JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró teszt

2024. április 2., kedd, 00:45

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL Bluetooth hangszóró JBL vízálló hangszóró

A JBL talán kezdetek óta legszélesebb körben felhasználható modellje az Xtreme, melynek már a 4. generációja örvendezteti meg rajongói szívét. Az elődje több mint 3 éve fordult meg nálunk és nagyon kíváncsian vártuk, hogy milyen fejlesztésekkel érkezett az újonc, nem vártunk hiába!

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátorJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró hátlapJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóróJBL Xtreme 4 AppJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátorJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátorJBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátor

Tudatosan előre

Az egyik legszerethetőbb a JBL-ben, hogy sosem hülyülnek meg és tesznek agyatlan, vagy esetleg túl drasztikus változtatásokat a különböző típusok fejlesztésénél. Pont annyi pluszt és újdonságot kapunk, hogy az előd modellek se tűnjenek gagyinak, de talán már arra is gondolnak, hogy maradjon tartalék az utódnak is.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Az Xtreme sorozat véleményünk szerint tényleg az egyik leguniverzálisabb hangszóró a JBL kínálatában, mert méretre még pont akkora, hogy el tudjuk vinni magunkkal kirándulni vagy akár egy repülőútra is beférhet a fedélzetre felvihető méretű kofferba (tapasztalat), de itt már van akkora hangerő és dinamika is, ami messze felülmúlja pl. a Charge modellekét. Tökéletes háttérzene generátor lehet bárhol, sőt, beltérben jól elhelyezve akár egy lazább bulit is le tud vezényelni. Kint már kissé korlátozottabb erőtartalékkal bír, de ahhoz bőven elég, hogy egy grillpartin tökéletes zenei élményt kapjunk, és abban is biztosak vagyunk, hogy sokan találkoztunk már a JBL Xtreme hangerejével a strandon is néhány félrenevelt suhanc oldalára lógatva, bár ott nem feltétlenül élveztük a jelen generáció pazar zenei ízlését.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Az új JBL Xtreme 4 kevés, de annál fontosabb újításokkal gazdagodott, és ezek nem csak jópofa vagy dizájnos fejlesztések, hanem végre nagyon, de nagyon hasznosak is! De ennyire ne szaladjunk előre!

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

A szemnek

A JBL Xtreme 4 akár önmagában nézve, akár az elődökhöz hasonlítva is egyértelműen baromi dögös lett! A méretei megmaradtak, de a formavilág a Boombox felé mozdult, ami nagyon jót tett neki. Eltűnt a szabályos hengerforma, főleg a végeknél és talp résznél, ami mostanra olyan stabil látszatot kelt, hogy szinte felrúgni sem lehetne. Az Xtreme 3-nál debütáló buborékos, átlátszó gumiblokkokat kapta az újonc is oldalvédelem gyanánt, de most még jobban néz ki ezzel a formával, bár meg kell szokni a látványt, hogy nem valami fehér port szedett össze, hanem csak a légbubik csapnak be kissé. A logó és passzív radiátor felkiáltójelei hasonlóak az elődéhez, ami érthető, mert nagyon jól néz ki vele a hangsugárzó és a masszív, IP67 minősítésű, por és vízálló (amúgy 100%-ban újrahasznosított PCR) szövetburkolat is a végletekig igényes és minőségi anyaghasználatról árulkodik a vállpántról és annak a két fém akasztójáról nem is beszélve. Bár itt is létezik a terepszínű és a kék verzió is, nálunk mégis a fekete a befutó. Nagyon jól néz ki, hogy minden részlete fekete és itt-ott feltűnik egy-egy narancs csík, logó vagy él. Az Xtreme 4-en már a fémrészek is matt feketék, amit a vállpántcsat sörnyitós részénél nem tudjuk, meddig fogja megtartani "rendeltetésszerű" használat esetén, mindenesetre nagyon jól mutat az egész.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

