JBL Tune Flex, Beam és Buds TWS Bluetooth fülhallgatók áttekintése

Hárman párban

2024. február 22., csütörtök, 12:30

JBL audio fülhallgató JBL fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató aktív zajzáras fülhallgató

Nem egészen teszt, inkább áttekintés következik, mivel a JBL Tune szériában több vezeték nélküli fülhallgató is kapható azonos áron. A gyártó kínálata rohamosan fejlődik, modelljei szinte évi rendszerességgel váltják egymást, ezért nem könnyű kiigazodni az aktuális kínálatban, kideríteni, hogy melyik a legkiforrottabb modell. Az újdonság varázsa nem minden, hangzatos funkcióktól függetlenül a komfort legalább annyira eldönti egy ilyen termék sikerét. Ha valaki naprakész felszereltségű JBL TWS opciót keres 50 000 forint alatt, akkor a Tune Flex, Tune Buds és Tune Beam neve egyaránt felbukkan. Melyiket érdemes választani, mi várható A JBL középkategóriás krémjétől?

JBL Tune fülhallgatókJBL Tune fülhallgatók tokJBL Tune fülhallgatók adatokJBL Tune Beam TWS fülhallgatóJBL Tune Beam TWS fülhallgatóJBL Tune Buds TWS fülhallgatóJBL Tune Buds TWS fülhallgatóJBL Tune Flex TWS fülhallgatóJBL Tune Flex TWS fülhallgatóJBL Tune App

Rend a káoszban

A JBL termékkínálata elsőre riasztóan kaotikusnak tűnik, de ha megértjük, hogy milyen logika szerint épül fel, akkor rögvest szűkül a kör. Bluetooth, azaz vezeték nélküli fül- és fejhallgatók tekintetében három-négy fő szériára tagolódik. A ranglétra alján szerepelnek a Vibe és Wave modellek, olyan TWS fülhallgatók, melyek már 20 000 forint körül kaphatók. Utánuk következik a belépő/középkategória, név szerint a Tune. Főleg nyakpántos (kábel köti össze a jobb és bal oldali kapszulát), hallójáratba illeszkedő, teljesen vezeték nélküli (TWS) fülhallgatókból és fülre (on-ear) vagy fül köré (over-ear) fekvő fejhallgatókból áll.

JBL Tune fülhallgatók tok

Az erős középkategória, mely globálisan is markáns közepes szintnek számít (a HARMAN International, mint JBL-t birtokló cégcsoport, valószínűleg szüntelenül tanulmányozza versenytársait, így nincs olyan ár sáv, amiben ne kínálnának legalább egy terméket) tartalmazza a durván 50-100 000 Ft közé pozícionált Live szériát. Utóbbi csúcsa a Live 770NC Bluetooth fejhallgató, mely szerintünk 74 000 forintos árával ideális alternatíva azoknak, akik nem engedhetnek meg 100-150 000 forintot egy Bose/Sony alternatívára. Ám az említett óriásokkal is ringbe szállt már a JBL, nevezetesen a Tour sorozatával, melynek innovatív elgondolású TWS-e, a Tour Pro 2 szolgáltatások terén meglehetősen erősre sikerült.

Tune Flex, Tune Buds, Tune Beam - mi a különbség?

Azáltal, hogy egyetlen cikkben említjük meg a Tune szériában lévő TWS opciókat, bízunk benne, hogy az olvasó számára is világosabbá válik, hogy mire törekszik a JBL. A cikk három főszereplője ugyanis csak egészen apró részletekben különbözik egymástól. Olyan meghatározó paraméterekben, mint az ár, nincs is eltérés. E sorok írásakor mindegyik 40 000 forintért kapható. De akkor miért zavarja össze a JBL három variációval a vevőket?

