JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Fesztelen kapcsolat

2020. január 17., péntek, 09:00

JBL audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató teszt

A JBL TUNE 220TWS látványosan egyértelmű alternatíva az Apple AirPods fülhallgatóval szemben, mivel hasonló dizájnra épül, ugyanakkor az ára kicsit kedvezőbb. És mivel egyszerre célozza meg az Apple és Android felhasználókat, ezért utóbbi követőtábora is vélhetőleg lelkesebben viszonyul hozzá. A kérdés csak az, hogy hogy mennyire állja meg a helyét a teljesen vezeték nélküli fülhallgatók mai kínálatában?

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató színekJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dobozJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgatóJBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Bevezető gondolatok

A Bluetooth 5.0 verziószámmal működő TUNE 220TWS a JBL válasza azoknak, akik egy mindennapokra optimalizált fülhallgatót keresnek. Nem sportoláshoz és nem vájtfülűeknek készült, hanem mindenki másnak: azoknak, akik JBL (ahogy a gyártó nevezi: Pure Bass Sound) karakterre vágynak, amikor otthon, útközben munkahelyükön háttérzene kell, és a vezeték nélküli szabadság érzésével akarnak telefonhívásokat lebonyolítani.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Első ránézésre kísérteties a hasonlóság a JBL TUNE 220TWS és az Apple AirPods között, különösen a fehér verziónál. A JBL azonban nem akart az Apple megoldásával azonos szintet megütni, inkább valamivel az alá pozícionálható a terméke. Mindezt igazolja többek között az is, hogy a TUNE 220TWS fülhallgató 3 órán át képes üzemelni egy teljes feltöltést követően, a dokkoló pedig további 16 órára elegendő energiát biztosít (ugyanez a fő vetélytársnál 5/24 óra). Továbbá az almás füles koppintással és "double tap" érintéssel, valamint "Hey Siri" felszólítással vezérelhető, addig a JBL esetében fizikai nyomógombokkal érhetők el a funkciók. Nem szükséges azonban nyomkodni a bekapcsoláshoz, mivel a bölcsőjéből kiemelve képes automatikus bekapcsolásra.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

A JBL tehát összességében egy hasonló, de megfizethetőbb alternatívát próbált meg létrehozni, amely a kategóriával szemben fennálló, leggyakoribb igényekre összpontosít: teljes vezeték nélküliségre, telefonálási lehetőségre és kellemes dizájnra. Utóbbi kiegészül több színopcióval is (fekete, kék, rózsaszín), ami a dizájn-centrikus felhasználóknak/hölgyeknek fontosabb lehet, mint a technikai specifikáció.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató színek

Küllem

A fülhallgató pihekönnyű, formaterve nagyon hasonló az Apple megoldásához, mindössze az akkumulátort tartalmazó szár vastagabb kicsit, valamint a fizikai nyomógomb és a színjelölés (amely egyeseknek bizonyára segítséget jelenthet) számít eltérésnek. A dokkoló meglehetősen kompakt és műanyag, ennek ellenére jó minőségérzetet kelt, mivel mágnesesen zárható, és amikor fedele felugrik, a belsejében három LED jelzi a "fő akkumulátor" töltöttségét.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

A dizájn tehát épp annyira minimalista, amennyire a kategóriától elvárható. Akinek túl unalmas volna a hófehér kiadás, annak felüdülést jelenthet a metál fényű, kékes vagy rózsaszín színárnyalat.