A hangsugárzó tetején a szokásosnak mondható vezérlő gombok itt is jelen vannak, illetve akad egy nagyon komoly újdonság is, amit Auracast-nek hívnak. Ez most kivételesen nem a JBL újítása, hogy véletlenül se tudjunk korábbi hangszórókat párosítani az új Xtreme 4-gyel (de azért nyilván ez is benne van) hanem egy forradalmi újdonság kezdete, ami ennél a hangszórónál csak végtelen számú Auracast képes készülék párosítását jelenti. Ezen kívül vadiúj Bluetooth megosztási lehetőséget takar, amihez egyre több gyártó csatlakozik és valóban zseniális kezdeményezésnek tűnik. Ez valószínűleg hamarosan egy külön cikket fog érdemelni.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Amit esetleg visszaesésnek is fel lehet fogni, bár valójában megértjük a döntést, az a hangsugárzó hátulján található és korábban külön zárható mélyedést leváltó egyetlen USB C aljzat. Ez azt jelenti, hogy ezen az egy csatlakozón tudjuk tölteni az eszközt és ugyaninnen lehet akkubankként is használni. Igazából tökéletes megoldás.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró hátlap

És akkor elérkeztünk az Xtreme 4, sőt az egész JBL Bluetooth hangszóró szegmens egyik legnagyobb szenzációjához.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátor

Tegyük a szívünkre a kezünket, ki az, akinek sok éves JBL vagy Harman Kardon hangszórójában nem térdelt már le az akksi és nem rendelt még Kínából hozzá újat? Ugye, hogy ugye. Mi is megtettük, mert nem volt más értelmes lehetőség, itthon meg nem mindenki áll úgy, ahogy azonnal szalad a legújabb modellért.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró akkumulátor

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, a JBL végre nem csak ehhez a modellhez, hanem az összes JBL hangszóróhoz (nyilván, amiben van) saját cserélhető akkumulátort épít be melyeket egy egyszerű mozdulattal ki lehet cserélni, illetve itt 2 csavar eltávolítása után, de ennyi belefér.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Jelenleg semmi infónk nincs ezeknek az akkumulátoroknak az áráról, de az tudható, hogy az Xtreme esetében egy 9444 mAh-s lítium-ion képes akár 24 órányi játékidőt is biztosítani (ez nyilván sok mindentől függ) valamint + 3,5 órát nyerhetünk, ha bekapcsoljuk a Playtime Boost funkciót, ami lényegében minden olyan hangot levesz, ami teljesítményt követel, tehát szólni fog, de a dögös hangzásnak onnan annyi volt. További érdekessége még az új akkumulátornak, hogy kb. 10-20 percnyi töltéssel több órát is képes lesz zenélni, illetve összesen 3,5 órára van mindössze szüksége a gyári töltőjével a teljes kapacitás eléréséhez. Szintén újdonság, hogy már egy komolyabb mobiltelefon töltővel is fel lehet tölteni, de azért nem árt, ha nálunk van a gyári!

Összességében tehát akad fejlesztés, ami a hardvert illeti, de sokkal jobban érdekelt minket, hogy munka közben mire képes ez a kis dög.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Meghallgatás

Alapvetően egy Bluetooth hangszóróról beszélünk, tehát a beüzemeléséhez csak be kell kapcsolni, párosítani azzal, amiről zenélni akarunk és működni fog a kis szépség. De ha már a JBL megajándékozott minket a JBL Portable applikációval, mindenkinek melegen ajánljuk a letöltését és a használatát, mert bizony nagyon hasznos felület. A használata egyszerű és logikus, nincs benne semmi felesleges, csak a legfontosabb és leghasznosabb funkciókat rakták bele. A hangzást kinyíró, de az üzemidőt megmentő Playtime boost aktiválása mellett több JBL hangszóró egybekapcsolását is könnyedén elvégezhetjük, de aminek a legjobban örültünk, az az előre beprogramozott hangzásképek mellett egy custom, tehát egy egyedi, 5 sávos EQ lehetősége!

