JBL TUNE 120TWS Truly Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Aprócska segítség a hétköznapokra

2019. november 4., hétfő, 05:10

JBL audio fülhallgató Bluetooth JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató teszt

Ahogy haladunk a korral, a vezetékes fülhallgatókat felváltják Bluetoothos változataik, amelyek után már teljesen vezeték nélküliek jönnek, hogy végül csak két kicsi bogyót kelljen viselni. Persze ez nem igaz minden esetben, hiszen a vezetékes és a Bluetooth füleseknek is megvan a maguk előnye, de az is tény, hogy a teljesen vezeték nélküli modellek egyre nagyobb számban tűnnek fel. Így a JBL is újra a piacra dobott egy ilyen típust, TUNE 120TWS néven, amely ráadásul az eddigiekhez képest megfizethetőbb.

A teljes vezetéknélküliség és előnyei

A JBL TUNE 120TWS egyik nagy előnye, hogy már viszonylag elérhető áron juthatunk hozzá, mivel kb. 30 000 forintba kerül. Mit kapunk ezért? Egy kicsi és elegáns dokkolót, amely a tenyerünkben kényelmesen elfér. Összesen 16 órányi akkumulátor időt. Teljes vezetéknélküliséget. Multifunkciós gombokat a füleseken. És persze (remélhetőleg) a JBL-től megszokott hangkaraktert.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Küllem

A töltésre és tárolásra szolgáló, felül kinyitható dokkoló bárhol elfér. Nadrágzsebben (csak ne mossuk ki!), kabátzsebben és a legkisebb táskákban is. Mi a fekete-kék kombinációjút kaptuk meg, de ezen kívül még 6 színváltozat létezik, például a teljesen fekete, fehér-sárga vagy fekete-zöld. A dokkoló elején a JBL logón kívül 3 LED helyezkedik el, amelyek a töltöttségi szintjét jelzik.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

A fülhallgatók nagyon könnyűek és viszonylag kicsik. Házuk kemény műanyag, ennek ellenére igényes a kivitelezésük, és a formaviláguk is esztétikus. A hallójáratba helyezve kissé kiállnak, de nem túl bumfordiak. Három különböző méretű szilikon illeszték is jár hozzájuk. A teljesen vezeték nélküli modellek esetében szerencsésebb lenne, ha több méretet is adnának, a megfelelő illeszkedés megvalósulása érdekében.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A formaterv várakozáson felüli komfortot sugall. Utóbbi az első 15-20 percben meg is valósul, ám ezt követően kissé szorító érzés tapasztalható a hallójáratban. Ez nem egyedülálló jelenség a teljesen vezeték nélküli modelleknél, ahhoz ugyanis, hogy ne potyogjanak ki, fontos, hogy megfelelően tartsanak, és ez nem mindenkinek lesz kényelmes. Emellett a TUNE 120TWS esetében a stabilitás sem 100 %-os. Sportoláshoz emiatt nem ajánlott, és a hétköznapi tevékenységek során (sétálás, házimunkavégzés) közben is érezhető, hogy gyakran kilazul.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató

Ahogy már említettük, a dokkolóval együtt összesen 16 órányi akkumulátoridőt kapunk. A fülesek 4 órányi folyamatos zenelejátszást vagy telefonálást tesznek lehetővé, és még háromszor tölthetjük fel teljesen őket a dokkolóval. Gyorstöltés esetén viszont 15 perc töltéssel további egy óra nyerhető.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Az első Bluetooth párosítás könnyen és gyorsan ment, a telefonunk hamar megtalálta a fülest és 1-2 másodperc alatt felcsatlakozott rá. Így a kapcsolattartással a későbbiekben sem volt problémánk, nem csatlakozott le magától, és a hatótávolság kb. 10 méter volt. Miután kivesszük a füleseket a dokkolóból, már nem kell külön bekapcsolnunk őket, ugyanis ezt megteszik maguktól. Későbbi párosításkor, ha a telefonon be volt kapcsolva a Bluetooth, akkor automatikusan fel is csatlakoztak, ezzel időt és energiát spórolva. A TUNE 120TWS-sel vezérelhető Siri és a Google asszisztens is, igaz, nem magyarul. A fülhallgatókon található gombok nemcsak a bekapcsolásra szolgálnak. A bal oldali zeneszámok közti léptetésre, a jobb oldali pedig megállításra/elindításra szolgál, ugyanezzel bekapcsolhatjuk a Bluetooth-t és kezelhetjük a telefonhívásainkat. A beépített mikrofonnal nem voltunk teljesen elégedettek, hangosabb környezetben ugyanis (szelesebb, forgalmasabb úton) nem igazán hallottuk egymást a telefonpartnerünkkel.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A TUNE 120TWS zajszigetelése egész jónak mondható, mi például közepesen hangerőn hallgatva a zenét, semmit nem érzékeltünk a nem igazán halkan centrifugáló mosógépből vagy a szobai ventilátorból. Emiatt kifejezetten jó lehet tömegközlekedésen vagy irodába azoknak, akik nem szeretnék a kollégáik által keltett zajokat hallgatni.

Miután bekapcsoltuk Will Butler - Anna c. dalát, azonnal elégedetten állapítottuk meg, hogy a hang élénk és energikus, és ehhez testes basszusok társulnak, amelyek jól illenek ehhez a számhoz is. Azonban nem tekinthetünk el attól sem, hogy a mély frekvenciák kissé túlhangsúlyosak voltak a közepes és magas frekvenciákhoz képest. Épp emiatt a magas hangok nem csilingeltek eléggé, nem jelentek meg igazán tisztán.

Prince - Let’s Go Crazy c. szám is meglehetősen dinamikusan szólalt meg a fülesen, energikusságban nem keltett hiányérzetet. Elégedettek voltunk továbbá a sztereóhangzással. Ezzel szemben a hangszínpad ábrázolása már kevésbé volt pontos, a hangszereket nem tudta térben megfelelően elhelyezni.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató

A közepes frekvenciák, így a hangszerek ábrázolása nem volt tökéletes, bár élethű ábrázolás egy ilyen kategóriában szereplő fülhallgatótól egyébként sem várható el. Ennek ellenére a dob és a zongora jól álltak neki, viszont a rézfúvósokat vagy az elektromos gitárt már kevésbé kerekítette ki jól.

A TUNE 120TWS elég nagy hangerővel tud szólni, így a buszon vagy villamoson elnyomhatjuk vele a számunkra nem kívánatos zajokat, ám azzal számolnunk kell, hogy magas terhelésen harsánnyá válik. Ezen kívül a dinamikus hangzás kevésbé érvényesült akkor, amikor halkan szólt.

Tehát a füles hangja összességében (ésszerű, közepes terhelés mellett) kellemes, dinamikus és meleg. Nem válik fárasztóvá, így hosszútávon is hallgatható marad. Különösen jól állnak neki a rock, pop és hip-hop műfajok, és valószínűleg azok fogják jobban szeretni, akik leginkább Spotify-on való zenehallgatásra, vagy a YouTube-on való videó nézésre fogják használni.

JBL TUNE 120TWS Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A JBL TUNE 120TWS ebben a mezőnyben jó vételnek mondható, hiszen teljesen vezeték nélküli, és ehhez képest mindössze kb. 30 000 forintba kerül. A dokkolóval összesen 16 óráig üzemképes, és annyira picike, hogy bárhol elfér. Letisztult dizájn és minőségi anyaghasználat jellemzik, míg a hangja dinamikus, meleg, ráadásul nem válik fárasztóvá. Hátránya, hogy kevésbé mondható stabilnak és 15-20 perc után nyomó érzést vált ki a hallójáratban. Így elsősorban azoknak ajánljuk, akik a tömegközlekedésen vagy a mindennapi tevékenységek során szeretnék használni, míg azoknak, akik sportoláshoz keresnek vezeték nélküli fülest, inkább a JBL Under Armour True Wireless-t ajánljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.