Használat közben

A fülhallgató meglepően csekély tömegének köszönhetően alig érzékelhető, hogy a fülben lóg. Kifejezetten kellemes érzetet nyújt azokhoz a fülesekhez képest, amelyek szilikonos/gumis illesztékek segítségével szoktak a hallójáratba támaszkodni. Természetesen a T220TWS kialakításának is megvannak a maga kompromisszumai.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Például sportoláshoz nem ajánlható, mivel szinte bármilyen intenzívebb mozdulattól könnyen kieshet a fülből. Másfelől a nyitott kivitel által nagyjából minden környezeti zaj hallható marad, szinte pontosan úgy, mintha semmi nem volna a fülben. Aki nem akarja elszigetelni magát a külvilágtól, annak érdemes tehát ilyen fülhallgatóban gondolkodnia.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Hatóköre nem rosszabb, mint más Bluetooth fülhallgatóké (akár 6-9 méter is lehet) és az ajakszinkron késés sem zavaró mértékű, ezért játékok vagy YouTube videók közben is bevethető marad a TUNE 220TWS.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Hangminőség

A JBL TUNE 220TWS épp olyan testes, feszes és dinamikus karaktert nyújt, mint a cég sokak által kedvelt Bluetooth hangszórói. Kijelenthető tehát, hogy a JBL sikeresen ültette át teljesen vezeték nélküli kategóriába a tőle megszokott hangkaraktert. Mindez azonban csak bizonyos feltételekkel garantálható. Elég ugyanis, ha egy autó elhalad a hallgató mellett és a basszusok máris eltűnnek, olyan könnyen felülkerekedik rajtuk a gépjárművek zaja. Másfelől ahhoz a bizonyos jóleső JBL pulzáláshoz elengedhetetlen, hogy a fülhallgató pontosan a hallójárathoz legyen illesztve. Ha néhány milliméterrel ferdébb szögbe vagy odébb tolódik a hangszórókamra nyílása, akkor töredékére csökken a basszus erőssége, mintha egy zsebrádióból szólna a zene.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Az értékelésünket tehát úgy fogalmaztuk meg, hogy csendes, irodai környezetben és függőlegesen álló, gondosan helyükre igazított hangszórókamrákkal füleltük referencia számainkat. Így az eredmény kellemesnek mondható volt, nem árt azonban leszögezni, hogy a TUNE 220TWS nem képes kikerülni a technológia és az árkategória sajátosságait. Ilyen a kissé homogén és szűkre fókuszált sztereó színpad, a tömören, mozgalmasság és árnyalatok nélkül közölt középpont, valamint a Bluetooth-os módon, "lazán" ábrázolt dinamika.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Tesztalanyunk tehát nem összemérendő az azonos összegért kapható, vezetékes fülhallgatókkal, azok ugyanis hangminőség terén szinte bármilyen aspektusban felülmúlják. Jelen esetben a sztereó élményt és a zene élénkségét köntörfalazás nélkül, egyszerűsített kivitelben kapja meg a hallgató. Az eltérés ahhoz hasonló léptékű, mintha instant "háromazegybe" kávét kellene ipari géppel készített eszpresszóval összemérni. A TWS fülhallgatókat tehát önmagukon belül célszerű értékelni annak érdekében, hogy az olvasó és a potenciális tulajdonos fejében ne keletkezzen képzavar.

Semmi akadálya annak, hogy a felhasználó egy kis jazz (pl. Dave Brubeck - Take Five) muzsikát hallgasson, feltéve, hogy lemond a zene élő jellegéről. A tálalás technikai, színezett és a zenészek nem különülnek el egymástól, ez olyan, mintha a jól ismert dallamok egy egyszerűsített "vágott" verzióból szólalnának meg. Más vizekre evezve, kicsit vadabb nótával (Post Malone - Rockstar) egyértelműen kicsit magabiztosabb és játékosabb a JBL. Az ütemeket bátran adagolja, a basszus finoman búg, feltéve, hogy a fülhallgatót gondosan a fülbe igazítottuk.

JBL TUNE 220TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL TUNE 220TWS összességében egy kellemes felhasználói élményt nyújtó fülhallgató, amely elsősorban háttérzenei célt szolgál. Nem a zenében való búvárkodást, a sose hallott részletek felfedezését ígéri, egyszerűen csak a kategóriához mérten élénkebb hangzást. Főleg azoknak ajánlott, akik tudatosan igénylik a nyitott kivitelt, a külvilág hallható valóságát és főleg telefonhívásokhoz valamint YouTube/vlog videók nézéséhez keresnek egy teljesen vezeték nélküli fülest.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.