JBL Xtreme 4 App

Zenei stílustól és főleg elhelyezéstől függően mindenki saját ízléséhez passzoló hangszín állítható be pillanatok alatt, amivel pl. annyit sikerült elérnünk, hogy ez erre még alkalmatlan Boombox 1-ünket, bizonyos hangerőig konkrétan keresztbe lenyelte és kiköpte az Xtreme 4, de magasabb jelszinten is legfeljebb a fizikai méretekből adódó basszusokban nyert a nagyobb testű "veterán", hangminőségben már nem játszanak egy ligában.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Az Xtreme 4 teljesítménye 2x30 W RMS mélyközépsugárzó + 2x20 W RMS magassugárzó (hálózati működésnél), vagy 2x20 W + 2x15 W ha akkumulátorról működtetjük, ami szintén előrelépés az elődhöz képest és ezzel már tényleg nagyon komoly hangzásra képes az újonc.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Mivel 30 m2 feletti helyiségünkben könnyen elveszett ez a kompakt csoda, kifejezetten jót tett neki, ha falhoz vagy sarok közelében helyeztük el, így csekély méreteit jócskán meghazudtoló basszusokkal kápráztatott el, de a védelem itt is szelídebbre vette a passzív radiátorok kilengését, ha túlmentünk a 70%-os jelszinten.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Itt szintén egy, az Xtreme 4-ben debütáló A.I.Sound Boost, tehát mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy a teljes dinamika-tartományt úgy tudja kezelni a rendszer, hogy közben szinte nullára csökkenti a torzítást és minden pillanatban a lehető legtisztább és legerősebb hangzást produkálja a hangszóró. Mivel a fizika fizika marad, nem lesz képes party hangszóróvá nőni az Xtreme 4 tehát helyén kellett kezelnünk a produkcióját. Ám a JBL-nek sikerült egy igazi mindenevőt kreálnia, aminek egyértelműen a könnyű és elektronikus zenék a vadászterülete, de ha nem kötekedő audiofil-ek voltunk, akkor a hangszeres zenék is nagyon élvezhetőek voltak rajta. Természetesen, amikor a végleteket feszegettük, pl. sötét és brutális basszusokkal, mint a Kryptic Minds falbontó dubstep számai, majd egy teljesen más világra váltva Chris Botti zseniális trombita szólóinál megtapasztaltuk az Xtreme 4 erőbeli korlátait, vagy éppen a fúvós hangszerek vagy zongorák hangjának természetes reprodukálásának nehézségeit. Utóbbinál erősen mesterkélt digitális hangzással ugyan, de ahogy írtuk, abszolút élvezhető hangzást produkált a kis JBL, amit pedig e két pólus között találtunk, szinte mindennel elbírt, sőt, megfelelő EQ beállítás mellett, Dominique Fils-Aime-Rise című száma, vagy bármi hasonlóan modern hangszeres muzsika dögös karakteres énekhanggal többször széles mosolyt csalt az arcunkra.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

A gyártó által említett kb. 24 órás üzemidő nem csak marketing bullshit, bár összefüggően nem nyúztuk ennyi ideig, de 4-5 nap után még mindig kb. negyedig volt a töltöttség, pedig sok-sok órán keresztül táncoltattuk a membránokat, tehát ilyen téren is nyugodtan számíthatunk az Xtreme 4 általi szórakoztatásra. Összességében talán most a 4. generációnál éreztük azt, hogy az optikai frissítéseken felül végre tényleg értékes és hasznos fejlesztések történtek, és bár a hangzás, a teljesítmény és az üzemidő alapján is kalapemelős lenne a teszt vége, egy apró, de annál fájóbb részlet sajnos mégis beárnyékolja az örömünket, az pedig a 140 000 Ft körüli ár.

JBL Xtreme 4 Bluetooth hangszóró

Összegzés

A JBL Xtreme 4, ahogy írtuk is, nem feltétlenül alkalmi vétel, de annyiban a gyártó mellé kell állnunk, hogy mi nem lett manapság elfogadhatatlanul drága, még ha olyan dolgokra is gondolunk, ahol ugyanazt kapjuk, mint korábban dupla áron. Ehhez képest az egészen biztos, hogy máshol nem kapunk cserébe cserélhető akkumulátort, mesterséges intelligenciát, több wattot, még dögösebb külsőt, király applikációt EQ-val, vízállóságot és mindezt akkora méretben, hogy a világon bárhova magunkkal tudjuk vinni! Így azért annyira talán már nem is olyan vészes a dolog.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.