JBL Tune Beam TWS fülhallgató

A gyártó stratégiájának kulcsa, hogy hagyja a vásárlókat viselési preferenciáik szerint szűkíteni a választási kört. A Tune Flex, Tune Buds és Tune Beam fülhallgatók nem annyira tudás, hanem inkább forma tekintetében térnek el egymástól. A mellékelt képekre rápillantva jól látható, hogy a Flex egyértelműen lemintázta az alapkiadású Apple AirPods formatervét. Viszont alkalmaztak rajta egy csavart a JBL mérnökei: ha a felhasználó jobban kizárná a külső zajokat, vagy csak pontosabb illeszkedést óhajt, akkor a hangkivezető nyílásra felhelyezhet egy illesztéket. A kis gumiharang épphogy csak elzárja a hallójáratot, így nincsen olyan bántó, feszítő érzete, amiért sokan joggal utálják az abszolút fapados, kényelmetlen IEM alternatívákat.

JBL Tune Buds TWS fülhallgató

A Tune Buds külsején nincsen lefelé irányuló szár, egyszerűen csak egy "kapszula", ami beilleszkedik a fülbe. Ennek illesztéke a Tune Flexhez képest határozottabban simul a hallójáratba. Ráadásként akkumulátor üzemidő és vízhatlanság szempontjából többet nyújt (ahogy a mellékelt összehasonlító táblázat is mutatja).

JBL Tune Flex TWS fülhallgató

A Tune Beam formaterve inkább az Apple AirPods Pro-ra hasonlít, vagyis házának végén mélyebb profilú gumigyűrű van, ami még a Tune Buds-hoz képest is egyértelműbb módon, hatékonyabb záródással illeszkedik be a hallójáratba. Igaz, hogy a három fülhallgató műszakilag sem teljesen azonos (eltérésként leginkább a hangszóróméret és akkumulátor kapacitás érdemel említést), de miután mindhármat kipróbáltuk, a fő eltérés a viselés érzetében, a komfortban keresendő.

JBL Tune Beam TWS fülhallgató

Kényelem és stabilitás

A Tune Flex épphogy csak érintkezett a füllel. Semmi súlya, feszítése nem volt. Még akkor sem nyomta a hallójáratot, ha a speciális gumicsőrt helyeztük rá. Előnyként könyveltük el a pihentető komfortot, ami egésznapos irodai, otthoni (vagy home office) környezetben nagy előnyt tud jelenteni. Más kérdés, hogy szinte bármilyen hirtelen fejmozdulat, ugrás, szökkenés, hátra dőlés következtében azonnal kimozdult, vagy kipottyant a helyéről. Az óvatos illeszkedésből eredően ugyancsak jelentősen befolyásolta az eredményt, hogy kellően közel helyezkedett-e el a halójárathoz. Konkrétan, ha nem nyomtuk a fülünkbe, akkor a basszus csaknem megszűnt. Utóbbit jó tudni különösen azoknak, akik eleve a populáris, izmos JBL hangzásra tartanak igényt. Megkapják a Tune Flex-től is a cégre jellemző karaktert, de csak akkor, ha gondosan kicentizik annak pozícióját. Elég 1-2 milliméter elmozdulás, és a legendás hangzás tovaszáll, helyette szerény, távoli rádiószerű dallamok maradnak.

JBL Tune Buds TWS fülhallgató

A Tune Buds és Tune Beam esetében ilyen probléma nem állt fenn, helyesebben azok sokkal pontosabb illeszkedést nyújtottak akkor is, ha sétáltunk velük. Más kérdés, hogy a Buds-t mi biztosan nem vittük volna magunkkal konditerembe, mert semennyire nem kapaszkodott meg a fülben (a Beam viszont lépcsőző- és elliptikus gépen egész jól állta a sarat, illetve fület). Meg kell jegyezni, hogy a cég külön szériákat is fenntart sportolók számára, Endurance és Reflect néven.

