JBL TUNE 230NC TWS aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató teszt

2022. február 20., vasárnap, 20:50

JBL audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

Az 50 000 forint alatt kapható, teljesen vezeték nélküli fülhallgatókat általában szkeptikusan közelítjük meg. Ez a tábor sokszor kompromisszumokat rejt hangminőség és a beépített mikrofon hatékonysága tekintetében is. De úgy tűnik, hogy a megfizethetőbb TWS füleseket korai lenne még temetni, fejlődés figyelhető meg, amelyet remekül példáz a JBL újonca, a TUNE 230NC TWS.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató AppJBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató App

Nem esett messze az alma... az almától

A JBL TUNE 230NC TWS azt a formatervet és szolgáltatáscsomagot igyekszik megtestesíteni, amelyet a TWS fülhallgatók koronázatlan királyának tekinthető Apple AirPods Pro biztosít. Szubjektív, hogy utóbbi kinek ér meg több mint 80 000 forintot, de az eladási statisztika tekintetében úgy tűnik, Tim Cook cégének nincs miért panaszkodnia. Ha átváltottunk a szivacsos fülillesztékre, akkor az ezzel járó világos érzetet lényegesen lágyabbra módosíthattuk. A JBL viszont jelentős ismeretekkel rendelkezik hangtechnika terén. Évek óta ostromolják, próbálják megingatni az Apple trónjának lábait és a TUNE 230NC méri az eddigi legerősebb ütést. Miért és hogyan?

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Egyetlen feltöltéssel 40 óra, bekapcsolt aktív zajkioltással 32 óra töltőtokkal kiegészített üzemidőt ígér a fülhallgató. IPX4 minősített, hogy ellenálljon az esőcseppeknek vagy izzadtságnak. Speciális formaterve egyszerre szolgálja a kényelmet és zajszigetelést. Telefonos alkalmazás is elérhető hozzá funkcióinak személyre szabásához. Tudástára mellett adott még a sokak által jól ismert, ütős JBL hangkarakter. Mindez jelenleg 37 000 forintért kapható, ami kevesebb, mint a fele az almás cég büszkeségének.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A fülhallgatóhoz három pár speciális (inkább csésze, mint harang alakú) fülilleszték és egy USB-A-C töltőkábel jár. Rendelhető fekete, fehér, kék és homok színben, így női felhasználók sem maradnak figyelmen kívül. Két éve teszteltük a JBL TUNE 220TWS fülhallgatót, amely a TUNE 230NC kisebb testvérének tekinthető. Az említett előd hiányosságokkal küzdött és úgy tűnik, a gyártó megfogadta a kritikákat, mert pont azokat javították ki, amiket mi is kifogásoltunk.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Az eredmény, hogy végre nem micro, hanem USB-C aljzaton keresztül tölthető az akkumulátor. A kissé ódivatú nyomógombot érintésérzékeny felületre cserélték. A hallójáratba irányuló csőrös, semennyire sem stabil, zajokat beeresztő formatervet lényegesen jobb szilikonilleszték váltotta fel. A dokkoló töltöttsége könnyebben leolvasható az előlapján lévő, három LED által. Az összkép tehát felnőttesebb. A műanyag alkatrészek továbbra is kicsit olcsó hatásúak, de TWS viszonylatban a TUNE 230NC TWS inkább belépő-középkategóriásnak számít, ennél minőségibb anyagokat más gyártók sem igazán biztosítanak 40 000 forint alatt.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Sokan tartózkodnak a hallójáratba illeszkedő (vagy, ahogy a magyar szlengben elterjedt, agyba dugós) kiviteltől, félve a túlságosan feszítő, nyomó érzettől. Megfelelő méretű szilikonillesztékkel a JBL TUNE 230NC kifogástalan komfortot biztosított. Egyáltalán nem bántotta, feszítette a hallójáratot és műanyag háza alig érezhetően simult a fülbe.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Hosszúkás, mikrofont tartalmazó szára támasztékként szolgálva kellemesen stabil érzetet nyújtott. Hétköznapi tevékenységek során egyszer sem pottyant ki a helyéről. De mennyire ajánlanánk sportoláshoz? Intenzívebb testmozgáshoz (kerékpározás, futás, falmászás stb.) semmiképp nem vittük volna magunkkal. Elképzelhető, hogy általános konditermi gyakorlatokhoz elegendő a TUNE 230NC stabilitása, mi leginkább otthon és séta közben használtuk szívesen.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató App

