Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Igaz: vezeték nélküli!

2019. november 14., csütörtök, 07:25

Klipsch audio hifi fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Klipsch fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Klipsch fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt vezeték nélküli fülhallgató

A teljesen vezeték nélküli fülhallgató kifejezés hallatán lehetne legyinteni, gondolva, hogy csak az audió iparág pillanatnyi fellángolása. Azonban évről évre egyre több ilyennel találkozunk és úgy tűnik, egyre több gyártó vállalja be e merész projektet. Még a Klipsch is beszállt a buliba! De hogyan végződik egy ilyen nagy ígéretekkel beharangozott, kötetlen hangulatú parti?

Igazán Klipsch

A Klipsch sajátos imázzsal rendelkezik, egyedi élménybe csomagolja a hangvisszaadást. Az amerikai izomautókhoz hasonlóan, e nagymúltú gyártó sem fél extravagánsan tálalni termékeit. Jelen esetben a T5 True Wireless (kb. 70 000 Ft) is ezt igazolja. Egyesek a PowerBeats Pro és az AirPods fülesek fő ellenfeleként emlegetik. Akármihez is viszonyítják, mindenképpen bizonyítania kell, hiszen a teljesen vezeték nélküli fülesek viszonylatában, árával és megjelenésével is prémium kategóriásnak állítják be.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

Mit tartalmaz a csomag? Klipsch hangzást, saját szabadalommal védett ovális fülillesztéket és 8 órányi akkumulátor üzemidőt (ami a dokkoló használatával további 24 órával kitolható). Telefonálás esetén cVc technológiával működő automatikus zajszűrő mikrofonok lesznek segítségünkre, mindez IPX4 tanúsított, izzadtsággal és nedvességgel szemben ellenálló kivitelben.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

Küllem

Kinézetét illetően határozottan kalapot emelünk azon dizájner (vagy dizájnerek, ha többen voltak) előtt, aki a dokkoló formatervéért felel. Külseje valódi fém és egy Zippo öngyújtó, valamint az AirPods dokkoló nászéjszakája utáni kifogástalan jövőképet tárja elénk. Talán ez az egyik legmenőbb TWS füles tároló, amivel eddig találkoztunk, vonzza a tekintetet, miközben természetesen mágnesesen csukódik, és ügyesen még a töltöttségjelző LED csíkot is el tudták helyezni úgy, hogy ne törje meg a formatervet. Az oldalon lévő Type-C aljzat bocsánatos, sőt örvendetes dizájnelem, hiszen sokkal könnyebben használható, mint micro testvére.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

A dokkolóból könnyedén kivehető fülhallgatók alig 6 gramm tömegűek, a rajtuk lévő embléma egyben nyomógombként is funkcionál. Egy-egy állapotjelző LED is található az alsó felükön, ami különböző színekkel számos információt (pl. Bluetooth kapcsolat létrejötte) képes jelezni.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A vezeték nélküli hatókör jónak mondható, 7-8 métert is elért még egy zsúfoltabb környezetben is. Az összesen 4 db beépített mikrofon előnye megmutatkozott, mert az átlagos, teljesen vezeték nélküli fülhallgatókhoz képest, beszélgetőpartnerünk sokkal kevésbé panaszkodott a környezeti zajokra - még akkor is, amikor egy forgalmas körúton sétálva hívtuk fel. Értelemszerűen az emberi beszédhangot, hirtelen zörejeket nem tudja csillapítani a Klipsch mikrofonja, de a monoton hangokat, morajlásokat aránylag ügyesen kezeli.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató

A komfort valóban jónak számít, mivel sok más vetélytársától eltérően a Klipsch T5 nem akar a fülbe "kapaszkodni", nem támasztja be saját magát a fülgerinc alá. Viszont nem biztos, hogy a gyártó ovális gumi illesztéke a legjobb választás volt ehhez a formához, nekünk ugyanis folyamatosan azt az érzést keltette, mintha bármely pillanatban ki akarna pottyanni. Gyenge stabilitás-érzete elméletileg valamennyire jobbá válhat Comply szivacs használatával. Ha nem tettünk hirtelen mozdulatot, akkor békésen a helyén maradt, de sportoláshoz nem a T5-öt ajánljuk.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató

A Bluetooth 5.0 fő előnyeként említi a gyártó, hogy videonézés közben nem okoz jelkésést. Lehet, hogy így van, amennyiben a küldő fél is támogatja a Bluetooth 5.0 profilt. Esetünkben egy 2017-es Samsung Galaxy telefont használva egyértelműen látható ajakszinkron eltolódás történt. Mindez azoknak lehet problémás, akik kicsit is kényesek az ilyen jelenségekre.

Néhány napig eltartott megtanulni, hogy a jobb és baloldali kapszula gombjai milyen parancsok elérésére szolgálnak. Itt megjegyezzük, hogy a felhasználói kézikönyv 7. oldalán részletesen le vannak írva a nyomógombokkal leadható utasítások. A fentebb említett applikációt illetően átmeneti zátonyra futottunk, mert négy más néven, más célra tervezett segédprogramot leszámítva nem szerepelt Klipsch-től származó, Connect nevű app a Google Play webáruházban (persze lehet, hogy mivel új a termék, tesztelés alatt van a szoftver).

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Klipsch T5 True Wireless karakterének rövid jellemzése: izmos basszus, selymes középső hangok, óvatos magas frekvenciák. Sztereó középpontja TWS fülhallgató viszonylatban stabil volt, nem hullámzott és nem volt ködösen homogén, ami mindenképp dicséretes. Felbontása viszonylag alacsonynak bizonyult, nem igazán engedte szabadjára a jó minőségű zenékben elásott részleteket. Egy pici színpadot megpróbált létrehozni, ami szűkössége ellenére legalább nem érződött egyetlen tömbnek, a hangsávok némileg elhatárolódtak egymástól.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató

A hosszú távú hallgathatóság szempontjából egyértelműen inkább előnye, hogy lekerekíti az éles részleteket, ezáltal kellemesebb, lágyabb tónust helyezve a zenére. Ugyanakkor a mélyhangok hihetetlenül energikusak és impulzívak voltak, testességgel, erővel támadtak minden egyes Post Malone/Netsky/Flo Rida szám közben.

A jazz jellegű, hangszeres/akusztikus nóták viszont leginkább átlagos minőségben jelentek meg. Az énekhang közlésmódja viszonylag egyszerűen, kellemes tonalitással, de az intim, levegős, közvetlen jelenlét-hatás nélkül szólt. Leszögezzük, hogy az általunk eddig kipróbált, teljesen vezeték nélküli fülhallgatók közül sem igazán tudtak digitális érzettől mentes, felszabadult és életszerű hanghullámokat generálni. Más kérdés, hogy míg a Klipsch hangfalaknak jellegzetes izgalma és leplezetlenül karizmatikus előadása van, addig a T5-ből valahogy kimaradt ez a fajta határozott és magával ragadó fellépés.

Klipsch T5 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

Végszó

A Klipsch T5 True Wireless kellemes hangú fülhallgató a hétköznapokhoz és akkumulátor kapacitása a dokkoló használatával jónak mondható. Stabilitása viszont lehetne jobb, ugyanakkor hangminőségben sem szorongatja meg egyértelműen az ugyanennyibe kerülő vetélytársait. Akkor kinek ajánlható? Leginkább a márka rajongói és az audiofil hangzást nem igénylő, egyszerűen csak kellemes karaktert és vezeték nélküli szabadságot kereső felhasználók lelhetik örömüket használatában. Ami viszont egyértelműen mellette szól: végre egy teljesen vezeték nélküli fülhallgató, amivel (legtöbb esetben) normálisan lehet telefonálni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.