellegű toldást). Jelenleg nincs tudomásunk új modulok érkezéséről.

Lotoo LM-180A mikrofon

Küllem

A Lotoo PAW 1 csomagolása a feljátszón kívül szilikon tokot, két darab AA ceruzaelemet (a tápellátáshoz), egy csuklószíjat és egy USB A-C kábelt tartalmaz.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP csiptető

Ezeken kívül található benne egy fém övcsat és egy mini csavarhúzó, mellyel az övcsatot a PAW 1 hátoldalára lehet rögzíteni. Végül, de nem utolsósorban egy kábel tekerő is része a csomagnak, amelybe külső mikrofonkábel akasztható be.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP battery

A készülékház teljesen fém. Alján egy USB-C port található, az övcsathoz szükséges mélyedésekkel. Tetején egyetlen 3,5 mm-es Jack mikrofonaljzat fészkel egy csavarmenet társaságában, amely által a kiegészítő modult lehet rögzíteni. Bal oldalra két jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombot és egy Fn feliratú, különböző funkciók betöltésére alkalmas gombot helyeztek. Jobbra található egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenet, egy mechanikus billentyűzár és a főkapcsoló.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP tartozékok

Az előlapon lévő kijelző kicsi, de kontrasztos és könnyen olvasható. Mutatja az aktuális (sztereó) jelszintet, a lejátszás/felvétel állapotát és az elemek töltöttségét, szükség esetén a fájlrendszert és beállításra szolgáló almenüket is. Közvetlenül a kijelző alatt négy gomb sorakozik, segítségükkel böngészhető a konfigurációs menü, változtatható a lejátszási sebesség, A-B jelöléssel látható el a hangfelvétel, illetve kiválasztható a PAW 1 fő üzemmódja. Ezek alatt sorakozik egy PEAK feliratú piros LED (túlvezérelt jel esetén világítva figyelmeztet) és a navigációhoz szükséges lejátszás/szünet, illetve előre-hátra léptető gombok.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP kijelző

Menürendszer

A PAW 1 menürendszere egyedi elrendezésű. A menüpontok közötti navigáció a hangerő állítására szolgáló gombokkal lehetséges, az almenükbe történő belépés pedig a számléptető gomb lenyomásával történik. Elsőre nyersnek tűnhet a fekete-fehér kijelző vizualitása. Viszonylag kevés sor jeleníthető meg rajta egy okostelefon kijelzőjéhez képest, de a PAW 1 sok finombeállítást tesz lehetővé. Például hangfelvétel esetén engedélyezhető "pre-recording" funkció, hogy a piros gomb lenyomása előtti 2 másodperc is garantáltan megörökítve legyen.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Tetszés szerint kérhető, hogy a rögzítendő hangfájl 5/10/15/30/60 perces darabokra bontott legyen. Aktiválható mélyfrekvenciás levágás 100 Hz vagy 200 Hz alatt. Utóbbi nagy előnyt jelenthet olyan riportfelvétel esetén, amelyben az alany közel beszél a mikrofonba, vagy olyan esetben, amikor túl erős a környezetből érkező basszus (például egy belvárosi utcában vagy gyárban).

Telefonos alkalmazás

Lotoo PAW 1 App

Legalább 9.0 iOS rendszerű Apple okostelefonra, illetve minimum macOS 11 vagy frissebb verziót futtató számítógépre letölthető a Lotoo segédalkalmazása, amely vezeték nélküli vezérlést tesz lehetővé. A Lotoo Remote minden funkciót elérhetővé tesz, a lejátszással (zeneszám, könyvtárban lévő fájlok, formátum, mintavételezés) és hangfelvétellel (a valós idejű jelerősséget beleértve) kapcsolatos információkat pedig megjeleníti. Ha egymás mellé helyezik a két készüléket, akkor pillanatok alatt párosítható az okostelefon és a PAW 1. Az összes finombeállítás megtalálható az alkalmazásban, ami a kis fehér betűs panelhez viszonyítva egy iPhone kijelzőjén elvégezve sokkal kényelmesebb folyamat. Android vagy Windows változat egyelőre nincs.

Lotoo PAW 1 App

A Lotoo által "ATE" és "PMEQ" névre keresztelt hangszínszabályzó profilok elsőre semmitmondónak tűnhetnek. Mégis érdemes mindegyiket kipróbálni, mert hatékonyan (de nem túl durván) megváltoztatják a frekvenciákat, igazodva az éppen lejátszott zene, vagy éppen a felhasználó hangulatához.