A vezeték nélküli hatókör nem túlságosan zsúfolt környezetben könnyedén elért 5-10 méterre is. Az érintésérzékeny felület vezérlése számunkra nem okozott problémát. Eleinte kis bosszúsággal járt, hogy a bal oldali egységet kivéve az automatikusan engedélyezte az "ambient aware", vagyis környezetet érzékelő üzemmódot, picit felerősítve minden külvilági hangot. Szerencsére a jobb és bal oldali fülhallgató parancsait is személyre szabhattuk a telefonos alkalmazáson keresztül.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató App

Hangminőség

Akik szeretik a JBL Bluetooth hangrendszereinek ütős, fiatalos hangját, azok a TUNE 230NC karakterét is azonnal megkedvelik. A fülhallgató nem okozott meglepetést olyan értelemben, hogy a szokásos, gondosan beállított, lendületes, laza, fiatalos JBL hangzásban részesített minket. 6 mm-es hangszórója a keményebb, sok mélyhangot tartalmazó zenei stílusok esetében döbbenetes mértékű basszust küldött a dobhártyánknak.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

A JBL TUNE 230NC TWS tehát meglehetősen mélyhang-centrikus fülhallgató, ugyanakkor sztereó középpontja stabilabb és jobban fókuszált volt a legtöbb belépőszintű, teljesen vezeték nélküli fülhallgatóhoz képest. Utóbbi alatt értendő, hogy nem tapasztaltunk ingadozást és nem csupán egy összefolyó masszaként jött létre a sztereó tér, hanem bizonyos részletek képesek voltak kicsit elkülönülni egymástól. A basszus nem nyomta agyon a felsőbb frekvenciákat, kapott egy önálló réteget, amelyben "kitombolhatta" magát. Érezni lehetett a Bluetooth átvitel miatt némi digitális tömörséget és színeződést a magas frekvenciákban, de velük együtt a TUNE 230NC TWS hallgatása sosem okozott harsány, bántó részleteket.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Zenei stílusok tekintetében elsősorban elektronikus (pl. Deadmau5, Gramatik, will.i.am) és hip hop (Post Malone, Travis Scott, Apashe) stílusokkal bánt magabiztosan a JBL TUNE 230NC TWS. Háttérzenei jelleggel Vivaldit vagy Ravelt is energikusan szólaltatta meg, de klasszikus zene esetén értelemszerűen mellőzte a vájtfülűeket elkápráztató felbontást.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Aki egységesebb, kiegyensúlyozottabb hangzást szeretne és nem fontos számára az ANC megléte, annak érdemes elolvasnia a Sennheiser CX True Wireless tesztjét. Hozzátesszük, hogy az említett fülhallgató párezer forinttal drágább, mint a JBL TUNE 230NC TWS. Aki kedvezőbb áron szeretne kellemes hangú TWS fülhallgatót kicsit kecsesebb kivitelben, annak az LG TONE Free FN6 jelenthet megoldást, bár annak mikrofonja alulmarad a JBL-ével szemben és nem tartalmaz aktív zajkioltás funkciót.

JBL TUNE 230NC TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL TUNE 230NC TWS kellemes kis fülhallgató általános mindennapi tevékenységekhez. Hangkaraktere nem a pontosságra, inkább élvezetre és izgalomra optimalizált. Cserébe a legtöbb elektronikus, hip hop és rock zsánerbe tartozó szám meglepő energiájú basszusokkal szólal meg rajta. Nem tökéletes, de szolgáltatásai összességében jobbak annál, amivel az általunk eddig kipróbált, 40 000 forint alatti TWS fülhallgatóknál találkoztunk. Ezért megérdemel egy Ajánlott Vétel cédulát!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.