JBL Tune App

JBL Headphones alkalmazás

A JBL Headphones alkalmazás a legtöbb Tune, Live és Tour szériás füleshez beállításaihoz hozzáférést biztosít. Az adott modell funkcióitól függően elképzelhető, hogy bizonyos menüpontok, melyek a mellékelt képen látszódnak, hiányozni fognak, de a cikk három szereplőjéhez ezek a konfigurációs lehetőségek adottak. Ritkaság, hogy 50 000 forint alatti fülhallgatóhoz ilyen mélységű beállítási opciókat nyújtsanak. A jövőbeni szoftverfrissítések telepítésén kívül 10 sávos EQ, 6 fokozatban változtatható ANC beállítás és Audio/Video módválasztó teszi kényelmesebbé a használatot. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy ha a tulajdonos inkább videónézésre, illetve játékra használja a fülesét, akkor ajakszinkron késés nélkül teheti (hangminőségre optimalizált módban érzékelhető késés keletkezik).

JBL Tune Flex TWS fülhallgató

Hangminőség

A mai cikk nem teszt és a szereplői sem kimondottan a keménymagos hifi vonal képviselői, ezért csak felületesen említjük a hangzással kapcsolatos tapasztalatokat. Valóban mindhárom JBL fülhallgató magában hordozta a gyártóra jellemző, kissé fűtött, dögös amerikai hangkaraktert. A Flex esetében illeszkedéstől is függött, hogy a basszusból mennyi jött át, de a trió mindegyik tagja ideális esetben lendületes, erőteljes basszust nyújtott. A középső és magas frekvenciák nem voltak valami gazdag felbontásúak (alap EQ profil használatával), de 40 000 forintért, a sok funkcióval együtt nem is várhattunk audiofil hangzást. A Tune sorozat általános médiafogyasztásra és inkább háttérzenei szintű hallgatói élményre szolgál legalábbis szerintünk. Ennek megfelelően a Flex, Buds és Beam is kellemes, lágy tónusú ütemeket biztosított, de a színpadképük megmaradt a felületesség szintjén. Ebben a kategóriában már azt is sikerként könyveljük el, ha egy TWS mellőzi a fülsértő, harsány részleteket, e téren a három JBL nem okozott semmi problémát.

JBL Tune fülhallgatók adatok

Záró gondolatok

A JBL azért kedvelhető, mert tömegek számára biztosít könnyen befogadható és sokoldalú funkcionalitással kiegészülő hangélményt. Sikere nagy részben abban rejlik, hogy nem próbál meg egy alakot mindenki fülébe beszuszakolni. Igények, fülformák és egyéb személyes preferenciák alapján lehet válogatni. Aki nem akar százezreket fordítani telekommunikációs/médiafogyasztó kiegészítőre és a vezeték nélküli szabadságot durva szarvashibák nélkül kívánja élvezni, annak érdemes kipróbálni valamelyiket a három közül. A Flex ultrakönnyű kivitele és lágy illeszkedése által zseniális komfortot nyújt, de szigetelése és stabilitása meglehetősen gyenge. Nem mernénk vezetés közben vagy utcán sietve használni. Szubjektív véleményünk, hogy a Beam képezte a stabilitás-zajszűrés-komfort háromszög igényhalmazok legvastagabb középútját. Ha valamit feltétlenül kifogásolni kell a három Tune füles tulajdonságai közül, legfeljebb annyit tudunk említeni, hogy hangminőségük megmarad a komfortos sablonosság határain belül, de legalább nem bántják éles magas hangokkal a dobhártyát. Hozzá kell tenni azt is, hogy 40 000 forintért (de némely színvariációk még ennél kedvezőbb, akciós összegért is kaphatók) az általános összkép, szoftveres kidolgozottság tekintetében mindhárom modell elismerést érdemelt. Az a benyomásunk volt, hogy a JBL célja olcsóbb Apple AirPods alternatívák megtestesítése volt. Ez határozottan sikerült!

Iránytű

Forgalmazó:

Invitone Kft.

invitone.hu

Bemutatóterem:

Extreme Audio

www.extremeaudio.hu

FejhallgatóPláza

www.fejhallgatoplaza.hu

+36-1-7867-422

+36-30-208-2206

1117 Budapest, Sopron út 22.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.