Lotoo PAW 1 App

A beállítás menüben lehetőség van többek között a hangfelvétel egyes paramétereinek változtatására és a funkciógomb parancsainak módosítására. A mikrofon hat különböző üzemmódban működtethető aszerint, hogy megbeszélés, interjú, koncert, oktatás, vlog felvétel vagy személyes naplózás (memo) készítésre szeretnék használni. Ezeken kívül aktív zajszűrő algoritmus is engedélyezhető, ha zavaró környezeti hanghatások csökkentése szükséges.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Hangpróba

Nem megyünk túl mélyen az LM-180A véleményezésébe, mert nincs sok viszonyítási alapunk mikrofonokkal. Dióhéjban említjük csupán a lényeget, ami az áráért el is várható: tiszta, igényes hangképet örökíthettük meg a modul segítségével. Ha magasabbra állítottuk a jelerősséget, rengeteg környezeti részletet (pl. madárcsicsergés, falevelek zörgése stb.) meglepően hangosan hallottunk. Beltéri szituációban, a tőlünk 10 méterre álló személy hangját is kristálytisztán érzékelte az LM-180A, amennyiben más hanghatás nem zavarta a helyszínt.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

80 % fölötti jelerősségen halovány, de még jó fejhallgatóval is csak alig érzékelhető zaj került a felvételbe. Viszont az már olyan hangnyomásszint volt, hogy a billentyűzeten történő gépelés is kalapálásnak tűnt. Kissé egyszerűsített arányokkal, de sztereó tér szempontból is hatásosan szerepelt az XY mikrofon modul. A beépített egycsatornás mikrofon beszélgetések dokumentálására elegendő volt, de dinamika, érzékenység és zajszint szempontjából logikusan nem vette fel a versenyt az LM-180A modul tudásával.

Lotoo PAW 1 DAP

DAP és USB DAC üzemmódban a PAW 1 hozta azt a minőséget és fülbemászó, hosszan hallgatható (leginkább semleges) hangkaraktert, amellyel a Lotoo korábbi termékeinél találkoztunk. Jó frekvencia elosztást kaptunk, fegyelmezett dinamikával, térhatással és érzékletes mélységgel. A jelerősség (hangerő) IEM fülhallgatókhoz és alacsonyabb impedanciájú fejhallgatókhoz bőségesen elég volt, de még a 300 ohmos Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat is meghajthattuk "közepesen erős" terhelésen. Az énekhangok, hangszerek és hangsávok elkülönültek egymástól, higgadt és kiegyensúlyozott hangkaraktert kaptunk. A PAW 1 elsődleges célja nem a rajta tárolt zenék lejátszása, de jó volt megtapasztalni, hogy ezt a feladatot ellátta egy erős középkategóriás DAP-hoz viszonyítható minőségben. Próbaképpen egy vinyl lemezjátszó hangkimenetéhez is csatlakoztattuk, hogy digitalizáljuk a hanglemezen lévő zenét. Erre a célra is kifogástalanul bevált a PAW 1. Akár 96 kHz/24 bites mintavételezéssel is képes volt feldolgozni a beérkező információt vonalszintű bemeneten és mikrofonnal egyaránt.

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP

Záró gondolatok

A Lotoo PAW 1 sok lehetőséget tartalmazó eszköz, elsősorban tartalomkészítők számára, másodsorban bárkinek, aki jó minőségben szeretne hangot megörökíteni (illetve visszahallgatni). Használható számítógépes külső hangkártyaként, hanglemezek digitalizálására, előadások dokumentálására vagy hétköznapi riportok, interjúk készítésére is. Elsősorban professzionális célokra tervezték, ezért mi nem alkotunk róla szubjektív véleményt, a leendő felhasználónak kell eldöntenie, hogy a széleskörű funkcionalitás mennyire passzolna saját munkafolyamataihoz. A Lotoo PAW 1 és a Lotoo LM-180A XY mikrofonos modul is kipróbálható, illetve megvásárolható a Muzix Group budapesti bemutatótermében.

Iránytű

Ár:

Lotoo PAW 1 64 GB: 192 990 Ft

Lotoo PAW 1 256 GB: 287 990 Ft

Lotoo PAW 1 HARD CASE: 20 990 Ft

Lotoo LM-180A: 95 990 Ft

Forgalmazó:

Muzix Group

+36-30-907-0709

1139 Budapest, Forgách u. 21.

muzixgroup.com

Webshop: muzix.hu

Lotoo PAW 1 sztereó hangrögzítő DAP HARD CASE

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.